Hälsa på mina villkor
mozartkulor

Hemmagjorda Mozartkulor till jul

Det finns vissa saker som jag känner är ett måste till jul när det gäller mat och bakverk. Håller ni med?

Till julmiddag vill jag bland annat ha gravad och kallrökt lax, senapssill, julskinka och potatisgratäng. Det ska drickas julmust eller mina föräldrars hemmagjorda äppelmust och när vi fikar till Kalle Anka vill jag ha mördegskakor med sylt, sirapskakor, knäck, sjöfrukter, wienernougat och Mozartkulor.
Jag bakar det mesta fikat själv för jag tycker det är fantastiskt roligt och om inte julbak med julmusik i bakgrunden skapar julstämning vet jag inte vad som gör det.

När det gäller Mozartkulorna har jag de senaste åren gjort en hemmagjord variant istället för att köpa dom i en förpackning men det har varit köpt nougat och köpt mandelmassa. Det här året bestämde jag mig för att göra egen nougat och egen mandelmassa. Resultatet blev helt fantastiskt!

Receptet är verkligen superenkelt men tar lite tid om du vill göra allt från grunden. Det underlättar om du har färdigt mandelmjöl, annars får du göra som jag gjorde och skålla + skala mandlarna, låta dom torka för att sedan mala dom till mjöl.


15398882_1578652792151300_1265137475_o

Hemmagjord nougat

Ingredienser
2 dl rostade hasselnötter
1 dl neutral kokosolja
3/4 dl lönnsirap
1.5-2 dl rå kakao

Det här receptet är baserat utifrån min tryffeltårta som jag gjorde till påsk, men den här gången bytte jag ut honungen mot lönnsirap. Jag tog 2 dl rå kakao vilket blev lite för starkt, men i kombination med mandelmassan som är väldigt söt blev det perfekt! Jag rekommenderar ändå att ni startar med 1.5 dl kakao och häller i mer efter smak.

Steg 1: Rosta hasselnötterna i ugnen på 175 grader i 10 minuter. Låt dom svalna för att sedan ta bort skalet genom att gnugga dom i en handduk.

Steg 2: Tillsätt hasselnötterna i en matberedare och mal till ett fint mjöl. Lägg sedan i kokosoljan och lönnsirapen och mixa till en smet. Tillsätt till sist rå kakao efter smak.

Steg 3: Forma till bollar. Tänk på att kulorna blir större med mandelmassa och smält choklad, så gör bollarna små. Är smeten för lös kan du ställa in den i kylen en liten stund så blir det lättare att rulla.

Steg 4: Ställ in dom i kylen en liten stund så går det lättare att lägga på mandelmassan.

15388757_1578652862151293_1742568694_o
Hemmagjord mandelmassa

Ingredienser
4 dl mandelmjöl
3/4 dl – 1 dl socker (går säkert att byta ut mot annat alternativ för den som vill experimentera)
2 msk vatten

Det här receptet är löjligt enkelt och det enda du behöver är en matberedare!

Steg 1: Häll i mandelmjöl och socker i en matberedare. Blanda tills det blir ett fint mjöl.

Steg 2: Tillsätt vatten och kör tills massan blir en klump. Du kan behöva stanna emellanåt för att skrapa på kanterna. Tillsätter du mer vatten blir den rinnig så undvik gärna det.

Steg 3: Låt den stå i kylen en liten stund innan du lägger på ett lager mandelmassa runt nougatbollarna.

Steg 4: När alla nougatbollar har fått ett lager mandelmassa ska du doppa dom i mörk choklad (minst 70%). Den mörka chokladen smälter du genom att lägga chokladbitarna över ett vattenbad.

Låt den smälta chokladen stelna runt bollarna innan du ställer in dom i kylen.
Njut!

15387395_1578653165484596_1715671332_o

15398922_1578652985484614_2038934779_o

15354026_1578653008817945_1147847960_o

 


Livsmedelstest: Chiafrön och havredryck

Jag har den här veckan testat två nya livsmedel, eller rättare sagt ett nytt livsmedel och nya varianter av det andra. Jag pratar om chiafrön och havredryck.
Jag har hört så många prata gott om chiafrön och jag har testat det till och från, någon matsked här och där, men inte haft fröet i fokus. Nu tänkte jag att jag skulle testa åtminstone ett recept som har hyllats av många, nämligen chiapuddig!
Jag visste att jag skulle i samband med chiapuddingen få testa havredryck då det är den andra ingrediensen i receptet och tänkte då att, men då måste jag testa havredrycken i andra recept också, som exempelvis matlagning och smoothies!

Jag kommer att kontinuerligt att uppdatera det här inlägget med flera recept, ju mer jag testar både chiafrön och havredryck, men jag startar med klassisk chiapudding.

DSC_0033Klassisk chiapudding 

Ingredienser
3 msk chiafrön
2 dl havredryck
Valfri färsk frukt

  1. Blanda chiafrön med havredryck, mandel- eller hasselnötsdryck. Rör om efter en kvart. Låt stå minst en kvart till, men helst över natten i kyl.
  2. Servera med färsk frukt exempelvis äpple och mandarin.