Annons
Annons

Marängtårta med jordgubbar

En sommar utan jordgubbstårta är ingen sommar. Den här saknar både vitt mjöl och socker - du kan njuta med gott samvete.

Redaktionen

14 juni, 2013
Marängtårta med jordgubbar
Dela inlägget

En sommar utan jordgubbstårta är ingen sommar. Den här saknar både vitt mjöl och socker – du kan njuta med gott samvete.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Mia Hagenmalm som bloggar om mat på Kureras blogg Mias mat- och bakblogg.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.

Portioner: 8

Ingredienser

Tårtbotten:
1,5 dl sukrin melis
5 ägg
125 g smält smör
1 dl vatten
1,5 tsk vaniljpulver
1 dl fiberhusk
0,25 dl mandelmjöl
1,5 tsk bakpulver

Maräng:
3 äggvitor
1 krm ättikssprit
1,5 dl sukrin

Fyllning:
500g jordgubbar.
6 dl grädde
1 banan

Gör så här

Tårtbotten:
Vispa ägg och sukrin melis riktigt pösigt.
Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en annan skål.
Häll ner i äggsmeten och slå ner smör och vatten.
Blanda väl.
Häll smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna.

Maräng:
Vispa äggvitorna tillsammans med ättikssprit tills det blir hårt och vitt. Det kan ta upp till tio minuter.
Tillsätt sukrin melis och fortsätt att vispa ett tag till. Smeten ska bli som hårt vispad grädde.
Bred marängen över ”sockerkakssmeten” och ställ in i nedre delen av ugnen på 175 grader cirka 25-30 minuter.
När den svalnat, dela kakan på mitten så att du får två bottnar.

Fyllning:
Mosa jordgubbarna med gaffel.
Ta hälften av bärmoset och mosa med en banan.
Bre fruktpuren över en av tårtbottnarna.
Ta den andra hälften av moset och blanda ordentligt med cirka tre deciliter av grädden.
Bred det ovanpå bärmoset.
Lägg över den andra botten och bred resten av grädden över.
Dekorera med jordgubbar eller annan bär/ frukt.

Annons
Annons