Annons
Annons

Kemikalieförbud stoppas

Anledningarna till att byta vanligt odlade grönsaker till eko ökar varje dag. För visst blir man, som Naturskyddsföreningen skriver på sin sida, orolig, ledsen och förbannad. Inte minst när kemiindustrin genom lobbying stoppar EU-kommissionens förslag om att förbjuda bekämpningsmedel i mat.

Redaktionen

22 november, 2013
Kemikalieförbud stoppas
Dela inlägget

Anledningarna till att byta vanligt odlade grönsaker till eko ökar varje dag. För visst blir man, som Naturskyddsföreningen skriver på sin sida, orolig, ledsen och förbannad. Inte minst när kemiindustrin genom lobbying stoppar EU-kommissionens förslag om att förbjuda bekämpningsmedel i mat.

Precis när man tror att man lärt sig allt om bisfenol och ftalater så kommer det info om ytterligare kemikalier. Och inte är de nyttiga de heller. EU-kommissionen har haft ett förslag om att förbjuda alla bekämpningsmedel som verkar störande på hormonbalansen. Men lobbying från kemiindustrin gör att förslaget skjuts upp.

36 miljarder kronor
SvD berättade igår om att kemiindustrin hävdar att förslaget skulle slå ut 37 av dagens mest använda växtskyddsmedel med ett marknadsvärde på 36 miljarder kronor och som svarar för 45 procent av den europeiska marknaden för växtskyddsmedel.
– Det är tydligt att kemikalieindustrin kraftsamlat. Industrin har mycket större resurser än vad akademin har, och kommersiella intressen får då gå före konsekvenser för människors hälsa och miljö, säger professor Christina Rudén till Aftonbladet idag.

Cancerframkallande och hormonstörande
Naturskyddsföreningen listar nu ytterligare tre kemikalier som kan finnas i vår mat om vi inte väljer eko. Dessa ämnen ökar cancerrisken, rubbar hormonbalansen och kan göra att du får svårt att få barn samt har på pojkfoster visat att skador som att avståndet mellan anus och pungkulan minskar, att pungkulorna stannar i buken samt att urin kan läcka ut på mitt på snoppen. Även flickor kan drabbas av liknande problem. EU-parlamentarikern och miljöpartisten Carl Schlyter säger till Aftonbladet:
– Hormonstörande ämnen är en av de mest underskattade problem vi har i samhället. Hormonstörande ämnen följer inte den normala toxikologiska logiken, med ju högre dos desto mer risk. Det beror mer på när man exponeras, och innebär att det är väldigt svårt att sätta gränsvärden för att skydda oss.

Dessa ämnen varnar Naturskyddsföreningen för, du skyddar dig genom att välja ekologiskt.

Karbendazim
Finns bland annat i äpplen, tomater, jordgubbar, majs, gurka, apelsin och många fler av våra vanliga frukter och grönsaker. Det går tyvärr inte att skölja bort utan tas upp av växten och finns därmed i hela systemet. Ämnet är hormonstörande och cancerframkallande. Ämnet är förbjudet i Sverige men eftersom vi importerar frukt och grönt så finns det ändå i vår mat. I Sverige tillåts dock tiofanatmetyl som ger karbendazim som restprodukt så summan av kardemumman blir att vi ändå får det i oss om vi inte väljer eko.

Klormekvat
Finns i havre och råg, vindruvor och päron. Ämnet används för att växterna ska hålla sig på lagom nivå och inte bli för långa som de riskerar att bli eftersom de i vanliga odlingar gödslas med konstgödsel. I EU används det på många olika spannmål. I Sverige endast på råg. Ämnet verkar ha en reproduktionsstörande verkan.

Ditiokarbamater
Finns bland annat i äpplen, sallad och tomater som odlats utanför Sverige. I Sverige används det för att förhindra svampangrepp på lök och potatis. Det är cancerframkallande och reproduktionsstörande. Vill man inte få ditiokarbamater i sin mat så bör man välja ekologiska potatisar och lök.

Källa: Naturskyddsföreningen

Av Malin Duvstedt

 

Annons
Annons