Annons
Annons

Karlstad kemikalierensar sina förskolor – slänger plastleksaker

Karlstad kommun är ett föredöme. I dagarna har personalen vid kommunens förskolor nämligen slängt 40 kubikmeter leksaker efter en heltäckande kemikalieinventering. Inventeringen är den mest omfattande i sitt slag i Sverige. Dessutom vidtas åtgärder för att öka personalens kunskaper om skadliga kemikalier.

Redaktionen

22 oktober, 2015
Karlstad kemikalierensar sina förskolor – slänger plastleksaker
Dela inlägget

Karlstad kommun är ett föredöme. I dagarna har personalen vid kommunens förskolor nämligen slängt 40 kubikmeter leksaker efter en heltäckande kemikalieinventering.
Inventeringen är den mest omfattande i sitt slag i Sverige. Dessutom vidtas åtgärder för att öka personalens kunskaper om skadliga kemikalier.

Nyheten har idag och igår uppmärksammats i pyttesmå notiser i några av landets tidningar, efter en lika liten blänkare från TT.
Kurera vill dock kredda kommunen med en längre artikel än så – samt yppa en förhoppning om att detta blir startskottet för ökat offentligt ansvar och en ny, mer giftmedveten trend hos landets samtliga kommuner.

Läs också: De detoxade hemmet på kemikalier – och sonen blev frisk

Kemikalierensat bort 40 kubikmeter leksaker
Under 2014 och 2015 genomförde Karlstads kommun en inventering på Karlstads kommunala förskolor för att identifiera material och kemiska ämnen som kan vara skadliga.
Nu har kommunen skridit till verket – och slängt bort alla leksaker som kan innehålla farliga ftalater eller andra kemikalier som kan vara skadliga för människor, och då särskilt små barn som anses mest utsatta.

Läs också: Jytte Guteland sätter press på EU – vill förbjuda skadliga kemikalier

Vill erbjuda en giftfri förskola
Personal vid förskolorna i Karlstad har slängt mängder av tvivelaktiga leksaker sedan kommunen gjort en heltäckande kemikalieinventering. Inventeringen är den mest omfattande i sitt slag i Sverige. På varje avdelning deltog en pedagog för att öka kunskapen om skadliga kemikalier.
– Det vi har gjort som skiljer oss från andra kommuner är att vi parallellt med inventeringen också haft utbildning med personal från de sammanlagt 233 förskoleavdelningarna vi besökt, säger Malin Hedlund, miljöhandläggare vid teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstad.

Läs också: Liten guide till hormonstörande ämnen

Personalen utbildas i hormonstörande material
Utrensningen har skett genom att miljöansvariga tillsammans med personalen bland annat studerat inköpskataloger, fått lära sig om olika sorters material i leksaker, textilier och elektronik och även hur man läser av katalogen så att de vet vilken typ det handlar om innan de gör inköp.
– Efter det har personalen själva gått igenom och sett vad som ska bort. Det blev ett antal sopkärl och totalt 40 kubikmeter av enbart leksaker, säger Malin Hedlund till News55.se.

Läs också: Hormonstörande ämnen kostar EU 157 miljarder euro om året

Bland annat PVC-plast har avlägsnats
Genom att vara delaktig i inventeringsprocessen har personalen fått lära sig mer om vad som anses vara bra och dålig plast. Till exempel har de fått lära sig vad som är PVC-plast och inte. PVC-plast är en av de större bovarna när det kommer till leksaker, och det är även vanligt förekommande i till exempel plastmattor. PVC-plast innehåller mycket mjukgörande ämnen, så kallade ftalater, vilka har visat sig vara hormonstörande.
Typiska PVC-plaster är mjuka om man jämför med till exempel lego. Mjuka plaster bör undvikas.
PVC-plast är vanligt inom leksakstillverkning och går att finna i bland annat dockor.

Läs också: Dricker du din plast? Skaffa plastkoll!

Barn känsligare
Att projektet rör just förskolor är för att små barn med tunn, känslig hud är de som är mest utsatta alla. De kryper på golv och stoppar gärna saker i munnen. De är även känsligare. Därför vill nu kommunen minska antalet kemikalier och få ner halterna.
– Lagen för vad som får ingå i leksaker skärptes 2007, och sedan ytterligare 2013. Allt innan 2007 bör man kolla om de är mjuka och kladdiga, mycket innehåller då skadliga ftalater, berättade Malin Hedlund till nwt.se i höstas.
Hon berättade vidare att PVC-plasten finns fortfarande även i nya leksaker, även om de värsta ftalaterna är borta. Hon rekommenderar därför alla att undvika den sortens plast i den mån det går.

Läs också: Barn är extra känsliga för kemikalier

Lego okej
Mycket av leksakerna har fått slängas men däremot har barnens populära lego fått tummen upp. Legobitar hör nämligen till de leksaker som är gjorda av ”bättre” plast. Lego är hårdare och innehåller därmed inte de skadliga mjukgörande medel som många andra leksaker har.

Läs också: 5 sätt att avgifta ditt barns vardag!

Madrasser näst på tur att bytas ut
I kemikalieinventeringsprojektets slutrapport föreslogs även bland annat utfasning av gamla madrasser, bygg- och lekplatsmaterial samt fortsatta utbildningsinsatser.
Nyligen har man påbörjat ett madrasstest där de omkring 3 000 madrasser som finns på förskolorna ska gås igenom och på sikt bytas ut.

Läs också – Ny WHO-rapport: Kemikalier orsaken bakom folksjukdomar

Niklas Wikström, barn- och ungdomsnämndens ordförande, Malin Hedlund, miljöhandläggare och Anders Karlsson, skolområdeschef Väst visar några av de nya leksaker som köpts in. Foto: Karlstad kommun
Niklas Wikström, barn- och ungdomsnämndens ordförande, Malin Hedlund, miljöhandläggare och Anders Karlsson, skolområdeschef Väst visar några av de nya leksaker som köpts in. Foto: Karlstad kommun

Ett långsiktigt arbete – som engagerar
Att hinna med alla kommunala förskolor tar dock sin sin tid.
– Det är ett långsiktigt arbete vi håller på med. Det går inte att göra en förskola helt plastfri, men vi kan minska andelen från just leksaker som till störst del består just av plast,och därmed minska mängden kemikalier i våra förskolor, berättade Malin Hedlund i en intervju med nwt.se under förra hösten.
Responsen har dock varit positiv.
– Det har varit jättebra. Alla är jätteintresserade och vill lära sig. De blir engagerade. Många vet inte så mycket i början.

Läs också: 7 tips för att minska på giftiga plastkemikalier i hemmet

Kommunens förslag på åtgärder
I slutrapportens handlingsplan föreslås även följande åtgärder:
Införa strängare miljö- och kemikaliekrav redan vid upphandling av varor och produkter
Upprätta en handlingsplan för åtgärder, som innehåller bland annat:
Stödmaterial till pedagoger och chefer
Tydligare städrutiner och mer miljöanpassade städkemikalier
Fortsatta utbildningsinsatser för personal i förskolorna
– Utbildningsinsatserna för personalen är viktiga. Det är personalen som ansvarar för inköpen av leksaker på förskolorna. Vi har nyligen haft en utbildning för alla pedagoger och chefer på skolområde Väst, ett av barn- och ungdomsförvaltningens tre skolområden. Utbildningen har varit mycket uppskattad, säger Anders Karlsson, skolområdeschef Väst i ett pressmeddelande på kommunens hemsida.

Läs också: 15 sätt att skydda sig mot kemikalier

Av Isabelle G Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Visste du att…
…det inom EU används omkring 30 000 kemikalier i olika produkter? Bara fem procent av dem är noggrant undersökta.

Visste du att…
…hormonstörande ämnen (som även finns i till exempel städmedel, parfymer, krämer, möbler med mera) tros ha många negativa hälsoeffekter och sannolika samband med tillstånd som astma, allergi, ADHD, autism, fetma, diabetes typ 2 och manlig infantilitet?
Läs mer i artikeln: Konsekvenserna av hormonstörande ämnen

Vill du också kemikalierensa? Börja med det här!
Börja med att kolla upp vilken typ av plast det rör sig om och från vilket år det är. Även om hårdplast också kan innehålla skadliga ämnen så är det framförallt mjuk plast som innehåller och släpper ifrån sig gifter som till exempel hormonstörande ftalater. Så börja där. Sedan kan du gå vidare.
Rensa bort äldre mjuka plastleksaker och ta bort allt som är tillverkat innan 2007, dessa innehåller ofta högre mängder skadliga mjukgörare (ftalater).
Leksaker som är CE-märkta och tillverkade efter 2013 är säkrare.
Om du kan, undvik plast helt. När du köper nytt, fokusera på trä, silikon och tyg.
Känn till: Inom EU är några av de farligaste mjukgörande ftlater förbjudna sedan januari 2007. Men bara i produkter som klassificeras som leksaker. Många av dem är fortfarande tillåtna i andra produkter – samt i leksaker som produceras utanför EU.

Visste du att…
…det man ofta syftar till när man talar om att kemikalierensa är just att minimera skadliga ftalater.
Ftalater är en grupp kemiska ämnen som bland annat används som mjukgörare i plast – vanliga bland annat i tapeter, tryck på tröjor, belagda textilier, plastgolv, målarfärg, lim, tätningsmedel, kablar, slangar, ledningar, våtrumstapeter, förpackningsmaterial, sportutrustning, konstläder, matförpackningar, sandaler, suddgummin och som bärare av parfymer.
Ftalater tros vara en källa till cancer och hormonstörningar vid djurförsök. Ftalater är dock inte klassade som cancerframkallande hos människor.

Lågmolekylära ftalater har 3-6 kolatomer i sina estergruppers huvudkedjor. Exempel är DEHP, DBP, DIBP och BBP.
Högmolekylära ftalater har 7 till 13 kolatomer i sina estergruppers huvudkedjor. Exempel är DINP, DIDP, DPHP, DIUP och DTDP.
Det är framför allt ftalater med fyra till sex kolatomer i estergruppens huvudkolkedja som bedöms kunna påverka fortplantningsförmågan.
Läs mer i artikeln: Fler pojkar föds med missbildad penis – hormonstörande ämnen tros vara boven

Läs mer?

Fakta om ftalater
Rapport – Kartläggning av ftalater i varor i Sverige
Faktablad om ftalater i leksaker
Kemikalieinspektionens ”Handlingsplan för en giftfri vardag

Annons
Annons