Hälsa på mina villkor

Glutenfri söndag: Glutenfria pannkakor och glutenfria havrebröd

Idag satsade jag på att köra en glutenfri dag och det var jätteroligt att leta efter inspirerande recept! Jag hittade ett intressant recept på glutenfria pannkakor som bestod av bovetemjöl, rismjöl och teffmjöl, men då jag endast hade rismjöl hemma blev det att modifiera receptet. Resultatet blev superfrasiga glutenfria pannkakor som jag åt till lunch med hemmagjord nyttig nutella.
Under kvällen kom suget att baka bröd och då min mamma var väldigt snäll och gav mig fiberhusk var jag tvungen att testa att baka ett glutenfritt bröd. Då jag har en förkärlek för havresmak så blev det såklart glutenfria havrebröd.

Recept nummer 1:
Glutenfria pannkakor med rismjöl

Ingredienser: 8 pannkakor
2 ½ dl rismjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl ekologisk mjölk
2 dl vatten
4 ekologiska ägg
smör eller valfri olja till stekning

Gör såhär:
1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
2. Tillsätt sedan lite vätska i taget (börja med vattnet) tills du får en slät smet.
3. Knäck sedan i äggen och vispa.
4. Hetta upp stekpannan och använd ett decilitermått för att få rätt mängd smet. Vispa runt i smeten varje gång innan du häller i smeten i stekpannan.
5. Stek på medel värme tills de får fin färg.

Njut av dina frasiga glutenfria pannkakor med grekisk yoghurt och honung, frukt, coleslaw eller varför inte hemmagjord nutella!

IMG_20151101_140141

IMG_20151101_143253

Här kommer recept nummer 2: 
Glutenfria havrebröd

Det här är det absolut enklaste brödet jag någonsin bakat och det är perfekt för dig som inte har någon bakmaskin eller degkrokar till elvispen. Allt du behöver är dina två händer, en slev och en bunke.

Ingredienser: 8 små bröd
2 dl havregryn (ej fiberberikade)
1 dl rismjöl
3/4 dl fiberhusk
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 gram smör
4 dl ekologisk yoghurt

Gör såhär:
1. Sätt på ugnen på 225 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sedan smöret och smula/nyp ihop det tillsammans med ingredienserna så det blir en smulig deg. Degen påminner lite om scones.
3. Rör sedan ner den ekologiska yoghurten och blanda snabbt ihop till en kladdig deg.
4. Låt degen svälla i några minuter, det bidrar till att den inte är lika kladdig när du ska börja forma den.
5. Forma till 8 små frallor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
6. Om du vill kan du sedan strö över lite havregryn.
7. Grädda bröden i cirka 17-20 minuter beroende på hur mycket färg du vill att dom ska få.

Servera med smakrik ost och gurka!
Obs! För dig som är laktosintolerant går det utmärkt att byta ut yoghurten och smöret mot en laktosfri variant!

IMG_20151101_175317 IMG_20151101_180110IMG_20151101_182243IMG_20151101_182234


Raw hasselnöts -och havrekakor

Dessa kakor är superenkla att göra och fruktansvärt goda! Det är väldigt svårt att hålla sig från frysen..

Ingredienser (7 medelstora kakor)
2 dl hasselnötter
2 dl havregryn
2 tsk honung
2-3 msk kokosolja
2-4 rutor 70 % mörk choklad
1/4- ½ dl vatten
½ tsk vanilj
Vill du ha en chokladvariant kan du tillsätta 1 msk kakao (eventuellt mer beroende på hur mycket kakao du vill att det ska smaka).
Blanda allt i en matberedare, börja med hasselnötterna och havregrynen och forma sedan till bollar. Använd sedan pekfinger och långfinger för att platta ut till kakor. Lägg dom i frysen på ett bakplåtspapper tills dom stelnat.
Fikonkakor

Dags för nya frukostvanor!

I mitt försök att testa olika maträtter med chiafrön och havremjölk började jag ta upp vanan att äta havregrynsgröt till frukost. Dessvärre är havregrynsgröt i sig en fruktansvärt tråkig måltid i sig, men lägger du till olika typer av frön blir det mycket godare!

Så med andra ord, det är dags för nya frukostvanor och här kommer två av mina absoluta favoriter!
Ett recept med chiafrön och ett utan.

DSC_0037

Havregrynsgröt med krossade linfrön och chiafrön

Ingredienser 1 portion
1 dl havregryn
1 msk krossade linfrön
1 msk chiafrön
2 dl vatten
½ tsk salt

Tillagning i micro: 2 minuter på 750w
Servera med lingonsylt eller rivet äpple + lite kanel och valfri mjölk (klassisk eller havremjölk)

IMG_20141115_092036

Grekisk yoghurt med honung och äpple + surdegsknäcke med leverpastej, färsk bladspenat och tomat

Ingredienser 1 portion
2 dl grekisk yoghurt
1- ½ tsk honung
1 litet äpple
ev. valnötter

1 surdegsknäcke
svensk leverpastej
färsk bladspenat
tomat