Annons
Annons

Kurera guidar: Socker och sötningsmedel

Vilket sötningsmedel är bäst, nyttigast och godast? Här guidar Kurera dig genom sockerdjungeln och granskar råsocker, sirap, honung, agavenektar, aspartam, yaconsirap, xylitol (björksocker), erythritol (sukrin) och stevioglykosider.

Redaktionen

21 april, 2014
Kurera guidar: Socker och sötningsmedel
Dela inlägget

Vilket sötningsmedel är bäst, nyttigast och godast? Här guidar Kurera dig genom sockerdjungeln och granskar råsocker, sirap, honung, agavenektar, aspartam, yaconsirap, xylitol (björksocker), erythritol (sukrin) och stevioglykosider.

Socker och råsocker
Innehåll: Sackaros som oftast kommer från sockerrör eller sockerbetor.
Om innehållet: Det mesta av sockret som säljs i Sverige kommer från sockerbetan. Det oraffinerade sockret, så kallat råsocker, innehåller små mängder mineraler och spårelement, så är snäppet bättre än raffinerat, vitt, socker. Båda består av fruktos och glukos. Fruktos ombildas i levern till glukos, och går antingen ut som blodsocker eller kan lagras i levern för senare bruk. Glukos är den kolhydrattyp som snabbast fyller på blodsockret.
Användningsområde: Används som sötningsmedel i matlagning. Fungerar i såväl frysta som kalla och varma rätter. Har konserverande och fuktighetsbevarande egenskaper.
Kcal/100 g: 406 kcal
Hållbarhet: I torrt förvar har produkten nästan obegränsad hållbarhet.
Smak/bismak: Smakar sött.
GI: 69 – högt.
Helhetsomdöme: Kalorierna i socker ger något av en mättnadskänsla, vilket syntetiskt sötningsmedel inte ger. Socker kan vara användbart vid konservering och sötning, men det är viktigt att begränsa sitt sockerintag, och att vara väl medveten om det dolda sockret som finns i många produkter.
Pris: Billigt kilopris. Ekologiskt strösocker kostar cirka 23 kr/kg, o-ekologiskt kostar cirka 12 kr/kg.

Sirap
Innehåll: Sirap som är framställt av rörsocker och salt.
Om innehållet: Sirap är en trögflytande sockerlösning. Det är en biprodukt vid sockertillverkning. Sockret har brutits ned till glukos och fruktos, vars kombination förhindrar kristallisation.
Användningsområde: Som sötningsmedel i bakverk, kakor, godis och matlagning. Den främjar också jäsning i bröd, och ger en fin bakyta på brödet. Brödet blir saftigare och mustigare.
Kcal/100 g: 320
Hållbarhet: Bäst före datum är satt till cirka 3 år efter produktion men dess höga sockerinnehåll gör att den har en lång hållbarhet.
Smak/bismak: Smakar karamelligt och mycket sött.
GI: Högt
Helhetsomdöme: Fyller sin funktion och är bra vid brödbakning.
Pris: Ekologisk sirap kostar cirka 32 kr/kg, o-ekologisk cirka 24 kr/kg.

Honung
Innehåll: Honung från pollen och nektar produceras av honungsbin.
Om innehållet: Honung innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter, och mjölksyrabakterier. Honung anses ha antiinflammatoriska effekter och kan motverka bakterier och virus. Speciellt manukahonung, en så kallad sorthonung som är tagen under blomningen av en enskild växt, sägs ha bra antibakteriella och antiinflammatoriska effekter. En svensk forskare inom området menar att svensk ljunghonung har liknande goda egenskaper som manukahonungen.
Användningsområde: Används som sötningsmedel i matlagning. Fungerar i såväl frysta som kalla och varma rätter. Har konserverande och fuktighetsbevarande egenskaper. Tänk dock på att mycket av honungens goda effekter förstörs vid upphettning över 40-45 grader under en längre tid. Snabb uppvärmning som i te påverkar honungen ytterst lite.
Kcal/100 g: 334 kcal
Hållbarhet: Honung har ett bäst före datum som de flesta andra livsmedel. Men rätt förvarad kan honungen hålla sig mycket längre. I regel brukar den mörkna och förlora lite arom, men det är inte skadligt.
Smak/bismak: Smakar sötare än socker.
GI: 58 – medel.
Helhetsomdöme: Mycket gott som smaksättare i te eller ringlad på yoghurten. Fungera bra mot hosta.
Pris: Priset varierar beroende på av vem och var honungen säljs. En ekologisk honung kostar omkring 70 kr/kg och uppåt. Den billigaste o-ekologiska varianten kostar från ca 43 kr/kg.

Agavenektar/agvesirap
Innehåll: Agavenektar är saven från agaveväxten.
Om innehållet: Består huvudsakligen av fruktos och glukos. Agave är en suckulent växt som finns i Mexico och i södra USA. Ur agaveplantan pressas juicen som filtreras och hettas upp för att omvandla polysackarid till enkla sockerarter. Juicen koncentreras sedan till en flytande sirap. Ju ljusare färg sirapen har desto mindre processad är den. Blue agave används för att göra tequila.
Användningsområde: Kan användas i bakning, desserter och i kaffet. Kan ersätta socker och honung i de flesta recepten. Agave kan användas som ett veganskt alternativ. Löses lätt i kalla drycker.
Kcal/100 g: 310 kcal
Hållbarhet: Cirka 1 år.
Smak/bismak: Sötare än socker och honung men påminner om honung i smaken.
GI: 32 – lågt.
Helhetsomdöme: Passar bra för veganer och individer som vill äta RAW. Kan ersätta vanlig sirap på till exempel pannkakor.
Pris: 90 kr/kg och uppåt.

Aspartam, E-nummer 951.
Innehåll: Består av två aminosyror, asparaginsyra och fenylalanin.
Om innehållet: Syntetiskt sötningsmedel som är cirka 200 gånger sötare än vanligt socker. Andra syntetiska sötningsmedel är sukralos, acesulfam k, cyklamat och sackarin. Säljs under namn som Candarel, Equal och Nutra-SweetÒ
Användningsområde: Finns i bland annat halstabletter, sockerfria tuggummin, kakor, läsk, glass, proteinpulver, mediciner och lightprodukter.
kcal/100 g: 0. Räknas som ett icke energigivande sötningsmedel.
Hållbarhet: Canderel röd strö har 3 års hållbarhet.
Smak/bismak: Väldigt sött, cirka 200 gånger sötare än socker.
GI: Lågt, tack vare att det räcker mes små mängder för att uppnå samma sötma som socker.
Helhetsomdöme: Som ett artificiellt sötningsmedel har det fått en del kritik genom åren. Det finns studier som visar att det kan vara ohälsosamt, och det finns studier som visar att det är ofarligt. Det är viktigt att skapa sig en egen uppfattning om man vill tillsätta kroppen aspratam eller inte. Kan öka sötsuget och insulinutsöndring hos vissa individer men ger överlag inget blodsocker eller insulinsvar. Personer som lider av fenylketonuri kan inte bryta ner fenylalanin och för dessa är aspartam farligt.
Pris: Aspartam säljs inte i ren form, utan ingår i blandningar som Canderel som kostar cirka 300 kr/kg.

Yaconsirap
Innehåll: Sirap från en rot som växer i Anderna och är släkt med solrosen och jordärtskockan.
Om innehållet: Innehåller kalium, antioxidanter och ett ämne, inulin, som gynnar tarmbakterierna. Har därmed en prebiotisk verkan och främjar både immunförsvaret och matsmältningen. Själva sockret tar inte upp av kroppen och påverkar därför inte blodsockret.
Användningsområde: Kan användas istället för honung i till exempel smoothie, på pannkakor, efterrätter och gröt.
Kcal/100 g: 54 kcal
Hållbarhet: minst 1 år.
Smak/bismak: Mörk, mustig och söt smak.
GI: Lågt.
Helhetsomdöme: Är rawfood. I vissa länder rekommenderas yakonsirapen till personer som har problem med matsmältningen, hormonell obalans eller som vill gå ner i vikt.
Pris: 676 kr/1000 ml.

Xylitol, E-nummer 967. Också kallad björksocker.
Innehåll: Xylitol är en sockeralkohol som innehåller färre kalorier och kolhydrater är socker. Xylitolet som säljs i Sverige kommer oftast från björk- eller bokträd i Finland. I Kina är xylitol utvunnet från majs.
Om innehållet: Xylitol är en sockeralkohol som innehåller färre kalorier och kolhydrater än socker. Xylitol är även den enda sockeralkoholen som fått ett hälsopåstående godkänt av EU (EFSA) gällande tandhälsan. ”Tuggummi sötat med 100 procent xylitol har visat sig minska dental plack. En stor mängd/hög nivå av dental plack är en riskfaktor för utveckling av karies hos barn.”
Användningsområde: Som sötningsmedel i tuggummi och godis. Kan ersätta socker i alla recept förutom där jäst används. Då behövs ca 1-2 msk socker per 50 g jäst som jästnäring, men det försvinner under jäsningsprocessen.
Kcal/100 g: 240
Hållbarhet: Xylitol är hållbart i flera år.
Smak/bismak: Xylitol är något sötare än socker så man använder en mindre mängd xylitol vid bakning. Xylitol är sockeralternativet som smakar mest likt socker.
GI: 7 – Lågt.
Helhetsomdöme: Anses motverka karies och hämma tillväxten av vissa bakterier. Xylitol är en av de minst laxerande sockeralkoholerna, men som individ kan man uppleva att xylitol kan ha en laxerande effekt. Våra kroppar producerar xylitol naturligt vid matsmältningen.
Pris: Från 147 kr /k

Erythritol som säljs under namn som sukrin, sötin och sötrix. E-nummer 968.
Innehåll: Sockeralkoholen erythritol som finns naturligt i vissa frukter och i svamp.
Om innehållet: Erythritol finns naturligt i bland annat frukt, bär, alger och svampar. Erythritol framställs genom fermentering av sockerarter från majs eller socker. Man tillsätter en bakteriekultur till glukos som omvandlas till erythritol. Dess sötma motsvarar cirka 75 procent av vitt socker. Har inte samma laxerande effekt som andra sockeralkoholer.
Användningsområde: Som strösocker, i drycker, bakning och desserter. Kan med fördel blandas med stevia för ett billigare pris.
Kcal/100 g: 0 kcal
Hållbarhet: Brukar ha ett bäst före datum som är satt tre år efter produktion. I praktiken har produkten nästan obegränsad hållbarhet.
Smak/bismak: Sukrin kan ge en kall känsla i munnen.
GI: 0. Den sockeralkohol som påverkar blodsockret minst.
Helhetsomdöme: Eftersom det inte höjer blodsockernivån, och är nästintill kalorifritt så lämpar det sig för diabetiker. Orsakar inte karies. De som har IBS kan vara känsliga mot erytritol.
Pris: Från 160 kr/kg.

Stevioglykosider. E-nummer 960.
Innehåll: Steviaglykosider från växten Stevia Rebaudiana.
Om innehållet: Steviaklykosider utvinns ur växtens blad. Det är ungefär 300 gånger sötare än vanligt socker, men utan kalorier. Smaken är väldigt koncentrerad och kan vara svår att dosera.
Användningsområde: Passar bra i varma och kalla drycker, såser, glass. Även bra till choklad, kaffe, bär och citrusfrukter. Kan ersätta socker i traditionella recept, men mängd behöver justeras. Bäst resultat får du om du använder recept som är avsedda för stevia.
Kcal/100 g: 0. Energifritt sötningsmedel.
Hållbarhet: Flera års hållbarhet.
Smak/bismak: Annorlunda smak mot socker, men är väldigt sött. Framförallt vid överdosering kan en bitter ton framträda. En del tycker att det har en smak av lakrits. Stevia med hög kvalitet ger mindre eftersmak.
GI: 0.
Helhetsomdöme: En naturlig produkt som har använts väldigt länge i dess ursprungsland Paraguay. Orsakar inte karies och påverkar inte blodsockernivån.
Pris: Dyrt kilopris, omkring 5 000 kronor. Men då det är mycket sött så använder man små mängder, vilket ger ett bra kilopris för sötma.

Av Anja Lenner

Annons
Annons