Hälsa på mina villkor

Kycklinggryta med kantarellsmak

DSC_0021
Kycklinggryta med kantarellsmak (2 port)

Ingredienser
2 kycklingfiléer
2,5 -3,5 dl milda mat extra (4%)
2 matskedar mangochutney
1tsk kantarellfond
Salt, peppar, chillikrydda

Skiva kycklingfiléerna i smala strimlor eller i bitar. Stek i lite olja eller smör, annars fastnar dom i stekpannan, tills dom är gyllenbruna och krydda med salt och peppar.
Häll i matlagningsgrädden, kantarellfonden och mangochutneyn, låt koka ihop i några minuter. Smaksätt med chillikrydda beroende på hur stark du vill ha såsen.

Total kalorimängd; 147,5-221,5kcal beroende på antal dl av milda mat extra.

Den här såsen använder jag till både kyckling och kött och det går även att ha i färska champinjoner för mer svampsmak!



Lax med pestotäcke

Lax med pestotäckeDet här är det absolut enklaste 5:2 receptet och så otroligt gott!
Lax med pestotäcke (4port)

Ingredienser
4 Laxfilébitar (125g/styck)
60 g röd pesto

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxfilébitarna med skinnsidan neråt i en ugnssäker form. Bred över peston jämnt på vardera filébit och grädda dom sedan i ugn i 10-12 minuter.
Serveras med grönsaker.

Total kalorimängd: 250 kcal/ portion



Maria Mena – En helg av kärlek och hälsa!


I helgen har jag varit i Stockholm och på lördagskvällen var min pappa och jag på konsert för ett fullsatt Nalen, artisten var den norska sångerskan Maria Mena.

Konserten var helt fantastiskt, det var kärlek överallt och alla mådde så himla bra, jag och pappa gick därifrån helt överlyckliga!
Maria körde låtar från både sin senaste – och tidigare skivor, flera av mina favoritlåtar.
Maria Mena är en artist jag verkligen kan rekommendera!
Ovan är ett smakprov på hennes jullåt som hon avslutade konserten med och jag vill önska en glad advent till allihopa!

Imorgon passerar jag 6 månader med 5:2 metoden och då bjuder jag på ett nytt och spännande recept!

 

 

 



Kycklingbullar med oregano!

DSC_0002Kycklingbullar med morot och oregano (4port)

Ingredienser
3 kycklingfiléer
1 pressad vitlöksklyfta
1 liten riven morot
1msk mangochutney
salt, peppar, oregano och chillikrydda

Skär kycklingfiléerna i bitar och häll i en matberedare, tillsätt övriga ingredienser och mixa till en jämn smet.
Rulla smeten till ca 40 st små bullar och stek i omgångar i en stekpanna. Stek i lite smör eller olja, annars fastnar bullarna!

Serveras med smakrika grönsaker som ruccola.

Total kalorimängd: 180 kcal /10 kycklingbullar

Detta är mitt senaste favoritrecept för 5:2 metoden!



Thaiwok med kyckling

DSC_0023

 Det här blev det godaste jag har lagat på länge! (3 portioner)

Ingredienser

2 kycklingfiléer
200g Frusen Findus wokmix – Thai
100g Kokosmjölk
1dl Matlagningsgrädde
1-2 rejäla teskedar curry pasta
Salt och svartpeppar

Skär kycklingfiléerna i stora bitar och stek till dom blivit gyllenbruna och genomstekta, krydda med salt och svarpeppar. Lägg över i en skål.
Stek wokmixen så den blir varm, men inte för länge så den blir mjuk, det räcker med några minuter bara!
Häll i kycklingbitarna, kokosmjölken och matlagningsgrädden, rör om.

Tillsätt sedan röd currypasta.
Obs! Börja med 1 tesked och ta i en till om ni vill ha mer bett i woken. Personligen föredrar jag stark mat, speciellt när det gäller grytor och wokmixer, så jag tar 2 teskedar.

Låt den koka i några minuter, sen är det bara att servera med fräscha grönsaker som exempelvis rivna morötter.

Total kalorimängd = 827kcal
Per portion =275 kcal



Vegetarisk lasagne utan lasagneplattor

Vegetarisk lasagne utan plattor

 Vegetarisk lasagne utan lasagneplattor (4 port)

Ingredienser

1 hel zucchini
¾ squash eller pumpa
1 hel paprika
740 g krossade tomater med basilika och örter (Coop, 2 förpackningar)
100 g lättkeso 1,5 %
20g ost
2 små vitlöksklyftor
Eventuellt salt och peppar

Totalt: 500 kcal, per portion 125 kcal.

Sätt ugnen på 225 grader.

Skiva zucchinin och squashen i smala skivor och paprikan i små bitar. Fräs vitlöken i en stekpanna och häll sedan ner den krossade tomaten, rör om. Tillsätt keso och eventuellt salt och peppar.
Lägg ett lager med zucchini i en ugnssäker form, varva sedan med tomatblandningen, paprika och squash. Avsluta med tomatblandningen och strö över osten.

Låt den grädda mitt i ugnen mellan 20-30 minuter.
Serveras med grönsaker.

Exempel.
Romansallad (16kcal/100g)
Morot (45kcal/100g)
alfaalfagroddar (32kcal/100g)



Ekologiska varor i reklambladen och matsedel för månaden

Jag sitter just nu med reklambladet för ICA kvantum och på sida 8-9 är det ett helt uppslag om ICA s ekologiska varor I love eco.
Har det alltid varit så? Har matbutikerna alltid satsat på vissa ekologiska produkter och det är först nu, när jag har börjat intressera mig för ekologiska varor, som jag har börjat lagt märke till det?
Oavsett, så är det väldigt positivt.

Imorgon är det en ny 500 kcal-dag och jag håller på att planera matsedel. Matsedel är något jag rekommenderar till alla som vill börja med eller använder sig av 5:2 metoden för det underlättar otroligt mycket.

Skapa en matsedel för månadens 8 begränsningsdagar i början av den nya månaden och sätt den på kylskåpet. Räkna på hur många kcal det blir för varje måltid/snack och skriv siffran bredvid livsmedlet. Genom att skapa en matsedel ser du exakt vad som måste handlas till dom dagarna, det ger dig en bra struktur och du vet exakt vad du kommer att äta under dagen och i och med det behöver du inte räkna under dagen hur många kcal du stoppar i dig.

 



Välj ekologiskt!

Den senaste veckan har jag blivit inspirerad till att äta mer ekologisk mat.
Det började med att en tjej i min studiegrupp visade Naturskyddsföreningens ”Byt till eko”- film på Youtube. Där beskrivs följderna av att inte äta ekologiskt mat och vilka produkter du ska börja med att byta ut om du vill börja äta mer ekologiskt. Det filmklippet fick mig att tänka till. Visst jag har alltid tänkt att jag ska börja äta mer ekologiskt och ibland har jag köpt en ekologisk mjölk, men det har inte känts så seriöst fram tills nu. När jag åkte och handlade nästa gång köpte jag ekologisk mjölk, ekologiska morötter och nyckelhålsmärkta plommon och det tänker jag fortsätta med.

Titta själv på klippet och bli inspirerad till att äta mer ekologisk mat och som webbredaktör Emma V Larsson skrev senast idag
Kom igen Sverige – nu klår vi dansken! (på att äta ekologiskt mat)

Byt till eko – Naturskyddsföreningen



Första inlägget!

Välkommen! 
Då var det dags för mig att skriva mitt första inlägg för Kurera och det känns riktigt roligt!

Jag som bloggar heter Julia Eriksson och fakta om mig hittar ni till höger, men jag är en glad, positiv och envis tjej som studerar sedan hösten 2012 till Hälsopedagog på Högskolan i Gävle. Jag är även diplomerad massör i svensk klassisk massage och har precis blivit hudvårdskonsult för företaget Mary Kay.
På den här bloggen kommer ni framförallt att hitta information, recept och tips gällande 5:2 metoden, men jag kommer även att skriva om andra saker gällande hälsa som jag anser är intressant och viktigt.

Varför 5:2 metoden?
För flera månader sedan började mina föräldrar att prata om ett tv-program dom hade sett på Vetenskapens Värld som handlade om en ny diet som gick ut på att man skulle fasta, eller rättare sagt att kvinnor och män skulle under två dagar i veckan begränsa sitt kaloriintag till 500 respektive 600 kcal per dag. Min första reaktion var att det lät inte riktigt klokt! Vem skulle vilja göra något sådant frivilligt och jag tänkte att begränsa mitt kaloriintag till 500 kcal två dagar i veckan skulle vara helt omöjligt med tanke på vilka humörsvängar jag brukade få när jag blev hungrig.
Hursomhelst så bänkade vi ämnet ett tag men när sommaren kom hade mina föräldrar bestämt sig för att dom skulle testa på 5:2 metoden och dom skulle börja samma vecka som midsommar var. Som innan var min reaktion densamma, dom hade tappat förståndet, men på något vis började jag bli lite intresserad av att testa på hur det skulle vara att äta med en kaloribegränsning två gånger i veckan.
Jag pratade med min sambo som också hade sett programmet på Vetenskapens Värld och även han var intresserad av att börja med metoden. Vi bestämde oss för att testa och måndagen v.25 satte vi igång med den första ”faste-dagen”.

Mina föräldrar, min sambo och jag har nu hållit på med 5:2 metoden i ungefär 14.5 v (drygt 3.5 månad) och vi trivs väldigt bra med att äta på det här sättet. Det har skett en förändring både när det gäller midjemåttet, siffrorna på vågen och i alla fall jag har fått ett minskat sötsug.
Jag använder mig av 5:2 metoden för att få ett BMI (body mass index) som ligger inom ramarna för normalvikt för min längd.