Hälsa på mina villkor

Lemon curd med agavesirap

_20150725_190350

När jag var liten och hälsade på min mormor bestod min frukost väldigt ofta av rostat bröd med lemon curd. Lemon curden var från Robertson och det var bland det bästa jag visste. Min mormor såg alltid till att det fanns en burk i kylskåpet när jag hälsade på. Nu var det många år sedan jag åt lemon curd men det är fortfarande en enorm favorit, dessvärre vet jag nu när jag blivit äldre att det innehåller väldigt mycket socker och det är en utav anledningarna till varför jag inte har ätit det på ett bra tag.

För er som inte vet det är lemon curd en citronkräm/citronmarmelad som brukar bestå av ägg, citron och socker, eventuellt lite smör och kokas i en kastrull eller över ett vattenbad. Lemon curd används i bakverk, till scones, på rostat bröd eller glass.

Under eftermiddagen idag bestämde jag mig för att testa att laga egen lemon curd och utesluta sockret för att istället använda agave sirap som sötning. Resultatet blev helt oemotståndligt (!). Det var bland det godaste jag någonsin ätit, så i morgon blir det att avnjuta citronkrämen på rostat bröd tillsammans med en god smoothie.

IMG_20150725_153004

Ingredienser (½ glasburk): Hållbarhet cirka 1 vecka
3 citroner (helst ekologiska) som pressas till ½ kopp citronsaft
3 ekologiska ägg
4 teskedar osaltat smör
1/4 kopp agavesirap

1. Pressa ut citronsaften ur citronerna.

_20150725_190433

2. Vispa citronsaften, äggen och agavesirapen i en kastrull (obs! sätt inte på plattan ännu.)

_20150725_190514

3. Lägg i smöret och sätt på plattan på medelvärme (en spis som går från 1-6, sätt på 4:an).
4. Vispa hela tiden tills smöret smält och krämen börjar att tjockna (sänk till nummer 2 i värme på spisen)

_20150725_190547

5. När krämen har tjocknat, stäng av plattan och låt den svalna.
6. Häll upp krämen i en glasburk och ställ in i kylen.

_20150725_190606
7. Njut av den godaste lemon curden utan vitt socker!


Himmelsk chokladkaka!

Mitt favoritbakverk är utan tvekan kladdkaka (!). Jag fullkomligt älskar kladdkaka och när jag var yngre var det oftast kladdkaka jag bakade då det är väldigt enkelt att göra. Jag har alltid gjort samma variant av kladdkaka för den blir alltid bra och blir godare ju längre den får stå och gosa till sig.

Idag var en sån här dag då jag verkligen ville äta något gott gjord på choklad och självklart var det kladdkaka som var min första idé. Istället för att göra min vanliga variant ville jag testa att göra den glutenfri och jag ville få in bättre livsmedel som kallpressad kokosolja och utesluta vitt socker. Resultatet blev helt himmelskt och påminner väldigt mycket om chokladfondant.

Receptet skapades för två mellanstora portionsformar, men dubblas receptets ingredienser blir det till en smet som passar en springform med löstagbar kant.

IMG_20150711_160348

Ingredienser (två portionsformar)

  • 100 g mörk choklad (minst 70 %)
  • 75 g kallpressad kokosolja
  • 2 ägg
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • 2 msk agavesirap
  • 2 tsk kakaopulver

 

1. Sätt ugnen på 180 C.
2. Klipp ut rundlar av bakplåtspapper som passar formarna för att du ska kunna vända på bakverket.
3. Smält chokladen och kokosoljan över ett vattenbad, rör om. Låt svalna.
4. Vispa ägg, vaniljpulver, salt samt agavesirapen till en luftig smet.
5. Häll i chokladsmeten i äggsmeten och rör om till en tjockare smet. Häll försiktigt i kakaon och rör om.
6. Häll smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i 8-9 minuter.
7. Serveras varma med hemmagjord vaniljglass, frozen yoghurt och färsk frukt eller bär.

_20150711_163047


Raw sommarglass med citronsmak

Det är dags för att sommaren ska starta och sommar betyder enligt mig att du ska äta mängder med glass. Det kan vara isglass, kulglass, mjukglass eller rawfood glass.
Igår var jag ensam hemma för min sambo jobbade och där på kvällen blev jag enormt sugen på glass med någon fräsch smak som exempelvis citron. Det var bara att plocka fram matberedaren och glassmaskinen och börja experimentera.
Resultatet blev en rawfood glass gjord på cashewnötter smaksatt med citronsaft!

Ingredienser
2 dl naturella cashewnötter
1 nypa vaniljpulver
1 dl vatten
2 msk agavesirap
2 msk kokosolja

1. Blanda alla ingredienser i en matberedare tills smeten är jämn.
2. Har du en glassmaskin häller du ingredienserna i den tills smeten har blivit frusen. Har du inte en glassmaskin fördelar du smeten i portionsformar och ställer in dem i frysen tills den stelnat.
3. Servera med rivet citronskal eller färsk frukt.

IMG_20150607_214133 IMG_20150607_214703


Nyttigare (och godare) påskgodis!

Igår experimenterade jag fram lite alternativa godsaker till påskägget och jag ska även fortsätta idag. Resultatet blev tranbärsbollar doppade i mörk choklad och hemmagjorda chokladbitar.
Tranbärsbollarna har jag gjort innan men i den här satsen gjorde jag dubbel sats plus att jag bytte ut mandelsmöret mot hasselnötssmör. Jag smälte även 100 g 70 % mörk choklad som jag doppade bollarna i. Det blev extremt lyckat!
Det blev smält choklad över så jag hällde i några mandlar och kokosflingor som sedan fick stelna i frysen. Också extremt lyckat!

Glad påsk allihopa! Det kommer fler godsaker imorgon!

460x3072Tranbärsbollar doppade i mörk choklad

Ingredienser (20 st)
1 dl hasselnötssmör
2 dl torkade tranbär (gärna osötade om du hittar)
2 msk cacaonibs (superfruit)
2-3 msk kokosolja (holistic)
1 msk honung
3-4 msk kakao (raw eller vanlig)
100 g 70 % mörk choklad

 1. Börja med att ”hacka” tranbären i en matberedare till mindre bitar, tillsätt sedan cacaonibsen.
2. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda till en smet.
3. Rulla smeten till små bollar.
4. Smält chokladen över vattenbad och doppa bollarna. Förvara dom i kylskåpet.

460x307Smält mörk choklad, hela mandlar och kokosflingor

Får du smält choklad över från tranbärsbollarna kan du hälla i hela mandlar och riven kokos som du sedan breder ut på bakplåtspapper. Ställ in i frysen i 10 minuter och bryt i bitar så har du helt plötsligt hemmagjorda chokladbitar.


Glutenfri kladdkaka med topping

Under söndagseftermiddagen fick jag besök av mina föräldrar och då bjöd jag på en glutenfri kladdkaka som jag hade toppat med raw chokladsås. Min mamma blev glatt överraskad över att det var så gott och pappa + min sambo tog två bitar, vilket jag såg som väldigt lyckat!

Kladdkaka med chokladtopping

Ingredienser: Kladdkaka
6 ekologiska ägg, vitor och gulor separerade
4 dl mandelmjöl
1 ½ dl torkade tranbär
1 dl Superfruit kokospalmsocker
2 dl vatten
1 dl kakao

1.Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa äggvitorna med elvisp fluffigt och gulorna för hand var för sig.
3. Mät upp mandelmjölet i en matberedare, tillsätt tranbär, kokospalmsocker, vattnet, äggulorna samt kakaon.
4. Vänd ner äggvitorna försiktigt.
5. Fördela smeten i en form med löstagbar kant och grädda i mitten av ugnen i 17 minuter.

Ingredienser: Raw chokladsås
2 dl holistic kokosolja
½- 3/4 dl kakao
½-1 dl agavesirap

1. Smält kokoljan över vattenbad.
2. Blanda i kakaon och tillsätt agavesirap. Ta i lite sirap i taget och tillsätt mer om du vill ha den lite sötare.
3. Bred över ett lager på kladdkakan och vänta tills den stelnat.

Servera kladdkakan med grädde eller som den är.


Kureras hälsoutmaning & Examensdags

Den 2 februari startar Kureras 21 dagars hälsoutmaning och jag tänker självklart haka på!
Flera av hälsovanorna som presenteras i det senaste numret har jag redan startat med, exempelvis ”Jag har druckit en smoothie med greens/bär” och ”Jag har styrketränat” så mitt jobb blir att skaffa mig ännu fler.

Mitt fokus kommer att ligga på rubrikerna Sockerfritt, Näringsboost och avslappning. 

Här hittar du en länk till artikeln om hälsoutmaningen Kureras 21 dagars hälsoutmaning

Idag startade även sista kursen för mig på det hälsopedagogiska programmet, vilket innebär att i början av juni månad är jag utbildad hälsopedagog med en kandidatexamen i folkhälsovetenskap. Jag har inte riktigt förstått ännu att jag tar examens så snart, men det känns fantastiskt!

Imorgon får jag hem nya produkter från Holistic samt Superfruit, och då ska det exprimenteras!


Mellanmålsbollar med cacaonibs & tranbär

Gud så roligt det är att experimentera fram något som blir riktigt riktigt gott!

Idag testade jag på att göra hemmagjort mandelsmör för första gången och det gick alldeles utmärkt. När det var klart ville jag göra mellanmålsbollar med tranbär och då var det bara att experimentera.
Jag utgick från ett recept från nätet för att ha någon grund att stå på, men endast cacaonibs och mandelsmör var de ingredienser som fick vara kvar.

Ingredienser (7-8 bollar)
4 msk mandelsmör
1 msk honung
1 msk cacaonibs
3/4-1 dl torkade tranbär
1 msk kokosolja
2+1 msk kakao

Hacka tranbären i lite mindre bitar. Blanda alla ingredienser, men spar 1 msk till att rulla bollarna i. Forma smeten till bollar och rulla dem i kakao. Ställ in i kylen så att dem stelnar lite. Njut!
DSC_0006 IMG_20150105_161142 IMG_20150105_164503


Chia Fresca

Gott nytt år och god fortsättning allihopa! Jag har haft ett fantastiskt 2014 och jag ser mycket fram emot vad 2015 har att erbjuda!

Jag vill börja det nya året med att delge ett recept jag upptäckte i går, som jag kunde smaka på i morse till frukost, nämligen Chia Fresca.
Chia Fresca är en vattenbaserad dryck gjord på chiafrön och limejuice som ska stå i kylen under natten så att chiafröet hinner absorbera upp vätskan. Det resulterar i ett lager av gelé runt fröet, som kanske inte låter så tilldragande, men det gör det lättare att dricka. Jag tillsatte tranbärsjuice till min Chia Fresca för att den skulle få mer smak.

Ingredienser (2 stora glas)
2 msk chiafrön
3 dl varmt vatten
3 dl tranbärsjuice
några droppar limejuice

Blanda i hop vattnet med chiafrön i en glasburk med lock, skaka och låt stå i kylen under natten. På morgonen tillsätter du 3 dl tranbärsjuice (osötad) och några droppar lime. Skaka om på nytt och häll upp i glas. Kan med fördel sparas i kylen och drickas på kvällen.

IMG_20150101_200433IMG_20150102_113208


Rawfood: en del av mitt nya sätt att leva

Smoothies, juicer och frukt är något jag absolut inte kan klara mig utan, oavsett hur min budget ser ut för månaden. Som student är det att prioritera rätt som är lektion ett, när du endast har några tusen att hushålla dig med varje månad och mat är det jag prioriterat mest.

I och med den här bloggen har jag fått, omedvetet egentligen, testat på ”alternativa” maträtter som har inneburit att utesluta vitt socker, mejeriprodukter och annat. Det i sin tur har fått mig väldigt intresserad av att äta så mycket ekologisk mat som möjligt, minska ner på vitt bröd och istället äta surdegsknäcke och hitta alternativa godsaker till helgen. Det i sin tur har fått mig intresserad av rawfood, eller råkost som det heter på svenska.

När jag har tänkt rawfood har jag varit en stor motståndare med tanke på att det är ett sätt för veganer att äta och det är ingenting för mig, men när jag sedan började göra lite efterforskningar fick jag reda på att du behöver inte köra 100 % rawfood för att det ska få den effekt som det sättet att äta ger, utan det räcker med att byta ut någon av måltiderna. Jag tittade i olika kokböcker och recept på internet och hittade hundratals recept på smoothies och juicer och då var jag fast. Jag bestämde mig för att köpa två kokböcker som presenterade rawfood och superfoods, som jag också hade börjat intressera mig för, och den här veckan kom böckerna hem i brevlådan.

IMG_20141203_193425
Det jag har bestämt mig för är att testa med att byta ut någon måltid här och där till 100% rawfood, min gissning är att det blir min frukost eller kanske någon godsak till helgen och mellanmål, samtidigt som jag äter precis som jag har gjort innan med fisk, kött, mjölk etc.

DSC_0016
Jag började smått med den här förändringen förra veckan, så tekniskt sätt är det här min andra vecka. Jag testade senast igår att göra chokladtryfflar med kokosolja som blev bland de godaste jag ätit! ( recept från Superfruit )

Jag vill nog påstå att min matberedare och min lånade råsaftcentrifug kommer att gå på helvarv den närmaste tiden! Det ska bli jätteroligt att se om rawfood ger mig samma effekt som jag har läst om.


Varm choklad gjord på havredryck & kokospalmsocker

IMG_20141128_193108

Idag är det första advent och till frukost var jag riktigt sugen på varm choklad med surdegsknäcke. Jag ville experimentera med de olika produkterna jag köpt från Superfruit och Holistic och resultatet blev en varm choklad gjord på tre enkla ingredienser.

Ingredienser
Ekologisk havredryck
1 tsk kakao
1-2 tsk Superfruit kokospalmsocker
ev. RAW cacao nibs och kanel

Värm havredrycken, kakaon och sockret i en kastrull, tillsätt eventuellt cacao nibs och kanel.

DSC_0006