Annons
Annons

Kört fast? Här är 7 knep för att få ökat flow!

Flow får dig att prestera på topp. Samtidigt är du i ditt esse: Lycklig och 100 procent här och nu. Författaren Steven Kotler vet hur du ökar dina flow-chanser – och hur du slipper köra fast!

Redaktionen

10 oktober, 2014
Kört fast? Här är 7 knep för att få ökat flow!
Dela inlägget

Flow får dig att prestera på topp. Samtidigt är du i ditt esse: Lycklig och 100 procent här och nu. Författaren Steven Kotler vet hur du ökar dina flow-chanser – och hur du slipper köra fast!

Kanske har du upplevt flow. Stunder när du varit helt uppslukad av din uppgift, när allt flutit friktionsfritt och tiden slutade att existera. Men vet du hur du gjorde för att hamna där? Många får flow utan att riktigt veta hur det gick till. Därför kan de heller inte hitta tillbaka till tillståndet. Det menar bestsellerförfattaren Steven Kotler, aktuell med boken The Rise of Superman, som handlar om både psykologin och fysiologin bakom flow.
– Flow tillhör våra basala, biologiska funktioner, säger Kotler. Det betyder att alla kan få flow, när som helst och var som helst. Men det kräver rätt förutsättningar.

Rätt förutsättningar för flow
Flow infinner sig när vår uppmärksamhet är helt fokuserad i stunden. För att komma dit kan man ta hjälp av flowtriggare – alltså förutsättningar som gör att vi lättare får flow. Att sluta göra flera saker samtidigt och skaffa tydliga målsättningar är två sätt som underlättar.
– Ju fler förutsättningar som är uppfyllda, desto bättre, säger Kotler. Minst tre eller fyra förutsättningar verkar behöva vara uppfyllda för att vi ska få flow.

Bättre, snabbare, starkare
Så vad vinner man på att jaga flow? En hel del, faktiskt. Ny forskning visar att flow kan öka vår produktivitet med hela 500 procent. Inlärningen blir mellan två och fem gånger bättre och du kan bli sju gånger så kreativ. Dessutom blir vi både snabbare och starkare fysiskt.
– Flow är en kombination av fem av hjärnans mest kraftfulla signalsubstanser, berättar Kotler. Eftersom alla är prestationshöjande får vi superkrafter när de kombineras.

Signalsubstanser ger superkrafter
I flowets cocktail av signalsubstanser finns bland annat noradrenalin och dopamin. De hjälper dig fokusera, aktiverar kroppens muskler och förbättrar din förmåga att koppla ihop olika idéer. Ämnet anandamid fungerar smärtstillande, gör dig mer empatisk och öppen för nya upplevelser. Dessutom förbättrar det vår förmåga att tänka utanför lådan. Signalsubstansen serotonin gör dig lugn, social och kärleksfull. Blandningen toppas av endorfiner som är smärtstillande och ger dig euforiska lyckokänslor.
– Alla de här signalsubstanserna är mycket belönande, säger Kotler. När vi en gång upplevt flow blir vi därför extremt motiverade att uppleva det igen.

Därför kör du fast
Så varför kör vi så ofta fast? Det vanligaste skälet är att människor inte förstår hur flow-cykeln fungerar, menar Kotler. Vi kan nämligen aldrig uppleva flow för jämnan, hur gärna vi än vill.
Flow-cykeln består av fyra olika faser som avlöser varandra: Arbetsfas, avslappning, flow och återhämtning.
– Både arbetsfasen och återhämtningfasen är snarare ”anti-flow”, men de behövs också, säger Steven. Signalsubstanser är kostsamma för hjärnan att producera, så när vi har spenderat dem behöver hjärnan få tid att bygga nya.

Flow går i faser
När vi tar oss an en uppgift börjar vi i den jobbiga och ansträngande arbetsfasen. För en musiker eller idrottare kan det till exempel handla om timmar av övning och nötande. Men efter en tid i arbetsfasen slutar hjärnan att vara mottaglig för mer information. Att fortsätta jobba gör dig plötsligt inte bättre, utan bara mer blockerad och frustrerad. Då är det dags att släppa taget. Ägna dig åt någonting helt annat; gå en promenad, ta en kaffe eller diska. På så sätt växlar hjärnan från medveten till omedveten informationsbearbetning. Det är så du bäddar för flow, säger Steven Kotler.
– Under flow ser hjärnvågorna ut på samma sätt som när vi mediterar eller drömmer. Därför måste du ta dig till flow genom att varva ner.

Våga släpp taget
Utan den jobbiga arbetsfasen når du aldrig flow, påpekar Kotler. Det fungerar alltså inte att bara ligga på soffan och vänta på att flowet ska infinna sig. Men efter arbetsfasen – då måste du våga ligga en stund på soffan, i alla fall mentalt.
– Många högpresterande fastnar i arbetsfasen, eftersom de försöker lösa kreativa blockeringar genom att jobba ännu hårdare, säger Steven. De skulle troligen både må bättre och prestera bättre om de vågade släppa taget för en stund.

———————————–

Flowcykelns 4 stadier

Steg 1 – Arbete
Arbetsfasen kan kännas som en uppförsbacke. Här jobbar du hårt, aktivt och enträget. Häng i så kommer nedförsbacken runt krönet!

 

Steg 2 – Släpp taget
När hjärnan är full med ny information är det dags att göra något helt annat: Spela gitarr, laga mat eller pyssla i trädgården. Har du tur dyker en idé eller aha-upplevelse upp när du minst anar det. (Men försökt inte tvinga fram något. Låt hjärnan jobba ostört.)

 

Steg 3 – Flow
Tillbaka till arbetsuppgiften. Verkställ idén eller tanken som dyk upp! Njut av totalt fokus, kreativitet och arbetsglädje.

 

Steg 4 – Återhämtning
Arbetsfasen och flowfasen kostar mycket energi. Ordentligt med sömn och vila ger dig bra förutsättningar för en ny sväng runt flow-cykeln.

——————————

Av: Maja Sönnerbo

Annons
Fakta

7 förutsättningar för flow

1. Fokusera mera
Flow kräver långa perioder av fokus på din uppgift. Sluta multitaska och ta bort onödiga störmoment som telefoner, mail eller pratsamma människor.

2. Skaffa tydliga mål
Att veta exakt vad du ska göra och varför du ska göra det underlättar mycket för din förmåga att fokusera.

3. Direkt feedback
Feedback berättar för dig hur du ligger till i förhållande till dina mål. Mycket och tät feedback hjälper dig hålla fötterna på banan och ögonen på mållinjen.

4. Hitta brytpunkten mellan kompetens och utmaning
Om din uppgift är för lätt blir du snart uttråkad och ofokuserad. Är den för svår kommer rädsla och prestationsångest att hämma dig. Den bästa för att hitta flow är när uppgiften utmanar dig men ändå är hanterbar.

5. Stora konsekvenser känns
Ju större konsekvenser resultatet av ditt arbete ger, desto bättre för ditt fokus. Konsekvenser som känns (positiva som negativa) ökar flow-chanserna.

6. En aktiverande omgivning
När vår omgivning är oförutsägbar, komplex och ständigt förändras hålls uppmärksamheten på topp.

7. Kreativitet föder flow
Kreativitet och flow är bästa vänner. Kreativa uppgifter ökar chansen till flow och flow ökar i sin tur din förmåga att tänka utanför lådan. Det är bara att starta den positiva spiralen!

Annons
Annons