Annons
Annons

Krånglar magen nu igen?

Mag- och tarmproblem är idag den vanligaste orsaken till att vi söker läkarvård, men långt ifrån alla får hjälp. Här får du veta mer om de sex vanligaste mag- och tarmsjukdomarna, hur de vanligen behandlas och vad du bör tänka på.

Redaktionen

3 november, 2012
Krånglar magen nu igen?
Dela inlägget

Mag- och tarmproblem är idag den vanligaste orsaken till att vi söker läkarvård, men långt ifrån alla får hjälp. Vissa mag- och tarmproblem är tillfälliga samtidigt som det finns personer som mer eller mindre lever med ständiga besvär. Hur ska vi handskas med alla dessa magproblem? Zarah Öberg, specialist inom näring och medicin, berättar mer om de sex vanligaste mag- och tarmsjukdomarna, hur de vanligen behandlas och vad du bör tänka på.

  • IBS

Idag befaras mer än var tionde vuxen i Sverige ha IBS. Sjukdomen är även känd som kolon irritable – känslig tarm. Orsaken till sjukdomen är ännu inte känd, men man vet att det rör sig om en funktionell störning i mag- och tarmkanalen.
I och med att det är en funktionell störning är sjukdomen ingenting som visar sig i undersökningar. Diagnosen ställs vanligen efter genomgång av patientens symptom samt uteslutande av andra möjliga sjukdomar.

Symptom
• Oregelbunden avföring
• Varierande diarré och förstoppning
• Buksmärtor, vanligen efter måltid och
övergående då tarmen töms
• Gaser, uppkördhet och ”ballongmage”

Hur behandlas IBS?
– Sjukvården behandlar oftast IBS med enklare kostrekommendationer, som att till exempel undvika mjölkprodukter, fet mat, stark mat, kaffe och dylikt. Beroende på läkarens kunskaper, så kan även stress och avslappning vägas in i en behandling eftersom det ofta är stressrelaterat, säger Zarah Öberg.
De läkemedel som rekommenderas är främst sådana som eliminerar gaser. I hälsokosten finns också kiselgeléer som utan biverkningar lindrar symptomen vid IBS. Tillskott av enzymer och probiotika kan vara en god hjälp.

  • Halsbränna

Halsbränna är något som 25 procent av alla människor från och till under sin livstid får erfara. Halsbränna eller reflux som det också kallas uppstår då magmunnen som ska sluta tätt mellan magsäcken och matstrupen inte gör det. Magsyran från magsäcken tränger då upp och orsakar ett obehag. Vid återkommande besvär kan magsyran förstöra matstrupsslemhinnan och orsaka inflammation.

Symtom
• Brännande känsla i hals och bröst
• Sura uppstötningar
• Ont i övre delen av magen
• Svårighet att svälja

Hur behandlas halsbränna?
– Här behandlar sjukvården patienten ofta med protonpumpshämmande läkemedel, likt Losec, vilket minskar produktionen av magsyra. Problemet är bara att man därmed också försämrar patientens matsmältning, berättar Zarah Öberg.
Idag vet man att halsbränna snarare beror på för lite magsyra, än för mycket. När man har för lite magsyra kan man inte smälta maten ordentligt, med resultatet att den åker upp och ner som på en idisslande ko.
– Ta aldrig emot protonpumpshämmande läkemedel vid halsbränna. Ändra istället kosten, stressa mindre och hjälp matsmältningen med tillskott av enzymer, rekommenderar Zarah Öberg.
Istället för att hämma produktionen av magsyra bör du stimulera den med intag av bitterörter innan måltiderna.

  • Magsår

Att ha magsår innebär att man har fått ett sår, ibland till och med ett blödande sår, på slemhinnan i magsäcken eller tolvfingertarmen. Magsåret orsakas vanligen av bakterien Helicobacter pylori men kan även orsakas av långtida intag av vissa smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel, däribland Ipren, Treo och Eeze. De smärtstillande och inflammationshämmande läkemedlen verkar genom att hämma bildandet av prostaglandin, ett ämne som bildas vid infektion eller vävnadsskada. Anledningen till att magsår kan orsakas av dessa läkemedel är att prostaglandinerna även har en skyddande effekt på slemhinnan i magsäcken. När den skyddande effekten slås ut eller försvagas kan ett magsår uppstå.

Symptom
• Smärta i magens övre del som lindras
efter matintag tyder på sår i tolvfingertarmen.
• Smärta i magens övre del som förvärras
efter intag av mat tyder på sår i magsäcken.
• Illamående och kräkningar
• Tidig mättnadskänsla vid måltid
• Svullnadskänsla i magen

Hur behandlas magsår?
Då man vet att magsår vanligen orsakas av en bakterie så behandlar sjukvården magsår med antibiotika.
– När man behandlar med antibiotika är det otroligt viktigt att man också ser till att fylla på med probiotiska bakterier. Jag ser gärna att man äter dem under själva behandlingen och ett par månader efter. Det beror på att också de goda, probiotiska, bakterierna dör med antibiotikan vilket gör att man blir extra känslig i magen och även för infektioner, berättar Zarah Öberg.

Kureras näringsexpert Zarah Öberg närbild
Kureras näringsexpert Zarah Öberg
  • Magkatarr

Magkatarr eller gastrit som det också kallas innebär att magsäckens slemhinna är inflammerad. Att slemhinnan blir inflammerad kan bland annat bero på magsårsbakterien Helicobacter pylori. För att skydda sig mot syrorna i magsäcken borrar bakterien ner sig i magsäckens slemhinna vilket kan leda till att slemhinnan blir inflammerad. Regelbundet intag av smärtstillande läkemedel som försvagar slemhinnans skydd kan därför även de orsaka magkatarr. Andra faktorer som påverkar eller förvärrar magkatarr är intag av starkt kryddad mat, alkohol och tobak. Även stress kan påverka.

Symptom
• Sugande och molande värk mitt i och i övre
delen av magen.
• Illamående
• Rapningar och halsbränna kan förekomma
• Hungersugningar i magen
• Tidig mättnadskänsla vid måltid

Hur behandlas magkatarr?
Här kommer stress in som en viktig faktor, oftast i kombination med mat som irriterar slemhinnorna i mag- och tarmsystemet. Det behandlas vanligtvis inte alls, utan de flesta läkare ger istället livsstilsråd, vilket är positivt.
– Okunniga läkare kan i vissa fall ge protonpumpshämmande läkemedel eftersom de tror att det är magsyran som irriterar slemhinnorna, men en sådan behandling kommer bara ställa till det ännu mer, säger Zarah Öberg.
Ändrade kostvanor, mindre stress, lägre intag av syrabildande mat är en bra början om man vill slippa magkatarr. Om man ätit protonpumpshämmande läkemedel och upplever kaos i magen då man slutar med det kan kiselgeléer lugna ner magen under en övergångsperiod utan att ge biverkningar.

  • Crohns sjukdom

Crohns sjukdom är en kronisk och inflammatorisk sjukdom som kan uppstå i hela mag- och tarmkanalen. Vanligen uppstår inflammationen i nedre delen av tunntarmen och i tjocktarmen. Typiskt för Crohns sjukdom är att besvären går i skov. I Sverige beräknas 25 000 personer vara drabbade. Sjukdomen tros orsakas av både ärftliga faktorer och miljöfaktorer. Faktorer som nedsatt immunförsvar, infektioner samt vissa smärtstillande läkemedel tros kunna utlösa sjukdomen. Vad man vet säkert är att också rökning kan utlösa och förvärra sjukdomen.

Symptom
• Magsmärtor
• Diarrér
• Blod i avföringen
• Viktminskning
• Trötthet, som kan orsakas av järnbrist då tarmen inte tar upp järn i inflammatoriskt tillstånd.

Hur behandlas Crohns sjukdom?
När det handlar om en inflammation i slemhinnan behandlar sjukvården det vanligen med kortison. Vid svåra skov kan tarmvila eller antibiotika som slår ut tarmens alla bakterier ordineras. Ibland använder man även läkemedel som slår ut immunförsvaret som ett sista försök att häva ett skov.
– Det finns flera saker att tänka på när man har problem med inflammation i tarmarna, jag rekommenderar alltid att man stärker binjurarna så att de kan producera tillräckliga mängder kortisol för att kroppen själv ska kunna läka inflammationen, säger Zarah Öberg.
Utöver tillskott som stärker binjurarna kan man också tänka på att äta rikligt med antiinflammatorisk kost eller kosttillskott rikt på antioxidanter, D-vitamin och omega-3-fettsyror.
– Gurkmeja innehåller ett ämne som heter curcumin som är fantastiskt bra för att mota just inflammatoriska sjukdomar med, det är någonting jag också tycker att man kan testa vid både Crohns sjukdom och Ulcerös kolit, berättar Zarah Öberg.

  • Ulcerös kolit

Ulcerös kolit är också det en kronisk och inflammatorisk sjukdom där inflammationen uppstår i tjocktarmen och ändtarmen. Sjukdomsbesvären går i skov, vilket innebär att du kan ha bättre och sämre perioder trots att sjukdomen inte går att bota. Cirka 30 000 personer i Sverige har sjukdomen och årligen drabbas 1000 nya. Orsaken till insjuknandet tros bero på både yttre och ärftliga faktorer. Utlösande faktorer är ofta infektioner eller smärtstillande läkemedel som gör att immunförsvaret aktiveras och angriper den egna tarmslemhinnan.

Symptom
• Diarré, ju större del av tjocktarmen som är
inflammerad desto lösare diarré.
• Blod och slem i avföringen.
• Värk i leder är också ett vanligt tecken på att
ett nytt skov är på gång.

Hur behandlas Ulcerös kolit?
– Vid Ulcerös kolit använder sjukvården samma sorts behandling som vid Crohns. Förutom kortison i tablettform eller intravenöst, kan kortison för lokal behandling i ändtarmen och tjocktarmens nedre del även ges, berättar Zarah Öberg.
Eftersom inflammationen sitter i tjocktarmen, är också vätskebrist ett vanligt tillstånd. Tjocktarmen skall suga upp vattnet från avföringen och om detta inte sker, uppstår vätskebrist och svåra diarréer.

Av Johanna Gustafsson

Annons
Fakta

Fakta

Enzymer
Tillskott av matsmältningsenzymer kan gynna samtliga mag- och tarmbesvär. Matsmältningsenzymer spjälkar den mat vi äter, har vi för lite av dem blir magen lätt svullen och uppblåst. Att tillföra matsmältningsenzymer vid måltiderna för en känslig mage underlättar spjälkningen och gör att magen inte behöver ge 110 procent för att kunna ta hand om den mat du ätit.

Probiotika
Probiotiska bakterier är en del av en frisk tarmflora och tarmslemhinna vilket är viktigt för ett bra näringsupptag. Probiotiska bakterier kan intas vid samtliga mag- och tarmbesvär men är särskilt viktig där tarmslemhinnan är skadad eller angripen, exempelvis vid magsår, magkatarr samt vid alla inflammatoriska sjukdomar.

Kiselgelé
Gelé med mineralisk kisel lägger sig som ett skyddande och lugnande plåster i mage och tarmar vilket snabbt lindrar de flesta besvär. Gelén binder även till sig patogener och toxiner som inkräktar tarmkanalen och för med sig dessa ut helt biverkningsfritt. Kiselgelé är därför ett bättre alternativ vid halsbränna, magont och uppsvälld mage än protonpumpshämmande Losec.

Aloe vera
Ny svensk studie vid Sahlgrenska Akademin visar att Aloe vera kan hjälpa personer med IBS. Studierna visade att tarmfunktionen förbättrades vilket minskade patienternas smärta i magen. Aloe vera tros även ha samma läkande förmåga på tarmslemhinnan som på huden vilket gör att den också kan vara bra för personer med magsår, magkatarr och andra sjukdomar där tarm-slemhinnan skadats.

Kokosfett
Kokosfett tas lätt upp av tarmen och innehåller viktig laurin- och kaprylsyra. Laurinsyran omvandlas i tarmen till monolaurin som ger ett bra skydd mot bakterier och virus, därför är kokosfett extra bra vid magsår som orsakas av bakterien Helicobacter pylori. Kaprylsyran skapar en god miljö för probiotiska bakterier i tarmen samtidigt som kokosfett tros kunna läka en skadad tarmslemhinna.

L-Glutamin
Aminosyran L-glutamin är ett viktigt näringsämne vid läkning av tarmens slemhinna, både vid störd tarmflora och sår. Studier visar att både läkningstiden och risken för infektioner i tarmkanalen minskas vid intag av L-glutamin. Tillskott av aminosyran rekommenderas vid magsår och läckande tarm.

D-vitamin och gurkmeja
Både D-vitamin och curcuminrik gurkmeja har antiinflammatorisk effekt och kan därför vara till stor nytta vid inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns och Ulcerös kolit. Båda har i studier visats hämma bildandet av inflammatoriska cytokiner som spelar en central roll vid inflammatoriska processer.

Annons
Annons