Foto: Jenny Groth

Foto: Jenny Groth

Linda Bengtzing: ”Släng de förbannade smaljeansen!”

Fakta

Linda Bengtzing
Ålder: 40 år
Bor: Stockholm
Familj: Musikern Peter Ståhlgren och barnen Vera och Nisse

Hon älskar kaffebröd och att röra på sig, hatar dieter och hälsohets. Artisten och tvåbarnsmamman Linda Bengtzing är lika livlig och glad i vardagen som på scenen, men hon skräder inte orden och tycker att Sverige hyschar för mycket om psykisk ohälsa, att hon just nu känner sig otillräcklig nästan överallt och att samhällets mathysteri har gått alldeles för långt.

Linda står aldrig still på scen och inte heller när hon sitter i en stol och blir intervjuad. Hon drar upp benen under sig, gestikulerar, sträcker ut benen igen, stretchar en fot, skrattar och slår ut med armarna. Hon säger att hon aldrig sitter i soffan, hon är ständigt i rörelse.

Har svårt för hysterin i sociala medier
Vi träffas en sensommardag. Linda Bengtzing dricker kaffe, fast hon erkänner att hon tycker att kaffe är ganska trist utan kaffebröd. Det är det som är hennes största last. Hon skulle emellertid aldrig förbjuda sig något. Att unna sig det man tycker om är en självklarhet för henne. Hon skulle aldrig testa en diet. Hon reagerar starkt när jag frågar.
– Jag hatar dieter. Jag ser dieter som en stor klump med ursäkter för att äta fett och socker och inte röra på sig, utbrister hon.
Hon är trött på mat- och träningshets. Tycker att det har gått för lång nu.
– Jag blir sur om någon ska tvinga på mig olika sätt att äta på. All den här hysterin om mat och träning i sociala medier har gjort det svårt att umgås över mat tycker jag. Folk blir så besatta. Jag avföljer jättemånga för att jag inte vill ha sådan besatthet i mitt flöde. Det blir för mycket.

 

Har lagt hetsen bakom sig
Hon har sett jojobantning på nära håll. Hennes mamma har alltid testat olika dieter, velat få till en förändring som aldrig kom.
– Nu har hon genomgått en bypass, det är den sista utvägen. Det har väl lärt mig en del att se henne kämpa med det där. Hetsen att komma i mitt livs form har jag lagt bakom mig. Jag kommer inte komma dit igen. Därför har jag slutat spara på de där kläderna som man en gång kunde ha. Släng de förbannade smaljeansen! God hälsa för mig är god självkänsla. För ärligt, ska det på tallriken styra allt, hur man känner för sig själv? God hälsa är när du använder tiden till att må bra. Jag är ute efter att må bra och leva länge. För det måste man lyssna på sin kropp och det lär man sig bara av träning.

”Jag drivs av dåligt samvete”
Alla som har sett Linda uppträda kan förstå att hon måste vara i god form. I våras hade hon nyligen fött sitt andra barn och var tvungen att komma i form inför melodifestivalen. Det hade inte så mycket med konditionen att göra, utan hon var tvungen att arbeta upp magmuskler igen för att kunna sjunga och använda bålstödet.
– Jag rör alltid aktivt på mig, men med två barn blir träningen lite lidande. Då började jag gå långa powerwalks varje dag, och det fungerade.
Om hon får välja springer hon helst, det är enkelt och effektivt. Men hon rider också när hon får tid och spelar gärna alla sorters racketsporter.
– Jag drivs av dåligt samvete. Det gör nog många men få erkänner det. Det dåliga samvetet får mig att släpa mig ut. Sedan tycker jag ju såklart att det är roligt när jag väl är igång. Ridning är asjobbigt men också väldigt kul. När jag tränar gör jag det ofta med vänner, så det blir en social grej. Träningen kan då komma på köpet.

Brukade tycka träning var trist
Hon säger att alla har tid till löpning.
– Man måste bara bestämma sig för att vara hälsosam, inte välja sitt egna lata sätt. Jag har köpt en pilatesboll och kettlebells som jag kör med när jag får en chans. Blir det när mitt äldsta barn Vera borstar tänderna, ja då duger det. Man gör det man kan.
Linda har varit aktiv hela livet, men kanske inte så mycket av fri vilja som tonåring.
– Jag tyckte det var skittrist att träna som ung. Men alla snygga killar hängde i gymmet och lyckligtvis var jag väldigt intresserad av snygga killar så jag hängde där jag med.

Om att dejta sin man
Linda skrattar mycket. Hon skräder heller inte orden och hon överraskar med saklig ärlighet mitt i det uppslupna. Hon berättar att hon kämpar lite just nu, för att få allt att gå ihop. Familj med två barn och jobb är den svåraste ekvationen.
– Jag känner mig inte tillräcklig någonstans just nu. Varken hemma, eller på jobbet. Det har alltid varit så väldigt lätt för mig och min man. Nu får vi kämpa lite mer. Kärleken behöver ju tid att underhållas och just nu ser vi inte så mycket av varandra. Jag beundrar alla som arbetar ”åtta till fem” och har familj. Hur tusan får de ihop det?
Mitt i den lite röriga vardagen älskar hon familjelivet. Det där hon var så rädd att hon aldrig skulle få. I många år trodde Linda att hon aldrig skulle träffa rätt man. Nu har de två barn, Vera fem år och Nisse åtta månader. Att skaffa barn beskriver hon som fantastiskt, hon önskar att hon börjat ännu tidigare.
– Om jag kunde skulle jag vara hemma hos dem hela tiden.
Jag frågar henne om hennes man Peter Ståhlgren som också är musiker. Hon ler blygt och säger att han är den finaste hon vet.
–Jag tror att när man befinner sig i detta läge, med två barn och stressiga frilansjobb, då ska man boka in en dejt med sin partner en barnfri kväll i veckan. Det ska vi göra nu. Det spelar liksom ingen roll om vi åker till Ikea, går ut och äter, går på bio eller har myskväll hemma. Bara vi får den tiden med varandra. För jag är så kär i den där mannen, men vi måste träffas mer, bara vi, förklarar hon.

Om att bli kallad käck
Linda arbetar aktivt med att acceptera att hon inte hinner allt.
– Jag försöker att inte få dåligt samvete, men det får jag ändå, för både familj och jobb.
Men hon beskriver sig ändå som en glad person som känner tillförsikt till det mesta.
– Jag brinner för så mycket att jag nog är ganska komplicerad. Det är jobbigt att brinna för allt. Jag är väldigt positiv, vilket i det offentliga rummet är något dåligt och man blir kallad käck. Jag tror kanske att det har att göra med att jag inte gick den hårda vägen med vassa armbågar och utbildning. Jag tycker att alla ska satsa på optimism. Jag menar, man påverkar ju sin omgivning och det kan väl aldrig vara något dåligt att vara glad?

Psykisk ohälsa ett hjärteämne
Men hon har sina stunder hon med. Hon berättar att hon har våldsamt obehaglig PMS.
– Det är som att livet tar slut en gång i månaden och jag kan liksom aldrig koppla det till PMS just där och då. Jag får använda all min energi då till att fungera. Jag tror nog jag borde söka hjälp för det, eftersom det drabbar dem i min omgivning.
Hon glider in på ämnet psykisk ohälsa. Det är ett hjärteämne.
– Jag tittar inte bort, jag är inte rädd för att prata om det, även om jag själv är en glad jäkel. Alla kan utveckla eller ärva en sjukdom, och det måste bli mer öppet om detta i Sverige. Det måste finnas bra hjälp att få. Inställningen att man skulle vara svag för att man går och pratar med någon är gammalmodig och behöver försvinna.
Hon säger att det också är viktigt att i livet ha ett eget säkerhetsnät.
– Man behöver ha någon som man kan prata med, där sanningen inte förskönas. Jag tror inte att du nödvändigtvis ska prata med din partner om allt, utan det kan vara en vän eller kanske en
släkting. Man måste få vara helt sann ibland, om allt.

Allt blir enkelt på landstället
I somras hade Linda ett hektiskt jobbschema. Hon berättar med ett skratt att musik egentligen är det sista hon gör, men att hon är utomordentligt bra på att åka tåg. Hennes heliga plats där hon tankar energi mellan jobben är landstället i uppväxtorten Gullspång. Där finns bara skog och mark.
– Vi var där i somras. Jag och Vera tog fyrhjulingen och letade svamp. Det är så enkelt där. Jag har jobbat så mycket på sista tiden och tystnaden chockade mig. Där kan jag bara vara, fixa med huset och njuta av sådant som jag aldrig gör hemma.
Men hon älskar sitt jobb som artist. Det är hennes största hobby.
– Det bästa är kontakten med publiken. Kemin är viktig! Om bandet känns lite stelt brukar jag fråga publiken om de vill se en stå-på-händer-tävling mellan mig och gitarristen. Det brukar alltid bli bra stämning när man står på händer.

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna springer

Ny uppslagsbok i nutrition för idrottare

Hälsa

Näringsmedicinska Uppslagsboken brukar kallas för hälsobranschens okrönta näringsbibel. Nu släpps uppföljaren: ”Snabbare, friskare, starkare med integrativ idrottsmedicin”. Denna gång ligger dock fokus på träning och sportsnutrition. "Boken är menad att hjälpa personer få ut mesta möjliga av sin träning och handlar om hur man genom rätt kost och näring kan maximera styrka, prestation och uthållighet - och dessutom bli en friskare idrottsutövare", säger författaren Peter Wilhelmsson till Kurera.

Jordbruk

Sveriges vanligaste bekämpningsmedel återkallas

Eko/miljö

Nu återkallas godkännanden för ogräsmedel som innehåller glyfosat och tillsatsämnet talgamin. Samtidigt skärps reglerna för vilka växtskyddsmedel som får användas av konsumenter utan krav på utbildning. Syftet är att minska hälsoriskerna och bidra till en giftfri vardag, skriver Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Proteinplättar

Proteinplättar med banan

Frukost/mellanmål

Gillar du plättar men undviker det för att du tänker att det bara är snabb energi och tomma kalorier? Då kan du tänka om nu. Här är ett superenkelt recept på riktigt goda, inte alls onyttiga, proteinplättar.

Stor gräshoppa sitter i på mun som gapar

Maskar och insekter – framtidens mat! Spås ha slagit igenom inom två år

Trendspaning

Kan vi locka med en gräshoppssallad eller en soppa med larver? Inte? Bäst du vänjer dig för snart kan sådana frågor vara verklighet. Ska vi fortsättningsvis lyckas tillhandahålla tillräckligt med mat för världens växande medelklass finns ett behov av alternativa proteinkällor, menar alltfler experter. Ett faktum som gjort att intresset för industriell insektsproduktion stigit i Europa. Redan nu är den första insektsfarmen i stor skala på gång – i grannlandet Danmark.

Isabel Boltenstern

Isabel Boltenstern om att vara ung, framgångsrik – och utbränd

Intervju

Isabel Boltenstern är 25 år och framgångsrik i en bransch där få kvinnor lyckas: Sportjournalistik. Hon är också populär "YouTubare". Men – hösten 2014 tappade hon plötsligt fotfästet och bara 23 år gammal blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. "Det är inte en diagnos du är skyddad mot bara för att du är ung. I samhället är det många krafter som skuldbelägger oss. Till exempel en tryckande arbetsmoral och ett ständigt driv efter att vara lyckad", säger hon till Kurera.

Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.