Annons
Annons

LCHF-pizza med makalöst god tomatsås

Enormt god glutenfri LCHF-pizza med makalöst god tomatsås.

Redaktionen

21 november, 2012
LCHF-pizza med makalöst god tomatsås
Dela inlägget

Ingredienser pizzadeg/smet (till 4-6 portioner)

4 ägg
1 dl vispgrädde
0,75 dl kokosmjöl
1/2 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm fint havssalt
1 1/2 dl riven ost, till exempel Grana Padano

Gör så här
Vispa ägg och grädde ganska hårt i en skål. Använd ytterligare en skål till de torra ingridienserna. Blanda först fiberhusk ordentligt med bakpulver. Rör sedan i mandel och koksmjöl och se till att de blandas ordentligt med varandra. Rör- vispa ej ner gräddsmeten i mjölblandningen. Osten blandar du ner sist.
Låt stå och svälla i cirka 5 minuter
Fördela smeten på en bakplåt med bakplåtspapper. Smeten ska täcka hela papperet. Förgrädda i ugnen i 175 grader i cirka 15 minuter. Under tiden den gräddas, gör du tomatsåsen.

Ingredienser tomatsås
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl krossade ekologiska tomater
1 1/2 msk balsamvinäger
1/1 – 1/3 örtbuljongtärning
2 msk sukrin
1/2 tsk sambal oelek eller mer, beroende på om du gillar hetta.
1-2 tsk oregano

Gör så här
Värm upp olivoljan i en gryta och fräs vitlök och sambal oelek snabbt i oljan. Rör hela tiden, vitlöken får inte bli bränd, då smakar den beskt. Häll därefter i de krossade tomaterna och rör om. Låt koka upp. Smaksätt med balsamvinäger och sukrin och smula ner buljongtärningen. Låt stå och småputtra i 15-20 minuter på svag värme tills det mesta av vätskan kokat bort. Annars är det lätt att den här pizzadegen blir för blöt. då blir den degig.
Mot slutet av kokningen, krydda såsen med någon tsk oregano efter smak.
När pizzadegen är färdiggräddad, ta ut den och höj värmen till cirka 250 grader. Bred på den färdiga tomatsåsen och dekorera pizzan med det som du själv tycker om. På min pizza hade jag tomater, lufttorkad parmaskinka, mozzarella, svarta oliver, röd lök, kantareller och champinjoner samt zucchini. Grädda cirka 10-15 minuter eller tills osten smält och fått färg. Servera gärna med en grönsallad och drick ett glas citronvatten till.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Mia Hagenmalm, en av Kureras matbloggare.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.

Annons
Annons