Hälsa på mina villkor

Kycklingfilé i basilikasås med zucchinitagliatelle

DSC_0120

DSC_0122

DSC_0123

Kycklingfilé med zucchinitagliatelleKycklingfilé i basilikasås med zucchinitagliatelle (2-3 port)

Ingredienser
1 zucchini
2 kycklingfiléer
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk olja
Rivet skal från 1 lime
Basilika

1. Ansa och skär zucchini i långa tunna skivor med hjälp av osthyvel. Salta och låt stå ca 15 min. Lägg skivorna i ett durkslag, spola med kallt vatten och låt dem rinna av.
2. Medans zucchinin står och ”saltar sig”, skär kycklingfiléerna i skivor och stek dom i en stekpanna. Häll i matlagningsgrädden, limeskalet och basilikan.
3. Lägg upp ca 80-100 g zucchinitagliatelle på en tallrik och lägg över ½ av kycklingsåsen. Zucchinitagliatellen blir varm av såsen, men håller sig fortfarande krispig.

Servera med spenat-mix och sockerärtor.
Total kalorimängd: beräkning kommer.


Kyckling i lergryta med champinjoner

1896793_822480837768503_1516130154_nKyckling i lergryta med champinjoner (4port)

Ingredienser
1 hel kyckling
160 g färska champinjoner
1 helt äpple
2 dl matlagningsgrädde
Ingefära, chillikrydda, kanel, salt

Tillbehör: 250 g färsk blomkål

Lägg lergrytan i blöt i minst 15 minuter. Dela champinjonerna i bitar och äpplet i skivor. Smörj in kyckling i salt, ingefära, chillikrydda och kanel. Lägg i 1/3 av champinjonerna och hälften av äpplena inuti kycklingen och lägg resterande i lergrytan. Häll över matlagningsgrädden.
Lägg den hela kycklingen ovanpå och ställ in lergrytan i ugnen. Sätt ugnen på 200 grader och låt kycklingen vara i ugnen 1 h- 1h 10 minuter.
När grillningen i ugnen är klar har det bildats en underbart god sky i botten. Sila den i en kastrull och häll i champinjonbitarna, plocka bort äppelbitarna. Du har nu en underbart god sky som blir en fantastiskt god sås att ha till!

Dela kycklingen och lägg 100 g på din tallrik och häll på cirka ½-1 dl av skyn. Servera detta tillsammans med blomkål ( 62.5 g /person )som du mixat i matberedare, på så sätt får du nyttigt och gott blomkålsris.

Total kalorimängd: 180,5 kcal /portion

Jag kan verkligen rekommendera att investera i en lergryta, du kan göra så himla mycket gott och det blir otroligt fettsnålt!


Marinerad kyckling med potatissallad

DSC_0008Marinerad kyckling med potatissallad

Marinerad kyckling – Ingredienser (4 portioner)
3 st kycklingfiléer
1 msk olivolja
2 msk mango chutney
1 vitlöksklyfta
Ingefära
Curry
Chillikrydda
Kanel

Potatissallad – Ingredienser (1 portion)
225 gram delikatesspotatis
1 tsk olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
Dill
Citronpeppar 

Dela kycklingfiléerna i bitar och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienser och ställ in skålen i kylskåpet, låt kycklingen marinera i 1 h.
När kycklingen marinerat klart, koka potatisen och börja stek kycklingen. Var försiktig med värmen på stekpannan så du inte bränner bitarna.
När potatisen kokat klart, dela dom i bitar men behåll skalet på! Tillsätt olivolja, vinäger, dill och citronpeppar. Njut!

Total kalorimängd; 364 kcal/portion


Kycklinggryta med kantarellsmak

DSC_0021
Kycklinggryta med kantarellsmak (2 port)

Ingredienser
2 kycklingfiléer
2,5 -3,5 dl milda mat extra (4%)
2 matskedar mangochutney
1tsk kantarellfond
Salt, peppar, chillikrydda

Skiva kycklingfiléerna i smala strimlor eller i bitar. Stek i lite olja eller smör, annars fastnar dom i stekpannan, tills dom är gyllenbruna och krydda med salt och peppar.
Häll i matlagningsgrädden, kantarellfonden och mangochutneyn, låt koka ihop i några minuter. Smaksätt med chillikrydda beroende på hur stark du vill ha såsen.

Total kalorimängd; 147,5-221,5kcal beroende på antal dl av milda mat extra.

Den här såsen använder jag till både kyckling och kött och det går även att ha i färska champinjoner för mer svampsmak!


Kycklingbullar med oregano!

DSC_0002Kycklingbullar med morot och oregano (4port)

Ingredienser
3 kycklingfiléer
1 pressad vitlöksklyfta
1 liten riven morot
1msk mangochutney
salt, peppar, oregano och chillikrydda

Skär kycklingfiléerna i bitar och häll i en matberedare, tillsätt övriga ingredienser och mixa till en jämn smet.
Rulla smeten till ca 40 st små bullar och stek i omgångar i en stekpanna. Stek i lite smör eller olja, annars fastnar bullarna!

Serveras med smakrika grönsaker som ruccola.

Total kalorimängd: 180 kcal /10 kycklingbullar

Detta är mitt senaste favoritrecept för 5:2 metoden!