Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Fakta

Vill du slippa cancer? Här är maten du ska undvika:

1. Charkvaror
"Absolut sämst för cancer är charkvaror, som salami, skinka och olika pålägg. Och om man dessutom steker eller grillar en charkvara blir det så dåligt att jag inte vet vart jag ska ta vägen."

2. Rött kött
"Rött kött är nummer två av livsmedel man ska undvika. Och det blir ännu sämre om man grillar eller steker det."

3. Mejeriprodukter
"Det gäller all mjölk, ost, grädde, kvarg... Mjölkprodukter innehåller tillväxtfaktorn IGF-1, som har en stark koppling till cancer. Detta kan vara en förklaring till sambandet mellan mjölkprodukter och prostatacancer."
Källa: Cancerläkaren David Stenholtz i Expressen

Väljer man bara rätt kost har man lättare att bygga en motståndskraftig kropp och kan till stor del förhindra sjukdomar.
För detta ämne brinner cancerläkaren David Stenholtz, själv vegan samt grundare av organisationen Läkare för framtiden.
– Omkring 30 procent av all cancer orsakas av ohälsosamma livsmedel, menar han.

Isabel är 46 år och kommer från Bosnien. Hon drabbades av posttraumatisk stress efter svåra upplevelser under kriget i forna Jugoslavien och har varit svårt sjuk i över tio år. Hennes nervsystem kollapsade och hon led av svår smärta, orsakad av bland annat fibromyalgi, skriver Länstidningen Södertälje.
– Jag prövade allt inom såväl skolmedicin som alternativ vård men läkarna kunde inte hjälpa mig. Jag blev sjukpensionerad 2011 men hoppet om att bli frisk släppte jag aldrig, berättar hon för tidningen.

► Läs också: Ät dig friskare med supermat

 

Förändrade sin kost – äter mer grönsaker
När hon för tre år sedan valde att helt lägga om sin kosthållning förändrades hela hennes sjukdomstillstånd. Från att ha varit mycket sjuk blev hon plötsligt nästan helt frisk.
Vad hände då? Jo, hon upptäckte råkost, så kallad raw food.
– Det har gjort underverk med min hälsa. Jag var så sjuk att mina organ stängde av sig, jag höll på att gå under. Men kostterapin blev vändningen. Idag äter jag 50–70 procent grönsaker, plus frukt och tillbehör som quinoa. Inget kött, inga mjölkprodukter men däremot ägg som är en högvärdig näringskälla, berättar hon.

► Läs också: Så kommer du igång med rawfood! Rawfoodkockens bästa tips

David Stenholtz, specialistläkare i onkologi.

David Stenholtz, specialistläkare i onkologi.

”Kött ökar risken för cancer”
David Stenholtz är specialistläkare i onkologi vid sjukhuset i Västerås, och har sedan länge också ett stort intresse för kostfrågor. Han är själv vegan och dessutom ordförande i föreningen Läkare för framtiden. Han menar att det finns klar evidens för att ju mer kött man äter desto större risk för olika cancerformer, framför allt tjocktarmscancer.
Tillsammans med Isabel föreläser han nu om kostens betydelse för cancer.

 Läs också: Vegokost minskar risken för hjärtsjukdom och cancer

”50-90 procent av all cancer är kopplad till vår livsstil”
I sin föreläsning redogör David Stenholtz bland annat för det aktuella forskningsläget kring kostens betydelse för människokroppen. Han kompletterar med studier kring de tre stora områden: smärtproblematik, tarmproblem samt depression/ångest.

► Läs också: 10 ”regler” att leva efter om du vill bli mer hälsosam

”Möjligt ta bort en rad sjukdomar”
David Stenholtz säger till LT.se.
– Kosten har en mycket stark inverkan på hälsan. Genom kostval är det möjligt att ta bort en rad sjukdomar, främst hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck (hypertoni), diabetes typ 2, övervikt.
Han fortsätter:
–  Cancer går inte att bota enbart via kostval men 50-90 procent av all cancer är kopplad till vår livsstil.

► Läs också: Nu klassificerar WHO rött kött och chark som cancerframkallande

Charkvaror, socker och mjöl är värst
Stenholtz menar att 30 procent av all cancer orsakas av ohälsosamma livsmedel – och lägger man till överviktsfaktorn stiger den siffran till 50 procent.
Och av alla livsmedel är charkvaror som charkuterier, socker och vitt mjöl värst.
– Alla processade livsmedel. Som exempelvis processat kött (charkvaror som korv och bacon). Socker och vitt mjöl orsakar mycket ohälsa. Det här har vi vetat i 30 år men forskningsläget blir allt tydligare, fortsätter Stenholtz.

► Läs också blogginlägget: Cancerceller livnär sig på socker

”Kostens betydelse för vår hälsa går inte att underskatta”
Idag är Isabel så gott som helt frisk, berättar hon för LT.se.
– Jag har kvar en del symptom, som minnesproblem och oförmåga att tåla stress. Men min smärta är borta och jag vill inspirera allt fler att äta hälsosamt. Kostens betydelse för vår hälsa går inte att underskatta, den betyder ofantligt.

► Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

Av Isabelle G Hedander

Fakta

Vill du slippa cancer? Här är maten du ska undvika:

1. Charkvaror
"Absolut sämst för cancer är charkvaror, som salami, skinka och olika pålägg. Och om man dessutom steker eller grillar en charkvara blir det så dåligt att jag inte vet vart jag ska ta vägen."

2. Rött kött
"Rött kött är nummer två av livsmedel man ska undvika. Och det blir ännu sämre om man grillar eller steker det."

3. Mejeriprodukter
"Det gäller all mjölk, ost, grädde, kvarg... Mjölkprodukter innehåller tillväxtfaktorn IGF-1, som har en stark koppling till cancer. Detta kan vara en förklaring till sambandet mellan mjölkprodukter och prostatacancer."
Källa: Cancerläkaren David Stenholtz i Expressen

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nedsläckt jord

Dags att unna klimatet en timme av din tid (well, minst)

Eko/miljö

Earth Hour är världens största miljömanifestation och inträffar årligen. På lördag den 25 mars klockan 20.30-21.30 är det dags. Var med du också. Allt det tar är en timme – men du behöver inte låta dina miljöinsatser stanna där. Här får du veta mer om vad du kan göra för att värna mer om miljön.

En kvinna och en man står med hakan i händerna och funderar

Fem tecken på att du är högkänslig

Mental hälsa

Ungefär 20 procent av jordens befolkning är högkänsliga, det vill säga personer med extra långa känselspröt. Blir du lätt störd av oljud, av andras sinnesstämningar och har ett stort behov att egentid? Då kan du vara en av dem. Här är fem tecken på att du har en så kallad HSP-personlighet – och fem tips på hur du hanterar denna personegenskap.

Kosttillskott på bord och hylla

Försäljningen av kosttillskott och sportnutrition ökar

Hälsa

Den svenska egenvårdsmarknaden fortsätter att växa. Tillväxten är stabil men inte kraftig. I takt med att antalet försäljningskanaler stigit har konkurrensen ökat. Det medför sänkta marginaler för företagen och lindriga prisökningar (i många fall prissänkningar) för konsumenterna. Det visar försäljningsstatistiken för egenvårdsmarknaden som släpps idag. "Sportnutrition växer snabbast och det är här försäljningen via internet verkligen har tagit fart. De svenska företagen står mycket starka trots en växande internationell konkurrens", säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson till Kurera.

Björkpollen

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.

Anders Axelsson

Värken i fingerlederna botades med norsk fiskolja!

Värk

Anders Axelsson hade så ont fingerlederna att han inte kunde öppna mikrovågsugnen. Efter läkarbesök där psoriasisartrit misstänktes letade Anders själv efter lösningar och hittade ett tips att omega-3 från en speciell norsk fiskolja skulle kunna hjälpa honom. Vilket det gjorde!

händer som smörjer in sig

Tips för fina vårhänder

Skönhet

Nu går vi mot ljusare och varmare tider men än kan händerna kännas torra och fnasiga. Det är inte konstigt eftersom de under flera månader varit utsatta för kyla och vinterväder. Det har blivit läge att ge dina händer lite extra kärlek för att komma ikapp och möta våren lena och mjuka. Här får du några tips på hur.