Julgranspynt i en julgran

Lista: Så miljömärker du din jul

Fakta

Gröna listan: Fritt fram
Sillen:
Står på Världsnaturfondens gröna lista. Men se upp för den från östra Östersjön. Den står på gula listan.
Kålen:
Det vegetariska på julbordet är det mest miljövänliga. Kålen är dessutom i högsäsong.
Gammeldags delikatesser:
Förr åt man grisfötter och använde flera delar av grisen. Hade vi ätit fler delar och hushållat bättre med de råvaror vi äter hade det gjort en stor skillnad.

Röda listan: Ät inte
Den akut utrotningshotade ålen:
Jämfört med 1970-talet har 95 procent av den europeiska ålens yngel försvunnit.

Gula listan: Tänk efter
Kött:
Kan man satsa på att ha ett mer vegetariskt julbord är det bättre för miljön.
Lutfisk:
Långan är rödmakerad på Världsnaturfondens lista, men det finns också långa som är gulmarkerad som är fångad i Barents hav.
Saffran:
Är ofta producerad i Mellanöstern under dåliga arbetsförhållanden. Samtidigt var många plantage i Afghanistan tidigare opiumplantager. Saffranproduktion är en förbättring.
Källa: Naturskyddsföreningen

Det går alldeles utmärkt att miljömärka sin jul.
Här de bästa knepen.

Julklapparna:

 • Överkonsumera inte
  Inom familjen kan ni besluta er för att endast ge få eller gemensamma presenter eller endast till barnen. Välj endast nödvändiga, inhemska julklappar, gärna återanvända.
 • Köp energisnålt
  Köper du dyra hushållsmaskiner välj då energisnåla produkter med lång garantitid.
 • Ge upplevelse
  Till exempel en bio- eller konsertbiljett, ett presentkort till ett gym eller en massör eller ett löfte om hjälp med städning eller barnpassning.
 • Ge klappar mjuka för planeten
  Vad sägs om en get, ål, falk eller 80 stelkrampsvaccin under granen? Genom organisationer som Naturskyddsföreningen, Unicef, SOS barnbyar och Action aid kan du göra till exempel sambon, mormor eller pappsen till stolta givare (av välgörenhet) istället för ”tagare”.
 • Tillverka egna klappar
  Till exempel sticka eller virka en mössa, ett par raggsockor eller handskar. Ge bort egenhändigt bakade eller lagade alster. Klipp och klistra fina bilder på en gammal pepparkaksburk eller tändsticksask.

  Kakburk

  Foto: Malin Duvstedt

   

 

Julbordet:

 • Ekologiskt på julbordet
  Har du ett julbord fullt av ekologiskt får du inte bara lyxiga råvaror av hög kvalitet, du bidrar också till en god jul för naturen, djuren och människor i andra delar av världen. Använd inhemska och lokala råvaror till julmaten i så stor mån det går.
 • Satsa mindre på kött och mer på grönsaker
  Ös på med mer grönsaker än vanligt i år. Till exempel rödbetor, morötter, rödkål och apelsiner från Europa är i säsong just nu. Placera gärna de gröna rätterna i början av julbordet och lägg upp rätterna med kött och fisk på mindre fat som fylls på när de börjar ta slut, så äter dina gäster miljösmart av bara farten. Att äta mer grönt och mindre kött är en av de viktigaste sakerna vi kan göra för vår planet.
 • Undvik ål och se upp med lutfisk och lax
  Ålen är nära utrotning och förtjänar ett bättre öde än våra julbord. Välj en lutfisk på MSC-märkt sej eller torsk och undvik lutfisk som (oftast) görs på långa, som är en hotat fisksort. Välj Krav-odlad lax så slipper du riskera att bidra till utfiskade hav.
 • Ät sill och ansjovis
  Två svenska julbordsklassiker som varken är utrotningshotade eller innehåller särskilt mycket miljögifter.
 • Baka själv
  … och utnyttja efterungsvärmen.
 • Undvik matsvinn
  Den klimatsmarta julbordsgästen bör tänka på hur mycket mat som lassas upp på tallriken. Påminn dina gäster.

 

Julstädning:

 • När du städar skåp och lådor, samla ihop överlopps kläder och grejor och för dem till någon insamling för medellösa här hemma eller utomlands. Prydliga skåp och vetskapen om att dina saker kommer till användning ger julstämning.
 • Julstädningen klarar du av utan kemikalier eller med miljömärkta produkter. Badrummet blir rent och doftar friskt om du byter ut rengöringsmedlet mot utspädd ättika.

 

Granen:

 • Välj en vanlig svensk gran hellre än plast
  En vanlig svensk gran, gärna så närodlad gran som möjligt, är det bästa valet för den som vill ha julgran. Den kallas ibland rödgran eller Picea abies. Finns även ett fåtal KRAV-märkta men då måste man oftast vara ute i god tid.
 • Undvik kungsgran
  Kungsgran (Abies nordmannia) är, enligt Naturskyddsföreningen, generellt sämre än svensk gran eftersom man vid odlingen ofta använder bekämpningsmedel. Ofta kommer också kungsgranen från Danmark och är då dessutom transporterad med lastbil.
 • Använd bara plastgran om du redan har en hemma
  Sämst för miljön är plastgranen, även om man använder den i många år. När man räknar ihop allt som produktion, transporter och mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning blir den totala miljöåverkan störst med en plastgran. Så skippa den, om du inte redan har en hemma vill säga.

 

Juldekorationerna:

 • Skippa plastpyntet och gör själv
  Skippa plastpyntet och satsa istället på saker i  tyg, halm, papper och andra naturmaterial. Du kan lätt gå till närmaste hobbyaffär och sedan hem och göra pyntet själv. Annat fint och väldoftande är apelsiner prydda med nejlikor, och kransar av pilträ eller kvistar. Tillsammans med barnen kan du lätt ”jultransformera” kottar och stenar med färg, glitter och fantasi.
 • Skippa den köpta ”vitmossan”
  Den så kallade vitmossan som säljs i butiker är inte alls någon mossa utan en fönsterlav, plockad på ett storskaligt sätt som gör det svårt för den att återhämta sig. Dessutom behandlas den ofta med kemikalier. Köper du ändå fönsterlav kan du spara den från år till år, och plockar du själv laven i skogen så ta den lite försiktigt i kanten av en större tuva. Kom ihåg att vattna då och då så att den inte blir torr och brandfarlig.
 • Energisnål belysning
  Julljus hör julen till men satsa på en lysdiodslinga, som kan vara tio gånger effektivare än en traditionell ljusslinga. Känn på slingan så den inte blir varm när den lyser, det är beviset på att det verkligen är lysdioder (LED). Tänk på att ett ljus i en islykta på gården är vackrare än grälla uteljus. Undvik värmeljus i metallformar, de ger bara upphov till onödigt avfall. Om de används så sopsortera dem rätt (se nedan).

 

Övriga tips:

 • Återanvänd presentpappret och snörena från i fjol. När julafton kommer uppmanar du folk att vara lite försiktiga när de sliter upp julklapparna och tar sedan till vara papper och snören för kommande behov.
 • Jul- och nyårskorten kan du själv göra, ensam eller tillsammans med barnen.
 • Gynna kommunala trafikmedel. Reservera långfärdsbiljetterna i tid så reser du bekvämt. Erbjud billösa vänner och släktingar skjuts om du väljer att ta bilen.

Så sopsorterar du julens rester: Sopkvast

 • Lägg julklappspappret och wellpapp från paketen i behållaren för pappersförpackningar, inte i tidningsinsamlingen.
 • Ta bort snören och lägg dessa i soppåsen så att de istället kan bli fjärrvärme och el.
 • Återvinn frigolit i behållare för plast.
 • Lämna smålampor (från kransar, julgransljus, slingor, ljusstakar) som smått el-avfall på återvinningscentralen eftersom de innehåller ämnen du inte vill ska läcka ut i naturen.
 • Sorter värmeljus och marschaller som metallförpackningar. Ta gärna bort metallbiten som håller fast veken och sortera aluminiumet.
 • Lämna in julgranen på närmaste återvinningscentral, insamlingsställe eller grovsoprum.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?