Blandade grönsaker på ett bord

Mat för en friskare vardag

Nu är det dags att färgsätta vår vardag som aldrig förr för att hålla oss friska och krya.  Vi ska äta färgstarkt och varierat för att tillgodose våra kroppar med näring, allt för att göra oss så starka och motståndskraftiga inför hösten och vinterns påfrestningar som möjligt.

Det bästa försvar vi har mot diverse sjukdomsalstrande bakterier och virus är vårt egna immunförsvar. Ett komplicerat försvar som arbetar på flera olika ställen runt om i kroppen med att oskadliggöra inkräktare såsom bakterier och virus. Detta komplicerade försvar behöver underhållas för att fungera optimalt. Där spelar den näring vi får i oss en betydande roll.
Så vad ska vi då äta för att stärka vårt immunförsvar?

Grönsaker, frukt och bär
Regnbågsmat är en av nycklarna till en friskare tillvaro. Med hjälp av grönsaker, frukter och bär ska vi äta av hela färgpaletten för att tillgodose oss med de mikronäringsämnen kallade fytokemikalier. Det är inte vitaminer eller mineraler utan naturliga förekommande färgpigment från växtriket. Fytokemikalierna sitter till största delen i grönsaken, frukten eller bärets skal där de utgör dess färg och smak.

 

Superfrukter
Olika grönsaker, frukter och bär innehåller olika fytokemikalier. Dessa fytokemikalier har en mycket stark antioxidativ förmåga och fungerar därför som ett skydd för såväl oss människor som frukten eller bäret. Ett skydd mot bland annat fria radikaler som fortlöpande bildas i allt levande och i större utsträckning då vi utsätts för yttre påfrestningar exempelvis UV-strålning, rökning, felaktig kost. Frukter och bär som växer under extrema förhållanden kallas superfrukter och superbär. De har som skydd bildat ett mycket starkt försvar i sitt skal mot dessa påfrestningar.
Exempel på superfrukter och superbär är granatäpplen, gojibär, acaibär samt svarta vinbär.

Kryddor och örter
Vitlöken, den mest utforskade av löksorter, har varit känd och
odlats runt om i världen i över 5000 år. Den är för många en självklarhet i husapoteket för att mota förkylningar och andra infektioner. Det är dess innehåll av allicin, en organisk svavelförening, som sägs ge motståndskraft. Inte bara till oss människor, allicinet är även det som skyddar vitlöken mot angrepp av diverse skadedjur.
Vitlöken innehåller även andra hälsofrämjande näringsämnen såsom flavonoider och c-vitamin.

Medicinska egenskaper
Anis och fänkål tillhör båda två den flockblommiga växtfamiljen. Smak och arom påminner väldigt mycket om varandra då de båda innehåller anetol som också står för deras medicinska egenskaper. Anetol lindrar vid hosta genom sin slemlösande egenskap.
Timjan innehållandes den flyktiga oljan tymol har även den använts i urminnes tider i medicinska syften. Tymol verkar bakteriehämmande och är välgörande vid förkylningar med hosta.
Kummin hör likt anis och fänkål till den flockblommiga växtfamiljen. Det är främst den flyktiga oljan karvon som är känd för sina medicinska egenskaper såsom att verka bakteriehämmande.

Rätt sorts fett
Ät lagom mycket av rätt sorts fett. Fettet ska vara omättat och utgöra ca 30-35 % av ditt totala energiintag. Omättat fett hittar du i fet fisk, olika fröer och nötter. Fet fisk är även en bra källa för D-vitamin som visats ha en positiv inverkan på immunförsvaret.
Undvik transfetter och för stora mängder mättat fett. Transfetter som återfinns i somliga bröd, kex, kakor och olika halvfabrikat ökar mängden fria radikaler samt har en hämmande effekt på kroppens immunförsvar.
Det ekologiska och kallpressade kokosfettet är ett till stor del mättat fett som ändå har en positiv inverkan på immunförsvaret. Det är framförallt dess innehåll av laurinsyra som står för de hälsofrämjande egenskaperna, men även kaprylsyran. Laurinsyran omvandlas i tarmen till monolaurin som har en skyddande effekt mot bakterie- och virusangrepp. Kaprylsyran tillför tarmen syra och skapar därigenom en gynnsam miljö för tarmbakterier att växa i, framförallt mjölksyrebakterier. Kaprylsyran motverkar även svamp (Candida) och parasitangrepp i tarmen.

Probiotikarik mat
En hälsosam bakterieflora i tarmen vet man är viktigt för immunförsvarets funktion då cirka 80 % av immunförsvaret sitter i tarmen. De goda probiotiska bakterierna verkar bland annat genom att stimulera aktiviteten hos immunförsvarets makrofager och antikroppar. Även genom produktion av mjölksyra som precis likt kaprylsyran bidrar till en god miljö för tillväxt av fler goda bakterier. Probiotiska bakterier återfinns främst i filmjölk samt yogurt men finns även i all mjölksyrafermenterad mat såsom surkål och andra syrade grönsaker.

Mat rik på Zink
Zink är ett mineral som har stor betydelse för immunförsvarets funktion. Zinkbrist kan bidra till minskat antikroppsskydd samt minskad aktivitet hos immunförsvarets mördarceller. Zink har även virushämmande egenskaper. Därför är det viktigt att vi får i oss rätt mängder zink, detta genom att äta rikligt med bland annat skaldjur, ostron, nötkött, lever, vetegroddar, vetekli, nötter och frön.

Summa summarum
Ät färgrikt och varierat. Hälsosamma smoothies med probiotisk yoghurt, frukter och bär är ypperligt att boosta kroppen med. En matsked ekologiskt
kokosfett eller lite acaijuice gör sig även bra i en smoothie. Maten ska vi göra på riktigt bra råvaror och krydda lite extra med vitlök, timjan, anis, fänkål och kummin. Ska vi unna oss något gott blir det hälsosamma muffins bakade med kokosfett och superbär.

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jordbruk

Ogräsmedel med glyfosat återkallas

Eko/miljö

Nu återkallas godkännanden för växtskyddsmedel som innehåller glyfosat och tillsatsämnet talgamin. Samtidigt skärps reglerna för vilka växtskyddsmedel som får användas av konsumenter utan krav på utbildning. Syftet är att minska hälsoriskerna och bidra till en giftfri vardag, skriver Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Proteinplättar

Proteinplättar med banan

Frukost/mellanmål

Gillar du plättar men undviker det för att du tänker att det bara är snabb energi och tomma kalorier? Då kan du tänka om nu. Här är ett superenkelt recept på riktigt goda, inte alls onyttiga, proteinplättar.

Stor gräshoppa sitter i på mun som gapar

Maskar och insekter – framtidens mat! Spås ha slagit igenom inom två år

Trendspaning

Kan vi locka med en gräshoppssallad eller en soppa med larver? Inte? Bäst du vänjer dig för snart kan sådana frågor vara verklighet. Ska vi fortsättningsvis lyckas tillhandahålla tillräckligt med mat för världens växande medelklass finns ett behov av alternativa proteinkällor, menar alltfler experter. Ett faktum som gjort att intresset för industriell insektsproduktion stigit i Europa. Redan nu är den första insektsfarmen i stor skala på gång – i grannlandet Danmark.

Isabel Boltenstern

Isabel Boltenstern om att vara ung, framgångsrik – och utbränd

Intervju

Isabel Boltenstern är 25 år och framgångsrik i en bransch där få kvinnor lyckas: Sportjournalistik. Hon är också populär "YouTubare". Men – hösten 2014 tappade hon plötsligt fotfästet och bara 23 år gammal blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. "Det är inte en diagnos du är skyddad mot bara för att du är ung. I samhället är det många krafter som skuldbelägger oss. Till exempel en tryckande arbetsmoral och ett ständigt driv efter att vara lyckad", säger hon till Kurera.

Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.