Annons
Annons

Magnesium – för god hjärthälsa och bra humör

Mineralen magnesium minskar risken för ångest och depression. Flera studier kopplar även magnesium till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom och ett för lågt intag påverkar såväl muskler som skelett och hjärna.

Redaktionen

19 november, 2012
Magnesium – för god hjärthälsa och bra humör
Dela inlägget

Mineralen magnesium – i rätt mängd – gör dig lugn och glad och minskar risken för ångest och depression.
Flera studier kopplar även magnesium till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom och magnesiumbrist påverkar såväl muskler som skelett och hjärna.

Magnesium är bra för mycket och magnesiumbrist dåligt av många anledningar. Magnesiumbrist misstänks till exempel kunna utlösa den inflammation som bidrar till framväxt av cancer. Franska forskare, som har ­studerat sambandet mellan magnesium, zink och koppar, menar att en låg magnesiumhalt i kombination med låg zinkhalt eller hög ­kopparhalt misstänks kunna öka ­oxidation och inflammation.

Många positiva effekter
Flera studier har­ ­kopplat höga halter magnesium i ­dricksvatten till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Därför anses ­magnesium eventuellt kunna skydda mot hjärt-kärlsjukdomar.
Mineralämnet magnesium aktiverar enzymer och är nödvändigt för kroppens protein- och kalciumomsättning, vilken har ­betydelse för cellernas funktion, muskler och skelett, skriver Expressen.
Magnesium samarbetar även med kalcium och hjälper upptaget av detta. Zink och magnesium motverkar upptaget av varandra och intaget måste därför vara balanserat mellan dessa två mineraler.

Läs också: 7 tecken på att du inte får i dig tillräckligt med magnesium

Varför är magnesium viktigt?
Ett för litet intag av magnesium kan hämma tillväxten, påverka musklerna och ge störningar i hjärtfunktionen. Magnesium kan hjälpa mot ångest och depression, det har till exempel en studie från Taiwan visat. Det anses också minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Ett rikligt intag av magnesium kan till exempel minska risken för tarmcancer, vilket framkommit i en studie från Karolinska institutet.

Finns bland annat i nötter, fisk och bladgrönsaker
Magnesium förekommer i många av våra vanligaste livsmedel. Bland annat finns det rikligt i nötter och frön, ­baljväxter och fullkornsprodukter. Finns även i bladgrönsaker, fisk och kött.

Dagligt intag
Rekommenderat dagligt intag är 280 milligram för vuxna kvinnor och 350 ­milligram för män. För barn från sex månader­ till nio års ålder rekommenderas 80-200 ­milligram beroende på vilken ålder barnet är i. Från tio års ålder gäller rekommendationerna för vuxna.
Den dagliga dosen, för vuxna kvinnor, får man i sig genom att till exempel äta en banan, två smörgåsar av fullkornsbröd på råg, 25 gram cashewnötter samt 50 gram sojabönor.

Läs också: Så köper du rätt sorts magnesium!

Magnesiumbrist kan uppkomma:

  • … om man äter en alltför ensidig kost
  • …vid ­tarmsjukdomar som orsakar ett nedsatt näringsupptag
  • …vid njursjukdomar och vid långvarig behandling med vissa urin­drivande läkemedel

För lågt intag av magnesium har kopplats till:

  • … ­benskörhet
  • …olika cancer­former
  • … metabola syndromet
  • … diabetes
  • … depression
  • … höjda nivåer av det onda kolesterolet LDL

Läs också: Magnesium och kalium minskar risken för stroke hos kvinnor

Av Isabelle G Hedander

Källor: slv.se, www.ki.se, ncbi.nlm.nih.gov, lakemedelsverket.se, nutritionj.com.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons