Mias Familjeblogg

Alternativ till välling

Jag har börjat testa lite ny mat till Sander. Till lunch igår blev det ett mos på ångkokt palsternacka, kokosmjölk och lite kokosolja. Funkade finfint och han åt upp hela portionen även om han var lite lätt skeptisk de första tuggorna.imageMos på palsternacka. Mmmm.

Han har också fått testa på två olika alternativ till vanlig välling som kommer från Barnmatsboken. Det första är en varm äggdryck som han slukade i sig utan en min. Det andra är bovetevälling, som inte var fullt så poppis. Han sög i sig 50 ml med lite paus emellan och en del skeptiska miner. Men sen var det stopp. Jag tänker att det tar några gånger innan han vänjer sig, men att det kanske kan fungera på sikt. Recept på båda nedan.

Äggdryck

 • 1 ägg (eko)
 • 25 g smör (eko)
 • 1-2 dl kokande vatten

 

Mixa allt med en stavmixer och låt svalna.

Bovetevälling

 • 1.5 dl vatten
 • 1 msk bovetemjöl (eko)
 • 1 msk quinoamjöl (eko)
 • 1 dl havremjölk (går även bra med kokosmjölk)
 • en klick kokosolja

 

Koka upp vatten och mjöl i en kastrull tills det tjocknar. Tillsätt havremjölk och olja och låt svalna.imageimageVälling in the making.

Jag har även testat en bovetegröt som fick godkänt. Ska nog köra på den tills han vänjer sig vid bovete- och quinoasmak.

Bovetegröt

 • 1 msk bovetemjöl
 • 1 tsk quinoamjöl
 • 1 dl kokosmjölk
 • 2 tsk smör
 • 1 äggula

Koka upp mjöl och mjölk i en kastrull medan du rör om. Rör ner smöret och tillsätt äggulan precis innan servering.

I orginalreceptet ingår det även paltbröd, som är rikt på järn. Det är för att bebisar behöver mycket järn. (Den vanliga köpegröten är järnberikad.) Jag gjorde dock gröten utan paltbrödet.


4 comments on “Alternativ till välling

 1. Caroline on

  Kul att du skriver om detta, jag har precis hivat ut köpevällingen från skafferiet och börjat ge Love hemmagjord välling. Tog första bästa recept som jag googlade fram och det blev 2 dl vatten+2 msk bovetemjöl som vispas ihop och kokas upp och sen tillsätter jag 2 dl havredryck och en gnutta kanel. Detta blir 2 portioner. Tänker att det är bra med ett enkelt recept eftersom man gör det så ofta.

  Den smakar ju inte som köpevällingen, så han var ganska skeptisk först men har svept hela flaskan alla kvällar iallafall, om än något trevande. Men jag tror mest det är en vanesak, och det känns så mycket bättre i mammahjärtat att veta vad han faktiskt får i sig.

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Ja! Heja! Gud vad bra initiativ! Och rätt så likt recept. Köpevälling är ju faktiskt inte heller gott och något de måste vänja sig vid, så det sitter säkert mest i våra huvuden det där med vad som är gott och inte. Kram!

   Svara
 2. Emma on

  Om man vill ha lite sötare smak kan man tillsätta lite lucumapulver, det är rikt på framför allt järn och b-vitaminer 🙂 och baobab har också ganska snäll smak, där finns både järn och c-vitamin! Fast då ska man ju helst blanda i det efter att man har kokat allt. Jag provade också en vällingvariant med nyponskalmjöl, men det blir en himla speciell smak. Då var jag tvungen att tillsätta lite kanel och kardemumma, plus bananpuré som jag frös in i iskuber spetsad med ovan nämnda superpulver. Blev mer som någon slags matig tedryck, men lillen vande sig och drack nöjt. Kul att se lite andra recept dock, quinoamjöl har jag varit nyfiken på ett tag, har bara inte testat! Smakar det neutralt?

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Bra tips där! Jag ska testa att slänga i lite baobab. Det har jag hemma. Quinoamjöl smakar ganska speciellt faktiskt. Det har en väldigt metallisk eftersmak. Så för att Sander ska dricka det har jag smugit i 1/3 av vällingen i hans flaska på kvällen just för att vänja honom vid smaken.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din närhet. För det här är viktigt. Giftiga mensskydd är norm Att läsa på om vad som […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]

Rensa ut och känn dig fri!

Rensa ut och känn dig fri!

Blogginlägg

Rensningslust Nästan varenda höst hamnar jag i rensa-ur mode. Det hör antagligen ihop med att mer tid spenderas inomhus och att jag får ett behov av att mysa till det och känna mig riktigt hemma i huset. Och att känna sig bekväm i sitt hem innebär för mig till stor del att omge mig med […]

Fröknäcke och höstfix i köket

Okategoriserade

Hösten är här Då har hösten hittat till Skåne. Temperaturen har slagit om och gräs och löv börjar så sakteliga gulna. Efter den fantastiska sensommaren välkomnar jag hösten. För första gången sedan vintern känner jag att det är okej för oss alla att stanna inne en dag och göra saker i lugn och ro utan […]

Loppis i Helsingborg!

Loppis i Helsingborg!

Bebisliv

Vår gata ska ha loppis imorgon, söndagen den 25/9, kl 10-15. Adressen är Erik Rödes gata i södra Helsingborg. Hela gatan förvandlas till en gatumarknad och det kommer säljas allt mellan himmel och jord. Ett litet smakprov av  det jag kommer sälja visas nedan. Jag kan tillägga att det är en bråkdel av allt jag […]