Annons
Annons

Mammans kost under graviditeten påverkar risken för ADHD

En kost med mycket processad mat, socker och fett under graviditeten kan kopplas till ökad risk för ADHD och beteendeproblem, slår nu ny brittisk forskning fast. Forskarna har tittat närmare på just sambandet mellan neuropsykiatriska tillstånd och mammans matvanor under graviditeten – och menar nu att kosten kan förändra barnets arvsmassa, vilket ökar risken att drabbas.

Redaktionen

30 augusti, 2016
Mammans kost under graviditeten påverkar risken för ADHD
Dela inlägget

En kost med mycket processad mat, socker och fett under graviditeten kan kopplas till ökad risk för ADHD och beteendeproblem, slår nu ny brittisk forskning fast.
Forskarna har tittat närmare på just sambandet mellan neuropsykiatriska tillstånd och mammans matvanor under graviditeten – och menar nu att kosten kan förändra barnets arvsmassa, vilket ökar risken att drabbas.

En kost med hög fetthalt och mycket socker under graviditeten hade redan satts i samband med beteendeproblem och ADHD, men i den nya brittiska studien som publicerats i Journal of Child Psychology and Psychiatry har forskarna tittat på de aktuella processerna.

Läs också: Ny forskning: Tarmbakteriernas inverkan på ADHD och autism

Dålig kost ökar sårbarheten
Teorin finns om kostens påverkan finns alltså sedan länge men det är troligen första gången som DNA-förändring påvisats. Forskarna tror nämligen att funktionen av vissa kritiska gener (som genen IGF2) förändras av kosten, något som ökar sårbarheten för neuropsykiatriska problem som exempelvis ADHD.

Forskningen, som leds av forskare från Kings College London (KCL) och University of Bristol, tros vara den första att verkligen fastställa att en ohälsosam kost förändrar barnets DNA på ett sätt som kan leda till förändringar i hjärnan – och senare ADHD, skriver The Guardian.

Läs också: Koppling mellan brist på omega-3 och ökad risk för beteendeproblem

Jämförde två barngrupper
Forskare jämförde två olika barngrupper. Den ena gruppen bestod av 83 barn som tidigt drabbats av uppförandeproblem, som att de ljög eller slogs. Den andra gruppen bestod av 81 barn som inte uppvisat sådana problem. Forskarna studerade sedan hur mammornas kost förändrade genen IGF2, som är inblandad i fosterutveckling och utveckling av lillhjärnan samt hippocampus – områden i hjärnan inblandade i ADHD.

Läs också: Ny forskning: Paracetamol ökar risken för ADHD

Högre risk för genförändring vid dålig kost
Resultaten visade att oavsett vilken grupp barnet tillhörde ökade risken för att genen IGF2 skulle ändra funktion om mamman ätit en kost rik på socker, fett och processad mat under graviditeten. Risken för genförändring associerad med ADHD-symtom var däremot högre bland barn med uppförandeproblem.
ADHD och uppförandeproblem i tidig ålder går ofta hand i hand skriver The Guardian som också skriver att i Storbritannien diagnostiseras 40 procent av barn med uppförandeproblematik med just ADHD.

Läs också: Gravid? Tolka fem vanliga cravings

En bra kost kan dessutom förbättra symtomen enligt forskaren
Medförfattare Doktor Edward Barker, från institutionen för psykologi vid KCL och en av forskarna bakom studien, betonar dock att föräldrar till barn med ADHD inte ska klandra sig själva eftersom kosten bara är en faktor, om än en potentiellt betydande sådan.

Läs också: Vanligt med näringsbrist hos energibarn

Doktor Edward Barker fortsätter:
– ADHD och uppförandeproblem är mycket komplexa psykiatriska problem, som orsakas av flera saker, säger han till The Guardian.
– Kosten kan vara en viktig faktor men tillsammans med andra faktorer.
Han tillägger:
– En vettig kost kan även förbättra symtomen – det är inte enda orsaken.

Läs också: Forskning: Tillskott med fiskolja hjälper barn med ADHD

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons