Detoxa — rena kroppen från gifter och slaggprodukter genom att dricka gröna drinkar

Kurera guidar: Fastedrycker

I början av det nya året är det många som vill testa på detox eller fasta, för att rena kroppen. Kurera har tittat närmare på några av de fastedrycker som ståtar på butikshyllorna och presenterar här åtta olika.

”Istället för kaffe” 
Namn: Curite
Tillverkare: Birger Ledin AB
Innehåll: Torkad ört av maskros, kamomill, persiljerot, brännässla, pepparmynta.
Smak: Mild och örtig smak som med fördel kan piffas till med lite pressad citron.
Kommentar: Ett renande och utdrivande örtte som lämpar sig vid alla typer av fasta. En perfekt ersättare till kaffet.
Volym: 20 tepåsar
Cirkapris: 69 kronor

”Mycket näring och lite kalorier”
Namn: Breuss grönsaksjuice
Tillverkare: Svenska Bioforce AB
Innehåll: Juice av rödbeta, morot, selleri, potatis, rättika, surhetsreglerande medel (mjölksyra).
Smak: Kraftfull smak av rödbeta. De andra grönsakernas smak kan anas, men tar inte så stor plats. Naturligt söt, i grad med rödbetor.
Kommentar: Näringsrik grönsaksjuice gjord av ekologiska grönsaker. Ett perfekt sätt att få i sig rikligt med näring med lite kalorier. Passar vid alla typer av fasta.
Volym: 500 ml
Cirkapris: 44 kronor

 

 

 ”Perfekt i smoothien”
Namn: Chlorella
Tillverkare: Lindroos Hälsoagenturer
Innehåll: Pulver av chlorella.
Smak: Smakar hav. Man äter det inte för smakens skull.
Kommentar: Detoxalg nummer ett. Chlorella har enastående egenskaper gällande att rena och avgifta kroppen och passar därför under alla typer av fasta. Protein och näringsrikt, perfekt i smoothien.
Volym: 200 g
Cirkapris: 249 kronor

 

”Mycket god!” 
Namn: Grönsaksbuljong
Tillverkare: Nyform i Sverige AB
Innehåll: Salt, ohärdat palmfett, jästextrakt, stärkelse(majs), torkade grönsaker(morötter, gul lök, purjolök), kryddor (curcuma, muskot, vitlök), örter (persilja, libbsticka).
Smak: God och örtig buljong med lagom mycket sälta. Klar vätska, med endast små, små grönsaksbitar.
Kommentar: Kalorifattig buljongdryck som säkerställer intaget av salter, särskilt då man fastar i mer än 24 timmar. Mycket god!
Volym: 8 buljongtärningar
Cirkapris: 22 kronor

 

 ”Ger bra mättnad”
Namn: Hemp Protein Powder
Tillverkare: Superfruit Scandinavia AB
Innehåll: Hampaprotein
Smak: Blandat med vatten har hampaproteinet en nötig/fröig smak. Är något sandig att dricka.
Kommentar: En mycket bra protein- och fiberkälla under fastekuren. Protein är kroppens byggstenar som behöver tillföras dagligen och fibrerna ger bra mättnadskänsla. Kan blandas i en smoothie.
Volym: 500 g
Cirkapris: 199 kronor

 

 ”100 % naturligt”
Namn: Detox Smoothie
Tillverkare: Leader Foods Sverige AB
Innehåll: Ananas, banan, äpplejuice, apelsinjuice, spirulina, spenat, mörkt groddat risprotein, ärtprotein, hampaprotein, psylliumfrö, basilika, pepparmint, ingefära, björkblad, nässelblad, chlorella.
Smak: Mycket god och fruktig smak av ananas och banan. Lite tjockare konsistens vilket gör att den påminner om fruktsoppa. Mycket godare än den ser ut.
Kommentar: Ett näringsrikt, renande och supergott mellanmål med endast 150 kalorier. 100 procent naturligt och enkelt att blanda. Kan även ätas som en måltid under en 5:2-fasta.
Volym: 1 portion a´45 g
Cirkapris: 35 kronor

 

 ”Söt och syrlig”
Namn: Plommi
Tillverkare: Birger Ledin AB
Innehåll: Koncentrerat extrakt av torkade plommon (vatten, 43 procent torkade plommon) invertsocker (0,4g/100 ml), citronjuice.
Smak: Söt och syrlig på samma gång. Fruktig och fyllig saft, påminner mycket om druvjuice.
Kommentar: En 100 procent naturlig fruktdryck som håller magen igång under fastekuren.
Volym: 750 ml
Cirkapris: 65 kronor

 ”God och krämig”
Namn: Easy Diet Sparrissoppa
Tillverkare: Leader Foods Sverige AB
Innehåll: Sojaproteinisolat, mjölkpulver, kryddor (sparris, morot, grädde, lök, purjolök, vitlök, persilja, svartpeppar, gurkmeja), vegetabiliskt protein (ärt), vegetabilisk olja (rybs), havrefiber, aromer (sparris, smör), vegetabilisk olja (solros), klumpförebyggande medel (kiseldioxid), emulgeringsmedel (sojalecitin), salt, kaliumsalter av ortofosforsyra, kalciumkarbonat, L-leucin, magnesiumoxid,  L-karnitintartrat, L-lysinhydroklorid, konsistensmedel (karragenan, dextros), L-askorbinsyra, ferrofumarat, DL-alfa- tokoferylacetat, nikotinamid, betakaroten, zinkoxid, kopparglukonat, kalciumpantotenat, mangansulfat, natriumselenat, cyanokobalaminprodukt, kolekalsiferolprodukt, pyridoksinhydroklorid, fyllokinon, riboflavin, tiaminmononitrat, pteroylmonoglutaminsyra, kromklorid, kaliumjodid, natiummolybdenat, D-biotin.
Smak: Mycket god och krämig sparrissoppa. Kan dock med fördel kryddas upp lite extra med ett örtsalt.
Kommentar: Perfekt måltid under en 5:2-fastedag. God, mättande och balanserad med de näringsämnen kroppen behöver. En måltid ger endast 203 kcal.
Volym: 1 portion a´ 55 g
Cirkapris: 25 kronor

 

 Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?