Mias Familjeblogg

Hej då Facebook

Jag har känt länge i kroppen att det är dags. Dags att säga hej då till Facebook alltså.

En dålig fest

Jag har varit med sedan 2007. I nästan åtta år. Har det gett mig något? Jo då, glimtar av vänners, bekantas och forna vänners liv, roliga diskussioner, viktiga diskussioner, en hel del skratt, lite tårar, en del insikter. Men de senaste två åren har jag fått ett annat förhållande till det hela. Jag har tappat lusten att dela med mig. Jag har sett för mycket deprimerande bilder och artiklar som får mig att tappa hoppet om mänskligheten. (Samma anledning till att jag inte längre läser Aftonbladet.) Jag har läst vissa bekantas och bekantas bekantas inlägg med en smula förakt, men ändå inte sagt ifrån. Det har liksom varit som att befinna sig på en dålig fest med fulla människor som babblar på om sitt eget utan att tänka på att de blir långrandiga. Som säger saker de kanske ångrar imorgon. Ogenomtänkta saker. Ibland osympatiska. Med inslag av reklam. Och eftersom det är hela syftet med Facebook, att folk delar med sig av allt, kan det ju inte vara de som är problemet, utan snarare jag som sitter och tittar på saker som tar min energi utan att ta mig därifrån. Som inte lämnar festen utan ställer sig utanför dörren och gluttar in och himlar med ögonen då och då. (Självklart finns det fortfarande en hel del kloka personer som delar både fyndiga och viktiga saker, men de värdefulla inläggen försvinner lätt i bruset av allt…… skräp.) Nej, jag kände helt enkelt att Facebook tog mer energi än det gav och det vet ju vem som helst att man ska göra sig av med sina energitjuvar.

Digitala fotspår

Dessutom har jag de senaste åren funderat mer och mer på det här med digitala fotspår. Vad jag lämnar efter mig på nätet. Vad jag utsätter mina barn för. Mina nära och kära. Här på bloggen känns det hela annorlunda. Bloggen ligger på en sajt vars värderingar jag håller med om och kan stå för. Jag delar inte med mig av mina personliga uppgifter och bilder och klickanden till ett enormt och ganska skrupelfritt amerikanskt multimiljonbolag. Mina bilder och tankar får ett sammanhang i och med att det är jag själv som sätter orden kring dem. Jag frågar dem som är med på bild om det är okej att publicera bilderna (ja, även mina barn). Ni som är här är här och läser av egen fri vilja, förhoppningsvis för att ni är intresserade av det jag skriver. Det bara känns väldigt annorlunda att dela med sig här.

Lättare sagt än gjort

Sagt och gjort. Eller tja, lättare sagt än gjort faktiskt. Det är liksom inte bara att trycka på en knapp och radera sitt konto. Nej, det är en ganska lång process om man ska göra det ordentligt. Här kan man få en riktigt bra guide till allt man behöver tänka på för att radera så mycket av sina digitala fotspår som möjligt när man går ur Facebook (tänk att det behövs en hel sajt för det).

Jag började med att ta bort allt från mitt konto manuellt. Alla foton. Alla statusuppdateringar. Alla taggningar. Alla sidor jag följde. Allt som gick helt enkelt. Det tog några timmar. Några roliga statusar som jag hade delat som får mig att le eller som har dokumenterat en del av vår vardag som småbarnsföräldrar sparade jag ner som screenshots i en fil för att minnas. Typ de här.Skärmavbild 2015-02-07 kl. 16.21.25

Skärmavbild 2015-02-07 kl. 16.30.24

Skärmavbild 2015-02-07 kl. 16.27.09

Skärmavbild 2015-02-07 kl. 16.28.09

Skärmavbild 2014-12-01 kl. 21.17.36

Skärmavbild 2015-02-07 kl. 16.29.09

Skärmavbild 2015-02-07 kl. 16.29.37

Skärmavbild 2015-02-07 kl. 16.29.52

Minnen som får mig att skratta. De sparar jag och klipper in i en sådan där fotobok någon dag när jag har tid att göra en. Kanske när jag går i pension.

Radera, inte deaktivera

När all info var raderad från kontot så satte jag sedan alla settings till ‘Only Me’. Överallt. Kopplade ifrån alla integrerade appar och eventuella automatiska inloggningar. Från Runkeeper. Från Instagram. Från Spotify. Och till sist så bytte jag mitt lösenord (för att förhindra automatiska inloggningar jag kanske hade missat) och följde länken till att radera facebook-kontot för gott. (Inte att förväxla med att deaktivera sitt konto inne i sina settings. Det raderar ingenting.) Så om jag nu inte loggar in på kontot innan den 21:e februari så är jag äntligen Facebook-fri!

Det är lite märkligt hur det känns som en fullständig lättnad. Skärmavbild 2015-02-07 kl. 14.42.42 Skärmavbild 2015-02-07 kl. 14.44.15


One comment on “Hej då Facebook

  1. Jamilli Tillkvist on

    Det är så kul att läsa din blogg för vi verkar så lika på många sätt:) Har med funderat på att gå ur fb många gånger.Deactiverat kontot otal ggr.Även gjort en total rensning av statusar och bilder etc men sen återskapat det.Jag vill gärna ha min mammagrupp kvar för den är så bra.Den är nog enda anledningen till att jag tvekar. Har gjort flera rensningar och byten av konton på instagram med.Försöker minska ner på stressande energitjuvar runt om. Har heller inte läst aftonbladet eller andra tidningar som bara är fullt med deprimerande saker som man sen inte får bort ur huvudet.Och jag vill fylla det med bättre saker. Tack igen och fortsätt med en bra blogg!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de är höga, så vibrerar de snabbt. Beroende på hur energin organiserar sig och hur snabbt den […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din närhet. För det här är viktigt. Giftiga mensskydd är norm Att läsa på om vad som […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]

Rensa ut och känn dig fri!

Rensa ut och känn dig fri!

Blogginlägg

Rensningslust Nästan varenda höst hamnar jag i rensa-ur mode. Det hör antagligen ihop med att mer tid spenderas inomhus och att jag får ett behov av att mysa till det och känna mig riktigt hemma i huset. Och att känna sig bekväm i sitt hem innebär för mig till stor del att omge mig med […]

Fröknäcke och höstfix i köket

Okategoriserade

Hösten är här Då har hösten hittat till Skåne. Temperaturen har slagit om och gräs och löv börjar så sakteliga gulna. Efter den fantastiska sensommaren välkomnar jag hösten. För första gången sedan vintern känner jag att det är okej för oss alla att stanna inne en dag och göra saker i lugn och ro utan […]

Loppis i Helsingborg!

Loppis i Helsingborg!

Bebisliv

Vår gata ska ha loppis imorgon, söndagen den 25/9, kl 10-15. Adressen är Erik Rödes gata i södra Helsingborg. Hela gatan förvandlas till en gatumarknad och det kommer säljas allt mellan himmel och jord. Ett litet smakprov av  det jag kommer sälja visas nedan. Jag kan tillägga att det är en bråkdel av allt jag […]