Annons
Annons

Kvinnor mitt i livet oftare sjukskrivna

Antalet långa sjukskrivningar ökar i vårt samhälle och inte minst har sjukskrivningarna inom den privata sektorn formligen exploderat de senaste åren, visar en ny rapport. Men – sjukskrivningarna är ingen jämlik fråga. Skillnaderna mellan könen är stora, visar rapporten, och kvinnor drabbas oftast av sjukskrivningar när de befinner sig mitt i livet medan männen oftare drabbas först efter 50.

Redaktionen

6 december, 2016
Kvinnor mitt i livet oftare sjukskrivna
Dela inlägget

Antalet långa sjukskrivningar ökar i vårt samhälle och inte minst har sjukskrivningarna inom den privata sektorn formligen exploderat de senaste åren, visar en ny rapport från fackförbundet Unionen.
Men – sjukskrivningarna är ingen jämlik fråga.
Skillnaderna mellan könen är stora, visar rapporten, och kvinnor drabbas oftast av sjukskrivningar när de befinner sig mitt i livet medan männen oftare drabbas först efter 50.

Antalet långtidssjukskrivningar bland privatanställda tjänstemän ökade med 78 procent mellan åren 2008 och 2015, enligt en ny rapport från fackförbundet Unionen. Men siffrorna visar på stora skillnader mellan könen. De längre sjukskrivningarna bland kvinnor ökade med 85 procent och med 54 procent bland män, skriver TT.

Läs också: Experten: Det här borde alla veta om utmattning

”Väldigt bekymmersamt att de som drabbas hårdast är kvinnor”
Det är inte bara en stor ökning, och övervägande majoritet, kvinnor som sjukskrivs längre tid. De gäller också oftare kvinnor som står mitt i livet. Där stressen ofta är både som störst, och arbetsmiljön minst förlåtande – och mest ojämlik. När det gäller kvinnor är antalet sjukfall störst i åldrarna 30-50 år. För männen ökar däremot antalet långa sjukskrivningar först efter 50-årsåldern.
– Det är väldigt bekymmersamt att de som drabbas hårdast är kvinnor mitt i livet, antagligen under perioden då man har barn boendes hemma, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

Fel att lägga allt ansvar på individen
Unionens rapport visar att antalet långa sjukskrivningar har ökat bland tjänstemännen i samtliga branscher på den privata arbetsmarknaden, vilket de menar är en tydlig indikator på att arbetsgivarna måste ta arbetet med den psykosociala arbetsmiljön på större allvar.
– I debatten om sjukskrivningar relaterade till stress hörs ofta tips på hur människor själva ska göra för att minska sin stress. Men många av lösningarna ligger utanför individens makt, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen, i ett uttalande.

Läs också: 1,6 miljoner svenskar äter läkemedel för att förbättra sin psykiska hälsa

”Den psykosociala arbetsmiljön bör tas på mycket större allvar”
Rapporten säger inte något om orsaken till sjukfrånvaron men i takt med att antalet psykiska diagnoser ökar i samhället tror Henrik Ehrenberg att den dominerande bakgrundsfaktorn är just den psykosociala pressen som råder på arbetsmarknaden.
Den psykosociala arbetsmiljön bör tas på mycket större allvar, tycker han, och borde ske på samma systematiska vis som man sedan länge har arbetet med den fysiska arbetsmiljön. Det kan handla om sådant som att gå igenom risker för stress och se över arbetsbelastningen.
– Vi har svårt att se hur man annars skulle kunna skapa ett hållbart arbetsliv, säger Henrik Ehrenberg.

Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika hjälper mot IBS – en vanlig anledning till sjukskrivning

Poängterar den nya arbetsmiljöföreskriften
Sedan förra året finns en ny föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö som bland annat reglerar tillgängligheten i arbetslivet och möjlighet till återhämtning.
Nu är det nödvändigt att arbetsgivarna börjar arbeta metodiskt med dessa riktlinjer så att de får genomslag på arbetsplatserna. Rätt använt skapar de här föreskrifterna ett tydligt förhållningssätt som arbetsgivarna bör tillämpa för att stress och sjukskrivningar ska minska, säger Henrik Ehrenberg.

Efterfrågar större flexibilitet
Han efterfrågar bland annat en större flexibilitet när det gäller inställningen till prestationer.
– Arbetsgivare måste också ha en tolerans för att människor inte alltid kan leverera på topp, i alla faser i livet. Förståelsen för att alla människor går igenom olika faser i livet måste öka. Vi måste inse vikten av återhämtning för att vi ska hålla ett helt arbetsliv.

Läs också: Professorn: ”200 svenskar dör av jobbstress varje år”

Viktigt med företagshälsovård
Unionen ser också att företagshälsovården kan ha en viktig roll som länk mellan sjukvård, arbetsgivare och den enskilde. Det behövs för att få ett bättre samarbete mellan alla som ska få arbetslivet att fungera. Unionen ser därför att fler tjänstemän måste få tillgång till en bra företagshälsovård.

Läs också: 5 faktorer som främjar psykisk hälsa på jobbet

Av Isabelle G Hedander

Källa: Alecta/Unionen, TT

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Långa sjukfall bland tjänstemän

Siffrorna avser sjukskrivningar som är längre än 90 dagar per 1 000 sysselsatta privatanställda tjänstemän med kollektivavtal.

• Under 2015 var antalet långa sjukfall 18,7 per 1 000 sysselsatta.

• Mellan 2008 och 2015 ökade långtidssjukskrivningarna med 78 procent totalt sett.

• För kvinnor är ökningen 85 procent, från 14,6 fall 2008 till 27,1 fall 2015.

• För männen är ökningen 54 procent, en ökning från 7,2 fall till 11,2 fall under perioden.

• Branscherna med högst sjukfrånvaro är vård och omsorg, annan serviceverksamhet, finans och försäkring, utbildning samt transport och magasinering.
Allra vanligast är sjukskrivningar i de kvinnodominerade yrkesgrupperna inom vård, omsorg och socialtjänst.

• Sjukfrånvaron är lägst bland tjänstemän inom tillverknings- och byggbranschen.
Källa: Alecta/Unionen

Annons
Annons