Annons
Annons

Maten som sänker ditt kolesterol

Förhöjda blodfetter ger vanligen inga symtom i sig, men på lång sikt kan de leda till sjukdomar. Högt kolesterol behandlas främst på två sätt: genom livsstilsförändring eller medicinering. Här är några tips för den som i första hand satsar på det förstnämnda.

Redaktionen

20 april, 2015
Maten som sänker ditt kolesterol
Dela inlägget

Förhöjda blodfetter ger vanligen inga symtom i sig, men på lång sikt kan de leda till sjukdomar. Högt kolesterol behandlas främst på två sätt: genom livsstilsförändring eller medicinering.
Här är några tips för den som i första hand satsar på det förstnämnda.

En bra kost påverkar dina kolesterolvärden och kan även minska andra riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar som övervikt och högt blodtryck. En omfattande koststudie från Lunds universitet från 2014 visade till exempel att små förändringar i kosten ger stor effekt.

Mer grönt!
Först och främst: minska ner på socker, salt och snabba kolhydrater! Och sedan – ät mer grönt!
Livsmedel som kommer från växtriket är fritt från kolesterol och har dessutom oftast låga halter mättat fett vilket gör den bra mat för den som vill hålla nere kolesterolet. är den också bra för vårt kolesterolvärde. Ju mer grönt vi äter, desto lägre kolesterol, enligt fler studier.
Här följer fler tips.

Läs också: 8 naturliga sätt att sänka kolesterolet

Kost för bättre kolesterolvärden:

 

1. Fet fisk som lax, röding, sill, makrill och strömming innehåller omega-3-fettsyror, vilket är bra för kärlen!

2. Växtsteroler…
…är ämnen som finns i alla vegetabilier och som liknar kolesterol till sin struktur och därmed minskar kolesterol-upptaget i tarmen. Bra källor av växtsteroler är nötter, fullkornsprodukter och växtoljor (särskilt kallpressad raps- och olivolja).

3. Feta livsmedel från växtriket som avokado, oliver, nötter och frön. Att till exempel äta nötter och mandlar (0,5-1 dl i de flesta studier) fem dagar i veckan kan sänka kolesterolvärdet med ungefär fem till åtta procent. Framför allt sjunker det onda kolesterolet, LDL.

4. Bovete är en ört som i vissa studier uppvisat en kolesterolsänkande effekt. Går att koka gröt på, baka med eller äta som tillbehör istället för till exempel ris.

5. Psylliumfrö kan enligt vissa studier bidra till att sänka kolesterolet.

6. Fullkornsprodukter (växtsteroler), exempelvis havre (gryn, kli eller mathavre) och korn (gryn eller matkorn). De, särskilt havre, är rika på vattenlösliga fibrer – så kallade betaglukaner – vilka fördröjer upptaget av kolesterol från maten och är effektiva blodfettssänkare.
Fibrerna minskar dessutom återanvändningen av gallsalter, som görs av kolesterol. Effekten blir en sänkt kolesterolnivå i blodet. Tre gram betaglukaner om dagen kan sänka kolesterolvärdet med upp till tio procent. Denna mängd finns i cirka tre portioner havregrynsgröt, en till två portioner havrekligröt eller tre glas havremjölk som innehåller betaglukaner.

7. Baljväxter och korn. Följ kostråden, men ta för vana att lägga till lite baljväxter och korn varje dag – och du kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom med elva procent, enligt en omfattande koststudie från Lunds universitet 2014. Resultaten visade att försökspersonerna bland annat fick sänkt blodtryck, minskat LDL-kolesterol och minskade nivåer av en markör som förknippas med risk för att utveckla metabolt syndrom.

8. Sojaprotein. 25 gram sojaprotein dagligen kan sänka det onda kolesterolet LDL med cirka tio procent, samtidigt som HDL, det goda kolesterolet, höjs och triglyceriderna sänks, vilket får till följd att risken för hjärtkärlsjukdomar minskar.

9. Vitlök kan sänka kolesterolvärdet med i genomsnitt cirka tio procent, visar ett antal studier. Vitlök kan även minska risken för blodproppar, sänka blodtrycket samt vidga blodkärlen och göra dem mer elastiska. En klyfta om dagen anses räcka – eller vitlökstabletter från hälsokosten.

Läs också: 5 tips för bättre hjärthälsa

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Bakom varje hjärtinfarkt och många fall av stroke ligger ateroskleros, eller åderförfettning, som det heter i folkmun. Blodfetter lagras i kärlväggarna som blir trängre tills blodet inte längre kan komma fram.

Det finns framför allt två sorters fett i blodet – kolesterol och triglycerider. Triglyceriderna används som energi i kroppen, och kolesterolet behövs för att bygga celler och bilda hormoner. Blir blodfetterna för höga kan det börja lagras fett inne i blodkärlen, vilket kan leda till olika hjärt-kärlsjukdomar.

Mängden blodfetter påverkas mycket av ärftliga anlag men vad du äter och hur mycket du rör på dig är också av betydelse. Högt kolesterol märks sällan av men vissa kan få senknutor eller vit-gula avlagringar kring ögonen, men det är ovanligt.

Riskfaktorer
Om du har föräldrar eller syskon som har fått en hjärt-kärlsjukdom i tidig ålder är det bra att få blodfettvärdena kontrollerade. Med tidig ålder menas före 55 år för män och före 65 år för kvinnor. Om du vet att höga kolesterolvärden finns i släkten är det också ett skäl att ta reda på vilka värden du har.

Andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom är diabetes, rökning, högt blodtryck, felaktiga matvanor och fetma eller övervikt.
Källa: Vårdguiden och Hjärt-lungfonden.

Annons
Annons