Hälsa på mina villkor

Underbara paleo brownies!

Finns det något godare än choklad? chokladbollar, brownies, mörk choklad, varm choklad, kladdkaka, ja det finns oändligt många varianter av godsaker som är gjorda på kakao. En av mina favoriter är brownies som, när den är perfekt, är en miniversion av en kladdig kladdkaka med mycket kakaosmak.
I lördags var jag på tjejkväll och då hade jag med mig dessa godsaker! De var mycket uppskattade och det är såklart alltid roligt när experiment blir lyckade!

Innan jag satte igång med bakningen var jag tvungen att göra mitt eget mandelmjöl som skulle vara en del av receptet. Innan har jag bara mixat mandlarna i en matberedare men den här gången ville jag att mandelmjölet skulle vara utan skal, så jag skållade mandlarna i kokat vatten och skalade dom innan de stoppades i mixern.

Det var verkligen superenkelt att skala mandlarna och vill du testa på det själv kan du följa det här receptet!

Kurera7 Kurera11


Kurera1

Recept Paleo brownies
Ingredienser

2 ekologiska ägg
1 dl ekologiskt kokosblomsocker/kokospalmsocker
1 tsk vaniljpulver (bourbon)
1,5 dl smält ekologisk kokosolja
1 dl ekologisk kakao/raw kakao
2 & 3/4 dl mandelmjöl (gärna hemmagjort)
½ tsk ekologiskt bakpulver
1 nypa flingsalt
1-1,5 dl hackad mörk choklad (minst 70%)

Kurera12

Börja med att sätta ugnen på 175 grader och sätta i ett bakplåtspapper i en mindre form.
Smält kokosoljan och hacka chokladen i mindre bitar.

Kurera14

Ta sedan fram en skål och vispa ihop ägg, kokosblomsocker, vaniljpulver samt kokosoljan.
Det gör ingenting om kokosoljan fortfarande är lite varm. Du ska vispa till smeten är porös.

Kurera16 Kurera15

Ta fram ytterligare en skål och blanda i hop kakao, mandelmjöl samt flingsalt och bakpulver.
Häll i de torra ingredienserna i äggsmeten under vispning. Häll till sist i den hackade chokladen.

Kurera17

Häll smeten i formen och glöm inte att spara lite till stunden du slickar skålen 😉
Grädda smeten i mitten av ugnen i cirka 17-20 minuter. Den ska fortfarande vara lite kladdig när du tar ut den!
Låt den svalna innan du skär den i mindre bitar.

Kurera2


Tryffeltårta till påskfikat med nougatsmak! (glutenfri, mjölkfri, paleo)

Idag bjöd jag hem mina föräldrar på fika och jag bakade den mest fantastiska tryffeltårta någonsin! Jag vill nästan garantera att ni har aldrig smakat något godare som innehåller raffinerat socker, vitt mjöl eller processade livsmedel. Det här är det roligaste med att experimentera med nya livsmedel. Jag känner personligen att maten eller som i det här fallet bakverket smakar mycket mer och även om det är ett bakverk som innehåller en del fett så är det bra fetter. Det jag skulle önska är att jag hade upptäckt det här sättet att leva för flera år sedan, för jag mår mycket bättre och jag älskar varenda minut jag spenderar med kokböcker, hittar inspiration på nätet och sedan hittar på min egna version.

Här kommer receptet på min fantastiska tryffeltårta som är gjord på hasselnötter för att ge den en smak av nougat! Vi serverade tryffeltårtan med äkta vaniljglass och jag rekommenderar även lite färska bär. Det här är en tårta som är mäktig och en liten bit räcker, men jag kan nästan lova att du vill ha en bit till!

12443320_1339395162743732_371025889_o

Ingredienser
Botten

15-20 dadlar (använder du torkade måste du blötlägga dom i en timme först)
1 dl mandelmjöl eller hasselnötsmjöl (jag använde mandelmjöl)
2 stora matskedar neutral kokosolja
1 dl rå kakao
0.5 tsk bourbon vaniljpulver
1 krm flingsalt

1. Börja med att klä en liten form med bakplåtspapper, max 15 cm i diameter.
2. Mixa ingredienserna till botten i en matberedare till en jämn deg. Tryck ut degen i botten på formen och ställ in den i kylen.

Ingredienser
Tryffelfyllning

2 dl rostade hasselnötter
1 dl neutral kokosolja
0,5 dl flytande honung (gärna blomsterhonung)
2 dl rå kakao

1. Rosta hasselnötterna tryffelfyllningen på 175 grader mitt i ugnen i 10 minuter. Gnugga nötterna i en handduk för att få bort det mesta av skalet och låt dem sedan svalna.
2. Mixa hasselnötterna så att de blir riktigt finfördelade. Tillsätt den neutrala kokosoljan, blomsterhonungen, rå kakao och mixa till en jämn deg.  (Den här fyllningen passar även bra att göra till små tryfflar som du rullar i rå kakao. Det perfekta påskgodiset!)
3. Tryck ut degen ovanpå botten i formen.
4. Ställ tillbaka tryffeltårtan i kylen i cirka en timme.

Till sist kan du garnera tårtan med smält choklad som du ringlar ovanpå.
Servera gärna med äkta vaniljglass och färska bär!

IMG_20151031_162945
12765742_1316352791714636_924437328_o
12443423_1339395242743724_388683796_o


Julbak del 2: Raw Chokladtryfflar med smak

För ett år sedan fanns det inte en tanke på att jag skulle göra julgodis/bakverk på något annat än de klassiska livsmedlen såsom vetemjöl, mandelmassa, vitt socker, smör, köpt nougat m.m. Det här året kan jag inte tänka mig att göra julgodis/bakverk som inte är glutenfritt, raw eller utan vitt socker.

Det är intressant hur ett år kan göra en sådan stor skillnad när det gäller ens sätt att tänka och det började egentligen när jag köpte Marita Karlssons bok ”Hälsokick” och Erica Palmkrantz Aziz bok ”Mitt nya Rawfood kök” till mig själv i julklapp förra året.
Under det här året har jag ändrat mitt tänk om vissa livsmedel. Jag har börjat våga experimentera med rawfood, bakat glutenfria bakverk, bröd och maträtter, men framför allt har jag slutat vara rädd för att använda vissa livsmedel i min matlagning (exempelvis vanlig grädde). Jag känner mig inte längre slav till att använda samma livsmedel jag alltid har använt och det har gjort mig till en mer nyfiken individ och mitt intresse för matlagning har expanderat enormt!

Jag vill definitivt tacka Marita Karlsson, Erica Palmkrantz Aziz, PT-fia (Sofia Sjöström) och MÅNGA andra individer som har inspirerat mitt intresse för matlagning och hjälp mig att se hälsa på ytterligare ett nytt sätt under året!


IMG_20151205_130016

Imorgon är det andra advent och idag bakade jag extremt goda chokladtryfflar i rawfood-stil med olika smaksättning. Grunden för alla tryfflar var kokosolja, agavesirap och kakao  som sedan smaksattes med hackad mandel, tranbär och nougatchoklad från Vivani.

Grundrecept Chokladtryfflar:
4 stora matskedar kokosolja (neutral)
3 msk agavesirap
5 msk kakao (raw eller vanlig)

1. Blanda ingredienserna i en skål och tillsätt valfri smak. Ställ in i kylen i cirka 10 minuter.
Smeten blir väldigt kladdig och behöver därför stelna i kylen innan du rullar dom i bollar.
2. Rulla sedan smeten i bollar och ställ in dem i kylen igen en stund.
3. När bollarna har stelnat på nytt kan du rulla dem i exempelvis hackade nötter, kakao, kokos m.m.
4. Förvara dom i kylen.

IMG_20151205_144722

Smaksättning 1
1 dl hackad mandel i smeten
+ hackad mandel som du rullar bollarna i efter att de stelnat i kylen.

IMG_20151205_145256

IMG_20151205_145413

Smaksättning 2
1 dl torkade tranbär
+ 2 matskedar kakao som du rullar bollarna i.

IMG_20151205_144542

IMG_20151205_144632

Smaksättning 3
1-2 rader Vivani mörk choklad nougat, riven
+ 1 rad riven till att rulla i

IMG_20151205_144640


Raw chocolate cheesecake cupcakes

Detta recept är mitt första försök att baka med kakaosmör och jag vill påstå att det blev väldigt gott!
Inspirationen är tagen från cupcakes gjorda på cashewnötter och raw cheesecake som resulterade i raw chocolate cheesecake cupcakes, som på svenska kan översättas till cheesecake muffins med chokladsmak i rawfood-stil.

_20150819_172449

Det jag började med var att blötlägga 3 dl cashewnötter i ungefär 30-45 minuter för att cheesecakesmeten skulle bli slät. Sedan började jag med smeten till bottnarna.

Ingredienser botten
2 dl kakaosmör (4 dl smält kakaosmör)
3 dl raw kakao
1,5 dl agavesirap
1/2 tsk vanilj pulver

Ingredienser cheesecakesmet
3 dl naturella cashewnötter
2 msk kallpressad kokosolja
1 tsk vaniljpulver
3 msk vatten
0,5 dl raw kakao
2 msk agavesirap (ev. mer efter smak)

_20150819_172643

_20150819_172720

1. Börja med att smälta kakaosmöret över vattenbad på mellanhög värme.
2. Medans kakaosmöret smälter, blanda ihop raw kakao, vaniljpulver och agavesirap i en bunke. Tillsätt sedan det smälta kakaosmöret och blanda till en jämn smet.
3. Fyll muffinsformar till hälften med smeten och ställ in i frysen i 30 minuter.

4. När cashewnötterna har varit blötlagda, häll bort vattnet och lägg dom i en matberedare. Kör nötterna en stund för att sedan tillsätta kokosoljan, vattnet, och vaniljpulvret. Kör tills det har blivit en jämn smet.
5. Tillsätt sedan kakaon och sitt sist agavesirapen för att känna dig fram hur mycket sötma du vill ha.
6. När smeten är klar kan du antingen använda en sprits för att fördela smeten eller med hjälp av en smörkniv.
7. När du sedan har fördelat smeten, ställ muffinsen tillbaka in i frysen i ytterligare 30 minuter.

_20150819_173044

_20150819_173149

_20150819_173253

_20150819_173430

Ps! Var inte rädd för att lägga på extra cheesecakesmet (det är den som är godast!)


Himmelsk chokladkaka!

Mitt favoritbakverk är utan tvekan kladdkaka (!). Jag fullkomligt älskar kladdkaka och när jag var yngre var det oftast kladdkaka jag bakade då det är väldigt enkelt att göra. Jag har alltid gjort samma variant av kladdkaka för den blir alltid bra och blir godare ju längre den får stå och gosa till sig.

Idag var en sån här dag då jag verkligen ville äta något gott gjord på choklad och självklart var det kladdkaka som var min första idé. Istället för att göra min vanliga variant ville jag testa att göra den glutenfri och jag ville få in bättre livsmedel som kallpressad kokosolja och utesluta vitt socker. Resultatet blev helt himmelskt och påminner väldigt mycket om chokladfondant.

Receptet skapades för två mellanstora portionsformar, men dubblas receptets ingredienser blir det till en smet som passar en springform med löstagbar kant.

IMG_20150711_160348

Ingredienser (två portionsformar)

  • 100 g mörk choklad (minst 70 %)
  • 75 g kallpressad kokosolja
  • 2 ägg
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • 2 msk agavesirap
  • 2 tsk kakaopulver

 

1. Sätt ugnen på 180 C.
2. Klipp ut rundlar av bakplåtspapper som passar formarna för att du ska kunna vända på bakverket.
3. Smält chokladen och kokosoljan över ett vattenbad, rör om. Låt svalna.
4. Vispa ägg, vaniljpulver, salt samt agavesirapen till en luftig smet.
5. Häll i chokladsmeten i äggsmeten och rör om till en tjockare smet. Häll försiktigt i kakaon och rör om.
6. Häll smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i 8-9 minuter.
7. Serveras varma med hemmagjord vaniljglass, frozen yoghurt och färsk frukt eller bär.

_20150711_163047


Raw sommarglass med citronsmak

Det är dags för att sommaren ska starta och sommar betyder enligt mig att du ska äta mängder med glass. Det kan vara isglass, kulglass, mjukglass eller rawfood glass.
Igår var jag ensam hemma för min sambo jobbade och där på kvällen blev jag enormt sugen på glass med någon fräsch smak som exempelvis citron. Det var bara att plocka fram matberedaren och glassmaskinen och börja experimentera.
Resultatet blev en rawfood glass gjord på cashewnötter smaksatt med citronsaft!

Ingredienser
2 dl naturella cashewnötter
1 nypa vaniljpulver
1 dl vatten
2 msk agavesirap
2 msk kokosolja

1. Blanda alla ingredienser i en matberedare tills smeten är jämn.
2. Har du en glassmaskin häller du ingredienserna i den tills smeten har blivit frusen. Har du inte en glassmaskin fördelar du smeten i portionsformar och ställer in dem i frysen tills den stelnat.
3. Servera med rivet citronskal eller färsk frukt.

IMG_20150607_214133 IMG_20150607_214703


Nyttigare (och godare) påskgodis!

Igår experimenterade jag fram lite alternativa godsaker till påskägget och jag ska även fortsätta idag. Resultatet blev tranbärsbollar doppade i mörk choklad och hemmagjorda chokladbitar.
Tranbärsbollarna har jag gjort innan men i den här satsen gjorde jag dubbel sats plus att jag bytte ut mandelsmöret mot hasselnötssmör. Jag smälte även 100 g 70 % mörk choklad som jag doppade bollarna i. Det blev extremt lyckat!
Det blev smält choklad över så jag hällde i några mandlar och kokosflingor som sedan fick stelna i frysen. Också extremt lyckat!

Glad påsk allihopa! Det kommer fler godsaker imorgon!

460x3072Tranbärsbollar doppade i mörk choklad

Ingredienser (20 st)
1 dl hasselnötssmör
2 dl torkade tranbär (gärna osötade om du hittar)
2 msk cacaonibs (superfruit)
2-3 msk kokosolja (holistic)
1 msk honung
3-4 msk kakao (raw eller vanlig)
100 g 70 % mörk choklad

 1. Börja med att ”hacka” tranbären i en matberedare till mindre bitar, tillsätt sedan cacaonibsen.
2. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda till en smet.
3. Rulla smeten till små bollar.
4. Smält chokladen över vattenbad och doppa bollarna. Förvara dom i kylskåpet.

460x307Smält mörk choklad, hela mandlar och kokosflingor

Får du smält choklad över från tranbärsbollarna kan du hälla i hela mandlar och riven kokos som du sedan breder ut på bakplåtspapper. Ställ in i frysen i 10 minuter och bryt i bitar så har du helt plötsligt hemmagjorda chokladbitar.


Mellanmålsbollar med cacaonibs & tranbär

Gud så roligt det är att experimentera fram något som blir riktigt riktigt gott!

Idag testade jag på att göra hemmagjort mandelsmör för första gången och det gick alldeles utmärkt. När det var klart ville jag göra mellanmålsbollar med tranbär och då var det bara att experimentera.
Jag utgick från ett recept från nätet för att ha någon grund att stå på, men endast cacaonibs och mandelsmör var de ingredienser som fick vara kvar.

Ingredienser (7-8 bollar)
4 msk mandelsmör
1 msk honung
1 msk cacaonibs
3/4-1 dl torkade tranbär
1 msk kokosolja
2+1 msk kakao

Hacka tranbären i lite mindre bitar. Blanda alla ingredienser, men spar 1 msk till att rulla bollarna i. Forma smeten till bollar och rulla dem i kakao. Ställ in i kylen så att dem stelnar lite. Njut!
DSC_0006 IMG_20150105_161142 IMG_20150105_164503