Kolesterol är en lipid, ett fettaktigt ämne som är viktiga byggstenar i de cellmembran som utgör varje cells yttre skal, och finns även i organeller inuti varje cell.

Kolesterol

Kolesterol är en lipid, ett fettaktigt ämne som är viktiga byggstenar i de cellmembran som utgör varje cells yttre skal, och finns även i organeller inuti varje cell. Rent kemiskt är kolesterol även en steroid och en alkohol. Det har hög molekylär vikt och tillverkas främst i levern. Tillsammans med mättat fett ger kolesterol våra celler nödvändig stabilitet och integritet. Om kosten består av ett alltför stort överskott av fleromättat fett, kommer de fleromättade fetterna att ersätta det mättade fettet i cellmembranen. Det har konsekvensen att cellväggen blir ”sladdrig”. När det inträffar sänder kroppen en signal och kolesterol drivs ut i vävnaden för att ge strukturell integritet.

Modersmjölken är extra rik på kolesterol och innehåller ett speciellt enzym som hjälper barnet att utnyttja detta näringsämne. Spädbarn och barn behöver mat som är rik på kolesterol under hela sin tillväxtperiod för att tillgodose rätt utveckling av hjärnan och nervsystemet.

Kolesterol finns i synnerhet i animalisk kost som kött, mjölk, ägg och smör. Via kosten får vi i oss ca 300–400 mg per dag, varav 40–45 procent tas upp. Kroppen däremot syntetiserar ca 1–2 g dagligen och innehåller sammanlagt 150 g varav 7 procent återfinns i blodet. För mycket kolesterol i blodet, synnerligen den oxiderade formen, är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Gallsalter tillverkas av kolesterol. Galla är vitalt för matsmältning och assimilering av fetter från kosten. Kolesterol i kosten spelar en viktig roll för att behålla tarmslemhinnan i bra skick. Därför kan bl.a. vegetarisk kost med låg kolesterolhalt leda till tarmläckage och andra matsmältningsbesvär.

 

Kolesterol är en förlöpare till vitala kortikosteroider, hormoner som hjälper oss handskas med stress och skydda kroppen från hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Den är också vital för bildandet av könshormoner som androgen, testosteron, östrogen och progesteron. Kolesterol utgör förstadier till D-vitamin.

I dagligt tal omnämns ibland ”gott och ont kolesterol”, HDL-kolesterol och LDL-kolesterol. Detta syftar dock inte på själva kolesterolmolekylen, utan på lipoproteinerna LDL (low density lipoprotein) och HDL (high density lipoprotein), som transporterar både kolesterol och annat fett i blodet. I korthet fraktar LDL fett från levern ut i kroppen, medan HDL för fett tillbaka till levern. I det här sammanhanget pratar man även om 2 andra former av lipoprotein: VLDL (very low density lipoprotein) och IDL (intermediate-density lipoprotein).

LDL är en viktig bidragande faktor vid arterioskleros. LDL har en dragningskraft till kärlväggar och kommer exempelvis vid naturlig skada, t.ex. p.g.a. högt blodtryck, att ta sig igenom kärlväggen och fästa vid peptidoglykaner inne i kärlet, vilket i sin tur leder till oxidation av LDL-molekylen p.g.a. versikaner, vilket i sin tur resulterar i rekrytering av makrofager från immunförsvaret. Dessa fagocyterar
LDL-ox och dör själva i processen (och blir hålfyllda skumceller som bidrar till förstoppningen av blodkärlet), samtidigt som de då rekryterar fler makrofager (med hjälp av cytokiner), som i sin tur dör. Makrofagerna utsöndrar även tillväxtfaktorn PDGF som gör så att glatta muskelceller (som förstärker kärlväggar) ansamlas för att bygga upp den presumptiva skadan (vilket också bidrar till kärlförträngning). När LDL binder till peptidoglykanet konkurrerar det med andra molekyler om ledig plats på denna, och därmed måste mer peptidoglykan bildas (p.g.a. utsöndring av tillväxtfaktor TGF-B).

Mellan VLDL, LDL, IDL och HDL sker ett naturligt utbyte av kolesterol mot fett genom enzymet CETP, där exempelvis VLDL (eller IDL) får en andel kolesterol av HDL (eller LDL) och HDL får tillbaka en andel triglycerid. Molekyler med högre andel TG blir substrat för det hepatiska lipaset. Om stor andel VLDL finns i blodet kommer stor del TG föras över till HDL (eller LDL) vilket leder till att det blir substrat för hepatiskt lipas, vilket bryter ner TG, och gör denna till en ”small dense HDL (eller LDL)”, vilken i sin tur är extra farlig för uppkomst av arterioskleros p.g.a. sin lilla storlek och höga koncentration av kolesterol. Därav är höga blodfetter och kolesterolhalter farliga.

Kolesterol i sig själv orsakar inte hjärtsjukdomar utan fungerar som en potent antioxidant mot fria radikaler i blodet och är en substans som reparerar kärlskador. Men på samma sätt som fett kan kolesterol skadas om det utsätts för värme och syre. Det skadade eller s.k. oxiderade kolesterolet verkar kunna bidra till både skada på kärlväggen och patologiskt plack i artärerna.

Oxiderat kolesterol förekommer bland annat i pulveriserat ägg, torrmjölk (läggs i fettreducerad mjölk för bättre konsistens), kött och fett som utsätts för riktigt varma temperaturer (hård stekning).
Höga kolesterolnivåer i blodserum indikerar ofta att kroppen behöver kolesterol för att skydda sig själv från höga nivåer av hybrida fetter innehållande mycket fria radikaler. En stor polisstyrka behövs i ett område där hög kriminalitet är vanligt förekommande, och på samma sätt behövs kolesterol i en undernärd kropp för att skydda individen från hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Att lägga skulden till hjärt-kärlsjukdomar på kolesterolet kan jämföras med att ge polisen skulden för mord och stöld i ett område med hög kriminalitet.

Senare forskning visar att kolesterol agerar som en antioxidant. Det kan vara en av orsakerna till att kolesterolnivåerna går upp med åldern. Hos människor över 85 år föreligger lägre risk att dö av cancer eller infektioner om dessa har hög total-kolesterolnivå.

En stor studie från 1986 kan tolkas som att det är de högsta och lägsta kolesterolhalterna som kan vara farliga, de grupp män som har de 10–15 procent högsta värdena hade störst ökning av cancerrisk. När halterna sjunker minskar risken successivt. Även när kolesterolnivåerna sjunker under en låg nivå (gruppen med de 10 procent lägsta värdena) finns det en ökad risk för att dö i cancer.

Dessutom finns det tydliga indikationer på att kolesterolsänkande läkemedel, så kallade statiner, inte minskar risken för cancer: ”För tillfället finns det inga bra bevis som talar för att statiner ska användas för att förhindra några typer av cancer”, säger Eric Jacobs vid American Cancer Society. Det finns till och med större risk för att få cancer. Kolesterol håller ihop en grupp av enzymer som deaktiverar extracellulär signalrelaterad kinas (ERK). Överaktiv ERK är associerat med olika cancerformer.

Underfunktion av sköldkörteln resulterar ofta i höga kolesterolnivåer. När sköldkörteln är underaktiv ser kroppen till att det finns ett överflöd av kolesterol i blodet för att agera som adaptor och som en skyddande substans. För övrigt kan nämnas att individer med låg sköldkörtelfunktion har en benägenhet att få infektioner, hjärtsjukdomar och cancer.

För att serotoninreceptorerna i hjärnan ska fungera krävs kolesterol. Serotonin är kroppens naturliga ”må bra”-hormon. Låga kolesterolnivåer har påträffats hos de som lider av aggressivt, våldsamt uppträdande, depression och de som har tendens att begå självmord.

Av Peter Wilhelmsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna springer

Ny uppslagsbok i nutrition för idrottare

Hälsa

Näringsmedicinska Uppslagsboken brukar kallas för hälsobranschens okrönta näringsbibel. Nu släpps uppföljaren: ”Snabbare, friskare, starkare med integrativ idrottsmedicin”. Denna gång ligger dock fokus på träning och sportsnutrition. "Boken är menad att hjälpa personer få ut mesta möjliga av sin träning och handlar om hur man genom rätt kost och näring kan maximera styrka, prestation och uthållighet - och dessutom bli en friskare idrottsutövare", säger författaren Peter Wilhelmsson till Kurera.

Jordbruk

Sveriges vanligaste bekämpningsmedel återkallas

Eko/miljö

Nu återkallas godkännanden för ogräsmedel som innehåller glyfosat och tillsatsämnet talgamin. Samtidigt skärps reglerna för vilka växtskyddsmedel som får användas av konsumenter utan krav på utbildning. Syftet är att minska hälsoriskerna och bidra till en giftfri vardag, skriver Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Proteinplättar

Proteinplättar med banan

Frukost/mellanmål

Gillar du plättar men undviker det för att du tänker att det bara är snabb energi och tomma kalorier? Då kan du tänka om nu. Här är ett superenkelt recept på riktigt goda, inte alls onyttiga, proteinplättar.

Stor gräshoppa sitter i på mun som gapar

Maskar och insekter – framtidens mat! Spås ha slagit igenom inom två år

Trendspaning

Kan vi locka med en gräshoppssallad eller en soppa med larver? Inte? Bäst du vänjer dig för snart kan sådana frågor vara verklighet. Ska vi fortsättningsvis lyckas tillhandahålla tillräckligt med mat för världens växande medelklass finns ett behov av alternativa proteinkällor, menar alltfler experter. Ett faktum som gjort att intresset för industriell insektsproduktion stigit i Europa. Redan nu är den första insektsfarmen i stor skala på gång – i grannlandet Danmark.

Isabel Boltenstern

Isabel Boltenstern om att vara ung, framgångsrik – och utbränd

Intervju

Isabel Boltenstern är 25 år och framgångsrik i en bransch där få kvinnor lyckas: Sportjournalistik. Hon är också populär "YouTubare". Men – hösten 2014 tappade hon plötsligt fotfästet och bara 23 år gammal blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. "Det är inte en diagnos du är skyddad mot bara för att du är ung. I samhället är det många krafter som skuldbelägger oss. Till exempel en tryckande arbetsmoral och ett ständigt driv efter att vara lyckad", säger hon till Kurera.

Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.