Hälsa på mina villkor

Naturlig hudvård: 4 olika sätt att använda äppelcidervinäger

Jag har fått en ny älsklingsprodukt inom kategorin naturlig hudvård nämligen äppelcidervinäger!

Jag har använt äppelcidervinäger till och från i min hud/hårvårdsrutin, bland annat som efterskölj (nr.3) för att återställa PH-balansen i min hårbotten och den har aldrig gjort mig besviken. I måndags testade jag att använda äppelcidervinäger på mina armar (nr. 1) som har varit täckt av, så länge jag kan minnas, röda prickar/acne och varit rodnad. Jag har aldrig haft sådan mjuk hud som efter den skönhetsbehandlingen och mina röda prickar/acne har nästan försvunnit och min rodnad börjar även den att minska.
Senast idag testade jag att ha äppelcidervinäger som en del i min handscrub och mina händer blev jättemjuka!

Nedan delar jag med mig av mina älsklingsrecept som innehåller äppelcidervinäger. Testa ni också, ni kommer inte att bli besviken!

# Äppelcidervinäger mot acne och rodnad hud
Fukta en bomullstuss med ren äppelcidervinäger och applicera på området med acne. Låt verka i 10 minuter och skölj av med kallt vatten.
Kan användas varje dag.

# Hand & fotscrub med Äppelcidervinäger
Blanda 2 matskedar äppelcidervinäger med 2 matskedar majsmjöl. Gnugga in händerna/fötterna och skölj av med ljummet vatten.

# Efterskölj med äppelcidervinäger:återställer PH-balansen i hårbotten
Blanda en del äppelcidervinäger med åtta delar kallt vatten i en flaska. Utför din vanliga shampoo och balsamrutin för att till sist avsluta med efterskölj.
Böj huvuden framåt och häll över blandningen i hår och hårbotten. Skölj med kallt vatten.
Kan användas vid varje tvätt.

# En kopp äppelcidervinäger i badvattnet: mjuk och tonad hud
När du ska lägga dig i ett avslappnande bad, tillsätt en kopp äppelcidervinäger. Vinägern fungerar som en detox för kroppen och drar ut de gifter som finns. Resultatet blir en mjuk och tonad hud.


Har ni några tips på hur äppelcidervinäger kan användas inom hud & hårvårdsrutin?



Hälsomål 2015 – Nya hälsomål för 2016

Idag är det den 1 januari 2016 och ser jag tillbaka på vad jag har åstadkommit och upplevt under 2015 brister jag ut i ett stort leende!

Ser jag till mig själv har jag utvecklats väldigt mycket som person genom att jag har fått en kandidatexamen inom ett ämne som passar mig som handen i handsken. Jag har vidareutbildat mig inom ett område som jag har intresserat mig för sedan jag var barn (massör), men framför allt har jag vågat gå ut från min komfortzon inom flera områden. Det steget utanför den zonen har gett mig en sådan kraft till mitt självförtroende och självkänsla att det går inte att beskriva. Jag har känt mig så modig i vissa situationer och att ha haft stöd från mina föräldrar, syskon, sambo och vänner har inte gjort saken sämre! Jag är väldigt tacksam över stödet jag har fått när jag har haft mina (ibland galna) idéer.

Det är intressant hur våra mål för året kan se ut på ett sätt och det går inte att föreställa sig att det skulle kunna förändras till något bättre. Mina mål för 2015 gjorde det och nu är jag så spänd över vad 2016 kommer att ge mig!


Mina hälsomål för 2015 såg ut såhär:
Vara modig och våga satsa på mina intressen –> resulterade i audition för musikallinjen på Balettakademin i våras.

Våga testa alternativ mat såsom rawfood, glutenfritt och mer vegetarisk mat –> varje onsdag står det ”vegetarian wednesday” i min kalender och jag äter nästan aldrig vitt socker. Mitt julgodis blev dessutom de godaste någonsin!

Fira att jag tar examen från Högskolan i Gävle med en resa till Paris –> på grund av ekonomiska skäl blev resan framflyttad.

Söka arbete som hälsopedagog och jobba med livsstilsförändringar hos individer –> Startade enskild firma vid namn ”Kärlek till hälsa” och blev erbjuden att hyra ett rum i centrala Söderhamn som massör och hälsopedagog.

Sluta få skuldkänslor när jag äter onyttig mat och sluta vara rädd för vissa livsmedel –> resulterade i viktnedgång och minskat midjemått, men också en mer tillfreds Julia.

I have no interest in being obese, I´m just trough with the guilt” – ur filmen Eat pray love.

Mina hälsomål för 2016 ser ut såhär:
Återuppta fotografering med min systemkamera och måla fler tavlor –> två av mina absolut största intressen.

Återuppta simning och yoga som motionsform.

Fortsätta vara modig och våga satsa på mina intressen –> Ta lektioner för en sångpedagog, gå med i en teatergrupp.

Fortsätta utveckla mitt intresse för matlagning, bakning och naturlig hudvård.

Testa på livet som egenföretagare och lära mig allt jag kan!


Vad har ni för hälsomål för 2016? eller ska ni ta året som de kommer och se vad det kan erbjuda? Båda alternativen är fantastiska!



#WhatMakesUsHUMAN

De klipp som jag har lagt upp i detta inlägg är något jag av en slump blev rekommenderad av Facebook att titta på i morse. Jag såg först ett kortare klipp där skådespelaren Cameron Diaz pratade om kändisskap som var väldigt klokt och jag blev intresserad att veta mer om detta projekt som hon deltog i. Jag hittade hela dokumentären Volym 1-3 på Youtube och såg volym 1 innan frukost.

Det är väldigt svårt att beskriva vad det var jag såg, men det jag kan säga är att det var inspirerande, rörande och helt fantastiskt! Jag ska även fortsätta med Volym 2-3 under dagen.
Ta dig tid att se alla volymerna även om de är långa. Tro mig, det är värt det!

Information om Dokumentären
Filmskaparen och konstnären Yann Arthus-Bertrand spenderade tre år med att samla verkliga emotionella berättelser från mer än 2.000 kvinnor och män i 60 länder. Dessa känslor, dessa tårar och leenden, dessa kamper och skratt är det som förenar oss alla. Titta på alla tre volymerna och upplev #WhatMakesUsHUMAN

Mer information på https://humanthemovie.withgoogle.com/



Julbak del 2: Raw Chokladtryfflar med smak

För ett år sedan fanns det inte en tanke på att jag skulle göra julgodis/bakverk på något annat än de klassiska livsmedlen såsom vetemjöl, mandelmassa, vitt socker, smör, köpt nougat m.m. Det här året kan jag inte tänka mig att göra julgodis/bakverk som inte är glutenfritt, raw eller utan vitt socker.

Det är intressant hur ett år kan göra en sådan stor skillnad när det gäller ens sätt att tänka och det började egentligen när jag köpte Marita Karlssons bok ”Hälsokick” och Erica Palmkrantz Aziz bok ”Mitt nya Rawfood kök” till mig själv i julklapp förra året.
Under det här året har jag ändrat mitt tänk om vissa livsmedel. Jag har börjat våga experimentera med rawfood, bakat glutenfria bakverk, bröd och maträtter, men framför allt har jag slutat vara rädd för att använda vissa livsmedel i min matlagning (exempelvis vanlig grädde). Jag känner mig inte längre slav till att använda samma livsmedel jag alltid har använt och det har gjort mig till en mer nyfiken individ och mitt intresse för matlagning har expanderat enormt!

Jag vill definitivt tacka Marita Karlsson, Erica Palmkrantz Aziz, PT-fia (Sofia Sjöström) och MÅNGA andra individer som har inspirerat mitt intresse för matlagning och hjälp mig att se hälsa på ytterligare ett nytt sätt under året!


IMG_20151205_130016

Imorgon är det andra advent och idag bakade jag extremt goda chokladtryfflar i rawfood-stil med olika smaksättning. Grunden för alla tryfflar var kokosolja, agavesirap och kakao  som sedan smaksattes med hackad mandel, tranbär och nougatchoklad från Vivani.

Grundrecept Chokladtryfflar:
4 stora matskedar kokosolja (neutral)
3 msk agavesirap
5 msk kakao (raw eller vanlig)

1. Blanda ingredienserna i en skål och tillsätt valfri smak. Ställ in i kylen i cirka 10 minuter.
Smeten blir väldigt kladdig och behöver därför stelna i kylen innan du rullar dom i bollar.
2. Rulla sedan smeten i bollar och ställ in dem i kylen igen en stund.
3. När bollarna har stelnat på nytt kan du rulla dem i exempelvis hackade nötter, kakao, kokos m.m.
4. Förvara dom i kylen.

IMG_20151205_144722

Smaksättning 1
1 dl hackad mandel i smeten
+ hackad mandel som du rullar bollarna i efter att de stelnat i kylen.

IMG_20151205_145256

IMG_20151205_145413

Smaksättning 2
1 dl torkade tranbär
+ 2 matskedar kakao som du rullar bollarna i.

IMG_20151205_144542

IMG_20151205_144632

Smaksättning 3
1-2 rader Vivani mörk choklad nougat, riven
+ 1 rad riven till att rulla i

IMG_20151205_144640



Julbak del 1: Glutenfri mördeg (mördegskakor/sirapskakor)

Förra veckan hände det något helt fantastiskt som resulterar i att starten på mitt 2016 kommer att bli helt underbart!
Sedan april 2015 är jag egenföretagare inom massage och har hittills masserat mina kunder hemma i lägenheten. En dag blev jag taggad i ett inlägg på Facebook av en massagekund och tjejen som skrev inlägget ville ha exempelvis en massör som hyrde ett rum i hennes lokal mitt i centrala Söderhamn. Den här tjejen hörde av sig samma dag till mig och ville träffas under eftermiddagen och nyfiken som jag är tackade jag självklart ja.
Jag träffade Linda som hon heter och fick se hennes superfina lokal och utrymmet där jag skulle få hyra in mig. Jag blev väldigt intresserad av att hyra rummet som hon erbjöd, men bestämde mig för att tänka över saker och räkna på kostnaderna.
Jag bestämde mig i söndags för att tacka ja till hennes erbjudande, så från och med januari 2016 hyr jag in mig hos Linda och hennes företag Beauty by Li som egenföretagare inom massage (och eventuellt som Hälsopedagog)!

För att fira dessa underbara nyheter bakade jag igår dessa supergoda kakor som är ett måste till jul för min del: mördegskakor och sirapskakor. För att göra kakorna med en tvist blev de glutenfria, men ack så goda!

IMG_20151130_183708
Grunden för kakorna är en mördeg gjord på rismjöl, majsmjöl och maizena majsstärkelse istället för vetemjöl och kan användas genom att tillägga/ta bort/göra dubbel sats till syltkakor, sirapskakor, finska pinnar eller pajbotten.
Mördegen ska ligga i kylen i ungefär 20-30 minuter inlindad i plastfolie för att det ska gå lättare att kavla ut den.

Grundrecept mördeg
75 gram smör
1 ½ dl rismjöl + till utbakning
½ dl majsmjöl
½ dl maizena majsstärkelse
2-3 msk socker
1 msk vatten
1 msk sirap

Sirapskakor
75 gram smör
1 ½ dl rismjöl + till utbakning
½ dl majsmjöl
½ dl maizena majsstärkelse
1-2 msk socker
2 msk sirap
1 tsk bakpulver
en nypa vaniljpulver

I receptet för sirapskakor tar du bort vattnet och tillsätter istället en extra matsked sirap. Då sirap är rätt sött kan du med fördel minska sockret till 1-2 matskedar.

IMG_20151130_183912
Blanda de torra ingredienserna (om du gör sirapskakor, glöm inte bakpulvret och vaniljpulvret).
Skär smöret i bitar och knåda in i mjölblandningen.
Tillsätt vätskan (vatten + sirap eller endast sirap) och arbeta ihop till en deg.
Forma degen och lägg den i platsfolie i kylen i mellan 20-30 minuter.

Vid mördegskakor
Mjöla bakbordet med rismjöl (var inte snål!)
Kavla ut degen rätt tunt och stansa ut kakor i önskad form. Du kan med fördel använda pepparkaksformar.
Lägg över på en plåt täckt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 10 minuter.

Vid sirapskakor
Mjöla bakbordet med rismjöl.
Dela degen i två delar och rulla till två längder.
Lägg över på plåten och platta till den med ditt pekfinger och långfinger.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 10 minuter.
Skär kakorna i längder medans de fortfarande är varma.

Njut av dina glutenfria godsaker!

IMG_20151130_184218
IMG_20151130_191000



Alkohol är farligt! eller?

Om du läser en artikel som säger ”även måttligt drickande kopplas till cancer”, hur reagerar du?
Och om du läser en annan artikel som säger ”Forskning: Rött vin motsvarar en timmes träning!”, reagerar du annorlunda jämfört när du läser den första artikeln?

Svenska Dagbladet publicerade den 19 augusti 2015 den första artikeln som beskrev att även måttligt drickande kopplas till cancer och har hittills fått 756 delningar på Facebook. Den andra artikeln publicerades av tidningen Elle mat och vin den 19 november 2015 och har hittills fått 4550 delningar (!) på Facebook. Båda dessa artiklar är baserat på forskning, men till skillnad från Elle mat och vin beskriver Svenska Dagbladet lite mer information om studien som artikeln har baserats på. De beskriver hur många individer som deltog, hur länge studien pågick och resultatet. Elle mat och vins artikel är 7 meningar lång och säger endast det som folk vill höra.

Att dricka alkohol kan placeras inom den sociala norm som finns och det är oftare som du får blickar på dig när du inte dricker alkohol jämfört när du dricker. Det pratas ofta om att ett glas rött om dagen är bra för kroppen och du kan till och med dricka när du ammar nu för tiden.

Den här typen av artikel som Elle mat och vin presenterar är något som kan tolkas på flera olika sätt. De skriver faktiskt att det är livsmedlet röda druvor med ämnet reservatrol som kan öka fettförbränningen på samma sätt som aktiv träning, så rekommendationen skulle lika gärna vara att äta rena vindruvor och inte druvor som har fått jäsa. En annan tolkning eller hypotes skulle kunna vara, om man ska hårdra, att stillasittande individer väljer att dricka ett glas vin varje dag istället för att vara fysisk aktiv 1 timme. Det ska du ju ha samma effekt (!) Då har du istället en stillasittande individ som konsumerar alkohol varje dag. Två riskfaktorer som kan bidra till flera folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, cancer etc.

Jag säger inte att det är fel i att Elle mat och vin publicerar den här artikeln, men jag anser att de borde lägga till lite mer information om studien eller åtminstone länka till orginalkällan för deras påståenden, så att deras text blir evidensbaserad. Det är också självklart upp till var och en som läser artikeln att välja om de tror på informationen som skrivs, men det finns allt för många som vill välja den absolut enklaste vägen till ett hälsosamt liv. Då vill man inte alltid vara källkritisk.

Om vi tar artikeln från Svenska Dagbladet är inte den heller felfri, men den ifrågasätter påståendet att vin (alkohol) skulle vara bra för individer.
Fokus i den artikeln var individer som hade lätt till måttlig alkoholkonsumtion och aldrig hade rökt och syftet var att se om de ökade deras risk för att drabbas av cancer. Även om alkoholkonsumtionen var lätt eller måttlig, som exempelvis ett glas rött vin, ökade risken för att drabbas av känt alkoholrelaterade cancerformer såsom bröstcancer. Den ökade risken fanns också bland män som rökte, men INTE hos män som aldrig hade rökt.

Så vilka forskare ska du som läsare lyssna på?
Det är dessa motsägelsefulla råd som får oss i samhället förvirrade gällande var som är bra för vår kropp och hälsa eller inte. Men baserat på hur många delningar som artikeln från Elle mat och vin har fått är det rätt uppenbart vad läsarna vill höra.

 

Artikeln från Svenska Dagbladet: Även måttligt drickande kopplas till cancer

Artikeln från Elle mat och vin: Rött vin motsvarar en timmes träning



Glutenfri söndag: Glutenfria pannkakor och glutenfria havrebröd

Idag satsade jag på att köra en glutenfri dag och det var jätteroligt att leta efter inspirerande recept! Jag hittade ett intressant recept på glutenfria pannkakor som bestod av bovetemjöl, rismjöl och teffmjöl, men då jag endast hade rismjöl hemma blev det att modifiera receptet. Resultatet blev superfrasiga glutenfria pannkakor som jag åt till lunch med hemmagjord nyttig nutella.
Under kvällen kom suget att baka bröd och då min mamma var väldigt snäll och gav mig fiberhusk var jag tvungen att testa att baka ett glutenfritt bröd. Då jag har en förkärlek för havresmak så blev det såklart glutenfria havrebröd.

Recept nummer 1:
Glutenfria pannkakor med rismjöl

Ingredienser: 8 pannkakor
2 ½ dl rismjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl ekologisk mjölk
2 dl vatten
4 ekologiska ägg
smör eller valfri olja till stekning

Gör såhär:
1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
2. Tillsätt sedan lite vätska i taget (börja med vattnet) tills du får en slät smet.
3. Knäck sedan i äggen och vispa.
4. Hetta upp stekpannan och använd ett decilitermått för att få rätt mängd smet. Vispa runt i smeten varje gång innan du häller i smeten i stekpannan.
5. Stek på medel värme tills de får fin färg.

Njut av dina frasiga glutenfria pannkakor med grekisk yoghurt och honung, frukt, coleslaw eller varför inte hemmagjord nutella!

IMG_20151101_140141

IMG_20151101_143253

Här kommer recept nummer 2: 
Glutenfria havrebröd

Det här är det absolut enklaste brödet jag någonsin bakat och det är perfekt för dig som inte har någon bakmaskin eller degkrokar till elvispen. Allt du behöver är dina två händer, en slev och en bunke.

Ingredienser: 8 små bröd
2 dl havregryn (ej fiberberikade)
1 dl rismjöl
3/4 dl fiberhusk
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 gram smör
4 dl ekologisk yoghurt

Gör såhär:
1. Sätt på ugnen på 225 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sedan smöret och smula/nyp ihop det tillsammans med ingredienserna så det blir en smulig deg. Degen påminner lite om scones.
3. Rör sedan ner den ekologiska yoghurten och blanda snabbt ihop till en kladdig deg.
4. Låt degen svälla i några minuter, det bidrar till att den inte är lika kladdig när du ska börja forma den.
5. Forma till 8 små frallor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
6. Om du vill kan du sedan strö över lite havregryn.
7. Grädda bröden i cirka 17-20 minuter beroende på hur mycket färg du vill att dom ska få.

Servera med smakrik ost och gurka!
Obs! För dig som är laktosintolerant går det utmärkt att byta ut yoghurten och smöret mot en laktosfri variant!

IMG_20151101_175317 IMG_20151101_180110IMG_20151101_182243IMG_20151101_182234



Vegetarian Wednesday: Glutenfri paj med soltorkade tomater och fetaost

Denna kyliga onsdag blev det vegetarisk paj till lunch. Vetemjölet i pajskalet blev utbytt till havremjöl & rismjöl för att göra den glutenfri och resultatet blev verkligen hur gott som helst!
Förresten så kan du göra eget havremjöl  genom att mixa havregryn i en matberedare tills det är finmalet. Väldigt smidigt!

Ingredienser (glutenfritt pajskal)
1 ½ dl havremjöl
1 ½ dl rismjöl
100 g smör
2 msk kallt vatten

Ingredienser (fyllning)
8-10 soltorkade tomater
150 g ekologisk fetaost
en näve färsk bladspenat (eller basilika)

Ingredienser (äggstanning)
2 dl ekologisk mjölk
2 ekologiska ägg
2 dl ekologisk crème fraiche
valfritt att lägga till lite riven ost

  1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ingredienserna till pajskalet i en matberedare och tryck sedan ut den i pajformen. Grädda pajskalet i 10 minuter.
  3. Medans pajskalet gräddas kan du skära de soltorkade tomaterna i mindre bitar och blanda ingredienserna till äggstanningen. Börja äggstanningen med att vispa ihop äggen med mjölken.
  4. När pajskalet har gräddats, höj ugnsvärmen till 200 grader.
  5. Lägg i de soltorkade tomaterna, smula över fetaosten och bladspenaten/basilikan. Häll sedan över äggstanningen.
  6. Grädda pajen i cirka 30-35 minuter tills den fått fin färg
  7. Njut av pajen tillsammans med hemmagjord pizzasallad.

IMG_20151028_160329
IMG_20151028_160527



Vegetarian Wednesday: Tomatröra med kidneybönor

Första gången jag fick smaka på den här tomatröran med kidneybönor var hos min storebror Johan och hans sambo Sara. Ska jag vara helt ärlig var jag skeptisk till en början när Johan började laga rätten, då bönor har inte varit en stor favorit för min del, men jag kände mig modig och åt det tillsammans med grönsaker, gräddfil och nachochips. Det var som att äta tacos fast en vegetarisk variant som var minst lika god!
Sedan dess har jag gjort den här rätten många gånger när jag är sugen på något enkelt som gått fort att laga och det är även en rätt som går hem hos min sambo Dennis!

Ingredienser
1 förpackning ”I love Eco” krossade tomater (ICA)
1 förpackning ekologiska kidneybönor
1 grönsaksbuljong
ev. saften från ½ lime
1 vitlöksklyfta
chillikrydda
ingefära
cayenne

Ingredienser som Johan använder i sitt recept som jag har plockat bort
spiskummin
chipotle (burk)
socker

  1. Riv en vitlöksklyfta och stek den en stund i olja på låg värme.
  2. Skölj kidneybönorna och låt vattnet rinna av.
  3. Ha i förpackningen med krossade tomater, grönsaksbuljongen, krydda med valfria kryddor och tillsätt eventuellt saften från ½ lime.
  4. Sen kan du smaka av med salt, eventuellt lite socker om du anser att det är för syrligt.
    (Här kan du även tillsätta min brors ingredienser om du gillar smakerna).
  5. Låt det puttra tills vattnet kokat bort och den har fått en ganska fast konsistens.

Ät tomatröran med nachochips, färsk skivad banan, valfria grönsaker, riven ost och gräddfil! Det är supergott alternativ till tacokvällen!

IMG_20151021_144350 IMG_20151021_144501 IMG_20151021_144721
IMG_20151021_151934



Bakarglädje! Honungsbröd

Igår var en riktig toppendag! Solen var framme hela dagen, höstlöven lyste i rött, gult och orange och jag hade en enorm inspiration till att baka bröd! men inte vilken typ av bröd som helst, utan bröd med honung!

Jag sökte på honungsbröd på google och fastnade för en superfin bild på sex väldigt snygga bröd, kom in på bloggen som hade lagt ut bilden och kopierade receptet. Efter några små modifieringar började jag baka och resultatet blev honungsbröd som blev riktiga snyggingar när de blev klara!
(De blev helt fantastiskt goda också!)

Honungsbröd (Riktiga puddingbröd!)
Ingredienser

5 dl vatten
1 dl mjölk
25 g färsk jäst
2 tsk salt
1-2 msk honung
11-12 dl mjöl

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Värm vatten och mjölk till fingervärme.
  3. Häll lite vätska på jästen så den löser sig och tillsätt honungen.
  4. Tillsätt resten av vätskan, salt och 1 dl mjöl åt gången. Det tar en stund att tillsätta 1 dl mjöl åt gången, men det är värt det! Bli inte orolig för att degen blir lös.
  5. Strö över lite mjöl på degen och låt den jäsa 1,5 h.
  6. Stjälp upp degen på riktigt mjölad bänk, då du inte ska knåda degen. Rulla den försiktigt och skär den sedan i sex delar.
  7. Lägg bröden på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.

Servera dessa snyggingar med en smakrik ost och gurka!

IMG_20151019_130228
IMG_20151019_142103
IMG_20151019_142523 IMG_20151019_142740 IMG_20151019_142751 IMG_20151019_144438 IMG_20151019_144429 IMG_20151019_145730