Linfrön - hela och krossade

Krossade linfröns vara eller icke vara

Fakta linfrön

Linfrö är frö från växten lin. Fröna har höga halter av fiber och nyttiga fettsyror, vilket gör att de ofta används som hälsosamt tillskott i kosten.

Fröna innehåller också ämnen som kan bilda vätecyanid eller blåsyra. Vätecyanid är ett gift som kan ge allvarliga symptom.

Hela linfrön passerar genom kroppen utan att så mycket cyanid bildas. Därför är det enligt Livsmedelsverket riskfritt att äta upp till två matskedar hela linfrön per dag.

När fröna är krossade eller malda blir innehållet mer tillgängligt för kroppen. Detta kan öka risken för negativa hälsoeffekter och det är orsaken till att Livsmedelsverket avråder helt från att äta krossade linfrön.

Tidigare var rådet om krossade linfrön att de gick att äta i begränsad mängd om de först upphettats, som till exempel i bröd. Efter att olika studier har gett olika resultat i frågan har Livsmedelsverket intagit en ny, försiktigare, hållning som alltså går ut på att undvika dem helt.
Källa: Livsmedelsverket

Linfrön är rika på essentiella fettsyror, protein och vattenlösliga fibrer. De innehåller även lignaner, vilka sägs ha en skyddande egenskap i kroppen.
Men – utöver detta innehåller de även ett ämne som i kroppen blir till giftet vätecyanid (blåsyra), varför rekommendationen är att inte äta mer än max två matskedar per dag. Detta gäller dock bara hela linfrön. Krossade linfrön ska man helst undvika helt, menar Livsmedelsverket sedan ett år tillbaka.
Problemet är bara att informationen inte har nått konsumenterna och att förvirringen är total hos producenterna, eftersom varken förbud eller krav på märkning finns.
Resultatet? Jo, att de krossade linfröna står orörda på sina hyllor, ibland med en varningstext (på eget initativ av producenten), ibland utan.

Livsmedelsverket avråder helt från konsumtion av krossade linfrön. Sverige är därmed ett av få – möjligen det enda – länder där landets livsmedelssäkerhetsmyndighet avråder konsumenter från att äta krossade linfrön.

► Läs också: Ny studie: Linfrön sänker blodtryck

 

Livsmedelsverket: ”Inte tillräckligt med kunskap”
I november förra året gick myndigheten, via sin hemsida, ut med ett förtydligande om saken:
”Livsmedelsverket menar att man inte bör äta krossade linfrön alls, även om de är värmebehandlade. Vi har ännu inte tillräckligt med kunskap för säga hur mycket krossade linfrön man kan äta utan risk för att skada hälsan. Därför är vårt råd till konsumenter att inte äta krossade linfrön.”
Trots detta säljs krossade linfrön fortfarande fritt och utan varningstext, skriver SVT.

Populära
Många har linfrön i brödet eller på filen. Det sägs bland annat gynna tarmarbetet.
Men förutom nyttiga fettsyror och annat innehåller det linamarin, ett ämne som i kroppen omvandlas till giftet vätecyanid eller blåsyra, som kan ge illamående, kräkningar eller värre symtom.
Enligt Livsmedelsverket innebär hela linfrön dock ingen fara men intaget bör inte vara större än en till två matskedar per dag.

 Läs också: Guide till nio superfrön för hälsan

Ändrad rekommendation
Tidigare gick Livsmedelsverkets råd ut på att krossade linfrön gick bra om de först hettats upp, som till exempel vid brödbak. Men detta är inte längre rekommendationen. Nu lyder den istället att man helt bör avstå från intag av krossade linfrön – i alla fall tills man vet mer. Det finns nämligen inte tillräckligt med fakta som styrker att upphettning minskar giftigheten.
– I avvaktan på mer information bör man avstå från att äta krossade linfrön, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket, till SVT.

Inte känt bland gemene man 
Men få känner till farorna och till Livsmedelsverket gått ut med ett förbud låter producenterna de krossade linfröna stå kvar på butikshyllorna. Många utan varningstext, andra med. De med varningstext ogillas dock av Livsmedelsverket som menar att de är missvisande.

”Stämmer inte överens med Livsmedelsverkets råd”
De kommenterar saken på sin hemsida:
”På en del förpackningar med hela linfrön finns information om att konsumtionen bör hållas till 1-2 msk/dag. Detta är också vad Livsmedelsverket informerar om på webben med anledning av att linfrön kan frigöra vätecyanid (blåsyra). Frivilliga märkningsinsatser om krossade linfrön börjar nu dyka upp. Tyvärr ges samma råd om de krossade fröna som för de hela linfröna.
De råd som frivilligt ges på vissa livsmedelsförpackningar med krossade linfrön stämmer inte överens med Livsmedelsverkets råd.”

Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS

Kan inte förbjuda
Livsmedelsverkets Jan Sjögren tycker att producenterna borde dra tillbaka fröna självmant. Han tycker det är ”oklokt” att fortsätta sälja dem. Mycket mer än att säga så kan myndigheten inte göra, menar han. Som Livsmedelsverket tolkar reglerna kan de nämligen inte förbjuda krossade linfrön utan ett gedignare forskningsunderlag.

Livsmedelsverket tycker de har fullgjort sitt ansvar
Medan Livsmedelsverket och producenterna skyfflar ansvaret mellan sig står de krossade linfröna kvar på butikshyllorna, skriver SVT. Få konsumenter har nåtts av de nya råden och många förpackningar saknar information eller varningstext. Så ser det ut att förbli, fortsätter SVT. Livsmedelsverket menar att myndigheten fullgjort sitt ansvar genom att publicera de nya rekommendationerna på sin hemsida.

► Recept: Glutenfritt fröknäcke och pumpafrösmör med nässelpulver

Undrande företag fick svaret att Livsmedelsverket inte har några råd kring märkning
Saltå Kvarn är ett av flera bolag som säljer krossade linfrön. De har också blivit intervjuade av SVT och därför hamnat i särskilt blåsväder. De gör med anledning av detta nu ett uttalande på sin hemsida:
”Vi har fått många frågor, både från media och från konsumenter, om hela linfrön och krossade linfrön. Anledningen till frågorna är att linfrö innehåller ett naturligt växtgift, linamarin, som i kroppen ombildas till blåsyra (som också kallas vätecyanid). Sedan cirka ett år tillbaka avråder livsmedelsverket konsumenter från att äta krossade linfrön. När Livsmedelsverket ändrade sina råd kring krossade linfrön kontaktade vi Livsmedelsverket för att få råd kring hur vi som leverantör ska märka produkten. Det svar som vi fick var att det inte finns några råd för hur vi ska märka produkterna.

Så här skriver Livsmedelsverket: ”Vi har inte någon rekommendation om hur man ska märka förpackningarna. Problemet är att vi saknar mycket data och det därför är en försiktighetsåtgärd att vi avråder från att äta krossade linfrön.”

 Läs mer om linfrön, cyanogena glykosider och vätecyanid (extern länk)

Tog saken i egna händer
Saltå Kvarn berättar vidare att de därför valde att märka om förpackningarna av hela linfrön och krossade linfrön.
På deras förpackningar står numera detta:

Krossat linfrö
Linfrön är fröna från lin, Linum usitatissimum, som är en ettårig ört med vackra blåa blommor. Krossade linfrön kan du blanda i degen när du bakar. Det gör brödet saftigt och gott, samtidigt som det håller sig färskt länge. Det är också gott att blanda krossat linfrö i gröt innan tillagning.
Linfrö innehåller ett naturligt växtgift, linamarin, som i kroppen omvandlas till blåsyra (vätecyanid). Vid tillagning av de krossade linfrön kan halten av blåsyra minska. Vill du ha linfrön i din müsli eller på filen ska du välja hela linfrön istället.

 Intresserad av att veta mer om linfröolja? Läs mer här

Hela linfrön
Lin är en av våra äldsta kulturväxter. Linfrö är rikt på fiber och har ett högt innehåll av fleromättat fett.
Tips!
Häll en till två matskedar linfrön i ett glas vatten. Låt stå en stund och drick. I kontakt med vatten får fröna ett hölje av gelé. Linfrö innehåller ett naturligt växtgift, linamarin, som i kroppen omvandlas till blåsyra. Rekommenderat dagligt intag är högst två matskedar.

► Läs också: Nu rensar handeln bort kritiserat frö

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta linfrön

Linfrö är frö från växten lin. Fröna har höga halter av fiber och nyttiga fettsyror, vilket gör att de ofta används som hälsosamt tillskott i kosten.

Fröna innehåller också ämnen som kan bilda vätecyanid eller blåsyra. Vätecyanid är ett gift som kan ge allvarliga symptom.

Hela linfrön passerar genom kroppen utan att så mycket cyanid bildas. Därför är det enligt Livsmedelsverket riskfritt att äta upp till två matskedar hela linfrön per dag.

När fröna är krossade eller malda blir innehållet mer tillgängligt för kroppen. Detta kan öka risken för negativa hälsoeffekter och det är orsaken till att Livsmedelsverket avråder helt från att äta krossade linfrön.

Tidigare var rådet om krossade linfrön att de gick att äta i begränsad mängd om de först upphettats, som till exempel i bröd. Efter att olika studier har gett olika resultat i frågan har Livsmedelsverket intagit en ny, försiktigare, hållning som alltså går ut på att undvika dem helt.
Källa: Livsmedelsverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Johanna Bjurström

Så får du ditt barn att äta mer hälsosamt

Krönikan

Jag får ofta frågor som: "Hur får jag mina barn att äta hälsosammare?" Jag har lärt mig under åren med mina barn, som idag är tonåringar, att det är inte vad du säger utan vad du gör och det du faktiskt ställer fram på bordet som är avgörande. Här vill jag dela med mig av mina tips om hur du kan påverka ditt/dina barn att äta bättre.

5 alternativ till komjölk – en miniguide

Kost

Vill du undvika mjölk? Anledningarna till att vilja göra det kan vara många och det har kommit en hel uppsjö med alternativa produkter för den som väljer bort komjölk. Men vad har de för styrkor och svagheter och vad passar de till? Vi guidar dig!

Livsmedelsverket

Så många litar på Livsmedelsverket

Allmänt

41 procent uppger att de litar mycket på Livsmedelsverket – och var fjärde svensk uppger att de litar helt på information som kommer från myndigheten. Det visar branschorganisationen Svensk Egenvårds undersökning om vad allmänheten anser om kost, kostråd och kosttillskott.

Ylva Tuoremaa

Havtornsolja var lösningen på guiden Ylvas problem med muntorrhet

Hälsa

Omega-7 är en fettsyra som är speciellt viktig för huden. Den hjälper bland annat torra, sköra slemhinnor att återfå sin fuktighet.
 När Ylva Tuoremaa, 62 år, guidade grupper i Hjalmar Lundbomsgården i Kiruna blev hon så torr i munnen att hon fick svårt att prata. Lösningen på problemet blev ett tillskott med havtornsolja som är rik på omega-7.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

Man plockar chokladtårta ur kylskåp fyllt av frukt

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

En av tre svenskar uppskattas ha ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck - eller vill undvika att få det.

massor med tunna plastkassar samlade på hög utomhus i något städprojekt

Nu kan du panta dina plastpåsar – i nytt pilotprojekt

Trendspaning

Hemköp blir första dagligvarukedjan ut när det gäller att erbjuda sina kunder pengar tillbaka när de återvinner sina plastpåsar. Samtidigt höjs priset på påsen med 50 öre. Projektet grundar sig i ett EU-beslut från 2015 om att minska användningen av tunna plastbärkassar. Samtidigt har Naturvårdsverket satt upp ett svenskt mål: att minska användningen plastpåsar till år 2025 till färre än 40 påsar per person och år.

Animation genomskinlig person med muskler och synligt hjärta

Selen och Q10 – världens bästa hjärtmedicin

Forskning

Det är fem år sedan KiSel10-studien skapade stora rubriker. Det var forskare vid Linköpings universitet som kunde visa att Q10 och selen minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med över 50 procent. Nu har samma forskare fortsatt att analyserat blodproverna på de 443 pensionärerna i studien. De nya resultaten är lika sensationella.

sjukhuspersonal kör iväg sjuksäng med liten flicka

EU varnar för resistenta superbakterier

Allmänt

Varje år dör omkring 25 000 personer bara inom EU:s gränser på grund av olika "superbakterier", det vill säga extra resistenta bakterier som tål nästan all antibiotika. Det visar en rapport från den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA. Nu ska EU ta fram en handlingsplan för att få bukt med spridningen av antibiotikaresistens, vilken ska lanseras redan i sommar.

Kvinna jobbar sent vid sin dator

Stress och könshormoner – så minskar du mängden skadligt östrogen

Hälsa

Påverkar stress våra könshormoner? I så fall hur? Ja, när vi upplever stress påverkas våra könshormoner på ett direkt sätt, menar Sanne Lundblad, expert i komplementär hormonterapi. "Stress ökar till exempel mängden östrogen i kroppen och kan göra oss överviktiga", säger hon till Kurera. Här berättar hon mer om hur detta går till och ger sex enkla tips på hur man kan minska mängden av den skadliga typen östrogen och öka den hälsosamma.

Blodtrycksmanchett

Lagrad vitlök sänker blodtrycket – utan biverkningar

Forskning

Högt blodtryck, hypertoni, påverkar cirka 30 procent av alla vuxna i Sverige. Fyra av tio personer som dör på grund av hjärtproblem hade ett förhöjt blodtryck. Det finns i dag inga bevis för att medicinering hjälper mot lätt förhöjt blodtryck. Men ett tillskott gjort på lagrad vitlök har i kliniska studier visat sig sänka blodtrycket signifikant.

groddar

Liten guide: Fröna du måste testa att grodda!

Kost

Längtar du efter vårens primörer? Kanske groddar kan vara lösningen så länge? Frön är fullpackade med näring men vi kan inte tillgodogöra oss näringen på ett bra sätt direkt från frön. När vi däremot groddar dem öppnar de upp och gör näringen mer tillgänglig. Riktigt närproducerad supermat helt enkelt!

man i 30-årsåldern tittar på ett piller som han håller i sin hand

Antalet unga som använder potensmedel har dubblats på 10 år

Naturlig hälsa

Potensmedel, alltså tabletter som Viagra, blir allt vanligare bland unga män. Bland killar mellan 15 och 24 år har antalet personer som hämtat ut potensmedel på recept ökat med 89 procent de senaste tio åren. 19-åriga "Victor" berättar för Sveriges radio att han ätit potensmedel under närmare tre års tid. Kurera vill passa på att slå ett slag för de naturliga alternativ till potensläkemedel som finns därute och som ofta räcker lika långt.

överviktig man i rutig skjorta och stor mage utomhus

Drygt halva Sverige har övervikt eller fetma

Allmänt

Drygt hälften av svenskarna i åldrarna 16–84 år är överviktiga eller feta. Samtidigt minskar dödligheten i fyra cancerformer samt hjärt-kärlsjukdom och färre riskkonsumerar alkohol och tobak. Det visar Folkhälsomyndighetens årsrapport för 2016. I rapporten framgår också att skillnaderna i hälsa mellan personer som har hög och låg utbildningsnivå fortsätter att vara stora.

Tjej med vacker fläta intill vatten

Välj rätt tillskott för håret – experten tipsar!

Skönhet

Upplever du att håret börjat växa långsammare? Känns håret kanske risigt och livlöst? Kanske har du slarvat med kosten och det börjar märkas på din hårkvalitet? Känner du igen dig ska du definitivt läsa vidare. Kurera bad hälsorådgivaren Sara Ruuth lista sina favoriter när det gäller näringstillskott för håret.

Zucchinipasta med kantarellpesto

Zucchinipasta med kantarellpesto

Mat

Kantareller, finns det något godare? Här är en rå zucchinipasta med krämig kantarellpesto. Allra bäst blir det om svamparna får ”lagas” en bra stund i ugn eller torkugn först för att lite vätska ska försvinna och för att ta bort smaken av rå svamp. Med pinjenötter och näringsjäst blir det en krämig lyxig pesto – perfekt för att impa på vännerna på fredagsbjudningen.

tacokrydda i glasburk

Gör din egen tacokrydda

Recept

De flesta tacokryddor man köper i butik innehåller mängder med socker, salt och smakförstärkare. Det är väldigt enkelt att göra egen. Självklart berättar vi hur.

Animerad bild på kvinna i säng som räknar får

”Nu sover jag som en stock hela natten”

Naturlig hälsa

Det är inte alla förunnat att få sova en hel natt. Sömnproblem har blivit så vanligt att i dag lider var tredje svensk av sömnbesvär. Det är vanligare bland kvinnor och Ritva tillhör dem som ibland sover riktigt dåligt. Förra året när sömnproblemen blev riktigt besvärliga gick hon till hälsokostbutiken och bad om råd. Med rogivande örter som hjälp fick hon äntligen sova.

åtta personer vända från kameran mot vit bakgrund

Är du i en riskgrupp för att drabbas av Q10-brist? Kolla här

Naturlig hälsa

Coenzymet Q10 finns i alla våra celler och behövs för cellernas energiproduktion. Eftersom hjärtat jobbar oavbrutet förbrukar vi mycket Q10. Har vi brist känner vi oss trötta. Kroppens produktion av Q10 i hjärtmuskeln är högst när vi är i 20 års-åldern och minskar kraftigt med åldern. Har man brist kan man få stora hälsofördelar av att ställa den bristen tillrätta. Är du i riskgrupp för Q10-brist? Kolla här.

matvåg och nyttig mat som broccoli och linser etcetera

12 hälsotips från Food Pharmacy

Allmänt

Mia Clase och Lina Nertby Aurell driver Foodpharmacy.se, en av Sveriges största och mest omtyckta vetenskapliga hälsobloggar. De har också skrivit en bok med samma namn som bloggen. De beskriver sig själva som positiva hypokondriker som försöker klura ut hur man ska äta för att hålla sig frisk. Här delar de med sig av 12 hälsotips.

Kvinna utomhus har huvudet nedsänkt i handen

Blir du deppig på våren? Här är 4 tips på naturlig hjälp

Hälsa

Omkring en halv miljon svenskar antas lida av mild till måttlig depression på våren. Antalet drabbade ökar ständigt och bland dessa växer andelen ungdomar. Konventionella SSRI-preparat i all ära men innan man tar till detta ”tyngre artilleri” kan det vara värt att prova hjälp i naturlig form. Biverkningsfria sådana, vilket många ser som en fördel eftersom just biverkningarna för vissa kan vara så starka att en del väljer att avbryta behandlingen i förtid. Här får du fyra tips på naturlig hjälp.

två glas med rödbetsjuice intill färska rödbetor med blast

Ett glas rödbetsjuice om dagen gav Karl, 80, blodkärl som en 26-åring

Naturlig hälsa

När den pensionerade professorn Karl Arfors, 80 år, för några år sedan slutade med socker och mjöl blev hans blodkärl 25 år yngre. Och när han började dricka rödbetsjuice i kombination med lingonjuice blev kärlen hela 50 år yngre. "Jag blev väldigt förvånad över att man kan påverka sin hälsa så starkt med vad man äter och dricker", säger Karl Arfors som själv forskat på inflammation under många år,
 bland annat i USA.

Därför äter vi så mycket godis under påsk

Hälsa

Under påsken äter vi i Sverige mer godis än någon annan tid under hela året. Men hur kommer det sig egentligen att kyrkoårets största högtid – den högtid vi en gång förknippade med Jesus, hans död och uppståndelse – snarare blivit en tid för sockerchock och godisfrosseri än någonting annat? Kristian Petrov, docent i idéhistoria och universitetslektor i kulturstudier vid Karlstads universitet, säger sig ha svaret.

Annika Sjöö

Annika Sjöö väljer 10 hälsofavoriter

Allmänt

Hon är dansdrottningen från Let’s Dance som blev författare, föreläsare och programledare för "Du är vad du äter". Annika Sjöö räds inte nya utmaningar. För Kureras läsare listar hon tio av sina absoluta hälsofavoriter.

Frilagd bild på höna som undersöker ägg

Orsaken till de högre halterna miljögift i ekoägg söks fortfarande

Hälsa

Ekologiska ägg innehåller mer miljögifter än vanliga ägg, om än fortfarande under gränsvärdena. När nyheten kom i höstas gick äggförsäljningen ner. Effekten i handeln var kortvarig, men gifterna finns kvar och Livsmedelsverket arbetar fortfarande med att spåra källan till dem. "Nu funderar vi på om gränsvärdet verkligen ligger på rätt nivå", säger Petra Bergkvist på Livsmedelsverket till TT.