Annons
Annons

Konserverad kokosmjölk innehåller mest bisfenol A

Att konserver är en av våra största källor till det hormonstörande ämnet bisfenol A har diskuterats flitigt på sistone. En av de högsta halterna har hittats i Santa Marias kokosmjölk. 2011 förbjöds bisfenol A i nappflaskor och flera förbud är på väg.

Redaktionen

26 september, 2012
Konserverad kokosmjölk innehåller mest bisfenol A
Dela inlägget

Att konserver är en av våra största källor till det hormonstörande ämnet bisfenol A har diskuterats flitigt på sistone. Men är vissa konserver sämre än andra? Testfakta.se lät analysera åtta olika konserver och såg stora skillnader.

Högst halt av bisfenol A, hela 473 milligram per kilo, hittades i Santa Marias kokosmjölk. Det kan jämföras med att halten i konserver överlag brukar ligga runt 50 milligram per kilo. Den höga halten kan bero på att kokosmjölken förvarats olämpligt under tillverkningsprocessen, eller på kokosmjölkens höga fetthalt som gör att bisfenol A tas upp lättare av livsmedlet.
Teorin om att fettet binder bisfenol A stöds av analysresultaten för de andra burkarna. I grönsakskonserverna med låg fetthalt hittades också låga halter bisfenol A. De fetare köttkonserverna innehöll mer bisfenol A.
Ämnet har i studier visat sig ha hormonstörande effekter även vid mycket låga doser.
För att gå säker från bisfenol A i din thaiwok gör du förmodligen klokast i att välja kokosmjölk på tetrapack.

Flera förbud på väg
Bisfenol A är en av världens vanligaste plastkemikalier, och används bland annat som ”hårdgörare” i produkter som sägs vara av ”oförstörbar plast”, som till exempel CD- och DVD-skivor.
Mindre än fem procent av all producerad bisfenol A används i olika typer av matbehållare som till exempel konservburkar, enstaka artiklar för mikrovågsvärmning, förvaringskärl samt hårda vattenflaskor som används vid sport.
Bisfenol A är sedan 2011 förbjudet i nappflaskor inom EU men kunde fram till dess återfinnas i flertalet sådana flaskor.
Ämnet är fortfarande vanligt förekommande, men en ändring ser ut att vara på väg. Nyligen föreslogs bland annat ett svenskt förbud mot bisfenol A i kassakvitton. Regeringen har även lagt fram ett förslag om förbud mot all användning av ämnet i barnmatsförpackningar från första januari 2013.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons