Annons
Annons

Maten som gör att vi blir sjuka, deprimerade och åldras snabbare

Den nya studien som kopplar samman depression med kost som kan skapa inflammation i kroppen är föga överraskande för näringsexperten Zarah Öberg. Här berättar hon varför, vilka andra konsekvenser som kan uppstå och hur vi ska äta för att undvika inflammation och läka kroppen.

Redaktionen

9 januari, 2014
Maten som gör att vi blir sjuka, deprimerade och åldras snabbare
Dela inlägget

Den nya studien som kopplar samman depression med kost som kan skapa inflammation i kroppen är föga överraskande för näringsexperten Zarah Öberg. Här berättar hon varför, vilka andra konsekvenser som kan uppstå och hur vi ska äta för att undvika inflammation och läka kroppen.

Igår skrev vi en artikel om en ny stor studie vid Harvard som kopplar samman depression med kost som kan skapa inflammation i kroppen, exempelvis vitt mjöl, sockrade drycker och margarin. Det finns tidigare studier som kopplar matvanor till depression, men den här studien är den första som väger in matens inflammationsdrivande effekt. Forskarna har i 12 år följt 43 685 kvinnor i åldern 50-77 år. De som konsumerade mycket sockrade drycker, vitt mjöl, rött kött och margarin löpte 29 till 41 procent större risk att drabbas av depression än de som åt mat som var mindre inflammationsdrivande.

Läs också: IFD-kost – för att minska inflammationer i kroppen

Depression är ett av symtomen
Näringsexperten Zarah Öberg säger att detta inte är överraskande resultat.
– Långvarig inflammation ger många olika symtom, där depression är ett av dessa. Att ha långvariga inflammatoriska processer tär väldigt hårt på kroppen, och det går bland annat åt mycket näring samtidigt som det bränner ut binjurarna som hela tiden behöver frisätta kortisol för att hålla inflammationen nere, förklarar hon.

Näringsbrister och obalanser
Att äta mat som är näringsfattig, fylld med upphettade och förstörda fetter, socker och förstörda proteiner bidrar inte bara till inflammation, utan även till näringsbrister och obalanser som gör att kroppen inte klarar av att reda ut oredan. I flera olika media har vin, kaffe och olivolja beskrivits som skyddande gentemot inflammationer, något som Zarah tycker är taget ur sitt sammanhang.
– Om man läser studien så står det att inflammation kan motverkas med bladgrönt och olivolja men i vissa tidningar och på text-tv så valde man att lyfta kaffe och vin, sannolikt för att merparten av människorna då kan ta en lättnadens suck och fortsätta hinka i sig vin och kaffe. Att dessa drycker sedan orsakar andra besvär har man inte i åtanke. För att motverka inflammation så är det viktigt med antioxidanter och i just kaffebönan och i vindruvans skal finns gott om antioxidanter, men de innehåller dessutom oerhört stor mängd gifter om de inte kommer från ekologisk produktion.

”Håll kroppen basisk”
Zarah rekommenderar istället att man fokuserar på bladgrönt som håller kroppen basisk, bra fetter som är kallpressade och oförstörda, proteiner från växtriket eller från ekologisk köttproduktion, mindre sockerrik kost, D-vitamin som motverkar både depression och ger ett bra immunförsvar, samt gott om näring som gör att kroppen kan återhämta sig. Och det är lika viktigt att vila och sova ordentligt eftersom utbrända binjurar inte klarar av att bekämpa inflammation på ett bra sätt. Inflammation uppstår när saker som man gör och äter sliter på kroppen och när kroppen inte själv klarar av att reparera de skador som uppkommer.
– Till exempel bildas fria radikaler när vi utsätts för stress, och då både stress utifrån, inre stress och miljöstress från kemikalier/gifter, tungmetaller och dylikt. Fria radikaler bryter ner celler och vävnader genom oxidation, vilket gör att vi blir sjuka, får inflammatoriska processer och åldras snabbare.

Läs också: Omega-3 mot inflammation

Flera orsaker
Zarah beskriver det som om om man hamnar i en ond cirkel till slut.
– Inflammation tillsammans med dåliga fetter som gör cellmembranen, det vill säga cellernas skal, hårda och ogenomträngliga, ger minskat näringsupptag och försämrad syresättning och snart är kroppen inne i en ond spiral. Inflammation kan även komma från utbrända binjurar, då långvarig stress minskar binjurarnas förmåga att frisätta kortisol. Då klarar kroppen inte längre av att motverka de inflammationer som uppstår.

Inflammation kan också bero på andra saker.
– Som dålig matsmältning, då vi inte kan bryta ner maten ordentligt och får ner osmält mat i tarmen. Väl nere i tarmen skapar dessa osmälta proteiner dåliga bakterier som producerar gifter som absorberas av tarmen och förgiftar kroppen långsamt samtidigt som immunförsvarets hjälp från alla goda bakterier inte längre fungerar optimalt. Det är alltså inte alls så att man kan tillskriva inflammation till endast ett par livsmedel, även om dessa är en del i det stora perspektivet. Jag skulle säga att stress och trötta binjurar är mycket viktigare när det gäller just inflammation.

Läs också: Gurkmeja är antiinflammatoriskt

Undvik socker och snabba kolhydrater
För att undvika inflammation bör man, förutom att vila, sova ordentligt och leva stressfritt, undvika rött kött, särskilt det som kommer från konventionell köttproduktion. Enligt Zarah bör man även undvika sockerrik kost, kost som är rik på snabba kolhydrater, gluten men främst vete, mjölkprotein, påverkade och upphettade fetter, hel- och halvfabrikat, livsmedel med tillsatser som färgämnen och konserveringsmedel.

Läs också: Sanna Ehdin om kost och inflammation

Av Emma V Larsson

Annons
Fakta

Fakta

För att minska inflammationer undvik:
Stress
Rött kött
Socker
Snabba kolhydrater
Gluten (främst vete)
Påverkade och upphettade fetter
Hel- och halvfabrikat
Tillsatser som färgämnen och konserveringsmedel
Annons
Annons