Annons
Annons

Medveten om din hälsa och miljö? Här är grillspecialen för dig!

Tänker du på saker som klimat och hälsa? Då finns mycket att tänka på innan du drar i gång grillen. Vi listar några av de viktigaste punkterna.

Redaktionen

6 maj, 2016
Medveten om din hälsa och miljö? Här är grillspecialen för dig!
Dela inlägget

Tänker du på saker som klimat och hälsa?
Då finns mycket att tänka på innan du drar i gång grillen.
Vi listar några av de viktigaste punkterna.

Fint väder brukar få folk som äger en grill att plocka fram den.
I Sverige älskar vi att grilla och tillsammans med krokus och flyttfåglar brukar grilldoft vara ett av de tidigaste vårtecknen. Sedan pågår grillsäsongen ofta in i sena september, ibland till och med in i oktober – allt för att suga ut det sista ur ”sommaren”.

Läs också: Sju oväntade rätter att grilla

Råd, tips och faktiska regler
Men det finns en del regler och råd att känna till. Till exempel om var man får grilla, vad man ska grilla och hur man ska grilla. Här får du en hög värdefulla tips.

7 regler som gäller vid grillning

 

1. På egen tomt
Här får du grilla förutsatt att det inte råder eldningsförbud. Men det finns regler om var grillen ska stå. Enligt Brandskyddsföreningen ska du ställa den på plant och helt obrännbart underlag och belägen minst en meter ifrån en vägg eller annat brännbart. Grillen ska inte lämnas utan tillsyn och vatten alternativt brandsläckare ska alltid finnas i närheten.

2. På balkongen i din hyresrätt eller bostadsrätt
Här är det din hyresvärd respektive bostadsrättsförening som avgör huruvida balkonggrillning är tillåten eller ej samt vilket typ av grill som är tillåten (det ska stå i föreningens stadgar).
På grund av brandrisk och att oset kan störa grannar är grillning på balkongen dock aldrig att rekommendera, enligt myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

3. Vid grillning på allmän plats
I Sverige råder allmansrätt och enligt den får du göra upp eld i naturen – förutsatt att det kan ske under säkra förhållanden. Det ska även helst göras på anvisade eldningsområden. Här kan du hitta eldningsområdena för Stockholm, Göteborg och Malmö. Finns det inget anvisat område råder sunt förnuft. Råder eldningsförbud för tillfället gäller det före andra regler. Är du det minsta osäker bör du avstå, lyder rådet från Naturvårdsverket.

4. I naturreservat
Ska du grilla i ett naturreservat ska du känna till att här gäller andra bestämmelser. Här krävs att du planerar i förväg och letar upp information hos kommun eller länsstyrelse för att ta reda på reglerna för just det naturreservat du vill besöka, lyder rekommendationen från Naturvårdsverket.

5. Vid användning av gasolgrill
Använder du en gasolgrill ska slangen mellan gasolbehållare och grill kontrolleras inför varje säsong. Detta görs enkelt genom att du böjer på slangen. Uppstår då sprickor ska slangen bytas ut innan du grillar, uppger myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

6. Vid användning av träkolsgrill
Här är rekommendationen att i första hand använda sig av en elektriskt tändare. Används tändvätska ska den förvaras på ett minimumavstånd på tre meter från elden.

7. Vid användning av engångsgrill
Vid använder av engångsgrill ska den placeras på ett icke brännbart underlag och släckas med stora mängder vatten innan den slängs, uppger Brandskyddsföreningen. På många ställen finns särskilda soptunnor för just engångsgrillar.

Läs också: Grillat – cancerogent eller hälsosamt? Så säger vetenskapen!

9 hälsosmarta grilltips

– för färre ”fulämnen” i maten.

1. Grilla över glöd – inte öppen eld!
Genom att grilla över glöd får du en jämnare grillyta och mindre PAH i maten. De skadliga ämnena blidas framför allt av lågorna.
PAH står för Polycykliska aromatiska kolväten och kan bland annat öka risken för cancer.

2. Undvik att det droppar
…ner fett eller marinad i elden. Låt överflödig marinad rinna av innan du lägger maten på grillen.

3. Kort grilltid bäst
Ju kortare grilltid desto mindre PAH. Grilla maten gyllenbrun hellre än mörkbrun eller svart. Du kan förtina (eller förmikra i någon minut) kött och tillbehör för att korta grilltiden.

4. Ät inte bränt!
Skär bort det som blivit bränt.

5. Välj ekologiskt i största möjliga mån
Gäller både kött och grönsaker. Ekokött har dessutom ofta bättre näringsinnehåll, är sällan segt och du slipper få i dig onödig antibiotika.

6. Variera dig
Kom ihåg att du kan grilla mycket annat än kött. Använd fantasin – eller Google.

7. Gör egen marinad
…för att undvika onödiga tillsatser och socker. Marinera gärna i örter, vinäger, olja och öl(!)

8. Rengör grillgallret!
Lätt att glömmer tycker många men slarva inte! De där brända resterna från förra grillningen är varken nyttiga eller goda.

9. Var måttlig med alkoholen
På sommaren grillar många ofta. Man behöver inte dricka alkohol till varenda gång.

Läs också: Därför blir du tjock av alkohol

5 tips för klimatsmart, miljövänlig grillning


1. Använd inte tändvätska

Tändvätska görs nästan uteslutande av paraffin som är en fossil oljeprodukt. När den förbränns bildas koldioxid som påverkar klimatet. Paraffin kan dessutom vara ett miljögift om det kommer ut i naturen och är mycket giftigt om exempelvis ett barn skulle få i sig det.
Klimatsmarta sätt att tända grillen: Använd en eltändare eller tändpapper med stearin som bas istället för paraffin. Det finns också tändvätska gjort på etanol, vilket påverkar klimatet mindre.

2. Använd FSC och SIS-märkt grillkol
FSC är en miljömärkning som innebär att skogen sannolikt är bättre skött ur miljösynpunkt. SIS-märkt grillkol innebär att kolet kommer från trä som inte är kemiskt behandlat. Kolla också ursprunget till kolen, välj närproducerat vilket innebär att det med stor sannolikhet gått åt mindre utsläpp för transporten.

3. Grilla KRAV-märkta grönsaker och välj mindre bitar av naturbeteskött
Köttproduktionen orsakar utsläpp av växthusgaser, både metangas från djurhållningen och lustgas vid tillverkning och användning av konstgödsel för att odla foder.
Så ät mindre kött och grilla vegetariskt och närodlat istället, det är klimatsmart.
När du grillar kött välj, gärna ekologisk kött eller svenskt naturbeteskött som håller landskapet öppet och bidrar till den biologiska mångfalden.

4. Använd inte gasolgrill
Gasol är en fossil petroleumprodukt som ger utsläpp av koldioxid som påverkar klimatet när den förbränns.

5. Använd inte engångsgrill
Engångsgrillen innehåller paraffin (som nämns ovan) samt är aluminiumformen utgör en stor miljöbov eftersom mycket energi och fossila utsläpp går åt vid tillverkningen. Vill du ändå kunna använda engångsgrill med gott samvete ska du se till att metalldelar hamnar i metallåtervinningen.

Läs också: Åtta vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer

Av Isabelle G Hedander

Källor: Metro, näringsterapeuten Zarah Öberg, Naturskyddsföreningen, Kurera.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Det här ska du tänka på:

• Låt bränslet brinna en tid så att lågorna försvunnit och kolen är grå innan du börjar grilla. De skadliga ämnena finns nämligen framför allt i lågorna.
• Undvik att det droppar ner fett, marinad eller bitar av det du grillar. Grilla maten gyllenbrun snarare än mörkbrun eller svart.

Höga halter av PAH bildas
• …om fett droppar ned i glöden.
• …om lågor slår upp.

Visste du att
…om du grillar på ett felaktigt sätt kan du vid ett enda grilltillfälle få i dig samma mängd av PAH som du vanligen får i dig under en hel månad?
(PAH finns till exempel även i vissa livsmedel och i stadsluft).
Källa: Livsmedelsverket

Annons
Annons