Kvinna med deo

Kurera guidar: Milda deodoranter

Giftiga deodoranter var nyligen på tapeten och det med rätta. Har du inte ansträngt dig för att hitta en naturlig deodorant är den förmodligen just giftig.  Här granskar vi tre deodoranter som ska vara milda för huden.


rosendeo_spray ”Mycket bra effekt”
Namn/ Tillverkare: Deodorant Spray/ Rosenserien Biokosmetik AB
Volym: 100 ml
Innehåll: Camellia sinensis (grönt te), polysorbate 20 (vegetabiliskt emulgeringsmedel från kokos), potassium alum (alun), parfum (naturlig växtparfym), allantoin (fuktbevarande, sammandagande, läkande), rosa damascena (rosenolja), citronellol (från växtparfymen), geraniol (från växtpafymen).
Om innehåll: Superfint och milt innehåll. Bara naturliga och ekologiska ingredienser som dessutom är miljömärkt med svanen. Stort plus för att den är fri från aluminiumklorid, -klorhydrat och alkohol.
Effekt: Ger mycket bra effekt under ett dygn. Effektiv trots att den inte innehåller aluminiumklorid eller aluminiumklorhydrat.
Doft: Mycket mild och behaglig doft. Som alla naturliga dofter är den flyktig och avtar ganska snabbt.
Pris/ förpackning/ 100 ml: 245 kronor/ 245 kronor
Helhetsomdöme: Effektiv deodorant, superbra innehåll, utan alkohol, aluminiumklorid och aluminiumklorhydrat, ekologiskt, miljömärkt, hygienisk, funktionell förpackning då den även kan användas till fötter, mild och naturlig doft, ger en känsla av lyx.
Helhetsbetyg: 5 av 5

 

 

deo urtekram”Innehåller inga onödigheter”
Namn/ Tillverkare: No Perfume Deo Crystal/ Urtekram International A/S
Volym: 50 ml
Innehåll: Aqua (vatten), glycerin (vegetabiliskt glycerin/ mjukgörande) potassium alum (alun/kristall), xanthan gum (gelbildare).
Om innehåll: Rent, naturligt och enkelt innehåll. Innehåller inga onödigheter alls. Parfymfri.
Effekt: Ger bra effekt under ett dygn. Effektiv trots att den inte innehåller aluminiumklorid eller aluminiumklorhydrat.
Doft: Helt doftfri, det bästa alternativet för den som varken tål naturliga eller syntetiska dofter.
Pris/ förpackning/ 100 ml: 75 kronor/ 150 kronor
Helhetsomdöme: Effektiv deodorant, parfymfri, godkänd av astma- och allergiförbundet i Danmark, bra innehåll, utan alkohol, aluminiumklorid och aluminiumklorhydrat, ekologiskt certifierad av Ecocert, mycket prisvärd.
Helhetsbetyg: 4 av 5

 

deo vichy”Minus för att den innehåller aluminiumklorhydrat”
Namn/ Tillverkare: Vichy Deodorant Anti-Transpirant 48H/ Vichy Consult
Volym: 50 ml
Innehåll: Aqua (vatten), aluminum chlorohydrate (svettreducerande), PPG-15 stearyl ether (mjukgörande), cetearyl alcohol (emulgeringsmedel), ceteareth-33 (lösningsmedel), dimeticone (silikon, mjukgörande), iodopropynyl butylcarbamate (konserveringsmedel), nymphaea alba extract (vit näckrosextrakt, lugnande), sodium palmitoyl proline.
Om innehåll: Positivt att den är parfym- och alkoholfri men minus för att den innehåller aluminiumklorhydrat som kan ge både irritation, klåda och utslag. Utöver näckrosextraktet är det inte mycket som är naturligt.
Effekt: Minskar svett och illaluktande doft mycket effektivt vilket inte är förvånande då den innehåller aluminiumklorhydrat.
Doft: Doftfri, svag doft av lösningsmedel kan dock anas direkt efter applicering.
Pris/ förpackning/ 100 ml: 99-109 kronor/ 198-218 kronor
Helhetsomdöme: Mycket effektiv deodorant, parfymfri och utan alkohol. Ett plus för att den är utan värstingen aluminiumklorid men ett stort minus för att den istället innehåller aluminiumklorhydrat. Varken eko- eller miljömärkt.
Helhetsbetyg: 3 av 5

 Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

barn i förskoleklass pekar på sina näsor och lärare gör likadant

B-vitaminbrist kopplas till försämrad kognitiv utveckling hos barn

Gravid/barn

Barn som under sina första levnadsår lider brist på vitamin B1 och vitamin B12 uppvisar lägre kognitiva och motoriska färdigheter senare i livet. Det visar två nya studier som undersökt vilka långsiktiga effekter en otillräcklig B-vitaminstatus har på ett barns utveckling. Bland annat försämras barnens förmåga att tolka komplexa geometriska figurer och förmåga att känna igen andra barns känslor.

Vad vet du om lecitin?

Hälsa

Är du psykiskt utmattad, har dåligt minne, upplever dig okoncentrerad och blir lätt trött utan ansträngning? Du kan ha lecitinbrist. Här får du lära dig mer!

Mia Clase och Lina Nertby Aurell

Food Pharmacy: ”Bli en näringsjägare”

Intervju

De beskriver sig själva som positiva hypokondriker som försöker klura ut hur man ska äta för att hålla sig frisk. När småbarnsmammorna Mia Clase och Lina Nertby Aurell träffade professor Stig Bengmark förändrades nämligen deras liv på ett ögonblick. Plötsligt kom begreppet näringsjägare till – och de gav sig sjutton på att lära sig allt om tarmen och dess bakterier. Så föddes bloggen Food Pharmacy och så småningom boken med samma namn.

Banan och jordnötssmörgåsar i form av roliga gubbar

Livsmedelsverket gör tre klargöranden om kost

Kost

Med anledning av att det, under ett panelsamtal om mat och hälsa på källkritikens dag den 13 mars (som går att se på nätet), förekom påståenden som var felaktiga eller saknade vetenskaplig grund har Livsmedelsverket i ett pressmeddelande gått ut med några klargöranden gällande kostråd. Klargöranden handlar om jordnötter till spädbarn, kopplingarna mellan god hälsa och stort intag av frukt och grönt samt mellan rött kött och ohälsa.

Nedsläckt jord

Dags att unna klimatet en timme av din tid (well, minst)

Eko/miljö

Earth Hour är världens största miljömanifestation och inträffar årligen. På lördag den 25 mars klockan 20.30-21.30 är det dags. Var med du också. Allt det tar är en timme – men du behöver inte låta dina miljöinsatser stanna där. Här får du veta mer om vad du kan göra för att värna mer om miljön.

En kvinna och en man står med hakan i händerna och funderar

Fem tecken på att du är högkänslig

Mental hälsa

Ungefär 20 procent av jordens befolkning är högkänsliga, det vill säga personer med extra långa känselspröt. Blir du lätt störd av oljud, av andras sinnesstämningar och har ett stort behov att egentid? Då kan du vara en av dem. Här är fem tecken på att du har en så kallad HSP-personlighet – och fem tips på hur du hanterar denna personegenskap.

Kosttillskott på bord och hylla

Försäljningen av kosttillskott och sportnutrition ökar

Hälsa

Den svenska egenvårdsmarknaden fortsätter att växa. Tillväxten är stabil men inte kraftig. I takt med att antalet försäljningskanaler stigit har konkurrensen ökat. Det medför sänkta marginaler för företagen och lindriga prisökningar (i många fall prissänkningar) för konsumenterna. Det visar försäljningsstatistiken för egenvårdsmarknaden som släpps idag. "Sportnutrition växer snabbast och det är här försäljningen via internet verkligen har tagit fart. De svenska företagen står mycket starka trots en växande internationell konkurrens", säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson till Kurera.

Björkpollen

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.