Hälsa på mina villkor

Lemon curd med agavesirap

_20150725_190350

När jag var liten och hälsade på min mormor bestod min frukost väldigt ofta av rostat bröd med lemon curd. Lemon curden var från Robertson och det var bland det bästa jag visste. Min mormor såg alltid till att det fanns en burk i kylskåpet när jag hälsade på. Nu var det många år sedan jag åt lemon curd men det är fortfarande en enorm favorit, dessvärre vet jag nu när jag blivit äldre att det innehåller väldigt mycket socker och det är en utav anledningarna till varför jag inte har ätit det på ett bra tag.

För er som inte vet det är lemon curd en citronkräm/citronmarmelad som brukar bestå av ägg, citron och socker, eventuellt lite smör och kokas i en kastrull eller över ett vattenbad. Lemon curd används i bakverk, till scones, på rostat bröd eller glass.

Under eftermiddagen idag bestämde jag mig för att testa att laga egen lemon curd och utesluta sockret för att istället använda agave sirap som sötning. Resultatet blev helt oemotståndligt (!). Det var bland det godaste jag någonsin ätit, så i morgon blir det att avnjuta citronkrämen på rostat bröd tillsammans med en god smoothie.

IMG_20150725_153004

Ingredienser (½ glasburk): Hållbarhet cirka 1 vecka
3 citroner (helst ekologiska) som pressas till ½ kopp citronsaft
3 ekologiska ägg
4 teskedar osaltat smör
1/4 kopp agavesirap

1. Pressa ut citronsaften ur citronerna.

_20150725_190433

2. Vispa citronsaften, äggen och agavesirapen i en kastrull (obs! sätt inte på plattan ännu.)

_20150725_190514

3. Lägg i smöret och sätt på plattan på medelvärme (en spis som går från 1-6, sätt på 4:an).
4. Vispa hela tiden tills smöret smält och krämen börjar att tjockna (sänk till nummer 2 i värme på spisen)

_20150725_190547

5. När krämen har tjocknat, stäng av plattan och låt den svalna.
6. Häll upp krämen i en glasburk och ställ in i kylen.

_20150725_190606
7. Njut av den godaste lemon curden utan vitt socker!



#LIKEAGIRL

Något som kan göra mig irriterad är reklamannonserna som visas som introduktion när du vill se på ett Youtube-klipp. Det är reklamkampanjer för bilar, läsk, filmer och det är väldigt ofta som jag klickar på knappen ”Hoppa över”. Idag var inte en sådan dag.

Jag sitter just nu i soffan efter en ytterligare en arbetsdag med trädgårdsarbete och är lite tagen över de två videoklippen jag precis har sett. Klippen var från Always och visade hur uttrycket ”Like a girl” uppfattas, hur olika uttrycket uppfattas av killar, en tjej på 10 år eller en ung kvinna.
Jag tänker inte berätta i detalj vad klippen presenterade, men jag vill väldigt gärna att du som läser det här inlägget tar dig tid att se på båda Youtube-klippen som är ungefär 3 minuter långa vardera och sedan funderar på vad det är du faktiskt har sett och hört.

Dagens läxa för mig är att det är inte bara ointressanta reklamkampanjer som presenteras som introduktion på Youtube, utan det är viktiga punkter som måste uppmärksammas.



Himmelsk chokladkaka!

Mitt favoritbakverk är utan tvekan kladdkaka (!). Jag fullkomligt älskar kladdkaka och när jag var yngre var det oftast kladdkaka jag bakade då det är väldigt enkelt att göra. Jag har alltid gjort samma variant av kladdkaka för den blir alltid bra och blir godare ju längre den får stå och gosa till sig.

Idag var en sån här dag då jag verkligen ville äta något gott gjord på choklad och självklart var det kladdkaka som var min första idé. Istället för att göra min vanliga variant ville jag testa att göra den glutenfri och jag ville få in bättre livsmedel som kallpressad kokosolja och utesluta vitt socker. Resultatet blev helt himmelskt och påminner väldigt mycket om chokladfondant.

Receptet skapades för två mellanstora portionsformar, men dubblas receptets ingredienser blir det till en smet som passar en springform med löstagbar kant.

IMG_20150711_160348

Ingredienser (två portionsformar)

  • 100 g mörk choklad (minst 70 %)
  • 75 g kallpressad kokosolja
  • 2 ägg
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • 2 msk agavesirap
  • 2 tsk kakaopulver

 

1. Sätt ugnen på 180 C.
2. Klipp ut rundlar av bakplåtspapper som passar formarna för att du ska kunna vända på bakverket.
3. Smält chokladen och kokosoljan över ett vattenbad, rör om. Låt svalna.
4. Vispa ägg, vaniljpulver, salt samt agavesirapen till en luftig smet.
5. Häll i chokladsmeten i äggsmeten och rör om till en tjockare smet. Häll försiktigt i kakaon och rör om.
6. Häll smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i 8-9 minuter.
7. Serveras varma med hemmagjord vaniljglass, frozen yoghurt och färsk frukt eller bär.

_20150711_163047



Naturens hälsoeffekter

Individer mår bra av att vara ute i naturen och det har även vetenskap bevisat. Vetenskap visar att individer som befinner sig i någon form av rehabilitering mår bättre om de har tillgång till grönområden och människor som mår bra, mår ännu bättre om de vistas ute. Att vistas ute ökar också individers fysiska aktivitet och naturen kan även bidra till avkoppling, återhämtning samt andra hälsoeffekter som minskat blodtryck.

IMG_1607

I morgon avslutas min första vecka av tre på mitt sommarjobb där jag utför trädgårdssysslor. Den här veckan har jag till exempel hackat bort ogräs från grusgångar, hackat bort MYCKET ogräs och vanlig gräs från en parkering som behövde breddas och lastat i, kört och lastat ur jord ur en skottkärra väldigt många gånger.

Så slut i kroppen som jag känner mig så har jag bara känt efter ett jobbigt pass på gymmet eller när jag hjälpte min pappa att flytta på ruttna, stora och väldigt tunga stockar på gården vid våran sommarstuga. Även om jag är väldigt trött i kroppen känner jag mig väldigt pigg i huvudet. Jag märker att vistas ute och samtidigt jobba är en av de bästa kombinationerna och jag har ytterligare två veckor att känna av effekterna.

Jag har en känsla av att både mina armar, rygg och ben kommer att kännas starkare efter dessa tre veckor. Jag väljer den här typen av träning alla dagar framför att spendera flera timmar i ett gym som luktar svett och där det finns en form av träningshets som ligger i luften och som gör individer stressade.
Jag säger inte att gymmet är en dålig plats, men under den tiden jag tränade regelbundet på gymmet kände jag en stress över att prestera/lyfta tyngre och tyngre tills det till slut inte var roligt längre.

En individ som pratar om träningshets på ett väldigt klokt sätt är PT-Fia i hennes bok ”PT-Fias tio i topp”. Hon har ett väldigt bra helhetsperspektiv på hälsa och jag rekommenderar starkt att alla ni som inte har läst hennes bok gör det.
Låna den av en vän, leta på biblioteket eller köp den. Jag hade turen att få den i examenspresent av min storasyster och hennes familj.

9789173630702

Vad tycker ni om att vara fysisk aktiv i naturen? 
Är det någon skillnad att vara fysisk aktiv under sommarhalvåret, jämfört med vinterhalvåret?



Vad är hälsa? (enligt mig)

IMG_1659

I beskrivningen av min blogg skriver jag att fokus kommer att vara på hur jag hittar min hälsa på mina villkor i den stora hälsodjungeln som finns. Jag ska dela med mig av hur jag känner glädje till ett hälsosamt och välmående liv med hjälp av god mat, rolig träning och inspiration jag får av både ”vanliga” människor och experter. Jag anser att jag har inte utfört ett bra jobb när det gäller den biten. Hittills har jag, sedan jag startade bloggen som då hette 5:2 bloggen, till 99 % presenterat recept av olika slag. Det är inte vad jag har sagt i min beskrivning.
Så från och med nu ska jag göra ett nytt försök och jag tänkte börja med att berätta vad jag anser att hälsa är för någonting.

IMG_1616

Fotografierna som presenteras i inlägget är tagna i trädgården hos mina föräldrars sommarstuga i Dalarna. Jag åkte dit för att min mamma skulle firas, då hon fyller 60 år detta år. Alla mina syskon med sina respektive och barn, samt min moster, farfar och hans fru var där och vi åt extremt god mat, marängtårta, tryffeltårta och kakor. I present fick mamma ett bärbälte som ska användas när hon exempelvis plockar hallon och pengar till att köpa en elcykel samt örhängen.

Det som jag tror att min mamma kommer att minnas mest från den här helgen är att min pappa samarbetade med min bror och bad honom skriva en sång som vi alla kunde sjunga till mamma. Han använde en låt från Nationalteatern och texten beskrev hur min älskade mamma är som person.

Det jag vill komma fram till är att under dessa dagar jag var i Dalarna tillsammans med min familj, den känslan jag hade i kroppen, det var hälsa.

IMG_1653

I det engelska språket kan ordet ”health” härstamma från ordet ”wholeness”, ”to make whole” samt ”healing”, vilket kan översättas till” välbehållen”, ”helhet”, ”att göra hel” samt ”läkande”.
På klassisk grekiska finns två ord som kan relateras till hälsa: ”hygieia” samt ”euexia”. Hygieia betyder ”ett bra sätt att leva” och euexia betyder i stora drag ” bra vanor för kroppen”
Jag anser att dessa ord beskriver väldigt bra hur jag känner att hälsa ska vara samt upplevas. Hälsa ska kännas som att din kropp och ditt sinne är i balans och syftet med att uppnå hälsa ska vara att göra dig själv hel/fortsätta vara en helhet, genom bra vanor för kroppen.
Hälsa är individuellt och varje individ kan känna hälsa oavsett om han, hon, hen har en sjukdom (fysisk eller psykisk), funktionsnedsättning eller upplever andra faktorer som påverkar hälsan.

IMG_1611

Vad är hälsa för dig?
Vid vilka tillfällen anser du att du upplever hälsa? 



Sommarsmoothie

Denna underbara smoothie är gjord på banan, jordgubbar, nektariner samt frusna hallon. Den har tagit första platsen bland mina favoritsmoothies och jag har gjort den till frukost varje dag den här veckan!

Ingredienser ( ett glas)
1 hel ekologisk banan
100 gram frusna ekologiska hallon
1-2 nektariner
ca 50-100 g färska jordgubbar

1. Blanda allt i en matberedare eller mixer och servera direkt!

IMG_20150625_091300



Fetaostfyllda paprikor och sötpotatisklyftor

Oj oj, det här receptet gick hem hos både mig och min sambo och det kommer vi definitivt att göra flera gånger!

Mitt mål är att försöka äta en hel del vegetarisk mat den här sommaren för omväxlingens skull, även om jag älskar grillat kött en härlig sommardag och det här receptet gör det mycket enkelt att uppnå mitt uppsatta mål.

Fetaostfyllda paprikor har jag gjort tidigare, men den här gången blandade jag i avokado och basilika som blev en total succé! Sötpotatis är ett relativt nytt livsmedel för mig, men det kommer säkert att bli mer och mer av det under sommaren, med tanke på hur gott det faktiskt är.
Receptet är gjord för två hela paprikor och en sötpotatis (passar 2 personer).

Fyllda paprikor

Ingredienser
2 paprikor
1  stor sötpotatis
100 g ekologisk fetaost
1 mogen avokado
½ dl ekologisk crème fraiche
färsk basilika
chillikrydda
salt, peppar
olivolja

1. Börja med att sätta på ugnen på 200 grader och dela paprikorna på mitten + ta bort kärnorna.
2. Dela potatisen i tunna klyftor och lägg i en ugnsform som du smort med olivolja. Krydda med salt och peppar.
3. Grädda potatisen i 10 minuter (potatisen tar längre tid att bli klar än paprikorna).
4. Blanda crème fraiche, avokado och fetaost i en skål, krydda med chillikrydda och färsk basilika efter smak.
5. Fyll paprikorna med fetaost krämen och lägg i en ugnsfast form som även den är smord med olivolja.
6. Grädda paprikorna och potatisen i cirka 20 minuter.
7. Servera och njut!

Fylldpaprika med sötpotatis



Sommarsallad med grönkål, äpple & bacon

Vi har haft några fina sommardagar här hemma och jag har kunnat sola och ätit frukost på balkongen i morgonsolen. Idag är det sämre väder men det stoppar mig inte från att bjuda på en sommarsallad gjord på grönkål, äpple och bacon.
Det här var första gången jag testade grönkål och den är enligt mig lite besk i smaken, men tillagas den på det sätt som i följande recept blir smaken mycket godare!

Den här salladen är berikad med bland annat järn, c-vitamin & A-vitamin.

Ingredienser (1-2 port)
3-4 nävar grönkål
1 paket bacon
1 äpple
1-2 avokado
Olivolja
Äppelcidervinäger

Valfritt: hackade cashewnötter och 100 g ekologisk fetaost

1.Skölj grönkålen och hacka den i mindre bitar.
2. Fräs grönkålen i olja i någon minut och lägg sedan upp den på tallrikar.
3. Stek baconen, gärna knaperstekt.
4. Hacka äpplet och avokadon i bitar.
5. Fördela äpplet och avokadon över grönkålen och lägg till sist på baconet. Om du vill kan du hacka naturella cashewnötter och smula över ekologisk fetaost.
6. Ringla över lite olivolja och äppelcidervinäger efter smak. Servera och njut!

IMG_20150611_185653



Raw sommarglass med citronsmak

Det är dags för att sommaren ska starta och sommar betyder enligt mig att du ska äta mängder med glass. Det kan vara isglass, kulglass, mjukglass eller rawfood glass.
Igår var jag ensam hemma för min sambo jobbade och där på kvällen blev jag enormt sugen på glass med någon fräsch smak som exempelvis citron. Det var bara att plocka fram matberedaren och glassmaskinen och börja experimentera.
Resultatet blev en rawfood glass gjord på cashewnötter smaksatt med citronsaft!

Ingredienser
2 dl naturella cashewnötter
1 nypa vaniljpulver
1 dl vatten
2 msk agavesirap
2 msk kokosolja

1. Blanda alla ingredienser i en matberedare tills smeten är jämn.
2. Har du en glassmaskin häller du ingredienserna i den tills smeten har blivit frusen. Har du inte en glassmaskin fördelar du smeten i portionsformar och ställer in dem i frysen tills den stelnat.
3. Servera med rivet citronskal eller färsk frukt.

IMG_20150607_214133 IMG_20150607_214703



Grahamsbröd med rivet äpple och linfrön

Nu på fredag tar jag examen från Högskolan i Gävle och det Hälsopedagogiska programmet!
Under dessa tre år har jag fått ett helhetsperspektiv på hälsa, träffat fantastiska människor, kämpat med vetenskapliga artiklar, blivit diplomerad massör i svensk klassisk massage, gått vidareutbildning inom massage och lärt mig vad triggerpunkter är för något, utbildat mig till hälsoprofilbedömare, lärt mig skriva vetenskapliga uppsatser, vuxit extremt mycket som person och blivit egenföretagare.
Nu på fredag ska det firas, allt som jag har åstadkommit under dessa tre år och det kommer att kännas fantastiskt!

Nu när skolan snart är över kommer det att bli mer aktivitet i köket och nya goda, enkla och roliga recept kommer att experimenteras fram!

Idag bjuder jag på Grahamsbröd med rivet äpple och linfrön.

IMG_20150601_195919 IMG_20150601_215014 IMG_20150601_215049

Ingredienser (ca 20 stycken)
50 g färsk jäst
6 dl vatten (37 grader)
2 dl creme fraiche
1 grönt äpple, grovt rivet
1 dl linfrö (kan bytas ut mot chiafrön)
5 dl grahamsmjöl
11 dl vetemjöl
2 tsk salt

1. Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i degbunken och häll över vattnet. Rör om tills jästen har löst sig.
2. Riv äpplet på den grova sidan av rivjärnet (om du vill kan du skala äpplet). Rör ner creme fraiche, det rivna äpplet, salt och linfrö/chiafrön.
3. Tillsätt allt grahamsmjöl samt vetemjöl och arbete degen i ungefär 5 minuter.
4. Låt degen jäsa i degbunken täckt med bakduk i ungefär 40 minuter.
5. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (30×40) och stjälp upp degen på plåten.
6. Platta ut degen i plåten, skär den i 20 rutor och nagga med en gaffel. Strö gärna över lite extra grahamsmjöl.
7. Låt degen jäsa i plåten ytterligare 30 minuter under bakduk.
8. Sätt ungen på 225 grader och grädda sedan degen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
9. Låt brödet svalna under bakduk.