Hälsa på mina villkor

Underbara paleo brownies!

Finns det något godare än choklad? chokladbollar, brownies, mörk choklad, varm choklad, kladdkaka, ja det finns oändligt många varianter av godsaker som är gjorda på kakao. En av mina favoriter är brownies som, när den är perfekt, är en miniversion av en kladdig kladdkaka med mycket kakaosmak.
I lördags var jag på tjejkväll och då hade jag med mig dessa godsaker! De var mycket uppskattade och det är såklart alltid roligt när experiment blir lyckade!

Innan jag satte igång med bakningen var jag tvungen att göra mitt eget mandelmjöl som skulle vara en del av receptet. Innan har jag bara mixat mandlarna i en matberedare men den här gången ville jag att mandelmjölet skulle vara utan skal, så jag skållade mandlarna i kokat vatten och skalade dom innan de stoppades i mixern.

Det var verkligen superenkelt att skala mandlarna och vill du testa på det själv kan du följa det här receptet!

Kurera7 Kurera11


Kurera1

Recept Paleo brownies
Ingredienser

2 ekologiska ägg
1 dl ekologiskt kokosblomsocker/kokospalmsocker
1 tsk vaniljpulver (bourbon)
1,5 dl smält ekologisk kokosolja
1 dl ekologisk kakao/raw kakao
2 & 3/4 dl mandelmjöl (gärna hemmagjort)
½ tsk ekologiskt bakpulver
1 nypa flingsalt
1-1,5 dl hackad mörk choklad (minst 70%)

Kurera12

Börja med att sätta ugnen på 175 grader och sätta i ett bakplåtspapper i en mindre form.
Smält kokosoljan och hacka chokladen i mindre bitar.

Kurera14

Ta sedan fram en skål och vispa ihop ägg, kokosblomsocker, vaniljpulver samt kokosoljan.
Det gör ingenting om kokosoljan fortfarande är lite varm. Du ska vispa till smeten är porös.

Kurera16 Kurera15

Ta fram ytterligare en skål och blanda i hop kakao, mandelmjöl samt flingsalt och bakpulver.
Häll i de torra ingredienserna i äggsmeten under vispning. Häll till sist i den hackade chokladen.

Kurera17

Häll smeten i formen och glöm inte att spara lite till stunden du slickar skålen 😉
Grädda smeten i mitten av ugnen i cirka 17-20 minuter. Den ska fortfarande vara lite kladdig när du tar ut den!
Låt den svalna innan du skär den i mindre bitar.

Kurera2


Nyttigt påskgodis! (endast rena livsmedel och utan vitt socker)

12899361_1345402782142970_2103033579_o

Glad påsk allihopa!
Jag vaknade tidigt i morse och då sken solen och jag hade en enorm vårkänsla! Nu lyser solen med sin frånvaro men min vårkänsla finns kvar!


Efter min enormt lyckade tryffeltårta hade jag inspiration till att experimentera med nyttigt påskgodis! Jag gjorde även detta förra året, Nyttigt påskgodis och då var jag väldigt inne på tranbär och mandel.

Det här året har jag blivit helt insnöad på hasselnötter som rostad skapar en härlig nougatsmak till alla godsaker!

I årets nyttiga påskgodis har jag använt mig av:

Hasselnötter eller hasselnötssmör
Neutral kokosolja
Rå kakao
Agavesirap eller blomsterhonung
Mandel
Cashewnötter
Dadlar
Vaniljpulver
Flingsalt

Dessa ingredienser har jag varierat och skapat 4 helt underbara nyttiga påskrecept! Jag delar med mig av två av dessa 4 som är hasselnötstryffel och cookiedough bollar. Dessa två blev mest lyckad och absolut godast!

Ja mina vänner, det är kalorier i mitt påskgodis, men det är bra kalorier som kommer från rena livsmedel såsom nötter, honung & frukt. Livsmedel som är bra för din kropp och smakar fantastiskt gott!


 

12874252_1345208235495758_1646224162_o

Recept nummer 1. Hasselnötstryffel
Smakar som wienernougat fast godare!

Denna godbit är baserad på ingredienserna som jag använde till tryffeltårtans fyllning. Jag bjöd mina kollegor samt flera kunder i går på jobbet och alla tyckte det var fantastiskt gott! De tyckte att det påminde om wienernougat och jag gav även ut receptet till två intresserade.
Ingredienserna har anpassats till en stor sats som räcker till många! Vill du göra en mindre mängd är det bara att halvera receptet.

Ingredienser
4 dl rostade hasselnötter
1 dl flytande honung (gärna blomsterhonung)
1½ – 2 dl rå kakao
2 dl NEUTRAL kokosolja

1. Rosta hasselnötterna i 175 grader, 10 minuter mitt i ugnen.
2. Använd en handduk för att gnugga bort skalet.
3. Mixa nötterna i en matberedare fint.
4. Tillsätt de övriga ingredienserna.
5. Häll smeten i en liten form täckt med bakplåtspapper och ställ in i kylen i 40 minuter.
6. Skär hasselnötstryffeln i bitar och förvara i frysen.
Det går jättebra att frysa in till senare som du låter tina upp i kylen när du vill äta.


 

12899453_1345208218829093_1996239167_o

Recept nummer 2. Cookie dough bollar
En sats ger cirka 12-15 bollar

Jag är ett stort fan av glassen cookie dough från Ben & Jerrys och efter lite efterforskningar fick jag reda på att det är otroligt enkelt att göra sin egen cookie dough! Endast 3 ingredienser behövs och det blir så gott!

Ingredienser
2 dl naturella cashewnötter
1-2 msk flytande honung (gärna blomsterhonung)
1 nypa vaniljpulver
1 stor matsked NEUTRAL kokosolja

1. Mixa cashewnötterna till ett fint mjöl.
2. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda till en deg.
3. Rulla degen i bollar och ställ in i kylen i cirka 20 minuter.
Om du vill kan du dekorera bollarna med smält mörk choklad, minst 70 %.


 

Ha en jättefin påsk allihopa så hörs vi i nästa vecka!


Tryffeltårta till påskfikat med nougatsmak! (glutenfri, mjölkfri, paleo)

Idag bjöd jag hem mina föräldrar på fika och jag bakade den mest fantastiska tryffeltårta någonsin! Jag vill nästan garantera att ni har aldrig smakat något godare som innehåller raffinerat socker, vitt mjöl eller processade livsmedel. Det här är det roligaste med att experimentera med nya livsmedel. Jag känner personligen att maten eller som i det här fallet bakverket smakar mycket mer och även om det är ett bakverk som innehåller en del fett så är det bra fetter. Det jag skulle önska är att jag hade upptäckt det här sättet att leva för flera år sedan, för jag mår mycket bättre och jag älskar varenda minut jag spenderar med kokböcker, hittar inspiration på nätet och sedan hittar på min egna version.

Här kommer receptet på min fantastiska tryffeltårta som är gjord på hasselnötter för att ge den en smak av nougat! Vi serverade tryffeltårtan med äkta vaniljglass och jag rekommenderar även lite färska bär. Det här är en tårta som är mäktig och en liten bit räcker, men jag kan nästan lova att du vill ha en bit till!

12443320_1339395162743732_371025889_o

Ingredienser
Botten

15-20 dadlar (använder du torkade måste du blötlägga dom i en timme först)
1 dl mandelmjöl eller hasselnötsmjöl (jag använde mandelmjöl)
2 stora matskedar neutral kokosolja
1 dl rå kakao
0.5 tsk bourbon vaniljpulver
1 krm flingsalt

1. Börja med att klä en liten form med bakplåtspapper, max 15 cm i diameter.
2. Mixa ingredienserna till botten i en matberedare till en jämn deg. Tryck ut degen i botten på formen och ställ in den i kylen.

Ingredienser
Tryffelfyllning

2 dl rostade hasselnötter
1 dl neutral kokosolja
0,5 dl flytande honung (gärna blomsterhonung)
2 dl rå kakao

1. Rosta hasselnötterna tryffelfyllningen på 175 grader mitt i ugnen i 10 minuter. Gnugga nötterna i en handduk för att få bort det mesta av skalet och låt dem sedan svalna.
2. Mixa hasselnötterna så att de blir riktigt finfördelade. Tillsätt den neutrala kokosoljan, blomsterhonungen, rå kakao och mixa till en jämn deg.  (Den här fyllningen passar även bra att göra till små tryfflar som du rullar i rå kakao. Det perfekta påskgodiset!)
3. Tryck ut degen ovanpå botten i formen.
4. Ställ tillbaka tryffeltårtan i kylen i cirka en timme.

Till sist kan du garnera tårtan med smält choklad som du ringlar ovanpå.
Servera gärna med äkta vaniljglass och färska bär!

IMG_20151031_162945
12765742_1316352791714636_924437328_o
12443423_1339395242743724_388683796_o


Glutenfri champinjonpaj

Kureras hälsoutmaning är i full gång och jag försöker samla på mig poäng! Mitt största fokus idag var att undvika snabba kolhydrater som vitt ris, vit pasta och vitt bröd.
Det resulterade i en glutenfri champinjonpaj, gjord på mandelmjöl & chiafrön. Supergod!

Champinjonpaj

Ingredienser
Botten
3 dl mandelmjöl
½ dl chiafrön
50 g smör
1 ägg
nypa flingsalt

Fyllning
250 g färska champinjoner
2 dl creme fraiche
vitpeppar, flingsalt, chillikrydda

Stanning
3 ekologiska ägg
2 dl riven ost
2 dl ekologisk mjölk

1. Sätt på ugnen på 175 grader. Mixa ingredienserna till botten och knåda ut i en pajform. Ställ in i kylen i cirka 15 min.
2. Förgrädda pajen i ugnen cirka 8 minuter.
3. Skär champinjonerna i bitar, stek dom och häll i creme fraichen. Krydda efter smak och häll i innehållet i den förgräddade pajskalet.
4. Blanda ingredienserna till äggstanningen och häll över pajen.
5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter tills äggstanningen har stannat.