Mias Familjeblogg

Feber och snuva

Jag blev sjuk. Jädrar alltså. Höstens första förkylning som överlistade oss. Eller inte oss. Bara mig. Lillkillen har varit lite smårosslig på morgnarna, men det är allt. Storkillen och mannen känner inte av någonting som vanligt. Sander verkar helt opåverkad trots dagliga pussar på munnen. Men jag blev sjuk.

Mitt immunförsvar har på några år gått från rekorduselt till rekordstarkt och ändå är det fortfarande familjens svagaste. Fast egentligen vet jag varför. Och det var faktiskt inga baciller som överlistade mig denna gången. Baciller utsätts vi ju för överallt och hela tiden och immunförsvaret bör och kan stå emot det vanligtvis. Nej, denna gången hade jag svikit mitt immunförsvar. Sänkt det på eget bevåg. Att jag inte lär mig.

Det var förra veckan som det blev fel. Flera gånger. Jag fick i mig mjölk på olika sätt. På onsdagens blockflöjtskonsert fikade vi och jag valde en god morotskaka och kaffe. Och på torsdagen bakade jag så himla goda bovetefrallor. Barnen fick med smör och ost på. Jag var sjukt sugen på detsamma. (Är det något jag verkligen kan sakna så är det just smör som smälter och en stark god ost på nybakt bröd.) Så jag började sukta. Det var ju trots allt väldigt länge sedan jag var förkyld eller hade ont i huvudet eller kände mig risig. Jag minns faktiskt inte ens när det var sist. Och morotskakan dagen innan hade ju gått jättebra trots att den innehöll mjölk. Så jag kände mig stark. Blev lite nonchalant. Tänkte att det där med mjölk i min kropp nog är lite överdrivet ändå. Eller kanske inte överdrivet, men överspelat. Det har nog ingen effekt längre. Så jag tog en fralla med smör och ost. Och det var gott. På fredagen brydde jag mig inte om att kolla upp skolmaten. Något var troligtvis stekt i smör – köttbullarna kanske.

Först, i torsdags och fredags, kändes det grymt. Den första reaktionen med yrsel uteblev. Men det tog inte lång tid innan jag började känna av det. I lördags var jag tung i kroppen. Huvudet och tankarna hängde inte med. Tiden flöt samman. Jag började känna den där känslan i halsen. I söndags vaknade jag med halsont och förkylningen var ett faktum. En macka med smör och ost höjer alltså inflammationsnivån i min kropp såpass mycket att den inte längre kan stå emot lite vanliga bacillusker som vi garanterat har över tröskeln här var och varannan dag. (Jag är annars en sådan som inte har några problem att bjuda in folk som är hemma och vabbar sina kräksjuka barn och sånt. Det biter helt enkelt inte vanligtvis.)

Jag måste ändå säga att trots att jag denna gången gick bet och inte klarade av att mota förkylningen i grind, så är hela förkylningsprocessen bra mycket snabbare och mildare än vad den var för några år sedan. Jag tyckte då att det var helt sjukt att mannen kunde vakna och säga att han hade lite ont i halsen och på kvällen kunde säga att han nu hade blivit snorig för att sedan dagen efter känna sig helt bra igen. Jag trodde han drev med mig. Då var jag nämligen sjuk på riktigt. Ont i halsen så att jag knappt kunde svälja gick jag med i tre-fyra dagar innan förkylningen gick över i en enormt tryckande täppthet och sedan feber och enorma mängder snor, ett tillstånd som hängde i sig i ytterligare flera dagar. Jag blev också sängliggandes när förkylningen väl bröt ut. Det fanns inte en chans att jag orkade göra någonting. Öronen ringde, kroppen var så matt att den inte orkade stå, jag var yr och febern var hög. Ofta blev förkylningen långdragen eller gick över i något värre, som bihåleinflammation eller lunginflammation.

Om jag jämför det med när jag nu får en förkylning så är skillnaden milsvid. Det halsonda går över i täppthet och lätt feber på mindre än ett dygn. Redan dagen efter är jag snorig och känner att infektionen är besegrad och nu bara ska ut ur kroppen. Jag behöver inte heller ligga ner. Jag kan faktiskt till och med vara uppe och hålla på som vanligt för det mesta. Det är för mig helt magiskt. Eller nej, inte magiskt. Det är faktiskt helt tragiskt. Tänk att jag då inte visste hur kass kroppen var. Jag förstod ju att alla inte blev lika sjuka som jag blev, men jag förstod inte att det faktiskt var fel. Att kroppens immunförsvar var helt kört i botten. Jag trodde bara att det var mitt sätt att bli sjuk på. Och framför allt så vägrade jag se hur illa mjölken gjorde min kropp. Ironiskt nog så älskade jag istället mjölk. (Så om du är sjuk ofta och känner igen dig i min beskrivning av att en förkylning kan kännas som att kroppen fullständigt kapitulerar, våga tänka tanken att det kanske är mjölken din kropp inte vill ha.)

Nu vet jag i alla fall annorlunda. Förlåt kroppen. Förlåt immunförsvaret. Nu kan vi detta och vet vad vi ska göra åt det. No more milk. Nu blir det boost istället. För nu har vi tvåtusentjugo saker på gång. Det är ju december.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de är höga, så vibrerar de snabbt. Beroende på hur energin organiserar sig och hur snabbt den […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din närhet. För det här är viktigt. Giftiga mensskydd är norm Att läsa på om vad som […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]

Rensa ut och känn dig fri!

Rensa ut och känn dig fri!

Blogginlägg

Rensningslust Nästan varenda höst hamnar jag i rensa-ur mode. Det hör antagligen ihop med att mer tid spenderas inomhus och att jag får ett behov av att mysa till det och känna mig riktigt hemma i huset. Och att känna sig bekväm i sitt hem innebär för mig till stor del att omge mig med […]

Fröknäcke och höstfix i köket

Okategoriserade

Hösten är här Då har hösten hittat till Skåne. Temperaturen har slagit om och gräs och löv börjar så sakteliga gulna. Efter den fantastiska sensommaren välkomnar jag hösten. För första gången sedan vintern känner jag att det är okej för oss alla att stanna inne en dag och göra saker i lugn och ro utan […]

Loppis i Helsingborg!

Loppis i Helsingborg!

Bebisliv

Vår gata ska ha loppis imorgon, söndagen den 25/9, kl 10-15. Adressen är Erik Rödes gata i södra Helsingborg. Hela gatan förvandlas till en gatumarknad och det kommer säljas allt mellan himmel och jord. Ett litet smakprov av  det jag kommer sälja visas nedan. Jag kan tillägga att det är en bråkdel av allt jag […]