Annons
Annons

Kanel – både god och nyttig

Kanel är en krydda som har använts i tusentals år. Den kommer av barken från kanelträdet som växer vilt i regniga tropiska områden. Kanel har en positiv påverkan på blodsocker, matsmältningen, blodcirkulationen, andningsvägar och urinvägar.

Redaktionen

4 oktober, 2013
Kanel – både god och nyttig
Dela inlägget

Kanel är en krydda som har använts i tusentals år. Den kommer av barken från kanelträdet som växer vilt i regniga tropiska områden. Kanel har en positiv påverkan på blodsocker, matsmältningen, blodcirkulationen, andningsvägar och urinvägar.

Kanel har använts i århundraden. Den nämns redan i Bibeln och användes i det forna Egypten som medicin och som arom i drycker. Kanelen var så omtyckt att man värdesatte den mer än guld.

Olika sorter Det finns flera sorters kanel. De vanligaste är kanel från Sri Lanka, även kallad ”äkta kanel”, samt kanel från Kina. Den ”äkta kanelen” är dyrare och har bättre kvalitet och sötare smak.

Kanelträdet
Kanel kommer från barken på kanelträdets. Barken skalas av och rullas i stänger efter att den torkat i solen. Kanelträden växer i regniga tropiska, subtropiska eller varmtempererade regioner. De växter vilt i södra Indien samt på Sri Lanka samt odlas i Asien, Afrika samt Amerika.

Kanelens medicinska egenskaper beror på innehållet av cinnamaldehyd, cinnamylacetat och cinnamylalkohol.

Fördelar med kanel
• Sänker triglycerider och LDL-kolesterol
• Bra för högt blodtryck
• Förbättrar cirkulationen
• Inflammationshämmande – hämmar inflammatoriska signaler
• Främjar matsmältningsfunktionen
• Minskar stela leder och muskler
• Motverkar urinvägsinfektioner, karies samt tandköttsproblem
• Hjälper vid diabetes typ 2 genom att cellerna blir mer mottaglig för insulin samt hämmar ett enzym som avaktiverar cellreceptorernas känslighet för insulinet

Var lite försiktig
Kumarin är ett smak- och doftämne som finns naturligt i kanel. Kanelarten kassia innehåller mer kumarin än kanel från Sri Lanka. Gränsvärdet ligger på två miligram kumarin per kg livsmedel eller drycker. Undvik större mängd än två matskedar dagligen. Används med försiktighet vid graviditet, lågt blodtryck eller hjärtsvikt. Vid diabetes kan regelbundet intag leda till att medicineringen kan minskas. Var uppmärksam mot hudallergireaktioner.

Av Malin Duvstedt

Annons
Annons