Mias Familjeblogg

Rensa ut och känn dig fri!

Rensningslust

Nästan varenda höst hamnar jag i rensa-ur mode. Det hör antagligen ihop med att mer tid spenderas inomhus och att jag får ett behov av att mysa till det och känna mig riktigt hemma i huset. Och att känna sig bekväm i sitt hem innebär för mig till stor del att omge mig med mindre prylar, att ha ordning. Jag tappar lätt fokus när det är saker överallt, känner ingen ro och hamnar i ett stressat grundtillstånd som jag inte riktigt kan härleda. Ända tills jag röjer och plockar undan. När ordningen kommer så kommer också ett lugn i mig. Så har det varit ända sedan jag var liten. Nu kanske det låter som att vi alltid har ordning här hemma och inget kunde vara mer fel, men det är så mycket i mitt förhållande till ordning i hemmet som har förändrats under åren.

Kontrollbehov och ordningssinne

Som barn var jag en riktig pedant. Jag gissar att det handlade om något slags kontrollbehov som jag kunde få utlopp för i mitt rum. Jag älskade att ha ordning och att städa. Varje pryl hade sin plats. Ordningssinnet höll i sig ganska långt upp i ålder och ända upp i 25-årsåldern var det viktigt för mig att det var städat och undanplockat när folk kom hem till mig på besök. Det var först när barnen kom och den ordningen inte längre gick att planera på samma sätt som jag insåg att det tog för mycket energi och var på bekostnad av annat att ha det städat runtomkring. Speciellt inför besök kunde det leda till en oerhörd stress att allt skulle vara på topp just när gästerna klev in genom dörren. Under några år släppte jag sedan helt på allt vad ordning hette. Jag gissar att jag tog igen för all ordning jag hade hållit tidigare i mitt liv.

En höjdpunkt var när jag i 30-årsåldern var hemma mammaledig med två små barn. Vi bodde då i väldigt spektakulära hus (enligt arkitektvärlden) och just den morgonen stannade det en buss full med arkitekter som vandrade runt våra hus och tittade och tog anteckningar. Jag tyckte lite synd om dem som kanske hade åkt långt för att titta på husen men inte fick komma in och se hur fina de var inuti, så efter en minutlång snabbrunda genom huset där typ smutsiga underkläder och blöjor plockades bort från golvet, öppnade jag dörren och bjöd in dem.

Glada arkitekter

Jag har aldrig sett så många glada arkitekter på en och samma gång förut. Jag bad om ursäkt för röran, men jag visste att det inte var det de tittade efter. De tittade på fönster och ljusinsläpp och material och planlösning. Våra leksaker och vår disk kunde inte vara mer ointressant för dem. Tjugotalet arkitekter gick husesyn och de var så genuint tacksamma för att de fick komma in att jag blev lite rörd.

Där och då erkände jag mig officiellt botad från all form av kontroll- och ordningsbehov som var styrt av yttre faktorer, av vad andra tyckte. Och sedan dess handlar ordning för mig väldigt mycket mer om hur jag och familjen trivs i vårt hem och hur vi behöver ha det för att det ska vara funktionellt. Det innebär att det vissa dagar är superstökigt för att helt andra saker hade prioritet den dagen – kanske behövde barnen extra uppmärksamhet eller kanske behövde jag vila i ett varmt bad. Men andra dagar när saker flyter på och alla är nöjda och glada så kan här vara superstädat. (Okej, med en tvååring i huset är det aldrig superstädat väldigt länge, men ni förstår poängen.)

Var sak har sin plats

I grunden är det viktiga för att snabbt kunna skapa ordning dock fortfarande densamma som i mitt flickrum – att var sak har sin plats. Om var sak har sin plats så går det supersnabbt att röja när man väl får en kvart över. Min svärmor har flera gånger uttryckt hur imponerad hon är av mig när jag röjer. Att det går så snabbt och blir så städat. Och hon har faktiskt helt rätt. När jag har en ostörd kvart så finns det ingen som röjer lika effektivt som jag. Och det är bara av den anledningen, att när huset är i sitt städade grundtillstånd, då är det väldigt få prylar framme. Så att snabbstäda, det är att rum för rum lägga tillbaka alla prylar på sin plats och sedan torka av stora ytor. Klart och otroligt effektivt!

Släng ingenting – återvinn, sälj och ge bort!

För att varje sak ska kunna flyttas från rampljuset så måste det dock finnas plats i lådor och skåp. Och det är det som är själva förutsättningen för att ha grundordning! Att kontinuerligt rensa ur lådor och skåp och garderober så att där finns plats. Och DET är jag bra på. Vi hade ju loppis här på gatan för några veckor sedan och jag lade helt ärligt flera dagar på att rensa ut i garderober, skåp och förråd. Jag var dessutom inte nådig i mina beslut. Loppisen blev en succé och jag sålde massor med grejor, men det var fortfarande massor kvar som jag sedan har rensat, skänkt och sålt i omgångar. Några av de mest värdefulla sakerna sålde jag på Blocket. Vinterkläder, hemgeråd, handdukar och underställ fick komma till Hemlösas Hus här i Helsingborg. De behöver varma grejor nu inför vintern. En låda med de finaste babykläderna hittade hem till min bror och hans fina familj som precis har fått nytillskott. En kasse med det finaste från min egen garderob hittade hem till en vän och hennes dotter. Kassar och lådor med fina sälja-på-loppis-grejor som inte är värda att sälja på blocket eller liknande, gav jag bort till en vän som älskar att sälja på loppis. Och allt det sista som jag inte visste var jag skulle göra av, typ tapetrullar, hyllor, böcker och en matta, lämnade jag in till Erikshjälpen där det säljs vidare.

Pryllugn

Min poäng med att berätta allt det här, det är att känslan nu, efter att rensningen är klar, är helt oslagbar! Det har infunnit sig ett pryllugn här hemma som jag inte har känt på många år, trots kontinuerliga rensningar. Jag tror att vi kanske äntligen har kommit ikapp oss efter en herrans massa småbarnsår där det trillat in prylar i form av julklappar och ogenomtänkta inköp och barnkalaspresenter. Och eftersom vi konsumerar väldigt sparsamt nu för tiden så vet jag att den här rensningen är för livet! Att frigöra oss från våra prylar är något av det bästa vi kan göra för vår mentala hälsa!

Friheten ligger i att sluta konsumera

Så min uppmaning till dig som känner dig lite handfallen och inte riktigt har lust till något, det är att börja rensa någonstans i ditt hem. För den som vill känna inspiration kan jag rekommendera bloggen minimalisterna.se. De har en massa bra tips för den rensningssugne, men framför allt så krävs det bara att läsa ett blogginlägg eller två innan man känner rensningslusten komma farande. Eller läs boken The life-changing magic of tidying up av Marie Kondo (Välj den engelska utgåvan). Marie är en japansk rensningskonsult som hjälper sina klienter att rensa ur och få ordning i sina hem en gång för alla. Och utöver en massa tekniker man kan använda sig av för att vara effektiv och systematisk i sin rensning så är hennes grundbudskap, att för varje pryl i ditt hem, hålla den i din hand och fråga dig själv om prylen får ditt hjärta att ‘spark joy’. Bara de saker som får ditt hjärta att slå lite extra får stanna kvar och på så sätt får du ett hem med minimalt med prylar som alla får dig att må bra.

Men glöm inte, den ultimata friheten ligger inte i att rensa ur, utan i att sluta konsumera! Men det får bli ett annat inlägg.

image

Kolla in! Ett välstädat hem och en ren tvååring. Samtidigt!image

Fröknäcke och höstfix i köket

Hösten är här

Då har hösten hittat till Skåne. Temperaturen har slagit om och gräs och löv börjar så sakteliga gulna. Efter den fantastiska sensommaren välkomnar jag hösten. För första gången sedan vintern känner jag att det är okej för oss alla att stanna inne en dag och göra saker i lugn och ro utan att känna något behov av att ta vara på dagen utomhus. Kanske gäller det framför allt barnen som nu gärna får sitta inne och kura. Det är en underbart mysig känsla när alla fem är hemma och har olika projekt på gång i olika delar av huset och jag får en otrolig lust att göra allt det där som man gör när man förbereder sig för vintern i grottan ni vet. Baka, frysa in, bona till det. Ja, det är något speciellt skönt med de första höstdagarna.

Den här helgen har visserligen ändå ägnats en del utomhus för att förbereda trädgården för den kallare delen av året, men framför allt så har det spenderats tid i den varmare delen av hemmet. Jag har städat, tvättat småbarnskladdade gardiner, satt en helt ny sats kombucha (den har vilat i några veckor men nu är det dags igen), bakat fröknäcke, muffins och en löjligt god kaka som jag fryst in i bitar för att ta fram till höstens alla fikastunder.

Recept och en blogg att inspireras av

Kombucha-recept hittar du här. Och den där fantastiska kakan jag frös in i små munsbitar, den hittar du här, i en superinspirerande blogg tillsammans med många andra fantastiska recept av organicbymommy!

Jag delar med mig av fröknäckereceptet här nedan. Glutenfritt och veganskt. Det är samma recept som du hittar överallt på nätet, men jag har bytt ut det så vanliga majsmjölet mot rismjöl. Enbart för att jag kan köpa ekologiskt rismjöl, men inte ekologiskt majsmjöl, i vår matbutik. Jag brukar också ha i lite fiberhusk för att smeten ska binda ihop sig ordentligt, men det går lika bra utan då linfröna gör jobbet lika bra.

Gluten- och mjölkfritt fröknäcke

 • 2 dl rismjöl
 • 3/4 dl solroskärnor
 • 1/2 dl sesamfrön
 • 1/2 dl linfrön
 • 1/2 dl pumpakärnor
 • 1 tsk flingsalt
 • 1/2 dl olivolja
 • 2 1/2 dl kokande vatten
 • ev 1 tsk fiberhusk

 

Sätt på ugnen på 150 grader. Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. Låt smeten stå och svälla i ca tio minuter så att vätskan sugs upp av linfröna och fiberhusket. Bred sedan ut smeten på bakplåtspapper, så tunt du kan, och sprinkla lite extra flingsalt över smeten. Sätt sedan in i ugnen i 60 min. När knäcket har fått lite färg och inte längre är ‘degigt’, ta ut och skär upp det i bitar medan det är varmt. Enklast skär du med en pizzaskärare. Låt det sedan svalna på ett galler.

Jag äter mitt knäcke med nötsmör och sprinklar lite extra salt på. Det blir för himla gott!

image

Allt som behövs! Går snabbt som tusan att ro ihop.

image

Bred ut så tunt som möjligt. Speciellt i mitten där det lätt blir tjockare än på kanterna.

image

Godast med nötsmör och salt!

image

Min uppstädade kombuchasats! Efter grundsatsen ska det bryggas kombucha som räcker hela hösten!Loppis i Helsingborg!

Vår gata ska ha loppis imorgon, söndagen den 25/9, kl 10-15. Adressen är Erik Rödes gata i södra Helsingborg. Hela gatan förvandlas till en gatumarknad och det kommer säljas allt mellan himmel och jord. Ett litet smakprov av  det jag kommer sälja visas nedan. Jag kan tillägga att det är en bråkdel av allt jag har sorterat ut här hemma. Man skulle kunna tro att vi skulle flytta, men nej, det är bara jag som vill skala ner…

Det hade varit så himla roligt att se er här så kom och gärna och säg hej och fynda på en och samma gång!

image

Jag säljer såklart en massa barnsaker. Och leksaker. Som här; en rygga, en bebisgunga, en sööööööt nalle, Nicke Nyfiken och en bärsjal från Granit. Inget över 40 spänn.

image

Det finns även vinterkläder. Här lite bebisstorlekar. Små söta mössor, små söta tossor, små söta vantar, små söta overaller och jackor. Ja, ni fattar!

image

Och mängder med löjligt fina bodys och pyjamaser. De allra flesta i ekologisk bomull, några till och med inhandlade i NY (någon som kommer ihåg?). Säljs för 20 kr/st.

image

Till och med lite färgglatt kan man hitta. Här från Villervalla, 20kr/st.

image2

Och så fina tröjor. Och byxor. Så mycket ekologiskt. Åh, jag kan inte fatta att mina killar inte får plats i dessa fantastiskt söta kläder längre. Jag får nästan en klump i halsen.

image

Och precis när man tror att jag bara säljer barngrejor så överraskar jag med lite andra prylar. Jag har rensat ut kuddar och mattor och gardiner och vaser och bestick och en massa annat konstigt. Dessutom kommer det finnas dam- och herrkläder, böcker och leksaker. Och mer leksaker.

image1

Det här är kanske det finaste jag säljer enligt mig. En handgjord liten kuvertväska som jag köpte i Shanghai för några år sedan och aldrig har använt. Den är sååååå fin och i finaste sidentyg med en magnetisk list som håller den stängd. Jag tror att man måste räcka över hela 80 kr för att få vandra hem med den skönheten. Så att jag vet att man verkligen vill ha den. (Jag köpte även en gul lika bedårande fin, men den behåller jag själv.)
Bästa sättet att starta morgonen

Det där med att det är så viktigt att få en bra start på dagen kan kanske kännas lite provocerande hurtfriskt vissa morgnar, speciellt de dagar som börjar alldeles fel. Och även om man kan vända på vilken dålig morgon som helst till att bli den bästa av dagar, så är det lättare att hålla humöret och energin på topp de dagar som börjar bra redan från start. Jag är en person som gillar när morgonen är förutsägbar och enkel så att jag slipper tänka förrän hjärnan har kommit igång ordentligt. Så jag har satt en intention kring hur jag vill att mina morgnar ska se ut. Hur jag ska starta dagen för att den sedan ska fortsätta på bästa sätt. Så när jag får välja så ser min morgon helst ut så här:

 • Vakna naturligt, av solens ljus eller av glada, småpratande barn
 • Ta ett ‘idag-väljer-jag-att-känna-mig-kort’. Det är ett superkul sätt att börja morgonen!
 • Torrborsta ansiktet för att få igång blodcirkulationen och få tillbaka känslan av att befinna mig i världen igen. Helst torrborsta hela kroppen om det finns tid. Det här känns lika effektivt för piggheten som att träna på morgonen, fast tar typ två minuter.
 • Dricka ett stort glas ljummet filtrerat vatten med något basgörande i, antingen pressad citron eller min favorit, en tesked bikarbonat
 • Om det finns tid och möjlighet, meditera i tio minuter, helst under bar himmel, för att lägga min energinivå rätt, sätta intentioner för dagen och andas ner morgonluft i magen.
 • Äta en god och näringsrik frukost. Just nu är  jag helt insnöad på grönt te med honung och havremjölk, rostad, glutenfri macka med majonäs, avokado och örtsalt. Så himla gott!
 • Få i mig de kosttillskott jag känner att jag behöver för dagen. Oftast blir det någon olja för hjärnan (nattljusolja eller omega3), probiotika för tarmen, alger (chlorella) eller kisel (silica) för att ge kroppen en chans att göra sig av med gift och så någon form av multivitamin och/eller extra basisk mineral. Jag varierar oftast mellan kalcium, zink och järn lite beroende på hur jag känner mig och vad jag ska göra. Kalcium (och gärna K2 samtidigt) om jag ska vara utomhus, zink om jag känner mig förkyld eller nedsatt på något sätt eller järn om jag känner mig trött eller har mens. Om allt är som vanligt tar jag bara en multivitamin. Magnesium tar jag på kvällen eftersom det är så sjukt bra och avslappnande för nattsömnen.

 

Om man har intentionen att påbörja dagen på ett visst sätt och i förväg tänker ut hur man vill ha det, så blir det så himla mycket lättare att göra bra val i stunden. De flesta morgnar får jag gjort ovanstående, fast i varierande grad. De morgnar när tid inte finns så blir det några saker som får stryka på foten. Istället för att torrborsta hela kroppen så hinner jag kanske bara några snabba drag med borsten i ansiktet och istället för att meditera så hinner jag kanske bara sluta ögonen i några sekunder och välja några tankar av tacksamhet och dagens ambition. Men det är ju inte fy skam!

image

Mmmmmm. Det här är så gott att jag kan längta efter frukosten redan på kvällen. Frukosten kompromissar jag aldrig med. Nu händer det inte jätteofta eftersom jag sällan har tider att passa på morgonen, men om jag någon gång försover mig eller är superdupersen till något så tar jag med mig en banan, en näve nötter och vatten/smoothie/kombucha/kokosvatten/te i termos och äter på vägen. Det duger fint!När energierna synkar

Det här dagen har varit sådär riktigt skön som det blir ibland när alla i familjen har bra energier som synkar. Inget är jobbigt eller gnälligt, utan det skrattas och leks och tränas och äts en massa nyttigheter. Och så sommarvärme på det. Så jag gav mig ut och sprang. Tre kilometer räcker för att jag ska få puls och känna lyckan rusa genom blodet. Så underbart och härligt det är att springa! Att använda sina ben och sin kropp för att flyga (hehe) genom landskapet! imageEfter-löpning-stretch kan lätt kombineras med att spana jordgubbar i odlingslådorna. Våra plantor är jätteproduktiva så här på sensommaren. imageDet gäller även våra vinrankor som fullständigt har gått bananas i år. Så mycket druvor! Jag bara hoppas att de hinner mogna ordentligt innan frosten kommer.Skärmavbild 2016-08-30 kl. 15.28.08

Mitt nya liv börjar ta form

Ja, så känns det faktiskt. Att det nya liv jag drömt om så länge äntligen har börjat manifesterats. För såklart menar jag inte att ett nytt liv plötsligt uppenbarat sig och tagit form rakt under mina fötter. Det är fortfarande mycket som är samma som jag inte vill ändra på. Jag har fortfarande samma familj och samma vänner, bor i samma stad i samma hus och är samma Mia som förut, men det är ändå en väsentlig skillnad mellan nu och några år sedan. Och det är att jag till slut tog steget att bryta mig loss helt från det jobb som inte längre passade mig. Att jag tog beslutet att äga min egen tid.

Jag visste det länge, i många långa år, att jag ville göra något annat. Jag ändrade villkor och förutsättningar under en lång tid – fick bättre betalt och gick ner massor i tid, fick än större friheter i form av ansvar och flexibilitet, hade långa semestrar, extra föräldraledigt osv. Men ironiskt nog blev det att ju mer jag släppte taget om jobbet, desto bättre verkade jag prestera och jag drogs åt håll som jag egentligen inte ville. Till slut fanns där inga val som fungerade för mig, trots att jag faktiskt inte kunde ha en lyxigare, roligare eller bättre betald tjänst inom det område jag befann mig. Det kändes oviktigt, som ett slöseri med min tid, och jag kände en intensiv längtan att slå slag i saken och säga upp mig.

Till vad visste jag inte, även om jag hade mina aningar. Det finns nämligen två saker som jag ständigt återkommer till och som är det som jag längtar efter att få lägga tid på. Ni vet, efter att barnen har somnat och man bestämmer sig för att strunta i att röja i huset utan istället sätter sig med något man verkligen tycker riktigt mycket om.

Det första är alternativmedicin. Jag vet inte hur många hundratals timmar de senaste åren jag har lagt på att läsa om eller testa än det ena än det andra i ämnet. Artiklar, rapporter, nyheter och dokumentärer. Kurer, kosttillskott, mat, healing. Det är bara så himla intressant och jag vill ständigt lära mig mer! Så jag anmälde mig till en utbildning i alternativmedicin. Jag tänkte att jag skulle göra det vid sidan av jobbet så länge tills det kunde bli något riktigt av det. Läsa extra på kvällar och helger, kanske så småningom börja konsultera. Även om jag inte riktigt såg framför mig hur mitt yrkesliv efter kursen skulle se ut inom det området, så var ändå kursen så sjukt lockande att jag tänkte satsa. Och eftersom det kändes som den enda vägen ut vid tillfället, så var det som att min värld gick under lite när jag precis innan kursstart fick veta att kursen ställts in. Jag visste ju att jag inte skulle kunna uthärda ytterligare en höst på ett jobb jag inte brann för.

Så som en tröst bestämde mig istället för att lägga mina ihopsparade kurspengar på mitt andra stora intresse. Mitt livslånga nöje. Fotografering. Jag skulle äntligen köpa mig en riktig kamera. Missförstå mig rätt, jag hade redan en systemkamera jag hade fotat manuellt med i tio års tid, men jag hade väldigt länge drömt om att få köpa en ny, riktigt bra kamera och ta riktigt bra bilder med. Så jag gjorde det. Och när jag googlade runt efter vilken kamera som var den bästa för mig så hittade jag plötsligt en restplats till en ettårig fotografutbildning på en folkhögskola på pendlingsavstånd hemifrån. Och då slog det mig äntligen! Jag ska bli fotograf! Det är ju det jag vill göra! Jag ska köpa mig tid med hjälp av en utbildning i ett år för att våga satsa helt ut. Så jag sökte utbildningen samma dag och sade upp mig från jobbet några dagar senare. Så himla enkelt beslut det var. Jag har ju egentligen vetat det länge, men att fotografera har ju samtidigt varit mitt största intresse. Man jobbar väl inte med sina största intressen? Eller?

Nu gör jag det. Nu är jag fotograf. Det är mitt nya liv. Jag viger inte en timme av mitt liv åt någon annan för något jag inte brinner för. Jag ger inte bort min energi och lojalitet till ett stort företag. Energi jag aldrig kan få tillbaka. Nej, nu lägger jag min tid på saker som ger energi till mig och min familj. Jag är glad när arbetsdagen är slut. Jag har energi kvar. Jag vill fortsätta jobba, men jag vill också vara med min familj. Jag får vara kreativ. Jag får se och fånga vackra saker varje dag. Jag får vara utomhus. Jag får sitta i lugn och ro och ensamhet och redigera bilder. Jag investerar i mig själv för mig själv och framför allt, det jag gör utvecklar mig själsligen. Jag känner det. Det känns meningsfullt.

Och pengarna? De kommer. Det vet jag.

Ni som är intresserade av att se vackra vyer, glada och unika människor och kära brudpar, kika gärna in på www.miatjarnlund.se eller följ mig på insta @fotografmiatjarnlund. Det är där jag håller till numera. Och bor ni i Skåne, boka gärna in mig för uppdrag, vare sig det är att fota nyfödda bebisar, springande tvååringar, romantiska bröllop eller helt kommersiella uppdrag. Jag kommer dock fortsätta blogga här om saker som har med friskvård och sundhet att göra. För nu väljer jag ju själv var jag pytsar in min tid. Och då finns det tid för hälsa! Och nästa kliv blir såklart att kombinera mina stora intressen; fotografering, skrivande och hälsa. Oändliga möjligheter!

Skärmavbild 2016-08-30 kl. 15.28.08

Min alldeles egen hemsida. www.miatjarnlund.seEgen nötmjölk

imageIgår gjorde jag en laddning egen nötmjölk. Vanligtvis köper jag färdig havremjölk eller rismjölk som jag använder i te, smoothies etc, men ibland känns det riktigt lyxigt att göra egen mjölk på sina favoritnötter. Här kommer receptet.

Nötmjölk 2 liter

 • 200 g valfria nötter (t.ex. cashew, mandel, hasselnötter eller en blandning)
 • vatten
 • 1 tsk havs-/himalayasalt
 • ev. 3-4 dadlar
 • nötmjölkspåse

 

Lägg nötterna i blöt (täck dem med vatten i en skål) några timmar eller över natten. Det gör näringen i nötterna mer lättsmält. Skölj sedan nötterna och täck dem precis med nytt vatten i mixern. Mixa sedan tillsammans med salt och dadlar tills allt är finfördelat. Fyll upp mixern helt med vatten och mixa igen. Lägg nötpåsen i en skål och sila blandningen genom nötpåsen. Hjälp till med händerna och krama innehållet i påsen när det inte längre släpper igenom vätskan. När allt som är kvar i påsen är en torr nötmassa är mjölken klar. Fördela på flaskor och ställ i kylen. Mjölken håller i några dagar upp till en vecka.imageBlötlagda avsköljda nötter, salt, dadlar och några deciliter vatten mixat på högsta effekt i ca 30s imageSedan fylla upp med vatten och mixa igen imageFärdigmixatimageBlandningen silas genom en nötmjölkspåse över en skålimageNär mjölken inte längre rinner igenom påsen får man börja krama den med händerna

Nötmjölken kan man dricka som den är, använda i te eller smoothies eller smaksätta på olika sätt. En favorit är att värma den, blanda i kakao och agavesirap och dricka som varm choklad. Slurp!Det här är jag

image

Det här är jag. Jag har hunnit bli 38 år gammal. Det slog mig idag när jag såg mina barn vara helt stora. Jag är på intet sätt purung längre, men jag börjar bannemej bli rätt vis, även om jag fortfarande råkar bränna mig i solen ibland. (Rättvis har jag för övrigt alltid varit.)

Jag har exempelvis lärt mig att saker och ting inte alltid är vad de verkar vara, att det finns filter som lägger till och tar bort. Jag har lärt mig att avokado och örtsalt är det grymmaste pålägget och att jag faktiskt aldrig har gillat att äta döda djur. Jag har lärt mig att det enda som verkligen spelar roll är hur mycket äkta kärlek jag sprider omkring mig och att det enda jag någonsin verkligen har är nuet.
Jag har lärt mig att jag är ansvarig för allt som händer mig och att jag aldrig kan klaga, bara välja annorlunda. Men att jag däremot inte kan välja åt andra och att tålamod därför är guld värt. Att många klyschor är smärtsamt sanna, men inte betyder något förrän de förstås utifrån eget perspektiv. Att allt vi behöver lära oss här i livet är att släppa taget om det vi håller fast vid allra hårdast.

Jag har också lärt mig att jag alltid visste vem jag var, att tankar blir till sanningar, att man får mer gjort om man går långsamt och att det ändå är rätt gött med tystnad. Det är väl ändå inte fy skam på 38 år.

Vad har du lärt dig? Hit me!Vegansk kokosgryta med grönsaker och ris

Här kommer ett recept på en varm god middag som både små och stora barn älskar! Den är fylld med bra näring och tillräckligt med fett för att hålla alla glada och nöjda länge.

Den kan såklart göras på precis just de grönsaker man råkar ha hemma, men om jag och barnen får välja så blir det enligt det här receptet.

Grönsaker i kokos med ris

 • 1/2 blomkål
 • 1/2 broccoli
 • 1/2 röd paprika
 • 1/2 gul paprika
 • en näve champinjoner
 • en halv gul lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • kokosolja att steka i
 • 1 burk kokosgrädde eller kokosmjölk
 • röd currypasta
 • en tesked grönsaksbuljong
 • salt o peppar
 • ett bra ekologiskt ris (helst inte vitt)

 

Jag brukar börja med att ångkoka blomkålen och broccolin ihop. Jag har en såndär grym kastrullinsats som man ställer över lite kokande vatten på botten. Grönsakerna blir klara på några minuter. Samtidigt så steker jag löken, champinjonerna och paprikorna i en stor klick kokosolja. Ta smakfri om barnen är känsliga för för mycket kokossmak. Sedan tillsätter jag den pressade vitlöken och låter den böka ihop sig lite med steksmaken innan jag häller över kokosgrädden och blandar i currypasta, buljong och kryddor. Jag låter alltihop sjuda ihop en stund i mån av tid, men har man bråttom är det ätklart nästan på en gång. Serveras till ett gott ekologiskt ris eller råris.imageFörst ska det ångkokas och stekas och kokas ris. En ångkokningsinsats kan man exempelvis köpa på ClasOhlson för 59kr. imageSedan steker man ihop alla grönsaker en liten stund tillsammans med vitlöken innan man häller på kokosgrädden och smaksätter. Jag steker helst i vår kolstålspanna. Gjutjärn funkar ju också. Men undvik helst teflon.imageFärdigt ser det ut ungefär så här utan någon ansträngning vid upplägg, hehe. Perfekt även för de minsta barnen. Och behöver inte kompletteras med några grönsaker vid sidan om.