Annons
Annons

Matiga glutenfria våfflor

Som alternativ till eller istället för bröd, kan man låta matnyttiga våfflor ingå i kosthållet. Dessa är glutenfria och kan varieras på flera sätt.

Redaktionen

24 september, 2012
Matiga glutenfria våfflor
Dela inlägget

Som alternativ till eller istället för bröd, kan man låta matnyttiga våfflor ingå i kosthållet. För glutenfritt alternativ se nedan, annars går det även bra att använda till exempel havregryn.

Ingredienser:
4 msk hampamjöl (eller ris-, majs- eller bovetemjöl, alternativt havre- eller hirsflingor)
0,5 tsk rapsolja
1 nypa havssalt
2 krm malda brödkryddor, kardemumma och/eller kanel
Cirka 1 dl kokhett vatten (mängden beror på vilket mjöl som används)

Gör så här:
Blanda allt väl. Smeten ska bli som en tjock klump. Grädda i varmt våffeljärn utan att använda smör. Lyft upp locket när ångan avtar.

Våffelsmet i gul bunke

Våffelsmet på våffeljärn Våfflan gräddas

Går även att variera enligt följande:

Som pålägg brukar vi ha lite av varje. I går blev det det ni ser på bilden skinka, tomat, basilika och tomat. Väldigt uppskattat av både vuxna och barn.
Går även att servera som fikavåffla – servera då en rårisvåffla smaksatt med kardemumma och kanel tillsammans med osötad äppelmos eller skivad frukt.
Eller som mexivåffla – toppa en bovetevåffla med: 1 dl mexikanskt kryddad köttfärs eller bönor. 2 msk salsa, 1 dl hackad tomat och 1 msk hackad röd lök.

Hälsningar,
Daniel i Enskede, som uppger att han hämtat receptet ur Peter Wilhelmssons bok ”Friskare barn”.

Annons
Annons