Mias Familjeblogg

Smakportioner

Sander är hungrig. De senaste veckorna har bröstmjölken inte riktigt räckt till. Jag har ammat och ammat och ammat och han har jobbat och jobbat och jobbat, men han går inte upp i vikt. Och han har bajsat och kissat för lite och för sällan ganska länge nu. Jag har därför fått tänka om lite kring maten. Jag vill ju inte att han ska vara hungrig.

Min ursprungliga plan var att helamma tills han var sex månader ungefär och då börja med smakportioner (men fortsätta amma flera gånger per dygn). Jag har ju inte heller gett honom någon form av ersättning eftersom jag har velat hålla honom ifrån mjölkprodukter. (Ett visst mått av mjölkprodukter, så som ekologiskt smör har jag dock tänkt införa så småningom.) Gluten tänker jag hålla så långt bort från honom som det är möjligt.

För att lösa det omedelbara behovet av mat när vi insåg att han faktiskt inte fick i sig tillräckligt så gav vi honom två omgångar ersättning per dag, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Jag hittade en ekologisk ersättning från Hipp som kändes mest okej. Han slukade i sig den extra mjölken och jag fällde många tårar när jag insåg att han har jobbat så hårt för maten att det har blivit ett nollsummespel rent energimässigt för honom. Den extra mjölken gjorde i alla fall att mina bröst kunde komma ikapp och fylla på sig mer så att nästa amning innehöll mycket mer mjölk. Det blev snabbt en god spiral.

Nu blir den nya planen att införa lite mat redan nu, när han är 4,5 månad. Så samtidigt som han fick den första ersättningen, för någon vecka sedan, började jag också ge honom någon tesked kokosolja (ekologisk från kung markatta) per dag för att vänja honom både vid skeden och vid smaken av kokos. Sedan tre dagar tillbaka äter han också sin första smakportion, några teskedar mosad avokado uppblandat med en tesked kokosolja och lite bröstmjölk. Och han älskar det. Gapar, kletar runt i munnen och sväljer. Gapar mer.

Jag tänker fortsätta med varje ny smak i några dagar och sedan testa något nytt. Näst efter avokado ligger saker som ångkokt zucchini, blomkål, palsternacka, morot och ärtor. Sedan kommer jag även testa tre recept ur Barnmatsboken som alternativ till välling så att vi kan fasa ut ersättningen igen. Det första är en varm vällingliknande dryck gjord på bovete- och quinoamjöl, havre- eller kokosmjölk, vatten och lite kokosolja. Det andra är en varm äggbaserad dryck och det tredje en gröt gjord på bovete. Allt utan gluten. Dessutom kommer jag självklart testa chiapudding i olika varianter. Bästa barnmaten!imageFörsta smakportionen. Avokado. Serverad i ett fint, giftfritt set gjort av ekologiskt bambuträ.imageRedan lite rundare tycker mamma.

Tre spädbarn har jag ammat och jag var så himla säker på att jag gjorde allt rätt att jag inte såg hur Sander fick jobba. Det gör lite ont i hjärtat att tänka på det. Men som jag har konstaterat så här i efterhand: han led förhoppningvis aldrig av sin hunger eftersom han åt lite hela tiden. Han har ju faktiskt varit en väldigt nöjd bebis, men han har fått jobba orimligt mycket för sin mat. (Det kanske är därför han inte har velat ta napp heller. Eftersom det går åt energi till att suga men inte kommer någon mjölk.) Och han har nog inte varit riktigt mätt på länge.

Nu när han är mätt så är han dock nöjd på ett annat sätt. Är vaken och glad i längre perioder. Sover bättre på dagtid. Ammar mer intensivt men kortare. Har väldigt mycket bättre ruljans på magapparaten. Och jag märker att han gör stora framsteg utvecklingsmässigt. Han har börjat skratta högt när man busar med honom. Testar sin röst och tjuter högt emellanåt. Ligger konstant i happy baby pose och pillar med fötterna. Sånt som han gjorde litegrann förut, men gör mycket mer av nu. Min älskade lille vän.


10 comments on “Smakportioner

 1. Eleonor on

  Vad glad jag blir att du skriver om detta! Jag har själv en 4 månaders lite tjej hemma och ska snart börja med smakportioner. Vill gärna ha tips, idéer och tankar kring den första maten.
  Du skriver att du undviker gluten helt.. jag var på bvc och fick höra att jag borde introducera det snart.. hur tänker du om det?
  Tack för en bra blogg 🙂

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Hej Eleonor,
   Vad glad jag blir att du läser min blogg. Och vad ledsen jag blir att BVC ger så utdaterade råd. Här skriver Kostdoktorn en riktigt bra sammanfattning kring det här med gluten till småbarn. Kontentan är ju senare desto bättre. Baserat på nya studier publicerade i New England Journal of Medicine – världens högst ansedda vetenskapliga tidskrift.
   Kram Mia

   Svara
 2. Emelie on

  Hej!!
  Aaaaaa vad jag älskar din blogg!! Klockrena inlägg som vanligt. Får man fråga vilken av de ersättningar från hipp du använder? Min lilla tös är vaken HELA dagarna och äter varannan timma dygnet runt, hon äter snabbt och är nöjd mellan målen men fick mig en tankeställare av ditt i inlägg och kanske är det så att hon inte är mätt. För då kanske hon sovit mer ovh djupare och bättre. Tacksam för svar bästa Mia!

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Hej och vad kul att du gillar bloggen!
   Vi använder Hipp Baby Combiotik 1.
   Det där med orolig sömn är lite lurigt att bedöma tycker jag för det kan signalera om så mycket mer än just mat. Behov av närhet. Kliande tänder. Gasig mage. Mycket intryck. Även om de såklart sover lite tyngre när de är ordentligt mätta.
   Men om du är orolig tycker jag du ska gå på vikt och blöja. Går hon upp som hon ska? Sander hade tappat 2,5 kurvor på 2 månader. Någon drop kan vara naturlig när de börjar röra sig mer eller så, men när det inte tas igen så signalerar det något annat. Men lättast är nog att kolla blöjorna. Om de får tillräckligt med energi ska det emellanåt bli riktigt tunga kissblöjor. Och det ska bajsas med hyfsat jämna intervall (vilka dock kan skilja sig mycket). Sander har gått från att bajsa var tredje vecka (!) till en gång i veckan ungefär. Och kissblöjorna är betydligt tyngre. En bebis som inte kissar och bajsar går på sparlåga.

   Svara
 3. Emma on

  Vet inte hur relevant detta är, men hoppas att mitt tips passar någon: Har man svårt både med att barnet är på gränsen till förstoppat och inte går upp i vikt har jag ett tips: Börja ta barnet på toa, om man inte redan gör det. Man kan börja egentligen hur tidigt som helst, men när de blivit stadiga och kan sitta är det såklart lättare, då kan man bara ha en minitoasits och hålla i dem.
  Har man svårt att komma igång med det och att lära sig när barnet behöver gå kan man prova ge mat till barnet samtidigt som toabesök (även om det inte är socialt accepterat i vuxen ålder…) och se om det kommer igång. Gör det det verkar barnet själv snabbt fatta och börja ge tydligare signaler varje gång de behöver gå. Då brukar magen komma igång rejält, vet att systerdottern fick mycket mer aptit och kom igång med ätandet, och jag upplevde detsamma med min son, som dock var en stadig bit. Och som förälder är det mycket lättare att hålla koll, annars kan det lätt bara bli pyttelite i blöjan flera gånger/dag och man vet inte riktigt om det var tillräckligt.

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Hej Emma.
   Åh vad kul att du tar upp detta! Jag har faktiskt alltid trott att barn kan lära sig toalettbesök på signal redan från spädbarnsålder. (Visst är det ju så att man i stora delar av världen, t.ex. Kina, inte använder blöja på bebisar, utan att beteendet blir betingat från väldigt liten ålder.) Både storkillen och Sander har i princip aldrig bajsat i blöjan, ens som spädbarn. Det har nästan varit så att jag tror att de inte kan. Som bebisar har de istället signalerat att de är väldigt missnöjda varpå jag efter mat och diverse andra knep tar dem till skötbordet och tar av blöjan och ger lite massage. Då har allt kommit där (vilket gör att man får vara jäkligt alert när det väl är dags…) Med Sander testade jag att hålla honom lite lätt sittandes över toaletten när han var mindre, men jag upplevde att massage fungerade bättre för honom. Kanske var han för liten. Det där med mat har jag aldrig testat. Svårt när man ammar liksom, haha. (Just Sanders problem var dock inte förstoppning, utan att det i princip inte blev något bajs.) Men ger man dem lite tid med blöjan av och masserar så gör det också susen. Och jag är övertygad om att de faktiskt hellre uträttar sina behov utan blöja på. Att det är något vi lär dem för att det passar oss bättre, eller för att vi inte förstår deras signaler. Coolt!

   Svara
 4. Emma on

  Jamen precis, de verkar verkligen förstå och tycka att det är skönare (och det kan man ju verkligen förstå). Och det går ju åt färre blöjor och behöver inte tvättas noga lika ofta! Haha ja, amma blir ju lite svårt, men när de blivit lite äldre 🙂 ja, jag tyckte också det var svårt med ett väldigt litet barn, men från ca 4 månader gick lillen regelbundet, då kunde han sitta på ett helt annat sätt, så han älskade sin lilla toasits! Och bekvämt för mamman, som sagt! Massage kan jag verkligen tänka mig är ett bra knep också!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din närhet. För det här är viktigt. Giftiga mensskydd är norm Att läsa på om vad som […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]

Rensa ut och känn dig fri!

Rensa ut och känn dig fri!

Blogginlägg

Rensningslust Nästan varenda höst hamnar jag i rensa-ur mode. Det hör antagligen ihop med att mer tid spenderas inomhus och att jag får ett behov av att mysa till det och känna mig riktigt hemma i huset. Och att känna sig bekväm i sitt hem innebär för mig till stor del att omge mig med […]

Fröknäcke och höstfix i köket

Okategoriserade

Hösten är här Då har hösten hittat till Skåne. Temperaturen har slagit om och gräs och löv börjar så sakteliga gulna. Efter den fantastiska sensommaren välkomnar jag hösten. För första gången sedan vintern känner jag att det är okej för oss alla att stanna inne en dag och göra saker i lugn och ro utan […]

Loppis i Helsingborg!

Loppis i Helsingborg!

Bebisliv

Vår gata ska ha loppis imorgon, söndagen den 25/9, kl 10-15. Adressen är Erik Rödes gata i södra Helsingborg. Hela gatan förvandlas till en gatumarknad och det kommer säljas allt mellan himmel och jord. Ett litet smakprov av  det jag kommer sälja visas nedan. Jag kan tillägga att det är en bråkdel av allt jag […]