Linfrön - hela och krossade

Krossade linfröns vara eller icke vara

Fakta linfrön

Linfrö är frö från växten lin. Fröna har höga halter av fiber och nyttiga fettsyror, vilket gör att de ofta används som hälsosamt tillskott i kosten.

Fröna innehåller också ämnen som kan bilda vätecyanid eller blåsyra. Vätecyanid är ett gift som kan ge allvarliga symptom.

Hela linfrön passerar genom kroppen utan att så mycket cyanid bildas. Därför är det enligt Livsmedelsverket riskfritt att äta upp till två matskedar hela linfrön per dag.

När fröna är krossade eller malda blir innehållet mer tillgängligt för kroppen. Detta kan öka risken för negativa hälsoeffekter och det är orsaken till att Livsmedelsverket avråder helt från att äta krossade linfrön.

Tidigare var rådet om krossade linfrön att de gick att äta i begränsad mängd om de först upphettats, som till exempel i bröd. Efter att olika studier har gett olika resultat i frågan har Livsmedelsverket intagit en ny, försiktigare, hållning som alltså går ut på att undvika dem helt.
Källa: Livsmedelsverket

Linfrön är rika på essentiella fettsyror, protein och vattenlösliga fibrer. De innehåller även lignaner, vilka sägs ha en skyddande egenskap i kroppen.
Men – utöver detta innehåller de även ett ämne som i kroppen blir till giftet vätecyanid (blåsyra), varför rekommendationen är att inte äta mer än max två matskedar per dag. Detta gäller dock bara hela linfrön. Krossade linfrön ska man helst undvika helt, menar Livsmedelsverket sedan ett år tillbaka.
Problemet är bara att informationen inte har nått konsumenterna och att förvirringen är total hos producenterna, eftersom varken förbud eller krav på märkning finns.
Resultatet? Jo, att de krossade linfröna står orörda på sina hyllor, ibland med en varningstext (på eget initativ av producenten), ibland utan.

Livsmedelsverket avråder helt från konsumtion av krossade linfrön. Sverige är därmed ett av få – möjligen det enda – länder där landets livsmedelssäkerhetsmyndighet avråder konsumenter från att äta krossade linfrön.

► Läs också: Ny studie: Linfrön sänker blodtryck

 

Livsmedelsverket: ”Inte tillräckligt med kunskap”
I november förra året gick myndigheten, via sin hemsida, ut med ett förtydligande om saken:
”Livsmedelsverket menar att man inte bör äta krossade linfrön alls, även om de är värmebehandlade. Vi har ännu inte tillräckligt med kunskap för säga hur mycket krossade linfrön man kan äta utan risk för att skada hälsan. Därför är vårt råd till konsumenter att inte äta krossade linfrön.”
Trots detta säljs krossade linfrön fortfarande fritt och utan varningstext, skriver SVT.

Populära
Många har linfrön i brödet eller på filen. Det sägs bland annat gynna tarmarbetet.
Men förutom nyttiga fettsyror och annat innehåller det linamarin, ett ämne som i kroppen omvandlas till giftet vätecyanid eller blåsyra, som kan ge illamående, kräkningar eller värre symtom.
Enligt Livsmedelsverket innebär hela linfrön dock ingen fara men intaget bör inte vara större än en till två matskedar per dag.

 Läs också: Guide till nio superfrön för hälsan

Ändrad rekommendation
Tidigare gick Livsmedelsverkets råd ut på att krossade linfrön gick bra om de först hettats upp, som till exempel vid brödbak. Men detta är inte längre rekommendationen. Nu lyder den istället att man helt bör avstå från intag av krossade linfrön – i alla fall tills man vet mer. Det finns nämligen inte tillräckligt med fakta som styrker att upphettning minskar giftigheten.
– I avvaktan på mer information bör man avstå från att äta krossade linfrön, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket, till SVT.

Inte känt bland gemene man 
Men få känner till farorna och till Livsmedelsverket gått ut med ett förbud låter producenterna de krossade linfröna stå kvar på butikshyllorna. Många utan varningstext, andra med. De med varningstext ogillas dock av Livsmedelsverket som menar att de är missvisande.

”Stämmer inte överens med Livsmedelsverkets råd”
De kommenterar saken på sin hemsida:
”På en del förpackningar med hela linfrön finns information om att konsumtionen bör hållas till 1-2 msk/dag. Detta är också vad Livsmedelsverket informerar om på webben med anledning av att linfrön kan frigöra vätecyanid (blåsyra). Frivilliga märkningsinsatser om krossade linfrön börjar nu dyka upp. Tyvärr ges samma råd om de krossade fröna som för de hela linfröna.
De råd som frivilligt ges på vissa livsmedelsförpackningar med krossade linfrön stämmer inte överens med Livsmedelsverkets råd.”

Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS

Kan inte förbjuda
Livsmedelsverkets Jan Sjögren tycker att producenterna borde dra tillbaka fröna självmant. Han tycker det är ”oklokt” att fortsätta sälja dem. Mycket mer än att säga så kan myndigheten inte göra, menar han. Som Livsmedelsverket tolkar reglerna kan de nämligen inte förbjuda krossade linfrön utan ett gedignare forskningsunderlag.

Livsmedelsverket tycker de har fullgjort sitt ansvar
Medan Livsmedelsverket och producenterna skyfflar ansvaret mellan sig står de krossade linfröna kvar på butikshyllorna, skriver SVT. Få konsumenter har nåtts av de nya råden och många förpackningar saknar information eller varningstext. Så ser det ut att förbli, fortsätter SVT. Livsmedelsverket menar att myndigheten fullgjort sitt ansvar genom att publicera de nya rekommendationerna på sin hemsida.

► Recept: Glutenfritt fröknäcke och pumpafrösmör med nässelpulver

Undrande företag fick svaret att Livsmedelsverket inte har några råd kring märkning
Saltå Kvarn är ett av flera bolag som säljer krossade linfrön. De har också blivit intervjuade av SVT och därför hamnat i särskilt blåsväder. De gör med anledning av detta nu ett uttalande på sin hemsida:
”Vi har fått många frågor, både från media och från konsumenter, om hela linfrön och krossade linfrön. Anledningen till frågorna är att linfrö innehåller ett naturligt växtgift, linamarin, som i kroppen ombildas till blåsyra (som också kallas vätecyanid). Sedan cirka ett år tillbaka avråder livsmedelsverket konsumenter från att äta krossade linfrön. När Livsmedelsverket ändrade sina råd kring krossade linfrön kontaktade vi Livsmedelsverket för att få råd kring hur vi som leverantör ska märka produkten. Det svar som vi fick var att det inte finns några råd för hur vi ska märka produkterna.

Så här skriver Livsmedelsverket: ”Vi har inte någon rekommendation om hur man ska märka förpackningarna. Problemet är att vi saknar mycket data och det därför är en försiktighetsåtgärd att vi avråder från att äta krossade linfrön.”

 Läs mer om linfrön, cyanogena glykosider och vätecyanid (extern länk)

Tog saken i egna händer
Saltå Kvarn berättar vidare att de därför valde att märka om förpackningarna av hela linfrön och krossade linfrön.
På deras förpackningar står numera detta:

Krossat linfrö
Linfrön är fröna från lin, Linum usitatissimum, som är en ettårig ört med vackra blåa blommor. Krossade linfrön kan du blanda i degen när du bakar. Det gör brödet saftigt och gott, samtidigt som det håller sig färskt länge. Det är också gott att blanda krossat linfrö i gröt innan tillagning.
Linfrö innehåller ett naturligt växtgift, linamarin, som i kroppen omvandlas till blåsyra (vätecyanid). Vid tillagning av de krossade linfrön kan halten av blåsyra minska. Vill du ha linfrön i din müsli eller på filen ska du välja hela linfrön istället.

 Intresserad av att veta mer om linfröolja? Läs mer här

Hela linfrön
Lin är en av våra äldsta kulturväxter. Linfrö är rikt på fiber och har ett högt innehåll av fleromättat fett.
Tips!
Häll en till två matskedar linfrön i ett glas vatten. Låt stå en stund och drick. I kontakt med vatten får fröna ett hölje av gelé. Linfrö innehåller ett naturligt växtgift, linamarin, som i kroppen omvandlas till blåsyra. Rekommenderat dagligt intag är högst två matskedar.

► Läs också: Nu rensar handeln bort kritiserat frö

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta linfrön

Linfrö är frö från växten lin. Fröna har höga halter av fiber och nyttiga fettsyror, vilket gör att de ofta används som hälsosamt tillskott i kosten.

Fröna innehåller också ämnen som kan bilda vätecyanid eller blåsyra. Vätecyanid är ett gift som kan ge allvarliga symptom.

Hela linfrön passerar genom kroppen utan att så mycket cyanid bildas. Därför är det enligt Livsmedelsverket riskfritt att äta upp till två matskedar hela linfrön per dag.

När fröna är krossade eller malda blir innehållet mer tillgängligt för kroppen. Detta kan öka risken för negativa hälsoeffekter och det är orsaken till att Livsmedelsverket avråder helt från att äta krossade linfrön.

Tidigare var rådet om krossade linfrön att de gick att äta i begränsad mängd om de först upphettats, som till exempel i bröd. Efter att olika studier har gett olika resultat i frågan har Livsmedelsverket intagit en ny, försiktigare, hållning som alltså går ut på att undvika dem helt.
Källa: Livsmedelsverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza - eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.

Anders Axelsson

Värken i fingerlederna botades med norsk fiskolja!

Värk

Anders Axelsson hade så ont fingerlederna att han inte kunde öppna mikrovågsugnen. Efter läkarbesök där psoriasisartrit misstänktes letade Anders själv efter lösningar och hittade ett tips att omega-3 från en speciell norsk fiskolja skulle kunna hjälpa honom. Vilket det gjorde!

händer som smörjer in sig

Tips för fina vårhänder

Skönhet

Nu går vi mot ljusare och varmare tider men än kan händerna kännas torra och fnasiga. Det är inte konstigt eftersom de under flera månader varit utsatta för kyla och vinterväder. Det har blivit läge att ge dina händer lite extra kärlek för att komma ikapp och möta våren lena och mjuka. Här får du några tips på hur.

dator som förvandlats till fruktkiosk med varukorg ståendes på tangentbordet

Allt fler handlar mat på nätet

Allmänt

Mer än dubbelt så många handlar mat på nätet jämfört med förra året, vilket gör att de hamnar på en femteplats över de mest näthandlade varorna. I topp ligger mode, skönhet- och hälsoprodukter. Det visar nya konsumtionsrapporten E-barometern.

Hannah Gustafsson

Mensvärken försvann med bidrottningsgelé

Naturlig hälsa

P-piller, p-spruta och olika mediciner. Hannah har provat mycket för att bli av med sin fruktansvärda mensvärk, men ingenting har fungerat. För att klara av vardagen har hon ätit smärtstillande i flera år. Men – plötsligt hittade hon lösningen som hon gett upp hoppet om – och på bara tre månader var smärtorna borta.

Montage med barn som håller en jord med hus och föroreningar i bakgrunden

Ny WHO-rapport: 1,7 miljoner barn dör varje år av förorenade miljöer

Eko/miljö

En fjärdedel av de barn under fem år som avlider gör det till följd av ohälsosamma eller förorenade miljöer. Dessa miljöer – som kan orsaka bland annat diarré, malaria, lunginflammation och en mängd andra sjukdomar – uppges varje år döda så många 1,7 miljoner barn. Barn som egentligen borde ha fått leva. Det handlar framför allt om smutsigt vatten och luftföroreningar, passiv rökning och dålig hygien. Det visar en rapport från Världshälsoorganisationen (WHO). "En förorenad miljö är en dödlig miljö för barn. Deras organ och immunsystem, som är under utveckling, gör dem särskilt sårbara för smutsig luft och smutsigt vatten", säger WHO:s generaldirektör Margaret Chan.

suddiga kvinnofigurer går på gata

Allt fler unga kvinnor dör i hjärt- och kärlsjukdom

Allmänt

Varje dag dör 55 kvinnor i Sverige i hjärt-kärlsjukdom – och dödligheten ökar hos unga kvinnor. Framför allt ökar dödligheten hos kvinnor i åldern 35 till 44 år med sämre socioekonomiska förhållanden. Även depression ökar risken att drabbas, rapporterar 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Skärbräda med olika sorters kött och mejeriprodukter

Trots vegotrend – nu slår köttkonsumtionen nya rekord

Kost

Trots det växande intresset för vegetarisk mat fortsätter den svenska köttkonsumtionen att öka, enligt jordbruksverket. Världsnaturfonden (WWF) säger att uppgången är oroväckande – och Jordbruksverket säger sig vara överaskade. "Det är lite överraskande att den vegetariska trenden som sägs vara så stark inte syns i statistiken", säger Åsa Lannhard Öberg, Jordbruksverket utredare, till Sveriges Radio.

Rostad tomatsoppa med röda linser

Rostad tomatsoppa med röda linser

Mat

En mustig soppa där tomaterna och löken rostas i ugnen för att få fram en fyllig smak. Perfekt att göra om du har några trötta tomater liggande hemma i kylen som du inte vet vad du ska göra med. Linserna ger mättnad och protein till denna annars ganska kalorisnåla soppa.