Mias Familjeblogg

Barnens sovtider

Idag fick jag vårkänslor. Trots den nykomna snön. Känslor om ljus och sol och värme väcks till liv och längtan efter våren börjar komma så smått. Tur dock att vi har vår skidsemester kvar, annars hade vintern känts bra ovintrig för oss Skåne-bor.imageimage

Hjälp på hemmafronten

I helgen har svärmor kommit ner från huvudstaden och allt är lite lättare att hinna med. Hon ska stanna länge och jag har storslagna planer för veckan. Mannen är borta två lördagar på rad så tajmingen är perfekt. (Eller snarare planeringen.) Igår hade han en heldag i Köpenhamn med sina vänner medan jag roddade runt tennisträningar och kalas här hemma, så idag slog jag på stort och började morgonen med ett BodyBalance-pass medan mannen tog tennisen med storkillen. Det var riktigt jobbigt för låren och jag fick värsta mjölksyran märkligt nog. Det kan ha något att göra med att jag är mitt i en parasitkur på grapefruktkärnextrakt och är lite svagare än vanligt, men mer om det senare.

Sovvanor vid sex månader

På eftermiddagen blev det en långpromenad med Sander i vagn. Jag bär honom sällan i bärselen längre utan tar allt som oftast vagnen. Det är helt otroligt vad han har börjat tycka om sin vagn (och sin bilstol). Han somnar alltid utan ett pip. Utan napp. Utan gnäll. Sluter bara ögonen och sover. Han sover inte världslänge. Oftast 30-60 minuter, men om man har lite tur slår han till med ett rejält sovpass på 1.5-3 timmar. Men det är ganska sällsynt och händer oftast när han sover i sin säng på eftermiddagen.

Hans sovvanor har annars landat ungefär så här:

07 – 08: Vaknar

10 – 11: Sover ca 45 min, ofta i sin vagn. Annars i sin säng efter att ha somnat på mig när jag ammar eller bär. När han sover tungt efter ungefär tio minuter kan jag lägga ner honom i sin säng utan att han vaknar till för mycket utan sover vidare.

14 – 15: Behöver sova igen. Sover antingen ett kortare pass igen på ca 45 min. Då blir det en tidig kväll. Eller så slår han till med en riktig långsovning på 1,5-3 timmar. Då blir kvällen sen.

19 – 20: Tidig kväll

21 – 22: Sen kväll

På natten ammar jag vanligtvis två gånger. En gång vid typ två-tre-tiden och sedan igen vid fem-sex-tiden för att få till den där sista omgången med morgonsömn.

Sovvanor för sex- och åttaåring

De andra barnen då? Klockan åtta är det slut på alla aktiviteter och de gör sig iordning för sängen. Antingen blir det läsning en stund eller så blir det snack så att de somnar mellan halv nio och nio. Klockan ringer kvart över sju. Lite drygt tio timmars sömn alltså. Det fungerar de fint på.

Utvecklingsfas

Annars har han haft det lite jobbigt de senaste två veckorna, Sander. Det händer mycket utvecklingsmässigt hos honom just nu och han har sovit sämre på nätterna och haft svårare att somna in. Men nu har det äntligen vänt igen och han sover och somnar mycket bättre. Och belöningen är en herrans teknik när han vänder sig över från rygg till mage och att han tjuter av skratt när man leker titt-ut med honom. Gull. Världen måste vara en förvirrande plats för ett barn.

För den som letar efter förklaringar till sitt spädbarns plötsligt ändrade beteende eller bara vill förstå deras värld lite bättre så finns det en bra bok som förklarar barnets sju utvecklingssprång under första året. Växa och upptäcka världen heter den.imageJag måste bita på saker heeeeela tiden. Helst mina kläder. För det kliar massor i munnen också. Inte konstigt att man inte kan sova ordentligt.

Sedan en vild gissning vad som händer här hemma hela dagarna? Just det, den nya tvättmaskinen går på högvarv. Jag tvättar och tvättar som om det inte fanns någon morgondag. (Fast det talesättet blir ju helt missvisande just för den sysslan. Om det inte fanns någon morgondag hade jag ju inte ställt mig och tvättat. Då hade jag typ kelat sönder alla i min närhet och tagit världens längsta promenad och suttit och tittat ut över havet. Kanske druckit lite te. Typ.)


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din närhet. För det här är viktigt. Giftiga mensskydd är norm Att läsa på om vad som […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]

Rensa ut och känn dig fri!

Rensa ut och känn dig fri!

Blogginlägg

Rensningslust Nästan varenda höst hamnar jag i rensa-ur mode. Det hör antagligen ihop med att mer tid spenderas inomhus och att jag får ett behov av att mysa till det och känna mig riktigt hemma i huset. Och att känna sig bekväm i sitt hem innebär för mig till stor del att omge mig med […]

Fröknäcke och höstfix i köket

Okategoriserade

Hösten är här Då har hösten hittat till Skåne. Temperaturen har slagit om och gräs och löv börjar så sakteliga gulna. Efter den fantastiska sensommaren välkomnar jag hösten. För första gången sedan vintern känner jag att det är okej för oss alla att stanna inne en dag och göra saker i lugn och ro utan […]

Loppis i Helsingborg!

Loppis i Helsingborg!

Bebisliv

Vår gata ska ha loppis imorgon, söndagen den 25/9, kl 10-15. Adressen är Erik Rödes gata i södra Helsingborg. Hela gatan förvandlas till en gatumarknad och det kommer säljas allt mellan himmel och jord. Ett litet smakprov av  det jag kommer sälja visas nedan. Jag kan tillägga att det är en bråkdel av allt jag […]