Hälsa på mina villkor

Raw hasselnöts -och havrekakor

Dessa kakor är superenkla att göra och fruktansvärt goda! Det är väldigt svårt att hålla sig från frysen..

Ingredienser (7 medelstora kakor)
2 dl hasselnötter
2 dl havregryn
2 tsk honung
2-3 msk kokosolja
2-4 rutor 70 % mörk choklad
1/4- ½ dl vatten
½ tsk vanilj
Vill du ha en chokladvariant kan du tillsätta 1 msk kakao (eventuellt mer beroende på hur mycket kakao du vill att det ska smaka).
Blanda allt i en matberedare, börja med hasselnötterna och havregrynen och forma sedan till bollar. Använd sedan pekfinger och långfinger för att platta ut till kakor. Lägg dom i frysen på ett bakplåtspapper tills dom stelnat.
Fikonkakor


Citron och ananasbrownie

Denna underbart goda och kladdiga brownie är perfekt som vårfika och känns väldigt fräsch! Ät den som den är eller servera med vaniljglass/ frozen yoghurt.

Ingredienser
1 st citron
½ färsk ananas
150 g smör
2 st ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 150 grader. Klä en form med bakplåtspapper.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Tvätta, riv skalet och pressa ur saften ur citronen. Skala och dela ananasen i små bitar.
4. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Tillsätt vaniljsocker, citronsaft och skal.
5. Tillsätt smör, mjöl och till sist ananasen.
6. Grädda mitt i ugnen i 35 minuter.

11159454_1099905960025988_6056775200245202161_n



Mangosmoothie med chiafrön

Den perfekta smoothien till frukost eller som mellanmål innan eller efter träning!
Receptet är för ett stort glas och smakar fantastiskt!

Kurerablogg

Ingredienser
1 ½ dl fryst mango
1 dl 0.3 % naturell kvarg från Lindahls
3 dl färskpressad apelsinjuice
1 msk chiafrön från Superfruit

1. Tina mangon.
2. Mixa allt i en matberedare.
3. Servera!

Du får i dig Omega 3 och kalcium från chiafrön, vitamin C från mangon & apelsinjuicen samt proteiner, kalcium och fosfat från kvargen. Underbart!

 



Nyttigare (och godare) påskgodis!

Igår experimenterade jag fram lite alternativa godsaker till påskägget och jag ska även fortsätta idag. Resultatet blev tranbärsbollar doppade i mörk choklad och hemmagjorda chokladbitar.
Tranbärsbollarna har jag gjort innan men i den här satsen gjorde jag dubbel sats plus att jag bytte ut mandelsmöret mot hasselnötssmör. Jag smälte även 100 g 70 % mörk choklad som jag doppade bollarna i. Det blev extremt lyckat!
Det blev smält choklad över så jag hällde i några mandlar och kokosflingor som sedan fick stelna i frysen. Också extremt lyckat!

Glad påsk allihopa! Det kommer fler godsaker imorgon!

460x3072Tranbärsbollar doppade i mörk choklad

Ingredienser (20 st)
1 dl hasselnötssmör
2 dl torkade tranbär (gärna osötade om du hittar)
2 msk cacaonibs (superfruit)
2-3 msk kokosolja (holistic)
1 msk honung
3-4 msk kakao (raw eller vanlig)
100 g 70 % mörk choklad

 1. Börja med att ”hacka” tranbären i en matberedare till mindre bitar, tillsätt sedan cacaonibsen.
2. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda till en smet.
3. Rulla smeten till små bollar.
4. Smält chokladen över vattenbad och doppa bollarna. Förvara dom i kylskåpet.

460x307Smält mörk choklad, hela mandlar och kokosflingor

Får du smält choklad över från tranbärsbollarna kan du hälla i hela mandlar och riven kokos som du sedan breder ut på bakplåtspapper. Ställ in i frysen i 10 minuter och bryt i bitar så har du helt plötsligt hemmagjorda chokladbitar.



Min 24 års dag

IMG_20150330_115927
Jag hade en väldigt fin födelsedag den 29 mars! På förmiddagen kom mina föräldrar på besök och min sambos mormor och vi åt tårta och drack te. I present av min sambos mormor fick jag en bok, av min bror fick jag biocheckar, vilket alltid kommer till användning (!) och av mina föräldrar fick jag en kylplatta till min bärbara dator samt ett aktivitetsarmband från Jawbone.

IMG_20150329_183421
På eftermiddagen kom min sambo hem från jobbet och vi åt en fantastiskt god middag som bestod av potatisgratäng, fläskkarré, guacamole och champinjonstuvning. Extremt gott blev det!

IMG_20150329_122131
Årets tårta blev en citron – och flädertårta – extremt lyckad och god!IMG_20150330_144354
Av min älskade sambo fick jag en vattenflaska från bkr av glas och silikon. Jag anser att vattnet smakar mycket godare och det är dessutom roligare att dricka ut den här snygga vattenflaskan än ur någon annan!



Födelsedagsförberedelser

På söndag fyller jag 24 år och som den matlagningsintresserade tjej jag är håller jag på att planera för fullt för vad det ska bli för fika och för middagsmat. Just nu lutar det åt en citron -och flädertårta som födelsedagstårta och potatisgratäng med något gott tillbehör till middag.
Jag kommer ihåg min födelsedagstårta förra året och jag fortsätter på samma tema till viss del. Förra året hade jag en marängtårta med citronkräm, dekorerad med mandarinklyftor och riven choklad. En total succé!
Jag älskar citronsmak i bakverk, så det är inte så konstigt att det blir ett citron tema även denna födelsedag.

Önskelistan för årets födelsedag är: Årets julklapp 2014, hudvård från Estelle & Thild, en vattenflaska från bkr och senaste kokboken från Erica Palmcrantz Aziz.
Fokus ligger på hälsa och välmående, som det ska göra!

Just nu ser väl vädret ut sådär den 29 mars, men jag håller tummarna för solsken och plusgrader!



Vegetariska biffar med färska champinjoner

IMG_20150307_130447

Oj så enkelt och oj så gott!
Vegetariska biffar gjorda på grovrivna morötter och färska champinjoner som tar väldigt kort tid att slänga ihop.

Ingredienser
3 stycken ekologiska morötter
200 g färska champinjoner
200 g hasselnötter
1 ½ dl havregryn
Olivolja till stekning

Valfria tillsatser
vitlök
gul lök
salt & peppar

1. Hacka champinjonerna i små bitar och grovriv morötterna
2. Stek vätskan ur champinjonerna i en torr stekpanna, lägg åt sidan.
3. Mixa hasselnötterna i en matberedare och häll sedan i havregrynen så det blir ett fint mjöl.
4. Blanda ihop svamp, hassel/havremjölet tills bra konstisens (jag använde ca 1 dl + 3/4 dl).
5. Smaka av med eventuellt salt och peppar
6. Forma smeten till mellanstora biffar och stek dom i olivolja.

Om du vill ha i vitlök eller gul lök ska den pressas/hackas och stekas efter champinjonerna i några minuter.



Skönhetsrutiner

Idag testade jag på att göra hemmagjord bodyscrub och jag har aldrig haft så mjuk hud som efter den duschen!

Att skrubba huden är nyttigt då du hjälper till med hudens naturliga avstötningsprocess och gör du dessutom en hemmagjord scrub på naturliga råvaror känns det ännu bättre.
Med hemmagjord scrub slipper du dessutom dåliga biprodukter mot huden som färgämnen, konserveringsmedel och parfymer som det ofta finns gott om i köpt body-scrub.

Ingredienser
Som grund använder du en olja, till exempel oliv, mandel, kokos eller rapsolja. Själva ”skrubben” kan bestå av socker, havssalt, salt eller brunt socker.
Fördelningen mellan olja och skrubb är 2:4, det vill säga två matskedar olja till fyra matskedar socker eller salt.
Får du något över är det bara att ställa in i kylskåpet där det håller sig en vecka.

Min scrub bestod av olivolja och vitt socker och jag använde den i ansiktet, på händerna, fötterna och resten av kroppen.



Glutenfri kladdkaka med topping

Under söndagseftermiddagen fick jag besök av mina föräldrar och då bjöd jag på en glutenfri kladdkaka som jag hade toppat med raw chokladsås. Min mamma blev glatt överraskad över att det var så gott och pappa + min sambo tog två bitar, vilket jag såg som väldigt lyckat!

Kladdkaka med chokladtopping

Ingredienser: Kladdkaka
6 ekologiska ägg, vitor och gulor separerade
4 dl mandelmjöl
1 ½ dl torkade tranbär
1 dl Superfruit kokospalmsocker
2 dl vatten
1 dl kakao

1.Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa äggvitorna med elvisp fluffigt och gulorna för hand var för sig.
3. Mät upp mandelmjölet i en matberedare, tillsätt tranbär, kokospalmsocker, vattnet, äggulorna samt kakaon.
4. Vänd ner äggvitorna försiktigt.
5. Fördela smeten i en form med löstagbar kant och grädda i mitten av ugnen i 17 minuter.

Ingredienser: Raw chokladsås
2 dl holistic kokosolja
½- 3/4 dl kakao
½-1 dl agavesirap

1. Smält kokoljan över vattenbad.
2. Blanda i kakaon och tillsätt agavesirap. Ta i lite sirap i taget och tillsätt mer om du vill ha den lite sötare.
3. Bred över ett lager på kladdkakan och vänta tills den stelnat.

Servera kladdkakan med grädde eller som den är.



Glutenfri champinjonpaj

Kureras hälsoutmaning är i full gång och jag försöker samla på mig poäng! Mitt största fokus idag var att undvika snabba kolhydrater som vitt ris, vit pasta och vitt bröd.
Det resulterade i en glutenfri champinjonpaj, gjord på mandelmjöl & chiafrön. Supergod!

Champinjonpaj

Ingredienser
Botten
3 dl mandelmjöl
½ dl chiafrön
50 g smör
1 ägg
nypa flingsalt

Fyllning
250 g färska champinjoner
2 dl creme fraiche
vitpeppar, flingsalt, chillikrydda

Stanning
3 ekologiska ägg
2 dl riven ost
2 dl ekologisk mjölk

1. Sätt på ugnen på 175 grader. Mixa ingredienserna till botten och knåda ut i en pajform. Ställ in i kylen i cirka 15 min.
2. Förgrädda pajen i ugnen cirka 8 minuter.
3. Skär champinjonerna i bitar, stek dom och häll i creme fraichen. Krydda efter smak och häll i innehållet i den förgräddade pajskalet.
4. Blanda ingredienserna till äggstanningen och häll över pajen.
5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter tills äggstanningen har stannat.