Annons
Annons

Klimatavtalet – på tre minuter!

Som många vet finns en ny global överenskommelse för klimatet. David Kihlberg, sakkunnig i klimatfrågor på Naturskyddsföreningen, var en av de många medlemmar från miljöorganisationer världen runt som deltog vid FN:s stora klimatkonferens i Paris som avslutades i helgen. Här förklarar han i fyra snabba punkter vad avtalet egentligen innebär.

Redaktionen

17 december, 2015
Klimatavtalet – på tre minuter!
Dela inlägget

Som många vet finns en ny global överenskommelse för klimatet.
David Kihlberg, sakkunnig i klimatfrågor på Naturskyddsföreningen, var en av de många medlemmar från miljöorganisationer världen runt som deltog vid FN:s stora klimatkonferens i Paris som avslutades i helgen.
Här förklarar han i fyra snabba punkter vad avtalet egentligen innebär.

Äntligen enades världens länder om ett nytt globalt klimatavtal. Vi som fanns på plats fick vara med om ett historiskt genombrott. Det kom efter 23 år av förhandlingar!
Men vad innebär Parisöverenskommelsen? Den kan sammanfattas i fyra punkter:
Läs också: 20 tips på enkla insatser DU kan göra för miljön

Klimatavtalet sammanfattat i fyra punkter:

 

David Kihlberg, sakkunnig, klimat, Naturskyddsföreningen.
David Kihlberg, sakkunnig, Naturskyddsföreningen.

1. Ett nytt övergripande mål
Länderna enades om att ändra det övergripande målet, som tidigare var att begränsa den globala uppvärmningen till under 2 grader, till att begränsa den till ”väl under” 2 grader med sikte på max 1,5 grader över förindustriell nivå. Det är ett stort steg, eftersom klimateffekterna redan vid 1,5 graders ökning är svåra för de mest utsatta människorna, samhällena och ekosystemen. För lågt liggande ö-nationer kan hela deras existens rymmas i skillnaden mellan 1,5 och 2 grader.

2. Rika länders ansvar
Det är världens rika länder som har orsakat klimatproblemen genom att under lång tid ha släppt ut växthusgaser. Samtidigt är det de rika länderna som har störst kapacitet att snabbt ställa om. Det innebär ett stort ansvar för att snabbt minska utsläppen, och samtidigt bidra till finansiering och teknologiöverföring till låginkomstländer så att de också snabbt kan slå in på en fossilfri utvecklingsbana. De behöver också stöd för anpassning till de förändringar som redan är oundvikliga och för att hantera skador och förluster som följer. Det ligger i hela världens intresse att hjälpas åt för att nå klimatmålen. Men även om överenskommelsen betonar detta ansvar misslyckades de rika länderna i Paris med att visa att de faktiskt är villiga att ta det ansvaret. Det är fortfarande långt kvar till klimaträttvisa.

Läs också: Matens miljöpåverkan – Så äter du mer klimatsmart

3. Ambitionen måste höjas
Parisöverenskommelsen misslyckades med att staka ut en tydlig väg framåt för att faktiskt minska utsläppen. Om man summerar ländernas gemensamma ambitioner idag, hamnar temperaturökningen på en tre grader varmare värld. Det skulle enligt forskningen innebära extremt allvarliga konsekvenser för människor och ekosystem. Men för att höja ambitionerna enades länderna om att vart femte år lämna in nya nationella klimatplaner som ska summeras och utvärderas, så att alla tillsammans successivt kan öka tempot i klimatarbetet. Det är väldigt viktigt.

4. Alla måste bidra
Nu finns ingen mer tid att förlora. Parisöverenskommelsen var en tydlig signal om att eran med fossila bränslen nu är slut. Nu måste hela världen ställa om till 100 procent förnybar energi. Alla länder, regioner, kommuner, städer, företag och individer behöver göra sin del.

Det är nu arbetet börjar!

Läs också: Tre tips för att resa klimatsmart

Av David Kihlberg, sakkunnig i klimatfrågor på Naturskyddsföreningen

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke eller en åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika? Då kontaktar du: webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Nu har världens länder äntligen enats om ett förslag på legalt bindande, globalt klimatavtal.
Det är första gången det finns ett klimatavtal som omfattar hela världens länder. Avtalet höjer ambitionen och anger att den globala uppvärmningen ska hållas en bra bit under två grader, med sikte på 1,5 grader.
Dessutom ska utsläppsmålen revideras var femte år. Det ger en tydlig signal till alla att skärpa sina klimatmål.
Källa: Naturskyddsföreningen

Annons
Annons