Hälsa på mina villkor

Raw chocolate cheesecake cupcakes

Detta recept är mitt första försök att baka med kakaosmör och jag vill påstå att det blev väldigt gott!
Inspirationen är tagen från cupcakes gjorda på cashewnötter och raw cheesecake som resulterade i raw chocolate cheesecake cupcakes, som på svenska kan översättas till cheesecake muffins med chokladsmak i rawfood-stil.

_20150819_172449

Det jag började med var att blötlägga 3 dl cashewnötter i ungefär 30-45 minuter för att cheesecakesmeten skulle bli slät. Sedan började jag med smeten till bottnarna.

Ingredienser botten
2 dl kakaosmör (4 dl smält kakaosmör)
3 dl raw kakao
1,5 dl agavesirap
1/2 tsk vanilj pulver

Ingredienser cheesecakesmet
3 dl naturella cashewnötter
2 msk kallpressad kokosolja
1 tsk vaniljpulver
3 msk vatten
0,5 dl raw kakao
2 msk agavesirap (ev. mer efter smak)

_20150819_172643

_20150819_172720

1. Börja med att smälta kakaosmöret över vattenbad på mellanhög värme.
2. Medans kakaosmöret smälter, blanda ihop raw kakao, vaniljpulver och agavesirap i en bunke. Tillsätt sedan det smälta kakaosmöret och blanda till en jämn smet.
3. Fyll muffinsformar till hälften med smeten och ställ in i frysen i 30 minuter.

4. När cashewnötterna har varit blötlagda, häll bort vattnet och lägg dom i en matberedare. Kör nötterna en stund för att sedan tillsätta kokosoljan, vattnet, och vaniljpulvret. Kör tills det har blivit en jämn smet.
5. Tillsätt sedan kakaon och sitt sist agavesirapen för att känna dig fram hur mycket sötma du vill ha.
6. När smeten är klar kan du antingen använda en sprits för att fördela smeten eller med hjälp av en smörkniv.
7. När du sedan har fördelat smeten, ställ muffinsen tillbaka in i frysen i ytterligare 30 minuter.

_20150819_173044

_20150819_173149

_20150819_173253

_20150819_173430

Ps! Var inte rädd för att lägga på extra cheesecakesmet (det är den som är godast!)


Sommarsmoothie

Denna underbara smoothie är gjord på banan, jordgubbar, nektariner samt frusna hallon. Den har tagit första platsen bland mina favoritsmoothies och jag har gjort den till frukost varje dag den här veckan!

Ingredienser ( ett glas)
1 hel ekologisk banan
100 gram frusna ekologiska hallon
1-2 nektariner
ca 50-100 g färska jordgubbar

1. Blanda allt i en matberedare eller mixer och servera direkt!

IMG_20150625_091300


Raw hasselnöts -och havrekakor

Dessa kakor är superenkla att göra och fruktansvärt goda! Det är väldigt svårt att hålla sig från frysen..

Ingredienser (7 medelstora kakor)
2 dl hasselnötter
2 dl havregryn
2 tsk honung
2-3 msk kokosolja
2-4 rutor 70 % mörk choklad
1/4- ½ dl vatten
½ tsk vanilj
Vill du ha en chokladvariant kan du tillsätta 1 msk kakao (eventuellt mer beroende på hur mycket kakao du vill att det ska smaka).
Blanda allt i en matberedare, börja med hasselnötterna och havregrynen och forma sedan till bollar. Använd sedan pekfinger och långfinger för att platta ut till kakor. Lägg dom i frysen på ett bakplåtspapper tills dom stelnat.
Fikonkakor

Rawfood: en del av mitt nya sätt att leva

Smoothies, juicer och frukt är något jag absolut inte kan klara mig utan, oavsett hur min budget ser ut för månaden. Som student är det att prioritera rätt som är lektion ett, när du endast har några tusen att hushålla dig med varje månad och mat är det jag prioriterat mest.

I och med den här bloggen har jag fått, omedvetet egentligen, testat på ”alternativa” maträtter som har inneburit att utesluta vitt socker, mejeriprodukter och annat. Det i sin tur har fått mig väldigt intresserad av att äta så mycket ekologisk mat som möjligt, minska ner på vitt bröd och istället äta surdegsknäcke och hitta alternativa godsaker till helgen. Det i sin tur har fått mig intresserad av rawfood, eller råkost som det heter på svenska.

När jag har tänkt rawfood har jag varit en stor motståndare med tanke på att det är ett sätt för veganer att äta och det är ingenting för mig, men när jag sedan började göra lite efterforskningar fick jag reda på att du behöver inte köra 100 % rawfood för att det ska få den effekt som det sättet att äta ger, utan det räcker med att byta ut någon av måltiderna. Jag tittade i olika kokböcker och recept på internet och hittade hundratals recept på smoothies och juicer och då var jag fast. Jag bestämde mig för att köpa två kokböcker som presenterade rawfood och superfoods, som jag också hade börjat intressera mig för, och den här veckan kom böckerna hem i brevlådan.

IMG_20141203_193425
Det jag har bestämt mig för är att testa med att byta ut någon måltid här och där till 100% rawfood, min gissning är att det blir min frukost eller kanske någon godsak till helgen och mellanmål, samtidigt som jag äter precis som jag har gjort innan med fisk, kött, mjölk etc.

DSC_0016
Jag började smått med den här förändringen förra veckan, så tekniskt sätt är det här min andra vecka. Jag testade senast igår att göra chokladtryfflar med kokosolja som blev bland de godaste jag ätit! ( recept från Superfruit )

Jag vill nog påstå att min matberedare och min lånade råsaftcentrifug kommer att gå på helvarv den närmaste tiden! Det ska bli jätteroligt att se om rawfood ger mig samma effekt som jag har läst om.