Annons
Annons

Kommun stoppar kosttillskott – experten fördömer handlingen

Västerås kommun förbjuder ett lokalt företag att sälja tio av sina olika kosttillskott. Doserna ligger över rekommenderad maxdos och myndigheten menar att det finns risk för överdosering, vilket kan innebära hälsorisker. Västerås kommun gör fel, hävdar däremot experten. "Tar man de doser myndigheterna rekommenderar fortsätter man att ha näringsbrister resten av livet", säger hälsoprofilen Bertil Wosk.

Redaktionen

22 januari, 2015
Kommun stoppar kosttillskott – experten fördömer handlingen
Dela inlägget

Kommunen i Västerås förbjuder en lokal handlare att sälja tio av sina kosttillskott. Doserna ligger över rekommenderad maxdos och myndigheten menar att det finns risk för överdosering, vilket kan innebära hälsorisker.
Men myndigheten gör fel – både när de förbjuder högre doser och när de tolkar lagen, menar experterna.
– Tar man de doser myndigheterna rekommenderar kommer man fortsätta att ha näringsbrist resten av livet, säger hälsoprofilen Bertil Wosk.

Västerås kommuns hälsoinspektörer förbjuder ett tiotal preparat för en lokal handlare. Det gäller bland annat vitaminerna B, D, E samt mineralen Zink. Anledningen är att doserna är högre än vad den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA, rekommenderar och myndigheten menar att det finns risk för överdosering, vilket skulle kunna leda till skador.
– Man kan skada nervsystemet, blodets koaguleringsförmåga och få problem med immunförsvaret. Överdoser av vissa vitaminer och mineraler kan vara precis lika farligt som att ha brist på dem, säger Maria Sandfur, hälsoinspektör Västerås kommun, till Svt.

Även vatten farligt – i för stor mängd
Hälsoprofilen Bertil Wosk fnyser åt kommunbeslutet och vill sätta saker i perspektiv.
– Hälsoinspektören säger att för höga doser är farliga. Det är alldeles riktigt. Frågan är var gränsen går. Det finns exempel på personer som dött av att dricka vanligt vatten. För några år sedan dog en flicka i Sverige efter att ha druckit sex liter vatten under kort tid. Vatten är inte farligt men sex liter är för mycket.

Inga fall av överdosering i Sverige
Den handlare som fått säljförbud på tio preparat är Rolf Forslund på företaget Lamberts. Han håller inte med kommunens hälsoinspektör.
– Problemet idag är inte överdosering av vitamin D eller överdosering av zink. Det finns inga kända fall i Sverige orsakade av kosttillskott vid normal dosering. Om de finns vill vi gärna att myndigheten visar oss de fallen. Det hela handlar om hypotetiska resonemang. Problemet idag är istället att de flesta i Sverige vars D-vitaminnivåer man mäter uppvisar brist, säger han.
Rolf Forslund menar att det många gånger krävs högre doser för att preparaten ska råda bot på bristen.
– Jag har haft många fall där man har tagit den dos Livsmedelsverket säger är den man ska ta – och den räcker inte. Man har ätit ett kosttillskott i ett helt år och tar sedan nya prover och visar sig fortfarande ha brist.

RDI – en åtgärd från 1940-talet
RDI är inte satta med tanke på att man ska må optimalt bra, förklarar Wosk. RDI startade på 1940-talet för att undvika bristsjukdomar hos soldater i krig. Låt oss ta några exempel.
– Man upptäckte tidigt att 60 mg C-vitamin förebygger skörbjugg, vilket beror på extrem brist på C-vitamin. Men C-vitamin har över 500 kända funktioner och för att det ska räcka till alla dessa funktioner finns studier som pekar på att man behöver minst 500 mg C-vitamin per dag om man är frisk. Om man är sjuk behöver man betydligt större doser.

10 000 IE d-vitamin = 20 minuters solning
På samma sätt är det med D-vitamin och alla andra näringsämnen, menar han.
– Myndigheternas rekommenderade dagliga intag (RDI) för D-vitamin är på 300 IE. Det kan motverka engelska sjukan men med tanke på att D-vitamin påverkar minst 2000 genuttryck räcker det inte.
Alla studier pekar, enligt Bertil Wosk, på att det är ofarligt med 10 000 IE d-vitamin per dag. Vilket för övrigt är den dos du får i dig när du solar cirka 20 minuter.
– Och sola får man göra året om man har tillgång till sol. Det har vi inte i Norden och därför behöver vi större doser än personer som bor i södra Europa. Är du dessutom mörkhyad, överviktig eller redan har brister behöver du mer.

Experten: ”Rekommenderad dos räcker inte”
Bertil Wosk summerar:
– Tar man de doser som myndigheterna rekommenderar (RDI), kommer man fortsätta att ha näringsbrister resten av livet.
Studier visar enligt Wosk att vi behöver minst 4000 IE D-vitamin för att upprätthålla en bra nivå i blodet.
– Forskningen visar också att dos är beroende av vikt, det vill säga en person som väger 100 kilo behöver mycket mer än någon som väger 50 kilo.

Olagligt, menar handlaren
Den drabbade handlaren tycker att kommunen överträder alla gränser.
– Det är en fullkomligt olaglig handling som Västerås stad gör, baserat på den lagstiftning som finns idag i EU kring de här frågorna, menar han.

Svt: ”Handlaren har rätt”
Rolf Forslund får medhåll från flera håll. Bland annat när reportern Sigrid Renklint, i ett inslag i Svt:s Sverige idag, sammanfattar läget så här:
– De stoppar honom för att de säger att de följer Livsmedelslagen, som säger att alla livsmedel som säljs ska vara säkra.
Kommunen har gjort en feltolkning, förklarar hon i inslaget.
– Man får ju säga att han har ju rätt, det är ju bara en rekommendation, det är ju inte någon lag.

”Svenska myndigheter överskrider sina befogenheter”
Även Bertil Wosk menar att det är handlaren som har rätt.
– Detta är ingen lag, det är en rekommendation från EFSA men den är inte tvingande. Nu vill Livsmedelsverket via Sveriges kommuner göra detta till en tvingande lag. Svenska myndigheter överskrider sina befogenheter och bryter mot EU:s lag när de stoppar produkter de tycker innehåller för höga doser. Detta under förutsättning att ingen blivit skadad och att leverantören kan visa studier på att det är ofarligt med dessa doser.

Dags att sluta ducka
Även Sanna Ehdin, fil. dr, immunolog och verksam som fri forskare, föreläsare och författare till bland annat ”Nya självläkande människan”, menar att det är dags att myndigheterna slutar att ducka.
– Livsmedelsverket måste ta detta på allvar och lyfta fram behovet att rekommendera betydligt högre doser, säger hon.
– Alla borde ta höga tillskott av D-vitamin vintertid, 2-4000 IE per dag är en bra dosrekommendation.

”Om Livsmedelsverk och kommuner vill hjälpa måste de snarast tänka om”
Man bör också fråga sig varför befolkningen blir allt sjukare, menar Bertil Wosk.
– En av de främsta orsakerna är näringsbrister som orsakar symtom och så småningom sjukdomar. Då förväntas vi ta läkemedel.
Men läkemedel tar i bästa fall bara hand om symtomen – och bidrar oftast med mer eller mindre allvarliga biverkningar, menar Wosk, och poängterar att den underliggande orsaken – näringsbristen – inte är något som läkemedel råder bot på.
– Enda lösningen är att ändra sin livsstil: minska på stressen, motionera, äta bra kost och ta kosttillskott vid behov, säger han.
Han fortsätter:
– Att förbjuda kosttillskott – som kan hjälpa många människor – baserat på hypotetiska och medicinskt samt vetenskapligt felaktiga resonemang kommer att leda till allt mer hälsoproblem i Sverige. Om Livsmedelsverket och kommunerna verkligen vill hjälpa folket måste de snarast tänka om.

Av Isabelle G Hedander

Annons
Annons