Annons
Annons

Förbjudna kemikalier hittade i mjuk plast

Skadliga, förbjudna kemikalier har påträffats i nästan var tionde vara av plast som har analyserats i Kemikalieinspektionens tillsynsprojekt. Bland annat hittades otillåtna ämnen i en duschslang, en haklapp och en yogamatta. Av 160 analyserade varor innehöll 14 otillåtna halter av kemiska ämnen. Ytterligare 24 innehöll hälso- och miljöfarliga ämnen som inte är förbjudna, men som finns på EU:s lista över farliga ämnen. Nu har 20 av de 52 granskade företagen anmälts till miljöåklagare.

Redaktionen

29 augusti, 2016
Förbjudna kemikalier hittade i mjuk plast
Dela inlägget

Skadliga, förbjudna kemikalier har påträffats i nästan var tionde vara av plast som har analyserats i Kemikalieinspektionens tillsynsprojekt. Bland annat hittades otillåtna ämnen i en duschslang, en haklapp och en yogamatta.
Av 160 analyserade varor innehöll 14 otillåtna halter av kemiska ämnen. Ytterligare 24 innehöll hälso- och miljöfarliga ämnen som inte är förbjudna, men som finns på EU:s lista över farliga ämnen.
Nu har 20 av de 52 granskade företagen anmälts till miljöåklagare.

Sammanlagt har myndigheten granskat 160 varuprover från 52 företag. Nära var tionde vara, varav många för vardagsbruk, visade sig innehålla för höga halter av skadliga ämnen.
– Många plastvaror, främst av mjuk PVC-plast, innehåller kemiska ämnen med farliga egenskaper. Varorna är inte akut giftiga, men på sikt kan det innebära problem för både hälsa och miljö, säger Marcus Hagberg, inspektör på Kemikalieinspektionen i ett uttalande.

Läs också: Liten guide till hormonstörande ämnen

Främst mjukplast som undersökts
Varorna som har testats är bland annat sådana som finns i hemmiljön, till exempel varor för badrum, trädgårdsvaror och träningsredskap. De flesta av varorna som har undersökts är gjorda av mjuk plast.

Barnavårdsartiklar innehöll hormonstörande ftalater
Av de 160 analyserade plastvarorna innehöll 14 begränsade kemiska ämnen i otillåtna halter. Vanligast var kortkedjiga klorparaffiner, som används i plast som mjukgörare och flamskyddsmedel. Kortkedjiga klorparaffiner är giftiga för vattenlevande organismer, är mycket långlivade i naturen och misstänks även vara cancerframkallande. Även kadmium hittades i otillåtna halter och två undersökta barnavårdsartiklar innehöll ftalater.

Läs också: 5 sätt att avgifta ditt barns vardag!

Ftalaten DEHP vanligast
Ytterligare 24 av de granskade plastvarorna innehöll hälso- och miljöfarliga ämnen som inte är förbjudna, men finns med på EU:s kandidatlista över särskilt farliga ämnen. Det vanligaste ämnet var ftalaten DEHP, som kan påverka balansen av vissa hormoner i kroppen och skada fortplantningsförmågan. Företag är skyldiga att informera yrkesmässiga mottagare om en vara innehåller ämnena i halter över 0,1 procent. Konsumenter har rätt att på begäran få information om innehållet av de farliga ämnena.

Läs också: De detoxade hemmet på kemikalier – och sonen blev frisk

20 företag har anmälts till miljöåklagare
Efter Kemikalieinspektionens granskning har företagen frivilligt slutat att sälja varor där otillåtna ämnen hittats i halter över gränsvärdena. I två fall har Kemikalieinspektionen förbjudit företagen att sälja varorna. Kemikalieinspektionen har också anmält 20 företag till miljöåklagare för att ha släppt ut varor med otillåtna ämnen på marknaden, eller för att inte ha informerat yrkeskunder om att varorna innehållit särskilt farliga ämnen.
– Halterna av farliga ämnen är låga i de flesta av varorna, men sammantaget handlar det om stora mängder farliga ämnen från plastvaror som så småningom kommer att bli avfall. För att vår vardag ska vara giftfri är det viktigt att företagen ställer tydliga kemikaliekrav på sina leverantörer, säger Marcus Hagberg.

Läs också: Skydda familjen från skadliga kemikalier i hemmet – 10 sätt!

Sticksprovskontroller med fokus att hitta brister
De genomförda inspektionerna har varit stickprovskontroller under 2015 med fokus på att hitta brister. Resultatet av inspektionerna speglar därför inte innehållet i alla mjuka plastvaror på den svenska marknaden.

Läs hela rapporten här: Tillsyn av plastvaror 2015

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons