Hälsa på mina villkor

Julbak del 2: Raw Chokladtryfflar med smak

För ett år sedan fanns det inte en tanke på att jag skulle göra julgodis/bakverk på något annat än de klassiska livsmedlen såsom vetemjöl, mandelmassa, vitt socker, smör, köpt nougat m.m. Det här året kan jag inte tänka mig att göra julgodis/bakverk som inte är glutenfritt, raw eller utan vitt socker.

Det är intressant hur ett år kan göra en sådan stor skillnad när det gäller ens sätt att tänka och det började egentligen när jag köpte Marita Karlssons bok ”Hälsokick” och Erica Palmkrantz Aziz bok ”Mitt nya Rawfood kök” till mig själv i julklapp förra året.
Under det här året har jag ändrat mitt tänk om vissa livsmedel. Jag har börjat våga experimentera med rawfood, bakat glutenfria bakverk, bröd och maträtter, men framför allt har jag slutat vara rädd för att använda vissa livsmedel i min matlagning (exempelvis vanlig grädde). Jag känner mig inte längre slav till att använda samma livsmedel jag alltid har använt och det har gjort mig till en mer nyfiken individ och mitt intresse för matlagning har expanderat enormt!

Jag vill definitivt tacka Marita Karlsson, Erica Palmkrantz Aziz, PT-fia (Sofia Sjöström) och MÅNGA andra individer som har inspirerat mitt intresse för matlagning och hjälp mig att se hälsa på ytterligare ett nytt sätt under året!


IMG_20151205_130016

Imorgon är det andra advent och idag bakade jag extremt goda chokladtryfflar i rawfood-stil med olika smaksättning. Grunden för alla tryfflar var kokosolja, agavesirap och kakao  som sedan smaksattes med hackad mandel, tranbär och nougatchoklad från Vivani.

Grundrecept Chokladtryfflar:
4 stora matskedar kokosolja (neutral)
3 msk agavesirap
5 msk kakao (raw eller vanlig)

1. Blanda ingredienserna i en skål och tillsätt valfri smak. Ställ in i kylen i cirka 10 minuter.
Smeten blir väldigt kladdig och behöver därför stelna i kylen innan du rullar dom i bollar.
2. Rulla sedan smeten i bollar och ställ in dem i kylen igen en stund.
3. När bollarna har stelnat på nytt kan du rulla dem i exempelvis hackade nötter, kakao, kokos m.m.
4. Förvara dom i kylen.

IMG_20151205_144722

Smaksättning 1
1 dl hackad mandel i smeten
+ hackad mandel som du rullar bollarna i efter att de stelnat i kylen.

IMG_20151205_145256

IMG_20151205_145413

Smaksättning 2
1 dl torkade tranbär
+ 2 matskedar kakao som du rullar bollarna i.

IMG_20151205_144542

IMG_20151205_144632

Smaksättning 3
1-2 rader Vivani mörk choklad nougat, riven
+ 1 rad riven till att rulla i

IMG_20151205_144640


Nyttigare (och godare) påskgodis!

Igår experimenterade jag fram lite alternativa godsaker till påskägget och jag ska även fortsätta idag. Resultatet blev tranbärsbollar doppade i mörk choklad och hemmagjorda chokladbitar.
Tranbärsbollarna har jag gjort innan men i den här satsen gjorde jag dubbel sats plus att jag bytte ut mandelsmöret mot hasselnötssmör. Jag smälte även 100 g 70 % mörk choklad som jag doppade bollarna i. Det blev extremt lyckat!
Det blev smält choklad över så jag hällde i några mandlar och kokosflingor som sedan fick stelna i frysen. Också extremt lyckat!

Glad påsk allihopa! Det kommer fler godsaker imorgon!

460x3072Tranbärsbollar doppade i mörk choklad

Ingredienser (20 st)
1 dl hasselnötssmör
2 dl torkade tranbär (gärna osötade om du hittar)
2 msk cacaonibs (superfruit)
2-3 msk kokosolja (holistic)
1 msk honung
3-4 msk kakao (raw eller vanlig)
100 g 70 % mörk choklad

 1. Börja med att ”hacka” tranbären i en matberedare till mindre bitar, tillsätt sedan cacaonibsen.
2. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda till en smet.
3. Rulla smeten till små bollar.
4. Smält chokladen över vattenbad och doppa bollarna. Förvara dom i kylskåpet.

460x307Smält mörk choklad, hela mandlar och kokosflingor

Får du smält choklad över från tranbärsbollarna kan du hälla i hela mandlar och riven kokos som du sedan breder ut på bakplåtspapper. Ställ in i frysen i 10 minuter och bryt i bitar så har du helt plötsligt hemmagjorda chokladbitar.


Hemmagjord granola

IMG_20150120_193045

En riktigt lyckad hemmagjord granola med chokladsmak!

Ingredienser
2 dl mandel
4 dl havregryn
1 dl riven kokos
½ dl torkade tranbär
½ linfrön
½ dl chiafrön
2 msk kakao
2 msk cacaonibs
½ dl honung
1 dl koncentrerad äppeljuice

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Hacka nötterna grovt.
  3. Blanda havregryn, kokos, nötter och kakao i en bunke.
  4. Rör ihop äppeljuice, honung i en skål. Ringla blandningen över havregrynsblandningen och blanda väl.
  5. Fördela blandningen på en bakpappersklädd plåt och tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut plåten och rör om efter halva tiden. Låt svalna.
  6. Rör ner tranbär, linfrön, cacaonibs och chiafrön.
  7. Förvara i en burk med tättslutande lock.

Mellanmålsbollar med cacaonibs & tranbär

Gud så roligt det är att experimentera fram något som blir riktigt riktigt gott!

Idag testade jag på att göra hemmagjort mandelsmör för första gången och det gick alldeles utmärkt. När det var klart ville jag göra mellanmålsbollar med tranbär och då var det bara att experimentera.
Jag utgick från ett recept från nätet för att ha någon grund att stå på, men endast cacaonibs och mandelsmör var de ingredienser som fick vara kvar.

Ingredienser (7-8 bollar)
4 msk mandelsmör
1 msk honung
1 msk cacaonibs
3/4-1 dl torkade tranbär
1 msk kokosolja
2+1 msk kakao

Hacka tranbären i lite mindre bitar. Blanda alla ingredienser, men spar 1 msk till att rulla bollarna i. Forma smeten till bollar och rulla dem i kakao. Ställ in i kylen så att dem stelnar lite. Njut!
DSC_0006 IMG_20150105_161142 IMG_20150105_164503


Chia Fresca

Gott nytt år och god fortsättning allihopa! Jag har haft ett fantastiskt 2014 och jag ser mycket fram emot vad 2015 har att erbjuda!

Jag vill börja det nya året med att delge ett recept jag upptäckte i går, som jag kunde smaka på i morse till frukost, nämligen Chia Fresca.
Chia Fresca är en vattenbaserad dryck gjord på chiafrön och limejuice som ska stå i kylen under natten så att chiafröet hinner absorbera upp vätskan. Det resulterar i ett lager av gelé runt fröet, som kanske inte låter så tilldragande, men det gör det lättare att dricka. Jag tillsatte tranbärsjuice till min Chia Fresca för att den skulle få mer smak.

Ingredienser (2 stora glas)
2 msk chiafrön
3 dl varmt vatten
3 dl tranbärsjuice
några droppar limejuice

Blanda i hop vattnet med chiafrön i en glasburk med lock, skaka och låt stå i kylen under natten. På morgonen tillsätter du 3 dl tranbärsjuice (osötad) och några droppar lime. Skaka om på nytt och häll upp i glas. Kan med fördel sparas i kylen och drickas på kvällen.

IMG_20150101_200433IMG_20150102_113208