Hälsa på mina villkor

Vegetarian Wednesday: Glutenfri paj med soltorkade tomater och fetaost

Denna kyliga onsdag blev det vegetarisk paj till lunch. Vetemjölet i pajskalet blev utbytt till havremjöl & rismjöl för att göra den glutenfri och resultatet blev verkligen hur gott som helst!
Förresten så kan du göra eget havremjöl  genom att mixa havregryn i en matberedare tills det är finmalet. Väldigt smidigt!

Ingredienser (glutenfritt pajskal)
1 ½ dl havremjöl
1 ½ dl rismjöl
100 g smör
2 msk kallt vatten

Ingredienser (fyllning)
8-10 soltorkade tomater
150 g ekologisk fetaost
en näve färsk bladspenat (eller basilika)

Ingredienser (äggstanning)
2 dl ekologisk mjölk
2 ekologiska ägg
2 dl ekologisk crème fraiche
valfritt att lägga till lite riven ost

  1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ingredienserna till pajskalet i en matberedare och tryck sedan ut den i pajformen. Grädda pajskalet i 10 minuter.
  3. Medans pajskalet gräddas kan du skära de soltorkade tomaterna i mindre bitar och blanda ingredienserna till äggstanningen. Börja äggstanningen med att vispa ihop äggen med mjölken.
  4. När pajskalet har gräddats, höj ugnsvärmen till 200 grader.
  5. Lägg i de soltorkade tomaterna, smula över fetaosten och bladspenaten/basilikan. Häll sedan över äggstanningen.
  6. Grädda pajen i cirka 30-35 minuter tills den fått fin färg
  7. Njut av pajen tillsammans med hemmagjord pizzasallad.

IMG_20151028_160329
IMG_20151028_160527


Vegetarian Wednesday: Tomatröra med kidneybönor

Första gången jag fick smaka på den här tomatröran med kidneybönor var hos min storebror Johan och hans sambo Sara. Ska jag vara helt ärlig var jag skeptisk till en början när Johan började laga rätten, då bönor har inte varit en stor favorit för min del, men jag kände mig modig och åt det tillsammans med grönsaker, gräddfil och nachochips. Det var som att äta tacos fast en vegetarisk variant som var minst lika god!
Sedan dess har jag gjort den här rätten många gånger när jag är sugen på något enkelt som gått fort att laga och det är även en rätt som går hem hos min sambo Dennis!

Ingredienser
1 förpackning ”I love Eco” krossade tomater (ICA)
1 förpackning ekologiska kidneybönor
1 grönsaksbuljong
ev. saften från ½ lime
1 vitlöksklyfta
chillikrydda
ingefära
cayenne

Ingredienser som Johan använder i sitt recept som jag har plockat bort
spiskummin
chipotle (burk)
socker

  1. Riv en vitlöksklyfta och stek den en stund i olja på låg värme.
  2. Skölj kidneybönorna och låt vattnet rinna av.
  3. Ha i förpackningen med krossade tomater, grönsaksbuljongen, krydda med valfria kryddor och tillsätt eventuellt saften från ½ lime.
  4. Sen kan du smaka av med salt, eventuellt lite socker om du anser att det är för syrligt.
    (Här kan du även tillsätta min brors ingredienser om du gillar smakerna).
  5. Låt det puttra tills vattnet kokat bort och den har fått en ganska fast konsistens.

Ät tomatröran med nachochips, färsk skivad banan, valfria grönsaker, riven ost och gräddfil! Det är supergott alternativ till tacokvällen!

IMG_20151021_144350 IMG_20151021_144501 IMG_20151021_144721
IMG_20151021_151934


Fetaostfyllda paprikor och sötpotatisklyftor

Oj oj, det här receptet gick hem hos både mig och min sambo och det kommer vi definitivt att göra flera gånger!

Mitt mål är att försöka äta en hel del vegetarisk mat den här sommaren för omväxlingens skull, även om jag älskar grillat kött en härlig sommardag och det här receptet gör det mycket enkelt att uppnå mitt uppsatta mål.

Fetaostfyllda paprikor har jag gjort tidigare, men den här gången blandade jag i avokado och basilika som blev en total succé! Sötpotatis är ett relativt nytt livsmedel för mig, men det kommer säkert att bli mer och mer av det under sommaren, med tanke på hur gott det faktiskt är.
Receptet är gjord för två hela paprikor och en sötpotatis (passar 2 personer).

Fyllda paprikor

Ingredienser
2 paprikor
1  stor sötpotatis
100 g ekologisk fetaost
1 mogen avokado
½ dl ekologisk crème fraiche
färsk basilika
chillikrydda
salt, peppar
olivolja

1. Börja med att sätta på ugnen på 200 grader och dela paprikorna på mitten + ta bort kärnorna.
2. Dela potatisen i tunna klyftor och lägg i en ugnsform som du smort med olivolja. Krydda med salt och peppar.
3. Grädda potatisen i 10 minuter (potatisen tar längre tid att bli klar än paprikorna).
4. Blanda crème fraiche, avokado och fetaost i en skål, krydda med chillikrydda och färsk basilika efter smak.
5. Fyll paprikorna med fetaost krämen och lägg i en ugnsfast form som även den är smord med olivolja.
6. Grädda paprikorna och potatisen i cirka 20 minuter.
7. Servera och njut!

Fylldpaprika med sötpotatis


Vegetariska biffar med färska champinjoner

IMG_20150307_130447

Oj så enkelt och oj så gott!
Vegetariska biffar gjorda på grovrivna morötter och färska champinjoner som tar väldigt kort tid att slänga ihop.

Ingredienser
3 stycken ekologiska morötter
200 g färska champinjoner
200 g hasselnötter
1 ½ dl havregryn
Olivolja till stekning

Valfria tillsatser
vitlök
gul lök
salt & peppar

1. Hacka champinjonerna i små bitar och grovriv morötterna
2. Stek vätskan ur champinjonerna i en torr stekpanna, lägg åt sidan.
3. Mixa hasselnötterna i en matberedare och häll sedan i havregrynen så det blir ett fint mjöl.
4. Blanda ihop svamp, hassel/havremjölet tills bra konstisens (jag använde ca 1 dl + 3/4 dl).
5. Smaka av med eventuellt salt och peppar
6. Forma smeten till mellanstora biffar och stek dom i olivolja.

Om du vill ha i vitlök eller gul lök ska den pressas/hackas och stekas efter champinjonerna i några minuter.


Vegetarisk lasagne utan lasagneplattor

Vegetarisk lasagne utan plattor

 Vegetarisk lasagne utan lasagneplattor (4 port)

Ingredienser

1 hel zucchini
¾ squash eller pumpa
1 hel paprika
740 g krossade tomater med basilika och örter (Coop, 2 förpackningar)
100 g lättkeso 1,5 %
20g ost
2 små vitlöksklyftor
Eventuellt salt och peppar

Totalt: 500 kcal, per portion 125 kcal.

Sätt ugnen på 225 grader.

Skiva zucchinin och squashen i smala skivor och paprikan i små bitar. Fräs vitlöken i en stekpanna och häll sedan ner den krossade tomaten, rör om. Tillsätt keso och eventuellt salt och peppar.
Lägg ett lager med zucchini i en ugnssäker form, varva sedan med tomatblandningen, paprika och squash. Avsluta med tomatblandningen och strö över osten.

Låt den grädda mitt i ugnen mellan 20-30 minuter.
Serveras med grönsaker.

Exempel.
Romansallad (16kcal/100g)
Morot (45kcal/100g)
alfaalfagroddar (32kcal/100g)