Annons
Annons

Lantmännen vill fördubbla volymen ekologisk spannmål

Lantmännen vill fördubbla handeln med ekologiska spannmål till 2020. Målet är att då handla med 200 000 ton. De menar att detta är ett måste för att kunna svara upp till den stora efterfrågan som finns både i Sverige och utomlands. Två anledningar till den ökade efterfrågan beror på ökad törst efter ekologisk öl och ekologiskt kött.

Redaktionen

27 januari, 2017
Lantmännen vill fördubbla volymen ekologisk spannmål
Dela inlägget

Lantmännen vill fördubbla handeln med ekologiska spannmål till 2020. Målet är att då handla med 200 000 ton.
De menar att detta är ett måste för att kunna svara upp till den stora efterfrågan som finns både i Sverige och utomlands.
Två anledningar till den ökade efterfrågan beror på ökad törst efter ekologisk öl och ekologiskt kött.

I sanning blåser ekologiska vindar just nu, vilket märks på alla möjliga tänkbara plan. Nu rapporterar Lantmännen* att de ser en stark efterfrågan av ekologiskt spannmål, såväl nationellt som internationellt, och för att kunna möta den siktar de på fördubbla sin ekologiska spannmålshandel till år 2020. Målet är att den ekologiska handelsvolymen då ska ligga på 200 000 ton.

Läs också: Forskare till EU: Prioritera ekologiskt!

Ökad efterfrågan på eko generellt
Efterfrågan på ekoprodukter överlag har haft en tillväxt på runt 30 procent de senaste åren, framför allt när det gäller grönsaker och mejeriprodukter. Nu börjar även spannmål komma ikapp och som ledande spannmålsföretag vill Lantmännen visa att även de är med och bidrar till en positiv utveckling av ekomarknaden.
Per Olof Nyman är VD och koncernchef för Lantmännen.
– Som ledande aktör inom ekologisk spannmål är en fördubbling av den handlade volymen fram till 2020 nödvändig för att svara mot ökad efterfrågan och samtidigt förbättra de svenska lantbruksföretagarnas möjligheter att ta del av den växande ekomarknaden, säger han i ett uttalande.

Fler vill ha ekokött och ekoöl
Bland annat är det efterfrågan av ekologiskt kött och öl som driver på. Till djuren behövs ju ekologiskt spannmål till foder. Och allt fler efterfrågar ekologisk öl.
– De senaste två åren har vi sett ett ökat behov av ekologisk spannmål och det tydligaste exemplet är maltkorn. För tre till fyra år sedan låg det under 500 ton och nu blir det mellan 5 000 och 6 000 ton, säger Mikael Jeppson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen, till tidningen Jordbruksaktuellt.

Läs också: Bekämpningsmedel i många ölsorter

Innebär nya affärsmöjligheter för Sveriges lantbrukare
Utvecklingen av ekojordbruket är en viktig nyckel för ytterligare tillväxt och en snabbt växande marknad, för såväl ekologiskt spannmål som ekologiska produkter i stort, innebär nya affärsmöjligheter för Sveriges lantbrukare, menar Lantmännen. Även om den också innebär utmaningar, som till exempel lägre avkastning.

Läs också: Åtgärden som ska minska dioxinmängden i ekoägg

Fler ekojordbrukare
För att få in mer ekologisk spannmål ska Lantmännen bland annat jobba med att öka kunskapsnivån för de lantbrukare som vill ställa om till ekologiskt, berätta hur marknaden ser ut och om den efterfrågan som finns. Dessutom ska de öka tillgängligheten för mottagning av spannmål.
– Priserna för ekologisk spannmål går upp och ner precis som det konventionella, men på senare tid har priset på eko stigit relativt sett, drivet av ökad efterfrågan. Ytterst är det lantbrukaren som bestämmer och jämför lönsamheten i konventionellt med ekologiskt i sin odling, säger Mikael Jeppson.
Han fortsätter:
– Lönsamheten är bättre i eko nu, men det är en helt annan odlingsteknik som kräver kunskap och rådgivning.

Läs också: Ekologisk mat halverar risken för missbildning hos pojkar

* Lantmännen ek för är en ekonomisk förening som ägs kooperativt av praktiskt taget alla aktiva bönder i Sverige – omkring 27 000 svenska lantbrukare. Föreningen/koncernen är idag en av Nordens största koncerner inom livsmedel, energi och lantbruk, har cirka 10 000 anställda och är verksam i ett 20-tal länder.

Av Isabelle G Hedander

Källor: Food-Supply och Jordbruksaktuellt

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons