Annons
Annons

Krom kan skydda mot diabetes

Det eskalerande antalet som drabbas av typ-2-diabetes i västvärlden oroar vårdpersonal, men nu pekar nya studier ut tillskott med mineralet krom som en värdefull källa till förebyggande.

Redaktionen

23 mars, 2016
Krom kan skydda mot diabetes
Dela inlägget

Det eskalerande antalet som drabbas av typ 2-diabetes i västvärlden oroar vårdpersonal, men nu pekar nya studier ut tillskott med mineralet krom som en värdefull källa till förebyggande.

Som en följd av osunda kostvanor och allt annat än optimala val av livsstil utvecklar fler och fler människor i västvärlden typ 2-diabetes, den form av sjukdomen som normalt är knuten till insulinresistens.

Läs också: 11 fakta om diabetes

Kan minska diabetesrisken med 30 procent
Läkare och forskare är oroliga över den epidemiartade tillväxten av diabetesfall men nu tyder nya studier på att tillskott av spårämnet krom kan ge ett visst skydd. Enligt två nyligen publicerade amerikanska studier kan en daglig användning av kromtillskott minska risken för diabetes med så mycket som 20-30 procent.

27 procent lägre risk
I en studie på 28 539 personer, varav 58 procent tog kosttillskott (nästan 29 procent använde tillskott med krom), observerade forskare vid Bostons barnsjukhus en 27 procents lägre risk för diabetes bland dem som tog kromhaltiga kosttillskott.

Färre fall av metabola syndromet
En annan studie som genomfördes av en grupp forskare från Indiana University, Bloomingdale, undersökte 3 648 amerikaner som var 20-32 år vid studiestart. Forskarna analyserade tånagelklipp – vilket är en accepterad metod för mätning av kromnivåer – och fann, efter 23 år, att de som hade de högsta nivåerna av krom uppvisade 20 procent lägre risk att utveckla metabolt syndrom (eller syndrom X), som är ett väl etablerat tidigt skede av diabetes och som kännetecknas av fetma, högt blodtryck, obalanserat blodsocker och insulinresistens.

Läs också: De bästa knepen för att sänka ditt blodtryck naturligt

Organisk kromjäst med hög tillgänlighet
Dessa studier stämmer väl in även på tidigare gjorda studier, bland annat en tjeckisk studie från Karlsuniversitetet där forskarna fann att typ-2-diabetiker som kompletterade sin kost med organisk kromjäst (med namnet ChromoPrecise) hade betydligt bättre kontroll över sina blodsockernivåer jämfört med dem som fick placebo (inaktiva tabletter). Denna kromjäst har, enligt den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, visat sig vara upp till tio gånger mer biotillgänglig än många andra kromformer. I Sverige finns denna typ av kromjäst i produkten Bio-Chrom.

Läs också: Därför behöver vi krom

Förbättrade olika diabetesmarkörer
Vad denna studie också visade var att olika diabetesmarkörer förbättrades avsevärt hos de patienter som kompletterade med krom. Forskarna observerade en tydlig minskning av både fasteplasmaglukos (FPG) och glykerat hemoglobin (HbA1c) hos de patienter som tog kromjäst.
Både FPG och HbA1c återgick till sina ursprungliga nivåer efter åtta veckor utan kromjäst.

Skyddar även mot oxidativ stress
I samma studie verkade krom skydda mot ett fenomen som kallas ”oxidativ stress” där potentiellt skadliga molekyler (fria radikaler) angriper friska celler och orsakar irreparabla skador. Forskarna spekulerar i huruvida fenomenet med oxidativ stress är ansvarigt för flera diabetesrelaterade komplikationer, vilka allvarligt kan äventyra hälsan hos patienterna i det långa loppet.

Läs också: Oxidativ stress – en kropp i obalans

Hur fungerar krom?
Krom är ett spårämne och mineral som vi människor behöver för att genomföra olika uppgifter. Det hjälper oss att metabolisera fett, kolhydrater och protein till energi i kroppen och är därför viktigt för att bibehålla normal vikt. Ytterligare stöder krom insulin genom att föra glukos från blodet in i
cellerna.
Krom är en del av komplexet som kallas kromodulin, vilket består av krom och flera aminosyror. Insulin fungerar på utsidan av cellerna, medan kromodulin är en ”nyckel” som låser upp cellerna från insidan och gör det möjligt för mer socker att komma in. Om man saknar krom är det svårare för insulinet att få sockret in i cellen. Detta kan leda till insulinresistens, då kroppen visserligen producerar tillräckliga mängder insulin men inte svarar korrekt på insulinet eftersom krom saknas.

Läs också: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes typ 1

Av Redaktionen

Källor:
1. Journal of Nutrition 2015; 145: 2675-2682
2. Scientific Reports, 2015; 5: 15606
3. Biological Trace Element Research 2006 Mar; 109 (3): 215-30.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Krom förekommer i kroppen endast i form av GTF, glukostoleransfaktor, ett hormon som frigörs till cirkulationen samtidigt med insulin. GTF krävs för att insulinet ska fästas på till exempel muskelcellen och tillåta cellens upptag av glukos från blodet.
Brist på krom hämmar proteinsyntesen och stör omsättningen av glukos och fett, framför allt av kolesterol.

Krombrist ses bland annat vid ökad glukosintolerans – speciellt hos diabetiker men även vid akuta infektioner, liksom vid ökad alkoholintolerans.
Krom utsöndras i högre koncentrationer vid motion och stress eller intag av mycket socker. Löpare utsöndrar till exempel dubbelt så mycket krom när de springer, jämfört med de dagar då de inte springer.

Vitt socker och vetemjöl ökar blodsockret snabbt och utarmar kroppens kromreserver. Detta kan leda till en ond cirkel där kromhalten minskar och sötsuget ökar och ju mera sötsaker man äter desto mer sänks kromhalten. Intag av C-vitamin ökar upptaget av krom.
Källa: Näringsmedicinska uppslagsboken

Annons
Annons