Maskros och kronärtskocka kan lugna upprörda magar

När du ätit för mycket fet och söt mat är det vanligt att magen börjar krångla. Symtomen är oftast svullnad och uppkördhet, gaser, täta toalettbesök eller tvärtom – magen blir hård.
Magproblemen beror oftast på att matsmältningen hamnat i obalans, en obalans som snabbt går att rätta till. Till exempel med hjälp av bitterörter, som kan lindra symtomen redan inom en kvart.

Efter alla helger är det mer vanligt än ovanligt att magen knorrar över all mat den fått i sig som den inte är van vid. Vem äter inte för mycket fett och socker, för lite fibrer, för stora portioner och gärna efterrätter varje dag under jul- och nyårshelgen.

► Läs också: 4 supertips för att slippa halsbränna och magont

 

Magen reagerar när matsmältningen hamnat i obalans
Att äta för mycket av det goda eller mat som man är överkänslig mot ger nästan alltid magproblem. En vanlig reaktion på det är en känsla av obehag i magen med symtom som uppkördhet, gaser, magknip och förstoppning.
Dessa problem är oftast är inte farliga. Anledningen till obehagen beror för det mesta på en störd matsmältning som i sin tur beror på att levern och bukspottskörtelns produktion av matsmältningsenzym har hamnat i obalans.

En av fyra har magproblem
När spjälkningen av proteiner och fett inte fungerar som den ska kan innehållet i mage och tarm börja jäsa. Då blir man uppspänd, gasig och bullrig.
I dag har en av fyra svenskar både stadigvarande och återkommande problem med magen. Men vad magen reagerar på är individuellt och hur känslig man är avgör hur magen kommer att uppföra sig. Vissa får ”bara” ballongmage. Andra drabbas av jobbig förstoppning och smärta i buken.
För mycket fett och socker upprör de flesta magar. Men det finns också magar som reagerar på hälsosam mat som lök, bönor och äpplen.

Läs också: 5 saker alla borde veta om magen

Redan efter 15 minuter lugnar sig magen
Magknip och uppkördhet är relativt lätt att åtgärda. Har du ätit sådant som din mage blir upprörd över kan du behandla dig med det växtbaserade läkemedlet Cynaramin som lindrar obehag effektivt och snabbt.
Bitterörterna i växtläkemedlet gör skillnad i magen redan efter en kvart. Örtextraktet som innehåller maskros, boldo, kronärtskocka och pepparmynta stödjer den övre matsmältningen, lever och galla samt sätter igång tarmrörelserna.

”Aktiverar bildandet av matsmältningsenzym i galla och bukspottskörtel”
När tarmrörelserna fungerar som det ska minskar besvär som gaser, uppkördhet och förstoppning men också sura uppstötningar. Att Cynaramin har effekt menar professor emeritus Ingemar Joelsson:
– Smärta, gaser och svullnad minskar. Förklaringen är örtextraktets unika förmåga att aktivera bildandet av matsmältningsenzym i galla och bukspottskörteln. Det är också en effekt som förstärks över tid. När de akuta besvären försvunnit kan växtläkemedlet användas i förebyggande syfte. Vid tillfälliga magproblem kan det räcka att ta preparatet vid enstaka tillfällen och vid långdragna besvär är det en fördel att använda bitterörterna som en kur på några veckor eller så länge symtomen kvarstår. Örtextraktet fungerar även för personer som har dålig aptit.

► Läs också: Enzymer – ett knep för en fungerande matsmältning

Växtläkemedlet bygger på färska ekologiska växter
Den schweiziske hälsopionjären Alfred Vogel insåg tidigt att lever och bukspottskörtel var viktiga för magen och tarmens funktion.
Han forskade på örternas inverkan på mag- och tarmhälsan samtidigt som tog emot och behandlade patienter på sin klinik i de schweiziska alperna.
Vogel drog lärdom av sina patienter och hans efterforskningar ledde till att han skapade ett växtläkemedel med specifika örter som fick igång matsmältningsprocessen samtidigt som denna örttinktur lindrade uppkördhet, knip och gasbildning.
Alfred Vogels såg hälsa ur ett holistiskt perspektiv. Han odlade därför medicinalväxterna ekologiskt, skördade dem med varsam hand och framställde dem färska. På så sätt behölls effekten av de verksamma ämnena bättre jämfört med växter som torkades innan de blev till medicin.

► Läs också: Därför hjäper bitterämnen magen

Fyra läkeörter som verkar ihop
När Vogel skapade Cynaramin utgick han ifrån en sammansättning av fyra läkeörter och i dag består det traditionellt växtbaserade läkemedlet av boldo, maskros, kronärtskocka och pepparmynta.
Boldo är en sydamerikansk ört som används för att lindra kramper i tarmen. Den stimulerar gallproduktionen, dämpar uppkördhet och är bra vid blåskatarr. Boldo är även bakteriedödande samt skyddar mot parasiter och mask.
Maskros har en gynnsam effekt på långsam matsmältning, den är vätskedrivande och blodrenande. Maskros underlättar tömningen av magsäcken och ökar produktionen av galla.
Kronärtskocka är kanske mest känd för sitt ätliga ”hjärta” och odlas för det mesta i länderna runt Medelhavet. Den skyddar levern, verkar antiinflammatorisk och aktiverar produktionen av matsmältningsenzym.
Pepparmynta har en lugnande och kramplösande effekt i magen och stimulerar leverns funktioner. Den har ofta använts vid känslig mage (dyspepsi) och matsmältningsproblem.

Så sköter du magen året om
För den som vill hålla magen frisk är det viktigt att skapa goda förutsättningar för de nyttiga bakterierna i kroppen genom att tillföra mjölksyra. Det kan du göra genom att regelbundet dricka fermenterad ostvassle som gör mag- och tarminnehållet basiskt.
Vasslens goda inverkan förklaras med just dess mjölksyrekonsistens. I Sverige finns till exempel produkten Molkosan som innehåller rikligt med mjölksyran L+ som kroppen behöver för en frisk tarmflora. Den innehåller inte mjölkproteiner och mjölksocker (laktos), vilket gör att laktosintoleranta inte bara tolererar vassle utan de mår bra av att dricka den.

 Läs också: Ekologisk ostvassle får tarmen på gott humör

Ju mer balanserad tarmflora – desto bättre fungerar resten av kroppen
Har man en sund tarmflora försvårar det för de dåliga bakterierna att få fäste, vilket exempelvis gör att tillväxten av Candida och andra ogynnsamma svampar försvåras.
Vassle är naturligt rik på viktiga mineraler och spårämnen som exempelvis kalium, kalcium och magnesium. Vassle bidrar också till bättre matsmältning och håller tarmrörelserna igång vilket underlättar tömningen av tarmen.
Ju friskare och mer balanserad tarmfloran är, desto bättre fungerar tarmkanalen och resten av kroppen.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Banan och jordnötssmörgåsar i form av roliga gubbar

Livsmedelsverket gör tre klargöranden om kost

Kost

Med anledning av att det, under ett panelsamtal om mat och hälsa på källkritikens dag den 13 mars (som går att se på nätet), förekom påståenden som var felaktiga eller saknade vetenskaplig grund har Livsmedelsverket i ett pressmeddelande gått ut med några klargöranden gällande kostråd. Klargöranden handlar om jordnötter till spädbarn, kopplingarna mellan god hälsa och stort intag av frukt och grönt samt mellan rött kött och ohälsa.

Nedsläckt jord

Dags att unna klimatet en timme av din tid (well, minst)

Eko/miljö

Earth Hour är världens största miljömanifestation och inträffar årligen. På lördag den 25 mars klockan 20.30-21.30 är det dags. Var med du också. Allt det tar är en timme – men du behöver inte låta dina miljöinsatser stanna där. Här får du veta mer om vad du kan göra för att värna mer om miljön.

En kvinna och en man står med hakan i händerna och funderar

Fem tecken på att du är högkänslig

Mental hälsa

Ungefär 20 procent av jordens befolkning är högkänsliga, det vill säga personer med extra långa känselspröt. Blir du lätt störd av oljud, av andras sinnesstämningar och har ett stort behov att egentid? Då kan du vara en av dem. Här är fem tecken på att du har en så kallad HSP-personlighet – och fem tips på hur du hanterar denna personegenskap.

Kosttillskott på bord och hylla

Försäljningen av kosttillskott och sportnutrition ökar

Hälsa

Den svenska egenvårdsmarknaden fortsätter att växa. Tillväxten är stabil men inte kraftig. I takt med att antalet försäljningskanaler stigit har konkurrensen ökat. Det medför sänkta marginaler för företagen och lindriga prisökningar (i många fall prissänkningar) för konsumenterna. Det visar försäljningsstatistiken för egenvårdsmarknaden som släpps idag. "Sportnutrition växer snabbast och det är här försäljningen via internet verkligen har tagit fart. De svenska företagen står mycket starka trots en växande internationell konkurrens", säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson till Kurera.

Björkpollen

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.