Mias Familjeblogg

Tips mot röd babyrumpa

Här kommer mitt absolut bästa tips för att motverka röd och irriterad bebisrumpa. Det är enkelt, billigt, kemikaliefritt och ekologiskt. Det stavas l-u-f-t. Luft! Släpp ut rumpan ur blöjan och låt den andas helt enkelt.

Jag har en tro på att bebisar mår bra av att vara lite mer nakna. Tänk att något av det första som händer när de kommer till världen är att de får en blöja på sig och att den där blöjan sedan sitter på plats i flera år. Utan medveten luftning kan ett spädbarn lätt ligga i blöja konstant i flera månader (speciellt under vinterhalvåret?) och hur skönt kan det vara? Nej, huden är ömtålig och den behöver andas.

Så här kommer några naken-tips:

  • Gör det till en vana att alltid ta av blöjan det första som görs på skötbordet och låt den bli det sista du sätter på igen. Däremellan, när du tvättar luddsvettiga händer, klipper naglar, ger babymassage, pillar skorv, tvättar kladdiga ögon, sjunger Lille katt eller vad du nu kan tänkas göra på skötbordet, så får rumpan andas en liten stund.
  • Lägg ut en mjuk filt eller fäll som du täcker över med en handduk (eller tre) på golvet. När bebisen är vaken och nöjd, lägg hen naken på mage på handduken och vips så slår du två flugor i en smäll – lufta rumpa och träna nacke. Det går såklart att lufta rumpan på rygg också, men har du en kille så se till att inte ha icke-avtorkbara saker eller textilier inom en radie av i alla fall två meter… Men var inte rädd för lite kiss på golvet. Bebiskiss är otroligt rent och består nästan bara av vatten.
  • När du har badat bebisen, vira in hen naken i en handduk och låt hen amma eller äta. När bebisen så småningom somnar, lägg hela handdukspaketet i säng eller vagn och låt huden vila från blöja och kläder hela sovstunden. (Bli inte förvånad om bebisen sover extra gott på det här sättet). För den modige, lägg dig på rygg på en handduk i sängen (med en bra bok inom armlängds avstånd) och låt bebisen sova helt naken på mage på din mage. Bebisar upplever hud-mot-hud-kontakt oerhört positivt och det utsöndras oxytocin (må-bra-hormon) hos både förälder och barn. Och nio gånger av tio kommer inget kiss förrän blöjan kommer på igen.imageimageHär ligger han, Jesus-barnet, naken och inlindad i handduk på diverse olika ställen. Han sover som en liten prins när han är nybadad. Och naken då.

One comment on “Tips mot röd babyrumpa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din närhet. För det här är viktigt. Giftiga mensskydd är norm Att läsa på om vad som […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]

Rensa ut och känn dig fri!

Rensa ut och känn dig fri!

Blogginlägg

Rensningslust Nästan varenda höst hamnar jag i rensa-ur mode. Det hör antagligen ihop med att mer tid spenderas inomhus och att jag får ett behov av att mysa till det och känna mig riktigt hemma i huset. Och att känna sig bekväm i sitt hem innebär för mig till stor del att omge mig med […]

Fröknäcke och höstfix i köket

Okategoriserade

Hösten är här Då har hösten hittat till Skåne. Temperaturen har slagit om och gräs och löv börjar så sakteliga gulna. Efter den fantastiska sensommaren välkomnar jag hösten. För första gången sedan vintern känner jag att det är okej för oss alla att stanna inne en dag och göra saker i lugn och ro utan […]

Loppis i Helsingborg!

Loppis i Helsingborg!

Bebisliv

Vår gata ska ha loppis imorgon, söndagen den 25/9, kl 10-15. Adressen är Erik Rödes gata i södra Helsingborg. Hela gatan förvandlas till en gatumarknad och det kommer säljas allt mellan himmel och jord. Ett litet smakprov av  det jag kommer sälja visas nedan. Jag kan tillägga att det är en bråkdel av allt jag […]